Tämä ohje on osittain suojattu muutoksilta.

Ero sivun ”Ohje:Uuden artikkelin luominen” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kumottu muokkaus 14476679, jonka teki Pxos – suojausmallineen luokitus toimii nyt halutulla tavalla parametrillä "MiniOsittain"
muokkailtu
Rivi 3: Rivi 3:
<!--HUOM: UUTTA ARTIKKELIA EI LUODA TÄTÄ SIVUA MUOKKAAMALLA-->
<!--HUOM: UUTTA ARTIKKELIA EI LUODA TÄTÄ SIVUA MUOKKAAMALLA-->


'''Uuden artikkelin aloittamiseen''' on monta tapaa. Ennen artikkelin tekoa kannattaa harjoitella muokkaamista jo olemassa olevissa artikkeleissa tai [[Wikipedia:Hiekkalaatikko|hiekkalaatikolla]]. Jos sinulla on [[Wikipedia:Käyttäjätunnus|käyttäjätunnus]], voit tehdä artikkelin ensin omalle [[Wikipedia:Käyttäjäsivu#Alasivut|alasivullesi]] (huom: ei käyttäjäsivulle), ja kopioida sen valmiina artikkeliavaruuteen.
Jos selaillessasi Wikipediaa huomaat ”avoimen linkin” eli punertavan sanan tai fraasin, sitä napsauttamalla pääset suoraan '''muokkaamaan uutta artikkelia''' fraasin ilmaisemasta aiheesta. Jos teet niin vahingossa, pääset takaisin tekemättä muutoksia, kun painat muokkaussivun keskeytä-linkkiä tai selaimesi paluunäppäintä. Älä luo tyhjiä sivuja äläkä sivuja, joihin kirjoittaisit vain ”kikikikikikki” tai muuta vastaavaa höpöhöpöä. Sellaiset sivut ärsyttävät, turhauttavat ja vievät ylläpidon aikaa.


== Uusi sivu ilman aiempaa linkkiä ==
Uuden sivun luominen on helppoa. Se onnistuu vaikkapa kirjoittamalla hakukomennoksi toivomasi artikkelin nimi. Kun sitten päädyt sivulle, jolla kerrotaan, että kyseisen nimistä artikkelia ei ole olemassa, saat kaksi vaihtoehtoa: '''Voit joko luoda aiheesta uuden artikkelin''' tai '''lisätä sen [[Wikipedia:Artikkelitoiveet|toivottujen sivujen listaan]]'''. Jos luot sivun näin, lisää myös siihen osoittava linkki johonkin sopivaan artikkeliin, jotta uusi sivu ei jäisi orvoksi.


== Ennen kuin aloitat artikkelin ==
Uuden sivun luomisen voi aloittaa kätevästi myös täällä: [[Malline:Luo uusi sivu]]
Kirjoitat kenttään vain haluamasi sivun nimen ja painat nappia.


Käytä Wikipedian hakutoimintoa tarkistaaksesi, ettei kyseisestä aiheesta ole jo olemassa artikkeli jollain muulla nimellä.
Sivu voidaan luoda myös lisäämällä jollekin sivulle linkki, toisin sanoen kirjoittamalla sana tai sanoja <nowiki>[[</nowiki>- ja <nowiki>]]</nowiki>-merkkien väliin, esimerkiksi: ''<nowiki>[[ihka uusi sivu]]</nowiki>''. Tämän jälkeen linkkiä painamalla päästään [[Wikipedia:Kuinka sivuja muokataan|muokkaamaan]] sivua. Linkin tekstistä tulee artikkelin otsikko.


Kannattaa tutustua Wikipedian [[Wikipedia:Merkittävyys|merkittävyyskäytäntöön]], sillä kaikki aiheet eivät ole sopivia tietosanakirjaan.
Jos et keksi mitään soveliasta artikkelia, johon voisit lisätä haluamasi linkin, voit käyttää esimerkiksi [[Wikipedia:Hiekkalaatikko|hiekkalaatikkoa]], jossa on lupa vapaasti mellastaa ja kokeilla kaikenlaista. Voit myös käyttää vaikkapa omaa käyttäjäsivuasi, jos sinulla on käyttäjätunnus. Lisäksi voit painaa tallentamisen sijasta esikatselua, ja painaa linkkiä siitä.


Voit myös katsoa tyylioppasta ohjeita [[Ohje:Artikkelin nimi|artikkelin nimeämiseen]].
=== Uusi sivu URL-osoitetta muokkaamalla ===
Sivun voit myös luoda lisäämällä haluamasi sivun nimen wikin URL:iin. Esimerkiksi tämä sivu olisi voitu aloittaa kirjoittamalla selaimeen URL <tt><nowiki>http://fi.wikipedia.org/wiki/Ohje:Uuden artikkelin luominen</nowiki></tt>. Jos haluat luoda sivun lentopallosta, se tapahtuu muokkaamalla osoiteriviä vastaavalla tavalla: ''http://fi.wikipedia.org/wiki/Lentopallo''.


