Luettelo Nobelin fysiikanpalkinnon saaneista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Nobelin fysiikanpalkinnon saaneista.

Luettelo palkinnon saaneista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luku1910-luku1920-luku1930-luku1940-luku1950-luku1960-luku1970-luku1980-luku1990-luku2000-luku2010-luku

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1901 Wilhelm Conrad Röntgen (1845--1923).jpg Wilhelm Conrad Röntgen Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Röntgensäteet
1902 Lorentz 2.jpg Hendrik Antoon Lorentz  Alankomaat Zeemanin ilmiö
Pieter Zeeman.jpg Pieter Zeeman  Ranska
1903 Henri Becquerel.jpg Henri Becquerel  Ranska Radioaktiivisuuden tutkimuksesta
PierreCurie.jpg Pierre Curie  Ranska
Mariecurie.jpg Marie Curie Military ensign of Vistula Flotilla of Congress Poland.svg Kongressi-Puola
 Ranska
1904 John William Strutt.jpg John William Strutt (Lordi Rayleigh) Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Argon
1905 Phillipp Lenard in 1900.jpg Philipp Eduard Anton von Lenard  Itävalta-Unkari Katodisäde
1906 J.J Thomson.jpg Joseph John Thomson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Elektronin löytäminen
1907 Albert Abraham Michelson2.jpg Albert Abraham Michelson  Yhdysvallat Tarkkuusinterferometria
1908 G lippmann.jpg Gabriel Lippmann  Ranska Värivalokuvaus
1909 Guglielmo Marconi.jpg Guglielmo Marconi Italia Langaton lennätin
Hans Baluschek Karl Ferdinand Braun.jpg Karl Ferdinand Braun Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa

1910-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1910 Johannes Diderik van der Waals.jpg Johannes Diderik van der Waals  Alankomaat Kaasujen ja nesteiden tilanyhtälö
1911 Wilhelm Wien 1911.jpg Wilhelm Wien Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Lämpösäteily
1912 Nils Gustaf Dalén.jpg Nils Gustaf Dalén  Ruotsi Aurinkoventtiili majakoiden kaasujärjestelmiin
1913 Kamerlingh portret.jpg Heike Kamerlingh Onnes  Alankomaat Suprajohtavuuden havaitseminen
1914 Max von Laue.jpg Max von Laue Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Röntgendiffraktio
1915 William Henry Bragg Nobel bw.jpg Sir William Henry Bragg  Australia/
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
Kiderakenteiden selvittäminen röntgensäteilyllä
Wl-bragg.jpg Sir William Lawrence Bragg
1916 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin
1917 Charles Glover Barkla.jpg Charles Glover Barkla Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Karakteristinen röntgensäteily
1918 Max Planck (Nobel 1918).jpg Max Planck Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Kvanttiteoria
1919 Johannes Stark.jpg Johannes Stark Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Starkin ilmiö

1920-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1920 Guillaume 1920.jpg Charles Edouard Guillaume  Sveitsi/
 Ranska
Ennakoivien mittausten kehittäminen löytämällä poikkeavuuksia nikkeli-teräs -yhdisteissä
1921 Einstein1921 by F Schmutzer 4.jpg Albert Einstein Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa/
 Sveitsi/
 Yhdysvallat
Valosähköinen ilmiö
1922 Niels Bohr.jpg Niels Henrik David Bohr  Tanska Atomiteoria
1923 Robert Andrews Millikan 1920s.jpg Robert Andrews Millikan  Yhdysvallat Elektronin varauksen mittaaminen ja valosähköisen ilmiön tutkimuksista
1924 1924 Karl Manne Siegbahn.jpg Karl Manne Georg Siegbahn  Ruotsi Röntgenspektroskopia
1925 James Franck 1925.jpg James Franck Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Elektronien ja atomien vuorovaikutuksen kokeellinen tutkimus (Franckin ja Hertzin koe)
Gustav Hertz.jpg Gustav Ludwig Hertz
1926 Jean Perrin 1926.jpg Jean Baptiste Perrin  Ranska Aineen epäsäännöllisen rakenteen tutkiminen
1927 Arthur Compton.jpg Arthur Holly Compton  Yhdysvallat Comptonin ilmiö
CTR Wilson.jpg Charles Thomson Rees Wilson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Sumukammio
1928 Owen Richardson.jpg Owen Willans Richardson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Lämpöliikkeestä johtuvien ilmiöiden tutkiminen
1929 Broglie Big.jpg Louis de Broglie  Ranska Elektronien aaltoluonne

