Luettelo Nobelin fysiikanpalkinnon saaneista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Nobelin fysiikanpalkinnon saaneista.

Luettelo palkinnon saaneista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luku1910-luku1920-luku1930-luku1940-luku1950-luku1960-luku1970-luku1980-luku1990-luku2000-luku2010-luku

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1901 Wilhelm Conrad Röntgen (1845--1923).jpg Wilhelm Conrad Röntgen Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Röntgensäteet
1902 Lorentz 2.jpg Hendrik Antoon Lorentz Alankomaiden lippu Alankomaat Zeemanin ilmiö
Pieter Zeeman.jpg Pieter Zeeman Ranskan lippu Ranska
1903 Henri Becquerel.jpg Henri Becquerel Ranskan lippu Ranska Radioaktiivisuuden tutkimuksesta
PierreCurie.jpg Pierre Curie Ranskan lippu Ranska
Mariecurie.jpg Marie Curie Military ensign of Vistula Flotilla of Congress Poland.svg Kongressi-Puola
Ranskan lippu Ranska
1904 John William Strutt.jpg John William Strutt (Lordi Rayleigh) Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Argon
1905 Phillipp Lenard in 1900.jpg Philipp Eduard Anton von Lenard Itävalta-Unkarin lippu Itävalta-Unkari Katodisäde
1906 J.J Thomson.jpg Joseph John Thomson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Elektronin löytäminen
1907 Albert Abraham Michelson2.jpg Albert Abraham Michelson Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Tarkkuusinterferometria
1908 G lippmann.jpg Gabriel Lippmann Ranskan lippu Ranska Värivalokuvaus
1909 Guglielmo Marconi.jpg Guglielmo Marconi Italia Langaton lennätin
Hans Baluschek Karl Ferdinand Braun.jpg Karl Ferdinand Braun Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa

1910-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1910 Johannes Diderik van der Waals.jpg Johannes Diderik van der Waals Alankomaiden lippu Alankomaat Kaasujen ja nesteiden tilanyhtälö
1911 Wilhelm Wien 1911.jpg Wilhelm Wien Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Lämpösäteily
1912 Nils Gustaf Dalén.jpg Nils Gustaf Dalén Ruotsin lippu Ruotsi Aurinkoventtiili majakoiden kaasujärjestelmiin
1913 Kamerlingh portret.jpg Heike Kamerlingh Onnes Alankomaiden lippu Alankomaat Suprajohtavuuden havaitseminen
1914 Max von Laue.jpg Max von Laue Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Röntgendiffraktio
1915 Sir William Henry Bragg Australian lippu Australia/
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
Kiderakenteiden selvittäminen röntgensäteilyllä
Wl-bragg.jpg Sir William Lawrence Bragg
1916 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin
1917 Charles Glover Barkla.jpg Charles Glover Barkla Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Karakteristinen röntgensäteily
1918 Max Planck (Nobel 1918).jpg Max Planck Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Kvanttiteoria
1919 Johannes Stark.jpg Johannes Stark Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Starkin ilmiö

1920-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1920 Guillaume 1920.jpg Charles Edouard Guillaume Sveitsin lippu Sveitsi/
Ranskan lippu Ranska
Ennakoivien mittausten kehittäminen löytämällä poikkeavuuksia nikkeli-teräs -yhdisteissä
1921 Einstein1921 by F Schmutzer 4.jpg Albert Einstein Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa/
Sveitsin lippu Sveitsi/
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Valosähköinen ilmiö
1922 Niels Bohr.jpg Niels Henrik David Bohr Tanskan lippu Tanska Atomiteoria
1923 Robert Andrews Millikan 1920s.jpg Robert Andrews Millikan Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Elektronin varauksen mittaaminen ja valosähköisen ilmiön tutkimuksista
1924 1924 Karl Manne Siegbahn.jpg Karl Manne Georg Siegbahn Ruotsin lippu Ruotsi Röntgenspektroskopia
1925 James Franck 1925.jpg James Franck Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Elektronien ja atomien vuorovaikutuksen kokeellinen tutkimus (Franckin ja Hertzin koe)
Gustav Hertz.jpg Gustav Ludwig Hertz
1926 Jean Perrin 1926.jpg Jean Baptiste Perrin Ranskan lippu Ranska Aineen epäsäännöllisen rakenteen tutkiminen
1927 Arthur Compton.jpg Arthur Holly Compton Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Comptonin ilmiö
CTR Wilson.jpg Charles Thomson Rees Wilson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Sumukammio
1928 Owen Richardson.jpg Owen Willans Richardson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Lämpöliikkeestä johtuvien ilmiöiden tutkiminen
1929 Broglie Big.jpg Louis de Broglie Ranskan lippu Ranska Elektronien aaltoluonne

