Aulikki Rautawaara

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Terttu Aulikki Rautawaara (2. toukokuuta 1906 Helsinki – 29. joulukuuta 1990) oli suomalainen sopraanolaulaja. Rautawaara on erityisen tunnettu Sibeliuksen laulujen tulkitsijana sekä Mozartin oopperaroolien esittäjänä.

Aulikki Rautawaaran isä oli laulaja ja kuoronjohtaja Gustaf Wäinö Rautawaara (alkuaan Jernberg, 1872-1950) ja äiti Wenny Johanna Emilia von Essen (1877−1962). Vanhemmilla oli oma musiikkikoulu, jossa äiti opetti pianon soittoa ja isä laulua. Aulikki Rautawaarasta piti alun perin tulla pianisti, mutta loukattuaan nuorena sormensa hän ryhtyi ottamaan laulutunteja isältään. Rautawaara opiskeli Helsingin konservatoriossa 1922-1925 ja antoi ensikonserttinsa 1927. Kauden 1932-1933 Rautawaara oli kiinnitettynä Suomalaiseen Oopperaan. Hän sai pian apurahan, jonka turvin lähti täydentämään opintojaan Berliiniin.

Rautawaara sai kuuluisan kapellimestarin Wilhelm Furtwänglerin ansiosta kiinnityksen Hampurin oopperaan. Rautawaara esiintyi myös monilla muilla Saksan ja Itävallan kuuluisilla oopperanäyttämöillä. Hän teki myös Telefunken-levymerkin kanssa levytyssopimuksen ja äänitti noin 100 levytystä. Taidemusiikin lisäksi Rautawaara levytti joitain iskelmiä salanimellä Terttu Raija.

Aulikki Rautawaaran veli oli sellisti Pentti Rautawaara (1911-1965). Heidän serkkunsa on säveltäjä Einojuhani Rautavaara.

Rautawaara oli nuoruudessaan naimisissa suomalaisen iskelmä- ja lauluperinteen merkkihahmon R.W. Palmrothin eli Pallen kanssa.

Sound-icon.svg

Wolfgang Amadeus Mozart: Paminan aaria Ach, ich fuhl's oopperasta Taikahuilu

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gronow, Pekka: Aulikki Rautawaara –discography. Finnish Music Quarterly, 1984, nro 4, s. 52-58.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]