Luettelo Nobelin rauhanpalkinnon saaneista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Nobelin rauhanpalkinnon saaneista. Luettelo on kronologinen.

Luettelo Nobelin rauhanpalkinnon saaneista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luku1910-luku1920-luku1930-luku1940-luku1950-luku

1960-luku1970-luku1980-luku1990-luku2000-luku2010-luku2020-luku

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1901 Henry Dunant-young.jpg Henri Dunant[2]  Sveitsi Punaisen Ristin perustaja ja Geneven sopimuksen alkuunpanijoita
Frederic Passy.jpg Frédéric Passy[3]  Ranska Parlamenttienvälisen liiton perustaja
1902 Ducommun.jpg Élie Ducommun[4]  Sveitsi Asemastaan Kansainvälisen Rauhantoimiston ensimmäisenä kunniapääsihteerinä
Charles Albert Gobat2.jpg Charles Albert Gobat[5]  Sveitsi Parlamenttienvälisen liiton ensimmäinen pääsihteeri
1903 Cremer.jpg William Randal Cremer[5]  Britannia Parlamenttienvälisen liiton perustaja
1904 Logo of Institut de Droit International.svg Kansainvälisen oikeuden instituutti[6]  Belgia Tavoitteestaan valtioiden välisenä sovitteluelimenä
1905 Bertha-von-Suttner-1906.jpg Bertha von Suttner[5]  Itävalta-Unkari Kirjastaan Aseet pois! ja merkityksestään Nobelin rauhanpalkinnolle
1906 President Theodore Roosevelt, 1904.jpg Theodore Roosevelt[7]  Yhdysvallat Työstä Venäjän–Japanin sodan lopettaneen Portsmouthin rauhansopimuksen aikaansaamiseksi
1907 Ernesto Teodoro Moneta.jpg Ernesto Teodoro Moneta[8]  Italia Avainhahmo italialaisessa rauhanliikkeessä
LouisRenault.jpg Louis Renault[9]  Ranska Johtava kansainvälisen oikeuden lakimies ja Pysyvän välitystuomioistuimen jäsen
1908 KParnoldson.jpg Klas Pontus Arnoldson[10]  Ruotsi Svenska freds- och skiljedomsföreningen perustaja
Frederik Bajer by E. Møller.jpg Fredrik Bajer[10]  Tanska BIPP:n kunniapuheenjohtaja
1909 Auguste Beernaert(03).jpg Auguste Beernaert[11]  Belgia Edustanut kahdessa Haagin konferenssissa ja asemastaan Parlamenttienvälisessä liitossa
PaulBalluet.gif Paul Balluet d'Estournelles de Constant[11]  Ranska Työstään edistää Ranskan diplomaattisuhteita Saksan ja Iso-Britannian kanssa sekä urastaan Pysyvässä välitystuomioistuimessa

1910-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1910 IPB-logo.gif Kansainvälinen Rauhantoimisto[12]  Sveitsi Eri rauhanjärjestöjen yhteiselin
1911 TMCasser.jpg Tobias Michael Carel Asser[13]  Alankomaat Pysyvän välitystuomioistuimen jäsen ja Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssin alullepanija
Fried, Alfred Hermann (1864-1921).jpg Alfred Hermann Fried[14]  Itävalta-Unkari Saksan rauhanyhdistyksen perustaja
1912 Elihu Root, bw photo portrait, 1902.jpg Elihu Root[15]  Yhdysvallat Rauhantyöstä ja valtioiden välisen yhteistyön kehityksestä
1913 HenriLaFontaine.jpg Henri la Fontaine[16]  Belgia Kansainvälisen Rauhantoimiston puheenjohtaja
1914–1916 Ei jaettu ensimmäisen maailmansodan takia
1917 Emblem of the ICRC.svg Kansainvälinen Punainen Risti[17]  Sveitsi Objektiivisesta työstä sotavankien puolesta ensimmäinen maailmansota
1918 Ei jaettu
1919 President Woodrow Wilson portrait December 2 1912.jpg Woodrow Wilson[18]  Yhdysvallat Kansainliiton perustamisesta