1930-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1930 Sir CV Raman.JPG Chandrasekhara Venkata Raman Intia Ramanin ilmiö
1931 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin
1932 Bundesarchiv Bild183-R57262, Werner Heisenberg.jpg Werner Karl Heisenberg Saksan vuosina 1871–1918 käytössä ollut lippu. Saksa Kvanttimekaniikka
1933 Erwin Schrödinger (1933).jpg Erwin Schrödinger Itävalta Kvanttimekaniikka
Dirac 4.jpg Paul Adrien Maurice Dirac Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
1934 Ei jaettu, palkintosumma rahastoitiin (1/3 päärahastoon, 2/3 tälle palkinnolle)
1935 James Chadwick.jpg James Chadwick Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Neutronin löytäminen
1936 Hess.jpg Victor Francis Hess Itävalta/
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Kosminen säteily, Positroni
Carl David Anderson Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
1937 Clinton Davisson.jpg Clinton Joseph Davisson Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Elektronidiffraktio
George Paget Thomson.jpg George Paget Thomson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
1938 Enrico Fermi 1943-49 140x190.jpg Enrico Fermi Italia Uudet radioaktiiviset alkuaineet ja ydinreaktio hitailla neutroneilla
1939 Ernest Lawrence.jpg Ernest Orlando Lawrence Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Syklotroni

1940-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1940–
1942
Ei jaettu toisen maailmansodan takia, palkintosumma rahastoitiin (1/3 päärahastoon, 2/3 tälle palkinnolle)
1943 Otto Stern.jpg Otto Stern Natsi-Saksan lippu Saksa
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Sternin–Gerlachin koe ja protonin magneettisen momentin määrittäminen
1944 Isidor Isaac Rabi.jpg Isidor Isaac Rabi Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Ydinmagneettinen resonanssi
1945 Wolfgang Pauli ETH-Bib Portr 01042.jpg Wolfgang Pauli Itävalta Kieltosääntö
1946 Bridgman.jpg Percy Williams Bridgman Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Korkean paineen laitteisto
1947 Appleton.jpg Edward Victor Appleton Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Appletonin kerros
1948 Blackett-large.jpg Patrick Maynard Stuart Blackett Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Sumukammion kehittäminen
1949 Yukawa.jpg Hideki Yukawa Japani Mesoniteoria

1950-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1950 Cecil Powell.jpg Cecil Frank Powell Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Ydinreaktion valokuvausmenetelmä ja mesonien havaitseminen sen avulla
1951 Cockcroft.jpg John Douglas Cockcroft Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Atomiydinten hajottaminen kiihdytetyillä hiukkasilla
Ernest Walton.jpg Ernest Thomas Sinton Walton Irlanti
1952 Felix Bloch, Stanford University.jpg Felix Bloch Sveitsin lippu Sveitsi
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Ydinmagnetismi
Edward Mills Purcell.jpg Edward Mills Purcell Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
1953 Zernike.jpg Frits Zernike Alankomaiden lippu Alankomaat Vaihekontrastin keksiminen ja vaihekontrastimikroskooppi
1954 Max Born.jpg Max Born Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta/
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
Kvanttimekaniikka, erityisesti aaltofunktion tilastollinen tulkinta
Bothe.jpg Walther Bothe Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Koinsidenssimenetelmä
1955 Willis Lamb 1955.jpg Willis Eugene Lamb Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Vedyn spektrin hienorakenne
Polykarp Kusch.jpg Polykarp Kusch Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Elektronin magneettinen momentti
1956 William Shockley, Stanford University.jpg William Bradford Shockley Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Transistori
Bardeen.jpg John Bardeen
Brattain.jpg Walter Houser Brattain
1957 CNYang.jpg Chen Ning Yang Kiinan tasavalta Pariteettilaki ja havainnoista atomihiukkasten parissa
TD Lee.jpg Tsung-Dao Lee
1958 Cerenkov.jpg Pavel Tšerenkov Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto Tšerenkovin säteily
Ilya Frank.jpg Ilja Frank
Igor Tamm.jpg Igor Tamm
1959 Segre.jpg Emilio Gino Segrè Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Antiprotoni
Owen Chamberlain.jpg Owen Chamberlain