1930-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1930 Sir CV Raman.JPG Chandrasekhara Venkata Raman Intia Ramanin ilmiö
1931 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin
1932 Bundesarchiv Bild183-R57262, Werner Heisenberg.jpg Werner Karl Heisenberg Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Kvanttimekaniikka
1933 Erwin Schrödinger (1933).jpg Erwin Schrödinger  Itävalta Kvanttimekaniikka
Paul Dirac, 1933.jpg Paul Adrien Maurice Dirac Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
1934 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin (1/3 päärahastoon, 2/3 tälle palkinnolle)
1935 James Chadwick.jpg James Chadwick Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Neutronin löytäminen
1936 Hess.jpg Victor Francis Hess  Itävalta/
 Yhdysvallat
Kosminen säteily, Positroni
Carl David Anderson.jpg Carl David Anderson  Yhdysvallat
1937 Clinton Davisson.jpg Clinton Joseph Davisson  Yhdysvallat Elektronidiffraktio
George Paget Thomson.jpg George Paget Thomson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
1938 Enrico Fermi 1943-49 140x190.jpg Enrico Fermi Italia Uudet radioaktiiviset alkuaineet ja ydinreaktio hitailla neutroneilla
1939 Ernest Lawrence.jpg Ernest Orlando Lawrence  Yhdysvallat Syklotroni

1940-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1940–
1942
Ei jaettu toisen maailmansodan takia, palkintosumma rahastoitiin (1/3 päärahastoon, 2/3 tälle palkinnolle)
1943 Otto Stern.jpg Otto Stern Saksa Saksa
 Yhdysvallat
Sternin–Gerlachin koe ja protonin magneettisen momentin määrittäminen
1944 Isidor Isaac Rabi.jpg Isidor Isaac Rabi  Yhdysvallat Ydinmagneettinen resonanssi
1945 Wolfgang Pauli ETH-Bib Portr 01042.jpg Wolfgang Pauli  Itävalta Kieltosääntö
1946 Bridgman.jpg Percy Williams Bridgman  Yhdysvallat Korkean paineen laitteisto
1947 Appleton.jpg Edward Victor Appleton Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Appletonin kerros
1948 Blackett-large.jpg Patrick Maynard Stuart Blackett Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Sumukammion kehittäminen
1949 Yukawa.jpg Hideki Yukawa  Japani Mesoniteoria

1950-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1950 Cecil Powell.jpg Cecil Frank Powell Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Ydinreaktion valokuvausmenetelmä ja mesonien havaitseminen sen avulla
1951 Cockcroft.jpg John Douglas Cockcroft Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Atomiydinten hajottaminen kiihdytetyillä hiukkasilla
Ernest Walton.jpg Ernest Thomas Sinton Walton  Irlanti
1952 Felix Bloch, Stanford University.jpg Felix Bloch  Sveitsi
 Yhdysvallat
Ydinmagnetismi
Edward Mills Purcell.jpg Edward Mills Purcell  Yhdysvallat
1953 Zernike.jpg Frits Zernike  Alankomaat Vaihekontrastin keksiminen ja vaihekontrastimikroskooppi
1954 Max Born.jpg Max Born Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta/
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
Kvanttimekaniikka, erityisesti aaltofunktion tilastollinen tulkinta
Bothe.jpg Walther Bothe Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Koinsidenssimenetelmä
1955 Willis Lamb 1955.jpg Willis Eugene Lamb  Yhdysvallat Vedyn spektrin hienorakenne
Polykarp Kusch.jpg Polykarp Kusch  Yhdysvallat Elektronin magneettinen momentti
1956 William Shockley, Stanford University.jpg William Bradford Shockley  Yhdysvallat Transistori
Bardeen.jpg John Bardeen
Brattain.jpg Walter Houser Brattain
1957 CNYang.jpg Chen Ning Yang Kiinan tasavalta Pariteettilaki ja havainnoista atomihiukkasten parissa
TD Lee.jpg Tsung-Dao Lee
1958 Cerenkov.jpg Pavel Tšerenkov  Neuvostoliitto Tšerenkovin säteily
Ilya Frank.jpg Ilja Frank
Igor Tamm.jpg Igor Tamm
1959 Segre.jpg Emilio Gino Segrè  Yhdysvallat Antiprotoni
Owen Chamberlain.jpg Owen Chamberlain

