Reisjärven kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reisjärven kirkko
Reisjärvi Church 20190703.jpg
Sijainti Reisjärvi
Koordinaatit 63°36′16″N, 024°56′21″E
Seurakunta Reisjärven seurakunta
Rakentamisvuosi 1820
Suunnittelija Anton Wilhelm Arppe
Materiaali puu
Tyylisuunta uusgotiikka
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Reisjärven kirkko vuonna 2004
Reisjärven kirkon kellotapuli vuonna 2010

Reisjärven kirkko on Reisjärven evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkko Reisjärven kunnassa. Kirkko sijaitsee Reisjärven kirkonkylän keskustassa seututien 760 varrella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen kirkko on Reisjärven toinen kirkko. Ensimmäinen rakennettiin jo 1620-luvulla. Ensimmäinen kirkko oli suorakaiteen muotoinen vaatimaton rakennus, jossa ei ollut lainkaan tornia. Uusi kirkko rakennettiin vanhan paikalle Anton Wilhelm Arppen suunnitelmien mukaan. Kirkon rakensi Reisjärven oma mestari Niilo Koskela ja rakennus valmistui vuonna 1820. Kirkko vihittiin 2. syyskuuta 1821 ja sen nimeksi tuli Elisabetin kirkko. Vuonna 1900 ristikirkon sakaroita pidennettiin ja ulkoasua muutettiin uusgoottilaiseksi. Myös kirkon kattoratsastaja uusittiin samana vuonna. Alttaritaulun Kristuksen kirkastuminen on maalannut taiteilija Arthur Heickell ja se on vuodelta 1913.[1] Kirkon ja kellotapulin ulkopintoja korjattiin merkittävästi vuonna 2013, jolloin kirkko sai peltikatteen ja kirkon ikkunat sekä portaat uusittiin. Uusimishanke oli merkittävin sitten kirkon perustamisen ja työn kokonaishinnaksi tuli 1,4 miljoonaa euroa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.