1920-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1920 Bourgeoi.jpg Léon Bourgeois[19]  Ranska Kansainliiton puheenjohtaja
1921 Hjalmar branting stor bild.jpg Hjalmar Branting[20]  Ruotsi Työstään Kansainliitossa
Christian Lous Lange.jpg Christian Lous Lange[20]  Norja Työstään Norjan Nobel-komitean ensimmäisenä sihteerinä ja Parlamenttienvälisen liiton pääsihteerinä
1922 Fridtjof Nansen LOC 03377u.jpg Fridtjof Nansen[21]  Norja Kansainliiton pakolaisasiain päävaltuutettu eli pakolaiskomissaari, Nansen-passi
1923–1924 Ei jaettu
1925 Austen Chamberlain nobel.jpg Austen Chamberlain[22]  Britannia Työstään Locarnon sopimusten eteen
Charles Dawes, Bain bw photo portrait.jpg Charles Gates Dawes[23]  Yhdysvallat Dawesin rahasto
1926 Aristide Briand 2.jpg Aristide Briand[24]  Ranska Työstään Locarnon sopimusten eteen
Bundesarchiv Bild 146-1989-040-27, Gustav Stresemann.jpg Gustav Stresemann[24]  Saksa
1927 Ferdinand Buisson (1841-1932).jpg Ferdinand Buisson[25]  Ranska Avusta Saksan ja Ranskan väliseen sovintoon
Ludwig Quidde nobel.jpg Ludwig Quidde[25]  Saksa
1928 Ei jaettu
1929 FrankKellogg.jpg Frank B. Kellogg[26]  Yhdysvallat Kellogg–Briand-sopimus

1930-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1930 Soderblom.gif Lars Olof Nathan (Jonathan) Söderblom  Ruotsi Kirkon työstä maailmanrauhan eteen
1931 Jane Addams profile.jpg Jane Addams  Yhdysvallat Naisten Kansainvälisen Rauhan ja Vapauden Liiton johtaja
Nicholas Murray Butler ppmsca.03668.jpg Nicholas Murray Butler  Yhdysvallat Kellogg-Briand-sopimus
1932 Ei jaettu
1933 Norman Angell 01.jpg Norman Angell (Ralph Lane)  Britannia The Great Illusion
1934 Arthurhenderson.jpg Arthur Henderson  Britannia Toiminnastaan Kansainliitossa ja Geneven aseistariisuntakonferenssissa
1935 Bundesarchiv Bild 183-93516-0010, Carl von Ossietzky.jpg Carl von Ossietzky Saksa Saksa Natsien vastustus
1936 Carlos Saavedra Lamas.jpg Carlos Saavedra Lamas  Argentiina Toimi sovittelijana Bolivian ja Paraguayn välillä Chacon sodan päättämiseksi
1937 Robert Cecil, 1st Viscount Cecil of Chelwood - Project Gutenberg eText 15306.jpg Robert Cecil  Britannia Työstään Kansainliitossa
1938 Nansenin kansainvälinen pakolaistoimisto Flag of the League of Nations (1939–1941).svg Kansainliitto Nansen-passi
1939 Ei jaettu toisen maailmansodan takia

1940-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1940–1943 Ei jaettu toisen maailmansodan takia
1944 Emblem of the ICRC.svg Punaisen Ristin kansainvälinen komitea  Sveitsi Työstä ihmisyyden puolesta toisessa maailmansodassa
1945 Hull-Cordell-LOC.jpg Cordell Hull  Yhdysvallat Roolistaan Yhdistyneiden kansakuntien perustamisessa
1946 EmilyGreeneBalch.jpg Emily Greene Balch  Yhdysvallat Naisten Kansainvälisen Rauhan ja Vapauden Liiton johtaja
John Raleigh Mott, 1910.jpg John R. Mott  Yhdysvallat Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen johtaja
1947 Quaker star-T.svg Kveekarit eli
The Friends Service Council (Iso-Britannia)
ja The American Friends Service Committee
 Yhdysvallat
 Britannia
Avustustyöstään
1948 Ei jaettu
1949 John Boyd Orr nobel.jpg John Boyd Orr  Britannia Työstään Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön hyväksi