1960-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1960 Donald Arthur Glaser Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Kuplakammio
1961 Robert Hofstadter.jpg Robert Hofstadter Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Elektronien sironnan ja atomiydinten tutkiminen
Mossbauer.jpg Rudolf Mössbauer Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Gammasäteilyn absorption tutkiminen
1962 Landau.jpg Lev Landau Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto Teoria kondensoidusta aineesta, etunenässä nestemäisestä heliumista
1963 Wigner.jpg Eugene Paul Wigner Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Teoria alkeishiukkasista ja symmetriaperiaatteen löytäminen
Maria Goeppert-Mayer.jpg Maria Goeppert-Mayer Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Atomin kuorirakenteen tutkiminen
Johannes Hans Daniel Jensen (1907–1973).jpg Johannes Hans Daniel Jensen Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta
1964 Charles Hard Townes-Nibib-2007-retouched.jpg Charles Hard Townes Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Työstä kvanttielektroniikan alalla, laserperiaatteella toimivan oskillaattorin rakentaminen
Basov.jpg Nikolai Basov Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto
Aleksandr Prokhorov.jpg Aleksandr Prohorov Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto
1965 Tomonaga.jpg Shin’ichirō Tomonaga Japani Kvanttielektrodynamiikka
Schwinger.jpg Julian Seymour Schwinger Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Feynman at Los Alamos.jpg Richard Phillips Feynman Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
1966 Kastler.jpg Alfred Kastler Ranskan lippu Ranska Kaksoisresonanssi
1967 Hans Bethe.jpg Hans Albrecht Bethe Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Tähtien energianmuodostus
1968 LWA Picture Final.jpg Luis Walter Alvarez Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Löysi alkeishiukkasille useita resonanssitiloja vetykuplakammion ja tietokoneanalyysin avulla
1969 Murray Gell-Mann.jpg Murray Gell-Mann Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Alkeishiukkasten luokittelu

