Kevon luonnonpuisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kevon luonnonpuisto
Fiellun putous
Fiellun putous
Lähin kaupunki Utsjoki
Koordinaatit 69°34′51″N, 26°42′56″E
Pinta-ala 712 km²
Perustettu 1956
Hallinto metsähallitus

Kevon luonnonpuisto on Pohjois-Lapissa Utsjoen alueella sijaitseva luonnonsuojelualue. Tämä Metsähallituksen hoidossa oleva alue on perustettu 1956 ja sen pinta-ala on n. 712 km².

Puisto on suosittu retkeilykohde ainutlaatuisen kanjonimaisen rotkolaaksonsa vuoksi. Luonnonpuiston keskeinen osa on yli 40 km pitkä ja paikoin lähes 80 metriä syvä Kevojoen kanjoni, jonka pohjalla virtaa Kevojoki. Ympärillä on tasaisempaa tunturiylänköä. Kanjonissa on useita putouksia, joista tunnetuin on komea Fiellu-putous yläjuoksulla. Luonnonpuistossa liikkuminen on kuitenkin sallittu vain kahta merkittyä reittiä pitkin.

Kevon retkeilyreitti on 64 km pitkä, rotkoaluetta pitkin kulkeva reitti. Kuivin reitti on 78 km pitkä, tunturialueella kulkeva reitti. Molemmat reitit ovat melko vaikeakulkuisia, ja niihin sisältyy muun muassa useita kahluuylityksiä.

Turun Yliopiston Lapin tutkimuslaitos Kevo, Kevojoen suun lähellä Kevojärven rannalla, on suorittanut jo pitkään alueella arvokasta luonnontieteellistä tutkimusta.

Eläimistö ja kasvisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puiston pesimälinnustoon kuuluvat muun muassa maakotka, piekana, sepelrastas ja tunturihaukka. Puistossa liikkuu myös karhuja.

Kevon luonnonpuiston alueella kasvaa lukuisia harvinaisia kasveja, muun muassa suippohärkylä, myyränporras, pohjannoidanlukko, idänimarre, kaljukiviyrtti, keminängelmä, pahtahanhikki, ruijanpahtahanhikki, lettorikko, lapinesikko, kalliosirkunjyvä, metsänemä, pahtakeltto, ruijankissankäpälä, tunturiarnikki ja tunturivehnä. [1] Monet lajeista ovat Suomessa rauhoitettuja ja uhanalaisia.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kevon luonnonpuisto.
  • Kallio Paavo: Kevo, Lapin luonnon tutkimuspaikka. WSOY. 1962.
  • Kallio Paavo, Kevo. Mietteitä ja muistikuvia Kevosta ja pohjoisen luonnon tutkimuksesta. Karisto. 1990. ISBN 951-23-2521-7.


Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.