1950-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1950 Ralph Bunche - 1963 March on Washington.jpg Ralph Bunche  Yhdysvallat Sovittelijana Israelin ja Palestiinan välisessä konfliktissa
1951 Léon Jouhaux nobel.jpg Léon Jouhaux  Ranska  
1952 Bundesarchiv Bild 183-D0116-0041-019, Albert Schweitzer.jpg Albert Schweitzer  Ranska Perusti sairaalan Gabonin Lambarénéen
1953 General George C. Marshall, official military photo, 1946.JPEG George Catlett Marshall  Yhdysvallat Marshall-apu
1954 UN refugee.jpg Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö (UNHCR)  Yhdistyneet kansakunnat
1955–1956 Ei jaettu
1957 Lester B. Pearson 1957.jpg Lester Bowles Pearson  Kanada Pyrkimyksistään Suezin kriisin päättämiseksi
1958 Georges Pire 1958.jpg Dominique Pire  Belgia Avustaan pakolaisongelmassa
1959 Philip Noel-Baker Anefo.jpg Philip Noel-Baker  Britannia Työstä aseistariisunnan puolesta

1960-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1960 Albert Lutuli nobel.jpg Albert Luthuli Etelä-Afrikan unionin lippu Etelä-Afrikan unioni Afrikan kansalliskongressin johtaja ja taistelustaan apartheidia vastaan
1961 Dag Hammarskjöld.jpg Dag Hammarskjöld  Ruotsi YK:n pääsihteeri, postuumisti.
1962 Pauling.jpg Linus Carl Pauling  Yhdysvallat Ydinkokeiden vastainen kampanja
1963 Emblem of the ICRC.svg Punaisen Ristin kansainvälinen komitea  Sveitsi Työstään puolustaessaan ihmisoikeuksia
Emblem of the IFRC.svg Punainen Risti ja Punainen Puolikuu  Sveitsi
1964 Martin Luther King Jr NYWTS.jpg Martin Luther King, Jr.  Yhdysvallat Kansalaisoikeustoiminta
1965 UNICEF Logo.svg Yhdistyneiden kansakuntien lastenrahasto (Unicef)  Yhdistyneet kansakunnat Kansainvälinen avustusjärjestö
1966–1967 Ei jaettu
1968 René Cassin nobel.jpg René Cassin  Ranska Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen presidentti
1969 Flag of ILO.svg Kansainvälinen työjärjestö (ILO)  Yhdistyneet kansakunnat  

1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1970 Norman Borlaug (cropped).jpg Norman Borlaug  Yhdysvallat Vihreän vallankumouksen käynnistäjä
1971 Bundesarchiv B 145 Bild-F057884-0009, Willy Brandt.jpg Willy Brandt  Saksan liittotasavalta Saksojen välisten suhteiden parantaminen
1972 Ei jaettu
1973 Henry Kissinger.jpg Henry Kissinger  Yhdysvallat Rauhanneuvottelut Vietnamin sodan lopettamiseksi
LeDucTho1973.jpg Lê Ðức Thọ (kieltäytyi palkinnosta)  Vietnamin demokraattinen tasavalta
1974 Seán MacBride 1984.jpg Seán MacBride  Irlanti Amnestyn johtaja
Eisaku Sato 1960.jpg Eisaku Satō  Japani Sovintopolitiikka ja ydinsulkusopimus
1975 RIAN archive 25981 Academician Sakharov.jpg Andrei Saharov  Neuvostoliitto Työstä ihmisoikeuksien puolesta
1976 Betty Williams.jpg Betty Williams  Britannia Pohjois-Irlannin rauhanliikkeen perustajat
Mairead Corrigan Gaza crop.jpg Mairead Corrigan  Britannia
1977 Amnesty International.svg Amnesty International  Britannia Kidutuksen vastaisesta työstä
1978 Anwar Sadat cropped.jpg Anwar Sadat  Egypti Lähi-idän rauhanneuvottelujen aloittaminen
Menachem Begin 2.jpg Menachem Begin  Israel
1979 MotherTeresa 090.jpg Äiti Teresa  Intia Rakkauden lähettiläät

