Keskustelu ohjeesta:Uuden artikkelin luominen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Heinäkuun 2005 keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Sivulla lukee näin: "Jos olet oikein ahkera, voit lisätä ihan loppuun vielä kielilinkit. Ne löytyvät esimerkiksi sivun englanninkieliseltä vastineelta (jos käyt siellä, lisää sinne samalla suomenkielinen linkki!) " Mitäs sanotte, kuuluuko tarkistaa että ne linkit vievät johonkin, tai jopa että ne vievät järkeviin sivuihin ? Juuri laitoin linkin en:elton johniin vaikka se on merkitty korjattavaksi. Mikä vielä ikävämpää, en-wikistä(kin) löytyy epäloogisia linkityksiä, linkkejä minitynkiin, linkkejä poistettuihin sivuihin. Onko mielestänne parempi kopioida kielilinkit summassa (paljon, joukossa huonoja) vai tarkistaa (käytännössä tulee 1-3 linkkiä per artikkeli) ? Tappinen 4. heinäkuuta 2005 kello 21:20:55 (UTC)

No eikö ne ole pakko tarkistaa ne linkit joka tapauksessa jos aiot ylipäätään käydä pistämässä fi-linkin muunkielisille sivuille? Ainakaan mun osalleni ei ole vielä osunut yhtään kuollutta linkkiä suomenkielisiä artikkeleita ulkomaankielisiin linkittäessäni. Toivoisin ihmisten olevan ahkerampia noiden linkkien pistämisen kanssa, vaikka onhan se hieman tylsää hommaa. Kun käy muunkieliset artikkelit läpi, voi kuitenkin hyvinkin löytää uutta materiaalia suomenkieliseenkin artikkeliin. --Neofelis Nebulosa 4. heinäkuuta 2005 kello 21:41:29 (UTC)
Jos oikein ymmärrän tuon ohjeen, niin voi mennä englanninkieliselle sivulle ja kopsata sieltä koko ritirimpsun linkkejä bulgariasta kataloniaan, ja samalla lisätä fi-linkin englanninkieliselle sivulle. Yritin kysyä sitä että kannattaako en-sivulta kopsata vaikkapa japanin- ja hepreankieliset linkit, kun niistä ei itse osaa tarkistaa mitä siellä on. Itse löydän usein ruotsin- ja vironkielisiä minitynkiä. Tappinen 5. heinäkuuta 2005 kello 16:03:15 (UTC)

Uusi artikkeli[muokkaa wikitekstiä]

Ohjeessa väitettiin linkin lisäämisen olevan muka helpoin tapa uuden artikkelin luomiseksi, vaikka se on monimutkaisin tapa. Tämä on johtanut ainakin yhtä käyttäjää harhaan (loi artikkeleita lisäämällä linkin "toivotut"-kohtaan). --ML 21. marraskuuta 2005 kello 14:04:07 (UTC)

"Selaimen osoiteriville lisääminen" voidaan tulkita väärin (että artikkelin nimi vain laitetaan osoiteriville ja se olisi siinä) ja on muutenkin arveluttavaa matalan tason tekniikkaan puuttumista (kuka takaa, että url:it menevät aina noin). Tämä ohjehan on suunnattu myös tai pikemminkin erityisesti niille, jotka eivät ole niin sinut tietotekniikan kanssa. --ML 21. marraskuuta 2005 kello 15:35:47 (UTC)

No siellä onkin jo iso osio tuosta tavasta. Mainitsemallasi tavalla tulkitseminen on todella epätodennäköistä. Miksi haluat lisätä ohjeisiin oman mielipiteesi siitä, miten artikkelin voi luoda helpoiten? -tKahkonen 22. marraskuuta 2005 kello 18:18:19 (UTC)

Aika kauan ainakin minulla menee uutena mukaan tulleena esim. oppia miten artikkeli luodaan. Pelkkä tekstin muotoilukin olisi mielestäni jo riittävän haastavaa. Ongelmahan ei ole tietysti kenenkään syy. Kyseessähän on vain niin laaja ja haastava projekti. Viimekädessä kaikki on kuitenkin haettava itse erittäin monimutkaisten sivusysteemien takaa, ei sitä kehtaisi aivan jatkuvasti kuitenkaan kysellä. Muotoilu tahtoo jäädä koko ajan sisällön jalkoihin (tai päinvastoin) kun saattaa mennä tuntejakin jonkun pikku yksityiskohdan tuottamiseen ohjelmalla. Onneksi joku on joskus korjannut kuntoon ne kohdat joita yritin tuottaa mutta en osannut. Leo Salo 24. marraskuuta 2006 kello 07.06 (UTC)

Esimerkkiluonti[muokkaa wikitekstiä]

Minusta näyttää, että tuossa luodaan minitynkää. :-) -tKahkonen 15. tammikuuta 2006 kello 22.46 (UTC)

Uusi artikkeli, sama otsikko, eri luokka[muokkaa wikitekstiä]

Tästä aiheesta en tullut hullua hurskaammaksi. Tästä jos joku osaava laittaisi maininnan, niin jatkossa meillä nyypiöillä olisi helpompaa.