== Artikkelin aloitus ==
Jos luot sivun näin, lisää myös siihen osoittava linkki johonkin sopivaan artikkeliin, jotta uusi sivu ei jäisi orvoksi.
Artikkelin voi aloittaa esimerkiksi näillä tavoilla:


*Artikkelissa olevaa punaista linkkiä klikkaamalla pääset suoraan sivulle, jossa voit tehdä artikkelin kyseisestä aiheesta. Jos klikkasit linkkiä vahingossa, pääset takaisin tekemättä muutoksia painamalla muokkaussivun keskeytä-linkkiä tai selaimesi paluunäppäintä. Voit myös itse tehdä punaisen linkin sopivaan artikkeliin tai [[Wikipedia:Hiekkalaatikko|hiekkalaatikkoon]] kahdella hakasululla: ''<nowiki>[[ihka uusi sivu]]</nowiki>''. Linkki toimii myös ilman tallentamista esikatselussa, jos et löydä sopivaa artikkelia, johon sen lisätä.
Ennen uuden artikkelin aloittamista kannattaa tarkistaa, ettei linkin nimessä ole [[kirjoitusvirhe]]itä. '''Tarkista myös, onko kyseisestä aiheesta jo olemassa artikkeli jollakin muulla nimellä''' (sivun ylälaidassa on hakukenttä). Ellei eri syytä ole, noudatathan myös [[Ohje:Tyyliopas|tyylioppaan]] suosituksia.

*Jos haet Wikipedian hakutoiminnolla sivua, jota ei ole olemassa, näet punaisen linkin, jonka kautta voit tehdä uuden artikkelin.

*Voit käyttää sivua [[Malline:Luo uusi sivu]] tai [[Wikipedia:Artikkelipohja|valmiita artikkelipohjia]].

*Voit myös luoda sivun lisäämällä haluamasi sivun nimen selaimen osoiteriville. Esimerkiksi tämä sivu olisi voitu aloittaa kirjoittamalla osoiteriville <tt><nowiki>http://fi.wikipedia.org/wiki/Ohje:Uuden artikkelin luominen</nowiki></tt>.


== Uuden artikkelin kirjoittaminen ==
== Uuden artikkelin kirjoittaminen ==

Versio 3. helmikuuta 2016 kello 18.01

Ohjeet uuden artikkelin luomiseksi
n · k · m

Uuden artikkelin aloittamiseen on monta tapaa. Ennen artikkelin tekoa kannattaa harjoitella muokkaamista jo olemassa olevissa artikkeleissa tai hiekkalaatikolla. Jos sinulla on käyttäjätunnus, voit tehdä artikkelin ensin omalle alasivullesi (huom: ei käyttäjäsivulle), ja kopioida sen valmiina artikkeliavaruuteen.


Ennen kuin aloitat artikkelin

Käytä Wikipedian hakutoimintoa tarkistaaksesi, ettei kyseisestä aiheesta ole jo olemassa artikkeli jollain muulla nimellä.

Kannattaa tutustua Wikipedian merkittävyyskäytäntöön, sillä kaikki aiheet eivät ole sopivia tietosanakirjaan.

Voit myös katsoa tyylioppasta ohjeita artikkelin nimeämiseen.

Artikkelin aloitus

Artikkelin voi aloittaa esimerkiksi näillä tavoilla:

  • Artikkelissa olevaa punaista linkkiä klikkaamalla pääset suoraan sivulle, jossa voit tehdä artikkelin kyseisestä aiheesta. Jos klikkasit linkkiä vahingossa, pääset takaisin tekemättä muutoksia painamalla muokkaussivun keskeytä-linkkiä tai selaimesi paluunäppäintä. Voit myös itse tehdä punaisen linkin sopivaan artikkeliin tai hiekkalaatikkoon kahdella hakasululla: [[ihka uusi sivu]]. Linkki toimii myös ilman tallentamista esikatselussa, jos et löydä sopivaa artikkelia, johon sen lisätä.
  • Jos haet Wikipedian hakutoiminnolla sivua, jota ei ole olemassa, näet punaisen linkin, jonka kautta voit tehdä uuden artikkelin.
  • Voit myös luoda sivun lisäämällä haluamasi sivun nimen selaimen osoiteriville. Esimerkiksi tämä sivu olisi voitu aloittaa kirjoittamalla osoiteriville http://fi.wikipedia.org/wiki/Ohje:Uuden artikkelin luominen.

Uuden artikkelin kirjoittaminen

Aloita artikkelisi virkkeellä, jossa kerrotaan, mitä artikkeli käsittelee. Sisällytä virkkeeseen artikkelin nimi ja painota nimi laittamalla sen ympärille kolme heittomerkkiä ('''Monopoli'''). Kirjoita ainakin lyhyt kappale ja sujuvaa suomen kieltä sanakirjamaisen määritelmän sijaan. Wikipedia on ensyklopedinen tietosanakirja, ei sanakirja.

Esimerkkiartikkeli:

Jos muokatessasi artikkelia huomaat sanan tai käsitteen, josta kertovaan artikkeliin olisi hyvä olla linkki, lisää vain sen ympärille kahdet hakasulkeet [[tähän tapaan]]. Me kutsumme tätä tekstin wikitykseksi. Kun tallennat artikkelin, tämä sana tai fraasi sitten linkittyy kyseisen nimiseen artikkeliin. Jos sen nimistä artikkelia ei vielä ole, linkkiä napsauttamalla voit aloittaa uuden artikkelin.

