Livo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Livo on kylä Pudasjärven kaupungissa. Kylä sijaitsee noin 30 kilometriä kaupungin keskustaajamasta Kurenalta pohjoiseen Iijokeen laskevan Livojoen alajuoksulla.

Alueella sijaitsee muun muassa kyläyhdistyksen omistama koulurakennus, josta löytyy kyläläisille yhteisiä palveluja, kuten kyläkauppa, kirjasto, suoramyynti, kirpputori, kudonta- ja puutyöluokat, tietotupa, sauna ja asuntovaunupaikkoja. Kylän palvelut ovat vapaasti niin kyläläisten, mökkiläisten kuin kylällä vierailevienkin käytössä. Kyläyhdistyksen tavoitteena on parantaa yleisesti elämisen ja asumisen mahdollisuuksia kylällä.

Livo on valittu vuosina 2003 ja 2013 Pohjois-Pohjanmaan vuoden kyläksi.[1] Tunnustusta saatiin palveluiden ja toiminnan järjestämisestä syrjään ihmisvirtojen valtaväylistä.

Ensimmäiset dokumentoidut asukkaat ovat asuneet Livolla jo vuonna 1576. Puhakka, Illikainen, Juutinen ja Nissi olivat Livonkylän verotalot 1600-luvulla. Nämä paikat ovat asumisen paikkoja tänäkin päivänä.[2]

Livolla toimi kansakoulu, sittemmin peruskoulu vuosina 1917–1992.[2] Nykyisin kylän lapset käyvät koulussa Kurenalla. Livon koulun pitkäaikainen opettaja Aimo Karvonen täytti 80 vuotta kesäkuussa 2008, jonka päivän juhlistamiseksi kyläläiset nimesivät koulun aukion Aimon aukioksi.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Taskila, E. (toim.) 1997. Elettiinhän sitä ennenni - Livonkylän neljä vuosisataa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Livo on vuoden kylä Kaleva. 4.11.2003. Viitattu 14.7.2015.
  2. a b Kyläsuunnitelma Livon kylän kotisivut. Arkistoitu 10.6.2016. Viitattu 14.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.