Toivo Särkkä

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta T. J. Särkkä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toivo Särkkä
Toivo Särkkä.jpg
Syntymäaika 20. marraskuuta 1890
Syntymäpaikka Mikkeli, Suomen suuriruhtinaskunta
Kuolinaika 9. helmikuuta 1975
Kuolinpaikka Helsinki, Suomi
Ammatti ohjaaja
tuottaja
toimitusjohtaja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Toivo Jalmari ”T. J.” Särkkä (alk. Toivo Hjalmar Silén; 20. marraskuuta 1890 Mikkeli9. helmikuuta 1975 Helsinki) oli suomalainen elokuvatuottaja ja -ohjaaja. Hän oli Suomen Filmiteollisuus -yhtiön toimitusjohtaja.

Tunnetuimpia Särkän ohjaamia elokuvia ovat muun muassa Suomisen perhe, Helmikuun manifesti, Kulkurin valssi, Vaivaisukon morsian, Nuoruus sumussa, Katupeilin takana, Hilja – maitotyttö, Juha ja Kuu on vaarallinen. Juha oli ensimmäinen suomalainen kokoillan värielokuva, ja se oli CinemaScope- eli laajakangasmenetelmällä kuvattu.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Särkkä kirjoitti ylioppilaaksi 1911, suoritti filosofian kandidaatin tutkinnon pääaineenaan venäjän kieli vuonna 1914. Hän aloitti jatko-opinnot oikeustieteellisessä tiedekunnassa mutta jätti ne kesken, ja promovoitiin maisteriksi itsenäisessä Suomessa 1918. Ennen elokuvauraansa hän toimi pankinjohtajana ja toimitusjohtajana Kotimaisessa Työssä.[1]

Oy Suomen Filmiteollisuuden perustajan ja omistajan Erkki Karun kuoltua Särkkä otti yhtiössä johdon ja tuotti kaikkiaan 233 ja ohjasi 49 kokoillan elokuvaa.[1] Hän on yhä eniten kokoillan elokuvia tuottanut ja ohjannut suomalainen.

Vuonna 1965 Särkkä haki Suomen Filmiteollisuuden konkurssiin. Siihen vaikuttivat television kilpailu, suhdanteiden heikkeneminen ja näyttelijöiden lakko.[1]

Hän sai ensimmäisen Suomessa myönnetyn elokuvaneuvoksen arvonimen vuonna 1967.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Särkkä avioitui venäläis-liettualaisen Margariitta Beljavskyn kanssa 1914. Avioliitosta syntyi yksi tytär. Särkän harrastuksiin kuului kenneltoiminta.

Särkkä kuoli kotonaan Helsingin Marjaniemessä aivohalvaukseen 9. helmikuuta 1975.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kari Uusitalo: Särkkä, Toivo Jalmari (1890 - 1975) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 2007. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Viitattu 7.12.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.