Jos wikitettävä fraasi ei ole artikkeleiden otsikointikäytäntöjen mukainen, sitä ei voida sellaisenaan käyttää linkkinä. Helpoimmassa tapauksessa hyväksyttävä otsikko esiintyy fraasissa, mutta sen perässä on muuta tekstiä, yleensä sijapääte. Tällöin otsikko-osuus wikitetään, ja loput kirjaimet kirjoitetaan välittömästi sulkevien hakasulkeiden perään. Esimerkiksi sana 'fraasissa' linkitetään Fraasi-sivulle näin: [[fraasi]]ssa.

Jos taas on kyse jonkin jo olemassa olevan artikkelin synonyymistä tai sanan taivutusmuoto on sellainen, että itse sanarunko muuttuu, täytyy käyttää pystyviivalinkkiä. Siinä kaksoishakasulkeiden väliin kirjoitetaan erikseen linkin osoittama artikkeli ja linkkinä näkyvä teksti pystyviivalla eli ”|”-merkillä erotettuna. Esimerkiksi sanoista ”näytesana” ja ”esimerkin” saadaan linkki sivulle ”esimerkki” seuraavasti: [[esimerkki|näytesana]] ja [[esimerkki|esimerkin]].

  • Jos tiedät artikkelin aiheen kannalta olennaisia artikkeleita, linkitä niihin artikkelin lopussa Katso myös -nimisessä osiossa.
  • Sijoita kaikki ulkoiset linkit artikkelin loppuun Aiheesta muualla -nimiseen osioon.
  • Ensimmäinen versio artikkelista ei välttämättä ole vielä täysinäinen, vaan tynkä. Jos näin on, lisää artikkelin loppuun omalle rivilleen teksti {{tynkä}} aaltosulkeilla.
  • Jos mahdollista, olisi suotavaa lisätä artikkeli johonkin valmiiseen luokkaan. Katso vaikkapa listalta Wikipedia:Selaa luokittain parhaiten soveltuva. Näin toimien artikkeli ei jää niin sanotusti ”orvoksi”, vaan kytkeytyy heti osaksi kokonaisuutta. Esimerkiksi näin: [[Luokka:Liiketalous]]

Lopputuloksen pitäisi näyttää tältä:

Artikkelin tallentamisen jälkeen on suositeltavaa lisätä kielilinkit Wikidataan, jotka liittävät artikkelin sen muunkielisiin vastineisiin. Ne tulevat näkyviin vasemmalle alhaalle:

Kuvien lisääminen

Jokaiseen artikkeliin olisi mielekästä sisällyttää ainakin yksi kuva. Kuvien etsimisestä, tallentamisesta ja liittämisestä artikkeliin on olemassa yksityiskohtainen opas: kuvien lisääminen.

Taulukoiden lisääminen

Taulukot ovat monesti hyödyllisiä. Ohjeita taulukon tekemiseen löytyy kohdasta taulukoiden lisääminen.

Sivujen ohjaus

Pääartikkeli: Wikipedia:Ohjaus

Jos artikkelin otsikolla on synonyymejä, on tärkeää ja hyödyllistä lisätä näille hakusanoille ohjaus kyseiseen artikkeliin. Näin Wikipedian hakua käyttävät lukijat löytävät sen helpommin, eikä kukaan voi vahingossa harhautua kirjoittamaan samasta aiheesta uutta artikkelia toisella otsikolla.

Ohjaus toimii lisäämällä halutun hakusanan tyhjälle sivulle koodi #OHJAUS [[Artikkelin nimi]]. Tämä ohjaa uuteen artikkeliin, vaikka hieman komentoa myöhemmin tulisikin tekstiä. Jos komennon edessä on merkkejä, ohjaus ei toimi. Huomaa, että risuaidan ja OHJAUS-tekstin välissä ei saa olla välilyöntejä. Yhteenvetokenttään ei tarvitse kirjoittaa mitään; ohjelmisto tunnistaa ohjauksen, ja yhteenvedoksi tulee tallennettaessa automaattisesti ”Ak: Ohjaus sivulle Esimerkki”.

Jos haluat muokata sivua, joka on ohjaus, onnistuu se napsauttamalla sivun ylälaitaan tulevan (Uudelleenohjattu sivulta Tarus) -tekstin linkkiä ja muokkaamalla sitten sivua normaalisti (sivun nimi voi olla mikä tahansa, tulee Taruksen kohdalle). Toinen tapa muokata ohjaussivua on mennä osoitteeseen //fi.wikipedia.org/w/index.php?title=SivunNimi&action=edit, josta osa SivunNimi on korvattu kohdesivulla.

Synonyymien lisäksi ohjaus on hyvä tehdä yleisille kirjoitusvirheille (esimerkiksi Valkovenäjä) ja eliöiden tieteellisille nimille (esimerkiksi Tussilago farfara).

Katso myös