Pärjänsuo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pärjänsuo on kylä Pudasjärven kaupungissa noin 35 kilometrin päästä kaupungin keskustasta. Hallinnollisesti Pärjänsuo kuuluu Livon talouskylään. Alueella on sijainnut muun muassa kyläkauppa, joka on 1990-luvulla lakkautettu. Pärjänsuon koulu suljettiin vuoden 2009 lopussa homeongelmien vuoksi.

Pärjänsuon vanhempaa asujaimistoa edustaa Lintuperä, uudempaa taas vastaavasti sotien jälkeinen asutusalue. Liikenneyhteydet Pärjänsuolle paranivat huomattavasti 1990-luvun alussa, jolloin valmistui niin sanottu Kivarintie. Kylällä sijaitsee myös Latva-niminen kylänosa, jossa on sijainnut aikoinaan myös oma koulu.

Pärjänsuon kylään kuuluu nykyisin vanha ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä Livon kylä. Livo on levittäytynyt Livojokivarteen ja Pärjänsuo itse on oikeastaan sodanjälkeinen suuri asutusalue. Suvanto, joka voidaan myös mieltää Yli-Livoksi, on myös Pärjänsuon osa ja se sijaitsee kylän koillislaidalla aivan Livojoen tuntumassa. Jyrkkätörmäinen Livojokivarsi on kesäisin suosittu kalastus- ja vesiretkeilykohde. Livolla on myös kylätoimikunta. Latvan talo ja alempana Kivarinjokivarressa sijaitseva Lappi-niminen talo olivat todellisia erämaataloja ennen sotia. Matkaa Livojokivarren asutulle seudulle oli yli 10 kilometriä, jossa oli useita kilometrejä pitkospuita (paikallinen nimitys porraspuita) pitkin yli runsasrimpisen Pärjänsuon. Taloissa elettiin omavaraistaloutta. Latvassa oli tuulimylly, jolla jauhettiin uutisohraa vielä 1936. Latvan Eino kertoi, että rieska ratisi suussa, osa jyvistä kun oli myllyssä vain katkennut.

Tämä suomalaiseen kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.