1960-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1960 Donald Glaser.jpg Donald Arthur Glaser  Yhdysvallat Kuplakammio
1961 Robert Hofstadter.jpg Robert Hofstadter  Yhdysvallat Elektronien sironnan ja atomiydinten tutkiminen
Mossbauer.jpg Rudolf Mössbauer Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Gammasäteilyn absorption tutkiminen
1962 Landau.jpg Lev Landau  Neuvostoliitto Teoria kondensoidusta aineesta, etunenässä nestemäisestä heliumista
1963 Wigner.jpg Eugene Paul Wigner  Yhdysvallat Teoria alkeishiukkasista ja symmetriaperiaatteen löytäminen
Maria Goeppert-Mayer.jpg Maria Goeppert-Mayer  Yhdysvallat Atomin kuorirakenteen tutkiminen
Johannes Hans Daniel Jensen (1907–1973).jpg Johannes Hans Daniel Jensen Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta
1964 Charles Hard Townes-Nibib-2007-retouched.jpg Charles Hard Townes  Yhdysvallat Työstä kvanttielektroniikan alalla, laserperiaatteella toimivan oskillaattorin rakentaminen
Basov.jpg Nikolai Basov  Neuvostoliitto
Aleksandr Prokhorov.jpg Aleksandr Prohorov  Neuvostoliitto
1965 Tomonaga.jpg Shin’ichirō Tomonaga  Japani Kvanttielektrodynamiikka
Schwinger.jpg Julian Seymour Schwinger  Yhdysvallat
Feynman at Los Alamos.jpg Richard Phillips Feynman  Yhdysvallat
1966 Kastler.jpg Alfred Kastler  Ranska Kaksoisresonanssi
1967 Hans Bethe.jpg Hans Albrecht Bethe  Yhdysvallat Tähtien energianmuodostus
1968 LWA Picture Final.jpg Luis Walter Alvarez  Yhdysvallat Löysi alkeishiukkasille useita resonanssitiloja vetykuplakammion ja tietokoneanalyysin avulla
1969 Murray Gell-Mann.jpg Murray Gell-Mann  Yhdysvallat Alkeishiukkasten luokittelu

1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1970 YoungAlfven.jpg Hannes Olof Gösta Alfvén  Ruotsi Keksinnöistä magnetohydrodynamiikan alalla
Louis Neel 1970.jpg Louis Eugène Félix Néel  Ranska Antiferromagnetismi ja ferrimagnetismi
1971 Dennis Gabor 1971.jpg Dennis Gabor Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Holografia
1972 Bardeen.jpg John Bardeen  Yhdysvallat Suprajohtavuuden teoreettinen selitys
Nobel Laureate Leon Cooper in 2007.jpg Leon Neil Cooper
John Robert Schrieffer.jpg John Robert Schrieffer
1973 Leo Esaki 1959.jpg Leo Esaki  Japani Puolijohdetunnelointi
Ivar Giaever.jpg Ivar Giaever  Norja/
 Yhdysvallat
Brian Josephson, March 2004.jpg Brian David Josephson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Josephsonin ilmiö
1974 Martin Ryle Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Radioastrofysiikan tutkiminen, pulsarien löytäminen
Antony Hewish
1975 Aage Bohr.jpg Aage Niels Bohr  Tanska Kollektiivisen ja partikkelien liikkeen yhteyden tutkiminen atomin ytimessä
Mottelson,Ben 1963 Kopenhagen.jpg Benjamin Roy Mottelson  Tanska
James Rainwater 2.jpg Leo James Rainwater  Yhdysvallat
1976 Burton Richter - charm quark.jpg Burton Richter  Yhdysvallat c-kvarkin löytäminen
Samuel ting 10-19-10.jpg Samuel Chao Chung Ting
1977 Andersonphoto.jpg Philip Warren Anderson  Yhdysvallat Magneettisten systeemien elektronirakenteen perustavanlaatuiset teoreettiset tutkimukset
Mott,Nevill Francis 1952 London.jpg Nevill Francis Mott Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
JH van Vleck 1974.jpg John Hasbrouck van Vleck  Yhdysvallat
1978 Pyotr L Kapitsa Russian physicist 1964.jpg Pjotr Kapitsa  Neuvostoliitto Fysiikan tutkiminen matalissa lämpötiloissa
Arno Penzias.jpg Arno Allan Penzias  Yhdysvallat kosmisen taustasäteilyn löytäminen
Wilson penzias200.jpg Robert Woodrow Wilson  Yhdysvallat
1979 Sheldon Glashow at Harvard cropped.jpg Sheldon Lee Glashow  Yhdysvallat Sähköheikko yhtenäisteoria
Abdus Salam 1987.jpg Abdus Salam  Pakistan
Steven-weinberg.jpg Steven Weinberg|  Yhdysvallat

