Lambin siirtymä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lambin siirtymä tarkoittaa kvanttimekaniikassa vetyatomin kahden energiatilan välistä pientä energiaeroa. Energiatilat eroavat toisistaan kvanttiluku :n arvon mukaan. Arvon ollen yhdessä ja toisessa . Se on nimetty Willis Lambin mukaan.

Kokeellinen tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1947 Lamb ja Robert Retherford suorittivat kokeen, jossa he käyttivät mikroaaltotekniikkaa stimuloidakseen radio-taajuuden siirtymän vedyn energiatasojen ja välillä. Käyttäen Doppler-levenemän [1] vaikutusaluetta matalampia taajuuksia, se voitiin jättää huomioimatta sillä se on verrannollinen taajuuteen. Lamb ja Retherford löysivät noin 1 000 MHz energiaeron tasojen ja välillä.

Teoreettinen tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1947 Hans Bethe selitti ensimmäisenä Lambin siirtymän vedyn spektrissä ja loi pohjan modernin kvanttisähködynamiikan luomiselle. Lambin siirtymä mahdollistaa hienorakennevakio :n mittaamisen miljoonasosan tarkkuudella, joten kvanttisähködynamiikkaa voidaan testata tarkasti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pieni kvanttikemian ja spektroskopian sanasto (englanti–suomi) University of Helsinki, Department of Chemistry. Viitattu 04.10.2007.
Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.