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1980 Adolfo Pérez Esquivel agosto 2011.jpg Adolfo Pérez Esquivel  Argentiina Väkivallaton taistelu Argentiinan sotilasjunttaa vastaan
1981 UN refugee.jpg Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö (UNHCR)  Yhdistyneet kansakunnat
1982 ARB-Alva-Myrdal.jpg Alva Myrdal  Ruotsi Työstä aseistariisunnan puolesta
Alfonso Garcia Robles 1981.jpg Alfonso García Robles  Meksiko
1983 Lech Wałęsa prezydent RP.jpg Lech Wałęsa  Puola Solidaarisuus
1984 Archbishop-Tutu-medium.jpg Desmond Tutu Etelä-Afrikka Etelä-Afrikka Apartheidin vastustamisesta ja Totuus- ja sovintokomission johtamisesta
1985 Lääkärit ydinsotaa vastaan  Yhdysvallat Antamastaan tiedosta ydinsodasta
1986 Elie Wiesel.jpg Elie Wiesel  Yhdysvallat Kirjailija ja holokaustista selviytynyt
1987 OscarArias.jpg Óscar Arias Sánchez  Costa Rica Esquipulaan rauhansopimus
1988 Emblem of the United Nations.svg YK:n rauhanturvajoukot  Yhdistyneet kansakunnat Ylläpitää yhtä YK:n peruselementeistä
1989 Dalai Lama 1430 Luca Galuzzi 2007crop.jpg Tenzin Gyatso 14. dalai-lama  Tiibet Ihmisoikeuksien rauhanomainen edistäminen Tiibetissä

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
1990 RIAN archive 359290 Mikhail Gorbachev.jpg Mihail Gorbatšov  Neuvostoliitto Perestroika- ja glasnost-politiikka
1991 Aung San Suu Kyi.jpg Aung San Suu Kyi Burman lippu (1974–2010) Burma Myanmarin sotilasjuntan vastustaminen
1992 Rigoberta Menchu 2009 cropped.jpg Rigoberta Menchú  Guatemala Vastusti Guatemalan asevoimien ihmisoikeusrikoksia Guatemalan sisällissodassa
1993 Nelson Mandela-2008 (edit).jpg Nelson Mandela Etelä-Afrikka Etelä-Afrikka Rauhan edistäminen ja apartheid-politiikan lopettaminen
F. W. de Klerk 2012.jpg Frederik Willem de Klerk Etelä-Afrikka Etelä-Afrikka
1994 ArafatEconomicForum.jpg Jasser Arafat  Palestiina Israelin ja Palestiinan rauhansopimus
Shimon Peres by David Shankbone.jpg Shimon Peres  Israel
Yitzhak Rabin (1986) cropped.jpg Jitshak Rabin  Israel
1995 Josef Rotblat ID badge.png Józef Rotblat  Britannia Pyrkimykset ydinaseriisuntaan
Pugwash-liike  Kanada
1996 Carlosbelo.jpg Carlos Felipe Ximenes Belo  Itä-Timor Itä-Timorin itsenäisyys
EastTimor.JoseRamosHorta.01.jpg José Ramos Horta  Itä-Timor
1997 IntlCampaignBanLandmines.jpg Kansainvälinen kampanja maamiinojen kieltämiseksi[27]  Sveitsi Toiminta maamiinakieltosopimuksen puolesta
JodyWilliamsMay2010.jpg Jody Williams[27]  Yhdysvallat
1998 John Hume 2008.jpg John Hume  Britannia Toiminta rauhan saamiseksi Pohjois-Irlantiin
David Trimble at Lisburn Seed Group benefit, Hillsborough Castle, Christmas 2007 crop.jpg David Trimble  Britannia
1999 Lääkärien ilman rajoja logo.svg Lääkärit ilman rajoja  Sveitsi Humanitaarisesta työstä

