Värriön luonnonpuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Värriön luonnonpuisto
View from Värriö II towards Sauoiva.jpg

Näkymä Värriö II -tunturilta kohti Sauoivaa

Sijainti
Lähin kaupunki
Savukoski (86 km)
Ivalo (140 km)
Hallinto
Tyyppi
Perustettu
1981
Hallinto

Värriön luonnonpuisto sijaitsee Koillis-Lapissa Sallan ja Savukosken alueella ja rajoittuu itärajaan. Puiston pinta-ala on 125 km² ja se on perustettu 1981. Alue on Metsä-Lapin tunturi- ja metsäerämaaluontoa. Alueella on tuntureiden lisäksi myös useita korkeita vaaroja, jotka ovat kivikkoisia. Vaara-alueella on jyrkkiä rotkolaaksoja ja reheviä puronotkoja. Ilmastoltaan Värriön luonnonpuisto on hyvin mantereinen. Tunturien laet ovat paljakkaa tai puuttomia tunturikankaita. Tunturikoivikoita on vain kapeina vöinä. Tunturien alarinteillä ja laaksoissa tavataan kuivia kangasmetsiä. Suot ovat aapasoita ja niitä on aika vähän.[1] Luonnonpuistossa liikumiseen tarvitaan lupa.

Värriön tutkimusasema sijaitsee luonnonpuistossa ja sinne pääsee vain polkutietä pitkin.[1] Tutkimusasemalla luonnonpuiston alueen luontoa ja eläimistöä, muun muassa suurpetoja ja näätää on tutkittu runsaasti. Talvisilla jälkilaskennoilla on pitkät perinteet. Nykyisin siellä tutkitaan myös ilman saasteiden kulkeutumista.[2]

Luonnonpuiston eläimistöön kuuluu muun muassa ahma, ilves, karhu, susi, saukko, lapinpöllö, keräkurmitsa, kurki, laulujoutsen ja lapinuunilintu. Alueen susikanta on huomattava. Värriön luonnonpuisto on linnustolle erittäin merkittävä pesimäalue monipuolisten luontotyyppien ansiosta.[1] Lapinuunilinnun kanta on Suomen tiheimpiälähde?.

Värriön luonnonpuiston eteläosa kuuluu Vienanmereen laskevan Tuntsajoen ja pohjoisosa Pohjoiseen jäämereen laskevan Nuorttijoen vesialueeseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Värriö Ympäristöministeriö. Viitattu 22.3.2014.
  2. Värriön tutkimusasema Helsingin Yliopisto. Viitattu 22.3.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]