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1980 James-cronin.jpg James Watson Cronin  Yhdysvallat Löysivät poikkeuksia symmetriaperiaatteseen tutkimalla K-mesoneja
Val Fitch.jpg Val Logsdon Fitch  Yhdysvallat
1981 Nico 2006 Tucson Wiki.png Nicolaas Bloembergen  Yhdysvallat Kehittivät laserspektroskopiaa
Artur Schawlow, Stanford University.jpg Arthur Leonard Schawlow  Yhdysvallat
Kai Manne Börje Siegbahn 2.jpg Kai Manne Börje Siegbahn  Ruotsi Kehitti korkearesoluutioista elektronispektroskopiaa
1982 Kenneth Geddes Wilson  Yhdysvallat Kriittiset ilmiöt
1983 Subrahmanyan Chandrasekhar Exhibition - Science City - Kolkata 2011-01-07a.jpg Subrahmanyan Chandrasekhar  Intia/
 Yhdysvallat
Tähtien rakenne ja evoluutio
William A. Fowler Los Alamos ID.png William Alfred Fowler Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
1984 Carlo Rubbia W and Z bosons.jpg Carlo Rubbia  Italia W- ja Z-bosonien löytäminen
Simon Van der Meer.png Simon van der Meer  Alankomaat
1985 Klausvonklitzing.jpg Klaus von Klitzing Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Kvantti-Hall-ilmiö
1986 Ernst August Friedrich Ruska Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Elektronimikroskoopin kehittäminen
Gerd Binnig sw.jpg Gerd Binnig Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Skannaavan tunnelimikroskoopin suunnitteleminen
Rohrer.jpg Heinrich Rohrer  Sveitsi
1987 Georg Bednorz speaking at the groundbreaking of the new IBM and ETH Zurich Nanotech Exploratory Technology Lab.jpg Johannes Georg Bednorz Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Saivat aikaan läpimurron keraamisten aineiden suprajohtavuuden toteamisessa
Karl Alexander Mueller.jpg Karl Alexander Müller  Sveitsi
1988 Leon M. Lederman.jpg Leon Max Lederman  Yhdysvallat Neutriinosädemenetelmä ja leptonien rakenteen tutkiminen ja myy-neutriinon löytäminen
Melvin Schwartz
Jack-Steinberger-2008.JPG Jack Steinberger
1989 HD.4G.049 (10537741015) crop.jpg Norman Foster Ramsey  Yhdysvallat Keksi erillisen värähtelykentän ja käytti sitä atomikelloissa
Hans Georg Dehmelt  Yhdysvallat Ionisieppaustekniikan kehittäminen
Wolfgang Paul Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1990 Physics Nobel laureate Jerry Friedman, 2016.jpg Jerome Isaac Friedman  Yhdysvallat Elektronien epäelastisesta sironnasta atomiydinten tutkimuksessa
Henry Kendall by Tom Frost crop.jpg Henry Way Kendall  Yhdysvallat
Richard E. Taylor.jpg Richard Edward Taylor  Kanada
1991 Pierre-Gilles crop.jpg Pierre-Gilles de Gennes  Ranska Nestekide
1992 CHARPAK Georges-24x50-2005 cropped.JPG Georges Charpak  Ranska Ilmaisinlaitteet
1993 Russell Alan Hulse.jpg Russell Alan Hulse  Yhdysvallat Kaksoispulsareiden löytämisestä
2008JosephTaylor.jpg Joseph Hooton Taylor, Jr.
1994 Bertram Brockhouse.jpg Bertram Neville Brockhouse  Kanada Neutronispektroskopia
HD.3F.113 (10347363986).jpg Clifford Glenwood Shull  Yhdysvallat
1995 Martin Perl - tau.jpg Martin Lewis Perl  Yhdysvallat Tau-leptonin ja neutriinon havaitsemisesta
Frederick Reines.jpg Frederick Reines
1996 Nobel Laureate David Morris Lee in 2007.jpg David Morris Lee  Yhdysvallat Helium-3:n supranesteluonteen havaitsemisesta
Douglas Osheroff NSF.jpg Douglas Dean Osheroff
Robert Coleman Richardson.jpg Robert Coleman Richardson
1997 Steven Chu official portrait headshot.jpg Steven Chu  Yhdysvallat Atomien laserjäähdytys
Claude Cohen-Tannoudji.JPG Claude Cohen-Tannoudji  Ranska
William Phillips-physicist photo.jpg William Daniel Phillips  Yhdysvallat
1998 Robert Laughlin, Stanford University.jpg Robert Betts Laughlin  Yhdysvallat Murtokvantittunut Hallin ilmiö
Horst Störmer cropped.jpg Horst Ludwig Störmer  Saksa
Daniel Chee Tsui.jpg Daniel Chee Tsui  Yhdysvallat
1999 GerardtHooft.jpg Gerardus 't Hooft  Alankomaat Matemaattinen kenttäteoria
Martinus Veltman.jpg Martinus J. G. Veltman