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
2000 Kim Dae-jung (Cropped).png Kim Dae-jung[28]  Korean tasavalta Rauhantahto Pohjois-Korean kanssa
2001 Flag of the United Nations.svg Yhdistyneet kansakunnat[29]  Yhdistyneet kansakunnat Pyrkimykset maailmanrauhaan
Kofi Annan4 2007 04 20.jpg Kofi Annan[29]  Ghana
2002 Jimmy Carter.jpg Jimmy Carter[30]  Yhdysvallat Työstä rauhan, demokratian ja ihmisoikeuksien hyväksi
2003 Ebadi.jpg Shirin Ebadi[31]  Iran Työstä ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta
2004 Wangari Maathai in Nairobi.jpg Wangari Maathai[32]  Kenia Työstä kestävän kehityksen, demokratian ja rauhan puolesta. Perustanut Green Belt -liikkeen eroosion vastustamiseksi muun muassa puita istuttamalla.
2005 Flag of IAEA.svg Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA[33]  Yhdistyneet kansakunnat Ydintekniikan sotilaallisen käytön ehkäiseminen ja
ydinvoiman turvallisen, rauhanomaisen käytön edistäminen.
Mohamed el-Baradei.jpg Mohamed ElBaradei[33]  Egypti
2006 Grameen Yunus Dec 04.jpg Muhammad Yunus[34]  Bangladesh Mikroluotto
Grameen Bank[35]
2007 Al Gore at SapphireNow 2010 cropped.jpg Al Gore[36]  Yhdysvallat Ilmastonmuutosta koskevan tiedon jakaminen
Flag of the World Meteorological Organization.svg Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC[37]  Yhdistyneet kansakunnat
2008 Martti Ahtisaari.jpg Martti Ahtisaari[38]  Suomi Merkittävistä ponnistuksista kansainvälisten konfliktien ratkaisemiseksi
2009 Official portrait of Barack Obama.jpg Barack Obama[39]  Yhdysvallat Puheista ydinaseita vastaan ja maailmanrauhan puolesta

2010-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
2010 Liu Xiaobo.png Liu Xiaobo[40]  Kiina Pitkästä ja väkivallattomasta taistelusta perustavien ihmisoikeuksien puolesta Kiinassa
2011 Ellen Johnson-Sirleaf detail 071024-D-9880W-027.jpg Ellen Johnson Sirleaf[41]  Liberia Väkivallattomasta rauhan ja naisten oikeuksien puolesta tehdystä työstä
Leymah-gbowee-at-emu-press-conference.jpg Leymah Gbowee[41]  Liberia
Tawakkul Karman (Munich Security Conference 2012).jpg Tawakkul Karman[42]  Jemen
2012 Flag of Europe.svg Euroopan unioni[43] Euroopan unionin lippu Euroopan unioni Edistänyt kuusi vuosikymmentä rauhaa, sopua, demokratiaa ja ihmisoikeuksia
2013 OPCW-Logo.svg Kemiallisten aseiden kieltojärjestö[44]  Alankomaat Kemiallisten aseiden kielto
2014 Malala Yousafzai at Girl Summit 2014.jpg Malala Yousafzai[45]  Pakistan Edistänyt tyttöjen koulutusta kehitysmaissa
Kailash Satyarthi.jpg Kailash Satyarthi[46]  Intia
2015 Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetti[47]  Tunisia Demokratian edistämisestä vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen
2016 Juan Manuel Santos and Lula (cropped).jpg Juan Manuel Santos[48]  Kolumbia Kolumbian sisällissodan rauhanneuvottelujen eteneminen
2017 Logo ICAN Internationale Kampagne zur Abschaffung von Atomwaffen.svg International Campaign to Abolish Nuclear Weapons[49]  Sveitsi Ydinaseiden vastaisesta työstä
2018 Denis Mukwege par Claude Truong-Ngoc novembre 2014.jpg Denis Mukwege[50]  Kongon demokraattinen tasavalta Ansioistaan taistelussa seksuaalisen väkivallan käyttöä vastaan konflikteissa
Nadia Murad in Washington - 2018 (42733243785) (cropped).jpg Nadia Murad[51]  Irak
2019 Abiy Ahmed during state visit of Reuven Rivlin to Ethiopia, May 2018.jpg Abiy Ahmed[52]  Etiopia Tunnustuksena Etiopian ja Eritrean solmimasta rauhansopimuksesta

