Armand Lohikoski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Armand Lohikoski
Ohjaaja Armand Lohikoski 1950-luvulla.
Ohjaaja Armand Lohikoski 1950-luvulla.
Henkilötiedot
Koko nimi Armand Uolevi Lohikoski
Syntynyt 3. tammikuuta 1912
Astoria, Oregon, Yhdysvallat
Kuollut 20. maaliskuuta 2005 (93 vuotta)
Helsinki, Suomi
Ammatti käsikirjoittaja, näyttelijä, media-alan toimija, ohjaaja
Puoliso Maj Lis Parmanen
Annele Pilviö
Tuija Halonen
Ohjaaja
Taiteilijanimet Armand Pernu
Aktiivisena 1942–2005
Tunnetuimmat ohjaukset Pekka ja Pätkä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Svensk Filmdatabas

Armand Uolevi Lohikoski (3. tammikuuta 1912 Astoria, Oregon, Yhdysvallat20. maaliskuuta 2005 Helsinki) oli suomalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja media-alan uranuurtaja. Hänet muistetaan erityisesti Pekka ja Pätkä -elokuvien ohjaajana. Koulutukseltaan Lohikoski oli filosofian maisteri.

Lohikosken ensimmäinen vaimo oli Maj Lis Parmanen ja toinen Annele Pilviö. Vuonna 1964 Lohikoski avioitui näyttelijä Tuija Halosen kanssa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armand Lohikoski oli elämänsä aikana monessa mukana. Nuorena ylioppilaana hän toimi aktiivisesti Ylioppilasteatterissa, Ylioppilaiden Raittiusyhdistyksessä, Ylioppilaskunnan Laulajissa ja Suomi-Amerikka -yhdistyksessä.

Ennen siirtymistään elokuvaohjaajaksi hän teki monipuolisen uran media-alan eri osa-alueilla. Hän työskenteli muun muassa pilakuvapiirtäjänä, Yleisradion osastopäällikkönä, toimittajana, radio-ohjaajana ja -juontajana, lehtikustantajana, Fennada-Filmin mainospäällikkönä, Metro-Goldwyn-Mayer Filmsin Helsingin toimiston konttoripäällikkönä ja toimitusjohtajana, sekä Suomen Filmiteollisuuden lyhytelokuvaosaston päällikkönä ja ohjaajana. Lohikoski perusti Suomen ensimmäisetlähde? ilmaisjakelulehdet, Töölön ja Käpylän kaupunginosalehdet.

Hän ideoi ja käynnisti Yleisradiossa osastopäällikkönä toimiessaan hyvin suosituksi tulleen Herra X -tietokilpailun, jonka ensimmäinen lähetys lähetettiin 11. joulukuuta vuonna 1941. Suomen ensimmäinenä radiotietokilpailuna Herra X käynnisti kokonaan uuden viihteen alan, tietokilpailut, jotka levisivät myöhemmin radiosta myös televisioon.

Armand Lohikoski ohjasi uransa aikana Suomen Filmiteollisuuden palveluksessa yhteensä 18 pitkää elokuvaa. Näiden lisäksi Lohikoski ohjasi useita lyhytelokuvia ja mainosfilmejä. Lohikosken ensimmäinen pitkä elokuva oli vuonna 1953 valmistunut Reino Helismaan käsikirjoittama ja Anneli Saulin ja Lohikosken tulevan kolmannen vaimon Tuija Halosen tähdittämä tukkilaiskomedia Me tulemme taas. Tätä seurasivat useat Pekka Puupää -elokuvat ja seitsemän muuta elokuvaa.

Lohikoski kirjoitti mielenkiintoisen matkakertomuksen Ylioppilaskunnan Laulajien toisen maailmansodan jälkeisestä Yhdysvaltain-matkasta Dollari on lujassa vuonna 1946, omaelämäkerrallisen teoksen Mies Puupää-filmien takaa 1993 ja omakustanteena aforismikokoelman Sattuvasti Sanottua vuonna 2002. Hän kuoli lyhyen sairauden jälkeen Helsingissä Laakson sairaalassa 20. maaliskuuta 2005 93-vuotiaana.

Lohikoski perusti Lasse Saxelinin kanssa lyhytikäisen elokuvatoimiston, Star Films Oy:n, joka toi maahan kymmenkunta elokuvaa muun muassa Länsi-Saksasta.[1]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pekka ja Pätkä mestarimaalareina Elonetissä Taustaa, Viitattu 16.6.2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]