1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1970 YoungAlfven.jpg Hannes Olof Gösta Alfvén Ruotsin lippu Ruotsi Keksinnöistä magnetohydrodynamiikan alalla
Louis Neel 1970.jpg Louis Eugène Félix Néel Ranskan lippu Ranska Antiferromagnetismi ja ferrimagnetismi
1971 Dennis Gabor Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Holografia
1972 Bardeen.jpg John Bardeen Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Suprajohtavuuden teoreettinen selitys
Leon Neil Cooper
John Robert Schrieffer.jpg John Robert Schrieffer
1973 Leo Esaki 1959.jpg Leo Esaki Japani Puolijohdetunnelointi
Ivar Giaever.jpg Ivar Giaever Norjan lippu Norja/
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Brian Josephson, March 2004.jpg Brian David Josephson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Josephsonin ilmiö
1974 Martin Ryle Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Radioastrofysiikan tutkiminen, pulsarien löytäminen
Antony Hewish
1975 Aage Bohr.jpg Aage Niels Bohr Tanskan lippu Tanska Kollektiivisen ja partikkelien liikkeen yhteyden tutkiminen atomin ytimessä
Mottelson,Ben 1963 Kopenhagen.jpg Benjamin Roy Mottelson Tanskan lippu Tanska
Leo James Rainwater Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
1976 Burton Richter - charm quark.jpg Burton Richter Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat c-kvarkin löytäminen
Samuel ting 10-19-10.jpg Samuel Chao Chung Ting
1977 Andersonphoto.jpg Philip Warren Anderson Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Magneettisten systeemien elektronirakenteen perustavanlaatuiset teoreettiset tutkimukset
Mott,Nevill Francis 1952 London.jpg Nevill Francis Mott Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
JH van Vleck 1974.jpg John Hasbrouck van Vleck Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
1978 Pyotr L Kapitsa Russian physicist 1964.jpg Pjotr Kapitsa Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto Fysiikan tutkiminen matalissa lämpötiloissa
Arno Penzias.jpg Arno Allan Penzias Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat kosmisen taustasäteilyn löytäminen
Wilson penzias200.jpg Robert Woodrow Wilson Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
1979 Sheldon Glashow at Harvard cropped.jpg Sheldon Lee Glashow Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Sähköheikko yhtenäisteoria
Abdus Salam 1987.jpg Abdus Salam Pakistanin lippu Pakistan
Steven-weinberg.jpg Steven Weinberg| Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1980 James-cronin.jpg James Watson Cronin Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Löysivät poikkeuksia symmetriaperiaatteseen tutkimalla K-mesoneja
Val Fitch.jpg Val Logsdon Fitch Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
1981 Nico 2006 Tucson Wiki.png Nicolaas Bloembergen Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Kehittivät laserspektroskopiaa
Artur Schawlow, Stanford University.jpg Arthur Leonard Schawlow Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Kai Manne Börje Siegbahn 2.jpg Kai Manne Börje Siegbahn Ruotsin lippu Ruotsi Kehitti korkearesoluutioista elektronispektroskopiaa
1982 Kenneth Geddes Wilson Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Kriittiset ilmiöt
1983 Subrahmanyan Chandrasekhar Intia/
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tähtien rakenne ja evoluutio
William A. Fowler Los Alamos ID.png William Alfred Fowler Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
1984 Carlo Rubbia W and Z bosons.jpg Carlo Rubbia Italia W- ja Z-bosonien löytäminen
Simon van der Meer Alankomaiden lippu Alankomaat
1985 Klausvonklitzing.jpg Klaus von Klitzing Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Kvantti-Hall-ilmiö
1986 Ernst August Friedrich Ruska Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Elektronimikroskoopin kehittäminen
Gerd Binnig sw.jpg Gerd Binnig Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Skannaavan tunnelimikroskoopin suunnitteleminen
Rohrer.jpg Heinrich Rohrer Sveitsin lippu Sveitsi
1987 Ibmgb.jpg Johannes Georg Bednorz Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Saivat aikaan läpimurron keraamisten aineiden suprajohtavuuden toteamisessa
Karl Alexander Mueller.jpg Karl Alexander Müller Sveitsin lippu Sveitsi
1988 Leon M. Lederman.jpg Leon Max Lederman Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Neutriinosädemenetelmä ja leptonien rakenteen tutkiminen ja myy-neutriinon löytäminen
Melvin Schwartz
Jack-Steinberger-2008.JPG Jack Steinberger
1989 HD.4G.049 (10537741015) crop.jpg Norman Foster Ramsey Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Keksi erillisen värähtelykentän ja käytti sitä atomikelloissa
Hans Georg Dehmelt Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Ionisieppaustekniikan kehittäminen
Wolfgang Paul Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
1990 Physics Nobel laureate Jerry Friedman, 2016.jpg Jerome Isaac Friedman Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Elektronien epäelastisesta sironnasta atomiydinten tutkimuksessa
Henry Kendall by Tom Frost crop.jpg Henry Way Kendall Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Richard E. Taylor.jpg Richard Edward Taylor Kanada
1991 Pierre-Gilles crop.jpg Pierre-Gilles de Gennes Ranskan lippu Ranska Nestekide
1992 CHARPAK Georges-24x50-2005 cropped.JPG Georges Charpak Ranskan lippu Ranska Ilmaisinlaitteet
1993 Russell Alan Hulse.jpg Russell Alan Hulse Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Kaksoispulsareiden löytämisestä
2008JosephTaylor.jpg Joseph Hooton Taylor, Jr.
1994 Bertram Brockhouse.jpg Bertram Neville Brockhouse Kanada Neutronispektroskopia
HD.3F.113 (10347363986).jpg Clifford Glenwood Shull Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
1995 Martin Perl - tau.jpg Martin Lewis Perl Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Tau-leptonin ja neutriinon havaitsemisesta
Frederick Reines.jpg Frederick Reines
1996 Nobel Laureate David Morris Lee in 2007.jpg David Morris Lee Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Helium-3:n supranesteluonteen havaitsemisesta
Douglas Osheroff NSF.jpg Douglas Dean Osheroff
Robert Coleman Richardson.jpg Robert Coleman Richardson
1997 Steven Chu official portrait headshot.jpg Steven Chu Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Atomien laserjäähdytys
Claude Cohen-Tannoudji.JPG Claude Cohen-Tannoudji Ranskan lippu Ranska
William Phillips-physicist photo.jpg William Daniel Phillips Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
1998 Robert Laughlin, Stanford University.jpg Robert Betts Laughlin Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Murtokvantittunut Hallin ilmiö
Horst Störmer cropped.jpg Horst Ludwig Störmer Saksan lippu Saksa
Daniel Chee Tsui.jpg Daniel Chee Tsui Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
1999 GerardtHooft.jpg Gerardus 't Hooft Alankomaiden lippu Alankomaat Matemaattinen kenttäteoria
Martinus Veltman.jpg Martinus J. G. Veltman