2020-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
2020 World Food Programme Logo Simple.svg Maailman ruokaohjelma[53]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. All Nobel Prizes in Peace nobelprize.org. Nobel-säätiö. Viitattu 1.9.2010.
  2. Henry Dunant (1828-1910) History. 4.6.1998. The International Committee of the Red Cross (ICRC). Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  3. Co-founder Frédéric Passy About IPU. Inter-Parliamentary Union (IPU). Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  4. Elie Ducommun: First Secretary-General History. International Peace Bureau (IPB). Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  5. a b c Swami, Praveen: Nobel Peace Prize: politics and history World News. 10.12.2010. The Telegraph. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  6. Van Hooydonk, E.: ”Defining the Notion”, The Law Ends where the Port Area Begins: On the Anomalies of Port Law, s. 22. Maklu, 2010. ISBN 978-904-660-390-1. Google-kirjat (viitattu 5.12.2019). (englanniksi)
  7. Kreitner, Richard: December 10, 1905: President Theodore Roosevelt Is Awarded the Nobel Peace Prize Activism. 10.12.2015. The Nation. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  8. ERNESTO T. MONETA DIES.; Italy's "Apostle of Peace" Was Winner of Nobel Prize in 1907 28.2.1918. The New York Times. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  9. PEACE PRIZE IS DIVIDED.; Teodoro Moneta of Italy and Louis Renault of France Share It 11.12.1907. The New York Times. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  10. a b Khatri, Vikas: ”Klas Pontus Arnoldson”, Nobel Peace Prize Winners, s. 18. V&S Publishers, 2012. ISBN 978-935-057-280-1. Google-kirjat (viitattu 5.12.2019). (englanniksi)
  11. a b Heffermehl, Fredrik S.: ”After World War II”, The Nobel Peace Prize: What Nobel Really Wanted, s. 83. ABC-CLIO, 2010. ISBN 978-031-338-744-9. Google-kirjat (viitattu 5.12.2019). (englanniksi)
  12. Abrams, Irwin: The Nobel Peace Prize and the Laureates: An Illustrated Biographical History, 1901-2001, s. 73. Science History Publications/USA, 2001. ISBN 978-088-135-388-4. Google-kirjat (viitattu 5.12.2019). (englanniksi)
  13. Commemorative conference: 100 years Nobel Peace Prize Tobias Asser News Archive. 8.12.2011. HCCH. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  14. Alfred Fried (1864 - 1921) Jewish Virtual Library. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  15. Biographies of the Secretaries of State: Elihu Root (1845–1937) Department History. Department of State (United States of America). Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  16. HENRI LA FONTAINE, WON NOBEL PRIZE; President of International Peace Bureau Since 1907 Is Dead in Brussels Archives. 27.5.1943. The New York Times. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  17. 1917, December 10, Red Cross is awarded Nobel Peace Prize History. 28.7.2019. A&E Television Networks. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  18. 1920, December 10, Wilson awarded Nobel Peace Prize History. 28.7.2019. A&E Television Networks. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  19. Cooper, Sandi E.: ”THE ORGANIZATION OF NATIONAL AND INTERNATIONAL PEACE MOVEMENTS IN EUROPE 1815–1914”, Patriotic Pacifism: Waging War on War in Europe, 1815-1914, s. 65. Oxford University Press, 1991. ISBN 978-019-536-343-2. Google-kirjat (viitattu 5.12.2019). (englanniksi)
  20. a b Hjalmar Branting Kulturella spår i Uppsala. Uppsala kommun. Viitattu 6.12.2019. (ruotsiksi)
  21. Fridjof Nansen - Nobel Peace Prize Winner 1922 Nobel Prize Laureates. University of Oslo. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  22. Sir Austen Chamberlain People Biographies. University of Glasgow. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  23. Charles G. Dawes, 30th Vice President (1925-1929) Art & History. United States Senate. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  24. a b Memorandum on the organization of a regime of European federal union 100 Books. The European Parliament. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  25. a b Nobel Peace Prize for 2018 goes to Denis Mukwege and Nadia Murad World News. 5.10.2018. The Gulf News. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  26. Kimball, Joe: City Council to honor St. Paul’s Nobel Peace Prize winner, Frank B. Kellogg Two Cities. 21.8.2013. Minnesota Post (MinnPost). Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