Kuvat uusiksi[muokkaa wikitekstiä]

Esimerkkiä havainnollistavat kuvat Kuva:Monopoli_muokkaus.png ja Kuva:Monopoli_valmis.png ovat siinä mielessä virheellisiä, että kuvissa on otsikko Linkkejä kun taas tekstissä puhutaan otsikosta Aiheesta muualla. Kuvia pitäisi siis muokata tai vaihtaa ettei tule lisää Linkkejä-osioita uusiin artikkeleihin. --Ism 4. marraskuuta 2006 kello 20.27 (UTC)

Olisiko syytä nostaa esille lähteiden tarpeellisuutta lisäämällä lähteen merkintäohje jo tänne.--Opa1974 28. tammikuuta 2010 kello 16.20 (EET)[vastaa]

Artikkelin nimen vaihtaminen[muokkaa wikitekstiä]

En löytänyt ohjetta artikkelin nimen vaihtamisesta. Tapahtuuko se luomalla vanhalle nimelle uusi artikkeli ja tekemällä siitä ohjaus uudelle nimelle vai onko jokin toinen keino? Vihreät 12. joulukuuta 2011 kello 11.03 (EET)[vastaa]

Ei, vaan siirrä-nappulalla. Ohje on Ohje:Sivun siirtäminen. --Jmk 12. joulukuuta 2011 kello 11.11 (EET)[vastaa]

Artikkelin ensimmäisen sanan tummennuksesta[muokkaa wikitekstiä]

Tai siis aina se tummennetaan jos se on sen asian mitä artikkeli käsittelee nimi. Mutta eikö ohjeeseen voisi lisätä että SEN LISÄKSI se kyllä myös kursivoidaan tai pistetään "lainausmerkkeihin", jos näin muuten sille tehtäisiin muualla tekstissä, kursivoiden esimerkiksi kirjat ja elokuvat, yksittäiset novellit (esimerkkinä) "lainaten". näin käytännössä kuitenkin tehdään aina. Tai ainakin hyvin monessa artikkelissa. Mutta kuitenkin kun ohjeessa ei tätä aivan maalaisjärkevää asiaa ole niin sitten syntyy tällaista riitaa. Kiitos ja kaikkea hyvää --Virmas (keskustelu) 7. heinäkuuta 2012 kello 19.13 (EEST)[vastaa]

Henkilökohtaista kritiikkiä ennen julkaisemista[muokkaa wikitekstiä]

Eikö olisi mukavaa, jos Hiekkalaatikolla olisi nappi, jolla voisi pyytää luutamiehiltä "rakentavaa kritiikkiä" vain hiekkaan piirrettynä, ja jos näyttää siltä että sivusta ei saa millään luutamiehille kelpaavaa, voisi hiekat vaihtaa ja aloittaa alusta ilman pysyvää jälkeä itsetuntoon tai käyttäjän keskustelusivulle? Madaltaisi kynnystä kirjoittaa jotain uutta... --Dm5 (keskustelu) 5. syyskuuta 2021 kello 16.53 (EEST)[vastaa]

Ohjeen selkeyttäminen[muokkaa wikitekstiä]

Tämä sivu on mielestäni aika sekava, ja tässä on liian yksityiskohtaisia ohjeita esim. linkkien lisäämisestä. Yritän tehdä tästä sivusta lyhyemmän ja tiiviimmän ohjeen nimenomaan siitä, miten artikkeli teknisesti luodaan eli miten voi aloittaa uuden artikkelin tekemisen. Osion "Uuden artikkelin kirjoittaminen" voisi poistaa kokonaan, koska sisällön rakenteeseen on olemassa ohjeet muualla eli Ohje:Ensimmäinen artikkeli ja Ohje:Artikkelin rakenne. Aika harvaan artikkeliin ollaan taulukoitakaan heti lisäämässä, eikä ohjauksiakaan kannata selostaa kovin tarkkaan tällä sivulla. Poistin jo aiemmin sivulta nämä kuvat, koska tuon näköinen sivu saisi nykyään paljon kritiikkiä mm. lähteiden puuttumisesta, eikä siinä ole yhtään artikkeliluokkaakaan. kyykaarme (keskustelu) 3. lokakuuta 2021 kello 16.26 (EEST)[vastaa]