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
2000 Zhores Alferov.jpg Žores I. Alfjorov Venäjän lippu Venäjä Perustavasta työstä informaatio- ja kommunikaatiotekniikan parissa
Herbert Kroemer.jpg Herbert Kroemer Saksan lippu Saksa
Jack St. Clair Kilby Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
2001 Physics Nobel Laureate Eric Allin Cornell, in June of 2015.jpg Eric Allin Cornell Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Bosen–Einsteinin kondensaatin tuottamisesta ja pioneerityöstä alan parissa
Ketterle.jpg Wolfgang Ketterle Saksan lippu Saksa
Carl Edwin Wieman Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
2002 Raymond Davis, Jr 2001.jpg Raymond Davis Jr. Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Kosmisten neutriinojen havaitsemisesta
Masatoshi Koshiba 2002.jpg Masatoshi Koshiba Japani
RiccardoGiacconi.jpg Riccardo Giacconi Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Kosmisten röntgenkohteiden havaitsemiseen johtaneesta työstä
2003 Абрикосов.JPG Aleksei Abrikosov Venäjän lippu Venäjä/
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Pioneerityöstä suprajohteiden ja supranesteiden tutkimuksessa
Ginzburg in MSU opaque.jpg Vitali Ginzburg Venäjän lippu Venäjä
Nobel Laureate Sir Anthony James Leggett in 2007.jpg Anthony James Leggett Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
2004 David Gross cropped.JPG David Jonathan Gross Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Vahvan vuorovaikutuksen tutkimuksesta
Hugh David Politzer
Frank Wilczek crop.jpg Frank Wilczek
2005 Roy Glauber Dec 10 2005.jpg Roy Glauber Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Kvanttioptiikan kehittämisestä
John L. Hall.jpg John L. Hall Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Theodor W Haensch.jpg Theodor Hänsch Saksan lippu Saksa
2006 John-C-Mather5.jpg John C. Mather Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Kosmista taustasäteilyä koskevasta tutkimuksesta
George Smoot crop.jpg George Smoot
2007 Albert fert 15 janvier 2009 Spintronique Paris Descartes.JPG Albert Fert Ranskan lippu Ranska Valtavan magnetoresistanssin (GMR) löytäminen
Peter Gruenberg 01.jpg Peter Grünberg Saksan lippu Saksa
2008 YoichiroNambu.jpg Yōichirō Nambu Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Spontaanin rikkoutuneen symmetrian mekanismien löytämisestä
Mkobayashi.jpg Makoto Kobayashi Japani Rikkoutuneen symmetrian alkuperän löytämisestä
Masukawa.jpg Toshihide Maskawa
2009 Charles K. Kao cropped 2.jpg Charles K. Kao Hongkong
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tutkimuksistaan valon kulkemisessa optisissa kuiduissa
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-23.jpg Willard S. Boyle Kanada CCD-kennon kehittäminen
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-27.jpg George E. Smith Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat

2010-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Aihe
2010 Geim.jpg Andre Geim Venäjän lippu Venäjä/
Alankomaiden lippu Alankomaat
Uraauurtava grafeeniin liittyvä tutkimus
Konstantin Novoselov at MIPT.jpg Konstantin Novoselov Venäjän lippu Venäjä/
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
2011 Saul Perlmutter.jpg Saul Perlmutter Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Avaruuden laajentumisen kiihtymisestä
Adam Riess.jpg Adam Riess
Brian P Schmidt.jpg Brian Schmidt Australian lippu Australia/Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
2012 Serge Haroche - Théâtre de la Commune d'Aubervilliers - 4 mai 2009.jpg Serge Haroche Ranskan lippu Ranska Kvanttisysteemien manipuloiminen ja mittaaminen
David Wineland 2008.jpg David Wineland Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
2013 Francois Englert.jpg François Englert Belgian lippu Belgia Higgsin bosoni ja massa
Higgs, Peter (1929)3.jpg Peter Higgs Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
2014 Isamu Akasaki 201111.jpg Isamu Akasaki Japani Sinisen LEDin keksiminen
Hiroshi Amano 20141211.jpg Hiroshi Amano Japani
Professor Shuji Nakamura (Cropped).jpg Shūji Nakamura Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
2015 Takaaki Kajita 5171-2015.jpg Takaaki Kajita Japani neutriinivärähtelyjen tutkimuksista, jotka osoittivat neutriinolla olevan massan
Arthur B. McDonald 5193-2015.jpg Arthur B. McDonald Kanada
2016 DavidThouless 1995 UW.jpg David J. Thouless Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Topologiset faasit ja niiden faasimuutokset
Duncan Haldane.jpg Duncan Haldane Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
Nobel Laureates 0865 (31372382901).jpg John M. Kosterlitz Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
2017 Rainer Weiss - December 2006.jpg Rainer Weiss Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat/Saksan lippu Saksa LIGO-detektori ja gravitaatioaaltojen havaitseminen
05-0367-92D.hr.jpg Barry Barish Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Kip Thorne at Caltech.jpg Kip Thorne Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]