Siurua

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Siurua on kylä Pudasjärven luoteiskulmassa, rajoittuen pohjoisosiltaan Ranuan kuntaan, lännessä Iin ja Oulun kuntiin, idässä Kokkokylään ja Pärjänsuohon sekä etelässä Aittojärven ja Kipinän kyliin. Kylä sijaitsee Yli-Iin Tannilaan ja siitä edespäin Iin Olhavaan vievän seututie 855:n varrella. Pudasjärven keskustaan Kurenalle on matkaa noin kolmekymmentä kilometriä.

Kylän ominaispiirteenä on sen asutuksen keskittyminen Siuruanjoen varteen ja sen suoalueitten suuri määrä.[1] Niinpä kylän pohjoisosassa onkin yksi Suomen suurimpia soidensuojelualueita, Litokaira.[1] Siuruan korkein kohta lienee Puolakkavaara, joka kohoaa suolakeuksien keskeltä merkittävästi ympäristöään korkeammalle. Vaara oli jääkauden jälkeen saari makeavetisessä Litorina-meressä, josta on muistona noin viiden hehtaarin ”rantakivikot”.[2]

Perinteisesti Siurua on jaettu neljään osa-alueeseen: Ala-Siuruaan, Siuruaan, Yli-Siuruaan ja Kokkokylään. Näiden lisäksi on myös pieniä kyläkeskittymiä. Jaottelu perustuu osaltaan vanhaan koulupiirijakoon, jolloin kullakin alueella on saattanut olla useitakin omia kouluja.

Tunnettuihin siurualaisiin kuuluu Yli-Siurualla asuva taiteilija Kari Tykkyläinen.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

siuruankylä.fi

  1. a b Pudasjärven kaupungin alue Pudasjärven kaupunki. Viitattu 19.7.2010. |
  2. Pudasjärvi – Järjen äärellä – Siurua jarjenaarella.fi. Viitattu 1.12.2021.
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.