  27. a b Peristerakis, Julia: Jody Williams and the campaign to ban landmines Canadian Museum for Human Rights. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  28. Buncombe, Andrew: Kim Dae-jung: South Korean president awarded the Nobel Peace Prize for his 'Sunshine Policy' towards the North Obituaries. 20.8.2009. The Independent. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  29. a b UN wins Nobel Peace Prize Europe. 12.10.2001. BBC News. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  30. Jimmy Carter wins Nobel Peace Prize World News. 11.10.2002. The Guardian. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  31. Khakpour, Porochista: Shirin Ebadi: 'Almost a fourth of the people on Earth are Muslim. Are they like each other? Of course not' World News. 25.4.2017. The Guardian. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  32. Rice, Xan: Wangari Maathai, Nobel peace prize winner, dies at 71 World News. 26.11.2011. The Guardian. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  33. a b Sturcke, James: UN nuclear watchdog wins Nobel peace prize Environment News. 7.10.2005. The Guardian. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  34. Nobel Prize Laureate Dr. Muhammad Yunus Delivers Lecture at IDB News. 24.11.2008. The Islamic Development Bank. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  35. Nobel peace prize 2006 citation Business News. 13.10.2006. The Guardian. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  36. Pilkington, Ed: Al Gore wins Nobel peace prize. And this time, no one can take it away from him World News. 13.10.2007. The Guardian. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  37. UN Climate Panel and Al Gore Awarded Nobel Peace Prize Top Stories. 12.10.2007. Deutsche Welle. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  38. Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon Uutiset. 10.10.2008. Yleisradio (Yle). Viitattu 5.12.2019.
  39. Nobel secretary regrets Obama peace prize Europe. 17.9.2015. BBC News. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  40. Liu Xiaobo: Chinese dissident and Nobel Peace Prize winner World: Asia. 13.7.2017. BBC News. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  41. a b Allison, Simon: Fellow Nobel peace prize winner criticises Ellen Johnson Sirleaf World News. 10.10.2012. The Guardian. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  42. Codinha, Alessandra: Tawakkol Karman Has Not Given Up on Yemen—And Neither Should You News. 27.3.2018. The Vogue Magazine. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  43. Harding, Luke: European Union wins Nobel peace prize World News. 12.10.2012. The Guardian. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  44. Walker, Peter: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons wins 2013 Nobel peace prize World News. 11.10.2013. The Guardian. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  45. Malala Yousafzai: Youngest Nobel Prize winner Hall of Fame. Guinness World Records. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  46. Mineo, Liz: To free every child: Nobel laureate Kailash Satyarthi’s long struggle to protect rights of the young News. 26.9.2019. The Harvard Gazette. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  47. Borger, Julian; Chrisafis, Angelique & Stephen, Chris: Tunisian national dialogue quartet wins 2015 Nobel peace prize World News. 9.10.2015. The Guardian. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  48. La Porte, Amy: Colombian President accepts Nobel Peace Prize for deal with FARC News: Americas. 10.12.2016. CNN. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  49. Slater, Amy: The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons Is Honored With a Nobel Peace Prize Peace Activism News. 22.12.2017. The Nation. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  50. Sandner, Philipp: Who is Nobel Peace Prize winner Denis Mukwege? Africa News. 10.12.2018. Deutsche Welle. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  51. Ford, Liz: Nobel peace prize winners launch fund for wartime rape survivors Global Development. 31.10.2019. The Guardian. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  52. Burke, Jason & Henley, Jon: Abiy Ahmed, Ethiopia's prime minister, wins 2019 Nobel peace prize World News. 11.10.2019. The Guardian. Viitattu 5.12.2019. (englanniksi)
  53. Nobel Peace Prize goes to UN World Food Programme BBC News Online. 9.10.2020. BBC. Viitattu 9.10.2020. (englanniksi)