Armand Lohikoski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Armand Lohikoski
Henkilötiedot
Koko nimi Armand Uolevi Lohikoski
Syntynyt3. tammikuuta 1912
Astoria, Oregon, Yhdysvallat
Kuollut20. maaliskuuta 2005 (93 vuotta)
Helsinki
Ammatti ohjaaja, käsi­kirjoittaja, näyttelijä
Puoliso
  • Maj Lis Parmanen
  • Annele Pilviö
  • Tuija Halonen
    (vih. 1964; k. 2005)
Ohjaaja
Taiteilijanimet Armand Pernu
Aktiivisena 1941–2005
Tunnetuimmat ohjaukset Pekka ja Pätkä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Svensk Filmdatabas

Armand Uolevi Lohikoski (alk. Pernu) (3. tammikuuta 1912 Astoria, Oregon, Yhdysvallat20. maaliskuuta 2005 Helsinki) oli suomalainen ohjaaja ja käsi­kirjoittaja. Hänet muistetaan erityisesti Pekka ja Pätkä -elo­kuvien ohjaajana. Koulutukseltaan Lohi­koski oli filosofian maisteri.[1]

Varhaiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armand Uolevi Lohi­koski (alkujaan Pernu) syntyi Yhdys­valloissa Oregonin osa­valtiossa. Hänen vanhempansa olivat amerikan­suomalaisia. Suomessa Lohi­koski kirjoitti yli­oppilaaksi vuonna 1931 ja suoritti filosofian maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 1936.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armand Lohi­koski oli elämänsä aikana monessa mukana. Nuorena yli­oppilaana hän toimi aktiivisesti Ylioppilasteatterissa, Yli­oppilaiden Raittius­yhdistyksessä, Yli­oppilas­kunnan Laulajissa ja Suomi-Amerikka -yhdistyksessä. lähde?

Ennen siirtymistään elo­kuva­ohjaajaksi hän teki moni­puolisen uran media-alan eri osa-alueilla. Hän työskenteli muun muassa pila­kuva­piirtäjänä, Yleisradion osasto­päällikkönä, toimittajana, radio-ohjaajana ja -juontajana, lehti­kustantajana, Fennada-Filmin mainos­päällikkönä, Metro-Goldwyn-Mayer Filmsin Helsingin toimiston konttori­päällikkönä ja toimitus­johtajana, sekä Suomen Filmi­teollisuuden lyhyt­elo­kuva­osaston päällikkönä ja ohjaajana. Lohi­koski perusti Töölön ja Käpylän ilmais­jakelu­lehdet. lähde?

Hän ideoi ja käynnisti Yleis­radiossa osasto­päällikkönä toimiessaan hyvin suosituksi tulleen Herra X-tieto­kilpailun, jonka ensimmäinen lähetys lähetettiin 11. joulu­kuuta vuonna 1941. Suomen ensimmäisenä radio­tieto­kilpailuna Herra X käynnisti kokonaan uuden viihteen lajin, tieto­kilpailut, jotka levisivät myöhemmin radiosta myös televisioon. lähde?

Armand Lohi­koski ohjasi uransa aikana Suomen Filmi­teollisuuden palveluksessa yhteensä 18 pitkää elo­kuvaa. Näiden lisäksi Lohi­koski ohjasi useita lyhyt­elo­kuvia ja mainoksia. Lohi­kosken ensimmäinen pitkä elo­kuva oli vuonna 1953 valmistunut Reino Helismaan käsi­kirjoittamassa ja Anneli Saulin ja Lohi­kosken tulevan kolmannen vaimon Tuija Halosen näyttelemässä tukkilais­komediassa Me tulemme taas. Tätä seurasivat useat Pekka Puu­pää -elo­kuvat ja seitsemän muuta elo­kuvaa. lähde?

Lohi­koski kirjoitti mielen­kiintoisen matka­kertomuksen Yli­oppilas­kunnan Laulajien toisen maailman­sodan jälkeisestä Yhdys­valtain-matkasta Dollari on lujassa vuonna 1946, oma­elämä­kerrallisen teoksen Mies Puu­pää-filmien takaa 1993 ja omakustanteena miete­lause­kokoelman Sattuvasti Sanottua vuonna 2002. lähde?

Lohi­koski perusti Lasse Saxelinin kanssa lyhyt­ikäisen elo­kuva­toimiston Star Films Oy:n, joka toi maahan kymmen­kunta elokuvaa Länsi-Saksasta.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohi­kosken ensimmäinen vaimo oli Maj Lis Parmanen ja toinen Annele Pilviö. Vuonna 1964 Lohi­koski avioitui näyttelijä Tuija Halosen kanssa[1].

Lohi­koski kuoli Helsingissä 20. maalis­kuuta 2005 93-vuotiaana.[1] Hänet on haudattu Hietaniemen hautausmaan kolumbaarioon Helsinkiin.[3]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaukset

1 Myös käsi­kirjoittajana, 2 näyttelijänä.

Näyttelijänä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Armand Lohikoski Elonetissä. . Viitattu 30.9.2021.
  2. Pekka ja Pätkä mestarimaalareina Elonet. . (Taustaa.) Viitattu 16.6.2014.
  3. Vauhkonen, Pekka: VLS - Näyttelijöitä ja elokuvaväkeä 5.6.2013. VLS - Viimeiset leposijat. Viitattu 7.12.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Armand Lohi­koski Yle. Arkistoitu 26.12.2007.
  • Armand Lohi­koski (muisto­kirjoitus) Kansallinen audio­visuaalinen arkisto. Arkistoitu 5.12.2013.