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
2000 Zhores Alferov.jpg Žores I. Alfjorov  Venäjä Perustavasta työstä informaatio- ja kommunikaatiotekniikan parissa
Herbert Kroemer.jpg Herbert Kroemer  Saksa
Jack St. Clair Kilby  Yhdysvallat
2001 Physics Nobel Laureate Eric Allin Cornell, in June of 2015.jpg Eric Allin Cornell  Yhdysvallat Bosen–Einsteinin kondensaatin tuottamisesta ja pioneerityöstä alan parissa
Ketterle.jpg Wolfgang Ketterle  Saksa
Carl Wieman.jpg Carl Edwin Wieman  Yhdysvallat
2002 Raymond Davis, Jr 2001.jpg Raymond Davis Jr.  Yhdysvallat Kosmisten neutriinojen havaitsemisesta
Masatoshi Koshiba 2002.jpg Masatoshi Koshiba  Japani
RiccardoGiacconi.jpg Riccardo Giacconi  Yhdysvallat Kosmisten röntgenkohteiden havaitsemiseen johtaneesta työstä
2003 Абрикосов.JPG Aleksei Abrikosov  Venäjä/
 Yhdysvallat
Pioneerityöstä suprajohteiden ja supranesteiden tutkimuksessa
Ginzburg in MSU opaque.jpg Vitali Ginzburg  Venäjä
Nobel Laureate Sir Anthony James Leggett in 2007.jpg Anthony James Leggett Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
2004 David Gross cropped.JPG David Jonathan Gross  Yhdysvallat Vahvan vuorovaikutuksen tutkimuksesta
Hugh David Politzer
Frank Wilczek crop.jpg Frank Wilczek
2005 Roy Glauber Dec 10 2005.jpg Roy Glauber  Yhdysvallat Kvanttioptiikan kehittämisestä
John L. Hall.jpg John L. Hall  Yhdysvallat
Theodor W Haensch.jpg Theodor Hänsch  Saksa
2006 John-C-Mather5.jpg John C. Mather  Yhdysvallat Kosmista taustasäteilyä koskevasta tutkimuksesta
George Smoot crop.jpg George Smoot
2007 Albert fert 15 janvier 2009 Spintronique Paris Descartes.JPG Albert Fert  Ranska Valtavan magnetoresistanssin (GMR) löytäminen
Peter Gruenberg 01.jpg Peter Grünberg  Saksa
2008 YoichiroNambu.jpg Yōichirō Nambu  Yhdysvallat Spontaanin rikkoutuneen symmetrian mekanismien löytämisestä
Mkobayashi.jpg Makoto Kobayashi  Japani Rikkoutuneen symmetrian alkuperän löytämisestä
Masukawa.jpg Toshihide Maskawa
2009 Charles K. Kao cropped 2.jpg Charles K. Kao  Hongkong
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
 Yhdysvallat
Tutkimuksistaan valon kulkemisessa optisissa kuiduissa
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-23.jpg Willard S. Boyle  Kanada CCD-kennon kehittäminen
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-27.jpg George E. Smith  Yhdysvallat

