Ero sivun ”Olvassuon luonnonpuisto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Commonscat
Rivi 45: Rivi 45:
[[Luokka:Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelualueet]]
[[Luokka:Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelualueet]]
[[Luokka:Kainuun luonnonsuojelualueet]]
[[Luokka:Kainuun luonnonsuojelualueet]]
[[Luokka:Suomen luonnonpuistot]]

Versio 18. kesäkuuta 2016 kello 13.49

Olvassuon luontopolun opasteet.

Olvassuon luonnonpuisto tai Olvassuon soidensuojelualue on Suomen Natura-alueisiin kuuluva suoalue Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa Utajärven, Pudasjärven ja Puolangan alueella Kiiminkijoen pohjoispuolella.

Pohjois-Pohjanmaan liitto teki aloitteen luonnonpuiston muuttamisesta kansallispuistoksi. Ympäristöministeri Ville Niinistö vei aloitteen jatkovalmisteluun vuoden 2012 lopulla. Metsähallitus ja ympäristöministeriö päättävät kansallispuiston toteutumisesta.[1]

Luonnonpuiston alue

Vuonna 1982 perustetun suojelualueen kokonaispinta-ala on noin 27 037 hehtaaria, josta kivennäismaata on 5 960 hehtaaria, suota 20 868 hehtaaria ja vesistöjä 245 hehtaaria. Se muodostuu Olvas-, Oravi-, Näätä- ja Sammakkosoiden suolakeuksista ja on myös porotalouden kannalta merkittävä alue, samoin kuin tärkeä lintujen pesimäalue. Olvassuon pohjois- ja itälaidalla virtaa pohjoiskoilliseen Piltuanjoki, eteläpuolella taas ovat Juorkunan Marttisjärven kylä sekä Iso Olvasjärvi ja Pikku Olvasjärvi. Olvassuon luonnonpuisto on osa Natura 2000 -luonnonsuojelualueverkostoa. Se kuuluu myös maailmanlaajuiseen kosteikkoluontoa suojelevaan Ramsarin sopimukseen.

Rakennelmat

Luonnonpuistoon on Olvassuon etelälaidalle rakennettu lintutorni, jonne johtaa pitkospuista rakennettu polku Kirkaslammen laavupaikalta. Polun varrella on nähtävissä ennallistettua suota, jossa suuret valtaojat on palautettu luonnontilaan. Saunakankaalla Piltuanjoen törmällä on Metsähallituksen ylläpitämä autiotupa.

Kuvia Olvassuon luonnonpuistosta

Lähteet

  1. Hirvonen, Tuomas: Olvassuosta kaavaillaan kansallispuistoa 28.11.2012. Yle Oulu. Viitattu 29.11.2012.

Aiheesta muualla

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.