Aurinkoventtiili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dalénin aurinkoventtiili

Aurinkoventtiili on Nobel-palkitun ruotsalaisen insinöörin Gustaf Dalénin suurimpana pidetty keksintö, joka sytyttää ja sammuttaa majakat automaattisesti. Ensimmäinen sellainen otettiin käyttöön vuonna 1907.

Aurinkoventtiili on noin 30 senttiä korkea katkaistun kartion muotoinen metallikehyksinen lyhtymäinen lasirakenne; sen sisällä on neljä messinkitankoa, joista yksi keskipisteeseen sijoitettu on musta ja muut kolme peilimäisiksi kiillotettuja. Mustan tangon juuressa on magneettiventtiili.

Laite toimii seuraavasti: kun auringon paiste osuu lyhtyyn, kirkkaat tangot heijastavat valon mustaan tankoon, joka lämpenee ja samalla laajenee joitakin millimetrin osia. Tämä vaikuttaa tangon päässä olevaan kalvoon, joka avaa ja sulkee kaasun viirtauksen.Kun aurinko laskee, tanko jäähtyy ja supistuu ja kalvo päästä jälleen kaasua ja valo menee päälle.

Alun perin käytettyyn asetyleenivaloon liittyi jatkuvasti palava sytytysliekki; sittemmin sähköistyksen jälkeen menettely yksinkertaistui.

Laite on ohjannut jo sata vuotta majakoiden valoa tasaisen luotettavasti; ainoa parannus siihen tehtiin pari vuotta käyttöön oton jälkeen: huippuun lisättiin äärimmäisen terävä piikki, joka esti merilintuja istumasta venttiilin päällä, jolloin ne liian helposti tahrivat lasit ulosteillaan ja tekivät venttiilin virattomaksi. Laite on osoittautunut myös erinomaisen luotettavaksi, sillä tarinan mukaan ensimmäisen majakan, Blockhussuden, sähköistyksen yhteydessä vuonna 1980 havaittiin, että aurinkoventtiili ei ollut tarvinnut huoltoa kertaakaan eli n. 70 vuoteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]