2010-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
2010 Geim.jpg Andre Geim  Venäjä/
 Alankomaat
Uraauurtava grafeeniin liittyvä tutkimus
Konstantin Novoselov at MIPT.jpg Konstantin Novoselov  Venäjä/
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
2011 Saul Perlmutter.jpg Saul Perlmutter  Yhdysvallat Avaruuden laajentumisen kiihtymisestä
Adam Riess.jpg Adam Riess
Brian P Schmidt.jpg Brian Schmidt  Australia/ Yhdysvallat
2012 Serge Haroche - Théâtre de la Commune d'Aubervilliers - 4 mai 2009.jpg Serge Haroche  Ranska Kvanttisysteemien manipuloiminen ja mittaaminen
David Wineland 2008.jpg David Wineland  Yhdysvallat
2013 Francois Englert.jpg François Englert  Belgia Higgsin bosoni ja massa
Higgs, Peter (1929)3.jpg Peter Higgs Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
2014 Isamu Akasaki 201111.jpg Isamu Akasaki  Japani Sinisen LEDin keksiminen
Hiroshi Amano 20141211.jpg Hiroshi Amano  Japani
Professor Shuji Nakamura (Cropped).jpg Shūji Nakamura  Yhdysvallat
2015 Takaaki Kajita 5171-2015.jpg Takaaki Kajita  Japani neutriinivärähtelyjen tutkimuksista, jotka osoittivat neutriinolla olevan massan
Arthur B. McDonald 5193-2015.jpg Arthur B. McDonald  Kanada
2016 DavidThouless 1995 UW.jpg David J. Thouless Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Topologiset faasit ja niiden faasimuutokset
Duncan Haldane.jpg Duncan Haldane Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
Nobel Laureates 0865 (31372382901).jpg John M. Kosterlitz Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
2017 Rainer Weiss - December 2006.jpg Rainer Weiss  Yhdysvallat/ Saksa LIGO-detektori ja gravitaatioaaltojen havaitseminen
05-0367-92D.hr.jpg Barry Barish  Yhdysvallat
Kip Thorne at Caltech.jpg Kip Thorne  Yhdysvallat
2018 Arthur Ashkin EM1B5678 (44417135450).jpg Arthur Ashkin  Yhdysvallat Optiset pinsetit ja niiden käyttö biologisissa systeemeissä
Gérard Mourou (cropped).jpg Gérard Mourou  Ranska Voimakkaiden lyhyiden laserpulssien kehitys
Donna Strickland, OSA Holiday Party 2012.jpg Donna Strickland  Kanada
2019 Jim Peebles.jpg Jim Peebles  Yhdysvallat Teoreettiset löydöt fysikaalisen kosmologian alalla
Michel Mayor.JPG Michel Mayor  Sveitsi Auringon tyyppistä tähteä kiertävän eksoplaneetan löytäminen
Didier Queloz at the ESO 50th Anniversary Gala Event - 01.jpg Didier Queloz  Sveitsi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]