Pudasjärven kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pudasjärven kirkko
Sijainti Kirkonkylä, Pudasjärvi
Koordinaatit 65°23′19.6″N, 026°53′54.9″E
Seurakunta Pudasjärven seurakunta
Rakentamisvuosi 1781[1]
Suunnittelija Carl Fredrik Adelcrantz[1]
Materiaali Puu
Tyylisuunta Uusklassinen ristikirkko[1]
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Pudasjärven kirkko on vuonna 1781 valmistunut ristikirkko.

Sijainti ja kirkkorakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkko, kellotapuli ja hautausmaa sijaitsevat Pudasjärven kirkonkylällä seututien 855 varrella. Kirkko on järjestyksessä kolmas Riekinkankaalle Pudasjärven rantaan rakennettu kirkko. Siihen mahtuu noin 700 ihmistä. Alttaritaulun on maalannut Johan Gustav Hedman vuonna 1825.

Kirkkopiha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkkopihan välittömässä läheisyydessä on museoalue, jonne vanha kirkkotie kulkee. Kirkon kellotapuli on kolmikerroksinen ja sen ulkoseinillä ovat ainoat tunnetut Mikael Toppeliuksen ulkomaalaukset vuosilta 17651766, jotka saivat uuden maalin kesällä 2008. Konservoinnin yhteydessä maalattiin esiin aiemmin peitetyt lehväkuviot. Koristekuvioiden ohella Toppelius maalasi kellotapulin seiniin mm. runsauden sarven, Jeesusta symboloivan jousta käpälissään pitelevän leijonan sekä raamatunlauseita.

Kirkkopihassa on sisällissodan taisteluissa kaatuneiden hauta sekä Pudasjärven ensimmäisen kirkkoherran Josephus Palmannuksen ja hänen perheensä hauta. Palmannukset hukkuivat Pudasjärveen palatessaan helluntaikirkosta vuonna 1666. Hautausmaata ympäröi 1 370 metriä pitkä katettu hirsiaita. Keskellä on sankarihauta-alue, jossa on taiteilija Paavo Tolosen tekemä sankaripatsas ja E. Anderssonin suunnittelema kivinen muistoristi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kirkko Pudasjärven seurakunta. Viitattu 5.7.2009. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pudasjärven kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto.
  • Pudasjärven seurakunta (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Huttunen, E. 2008. Pudasjärven kirkon kellotapuli kunnostettiin. Sivellin toi näkyviin kadotetun. Rauhan Tervehdys, no. 31, 25.9.2008, s. 4.