Luettelo Nobelin rauhanpalkinnon saaneista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Nobelin rauhanpalkinnon saaneista. Luettelo on kronologinen.

Luettelo Nobelin rauhanpalkinnon saaneista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luku1910-luku1920-luku1930-luku1940-luku1950-luku

1960-luku1970-luku1980-luku1990-luku2000-luku2010-luku

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1901 Henry Dunant-young.jpg Henri Dunant Sveitsin lippu Sveitsi Punaisen Ristin perustaja ja Geneven sopimuksen alkuunpanijoita
Frederic Passy.jpg Frédéric Passy Ranskan lippu Ranska Parlamenttienvälisen liiton perustaja
1902 Ducommun.jpg Élie Ducommun Sveitsin lippu Sveitsi Asemastaan BIPP:n ensimmäisenä kunniapääsihteerinä
Charles Albert Gobat2.jpg Charles Albert Gobat Sveitsin lippu Sveitsi Parlamenttienvälisen liiton ensimmäinen pääsihteeri
1903 Cremer.jpg William Randal Cremer Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Parlamenttienvälisen liiton perustaja
1904 Logo of Institut de Droit International.svg Kansainvälisen oikeuden instituutti Belgian lippu Belgia Tavoitteestaan valtioiden välisenä sovitteluelimenä
1905 Bertha-von-Suttner-1906.jpg Bertha von Suttner Itävalta-Unkarin lippu Itävalta-Unkari Kirjastaan Aseet pois! ja merkityksestään Nobelin rauhanpalkinnolle
1906 President Theodore Roosevelt, 1904.jpg Theodore Roosevelt Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Työstä Venäjän–Japanin sodan lopettaneen Portsmouthin rauhansopimuksen aikaansaamiseksi
1907 Ernesto Teodoro Moneta.jpg Ernesto Teodoro Moneta Italia Avainhahmo italialaisessa rauhanliikkeessä
LouisRenault.jpg Louis Renault Ranskan lippu Ranska Johtava kansainvälisen oikeuden lakimies ja Pysyvän välitystuomioistuimen jäsen
1908 KParnoldson.jpg Klas Pontus Arnoldson Ruotsin lippu Ruotsi Svenska freds- och skiljedomsföreningen perustaja
Frederik Bajer by E. Møller.jpg Fredrik Bajer Tanskan lippu Tanska BIPP:n kunniapuheenjohtaja
1909 Auguste Beernaert(03).jpg Auguste Beernaert Belgian lippu Belgia Edustanut kahdessa Haagin konferenssissa ja asemastaan Parlamenttienvälisessä liitossa
PaulBalluet.gif Paul Balluet d'Estournelles de Constant Ranskan lippu Ranska Työstään edistää Ranskan diplomaattisuhteita Saksan ja Iso-Britannian kanssa sekä urastaan Pysyvässä välitystuomioistuimessa

1910-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1910 IPB-logo.gif Bureau International Permanent de la Paix Sveitsin lippu Sveitsi Linkki eri valtioiden rauhanjärjestöille
1911 TMCasser.jpg Tobias Michael Carel Asser Alankomaiden lippu Alankomaat Pysyvän välitystuomioistuimen jäsen ja Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssin alullepanija
Fried, Alfred Hermann (1864-1921).jpg Alfred Hermann Fried Itävalta-Unkarin lippu Itävalta-Unkari Saksan rauhanyhdistyksen perustaja
1912 Elihu Root, bw photo portrait, 1902.jpg Elihu Root Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Rauhantyöstä ja valtioiden välisen yhteistyön kehityksestä
1913 HenriLaFontaine.jpg Henri la Fontaine Belgian lippu Belgia Bureau International Permanent de la Paix'n johtaja
1914–1916 Ei jaettu ensimmäisen maailmansodan takia
1917 Emblem of the ICRC.svg Kansainvälinen Punainen Risti Sveitsin lippu Sveitsi Objektiivisesta työstä sotavankien puolesta ensimmäinen maailmansota
1918 Ei jaettu
1919 President Woodrow Wilson portrait December 2 1912.jpg Woodrow Wilson Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Kansainliiton perustamisesta

1920-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1920 Bourgeoi.jpg Léon Bourgeois Ranskan lippu Ranska Kansainliiton puheenjohtaja
1921 Hjalmar branting stor bild.jpg Hjalmar Branting Ruotsin lippu Ruotsi Työstään Kansainliitossa
Christian Lous Lange.jpg Christian Lous Lange Norjan lippu Norja Työstään Norjan Nobel-komitean ensimmäisenä sihteerinä ja Parlamenttienvälisen liiton pääsihteerinä
1922 Fridtjof Nansen LOC 03377u.jpg Fridtjof Nansen Norjan lippu Norja Kansainliiton pakolaisasiain päävaltuutettu eli pakolaiskomissaari, Nansen-passi
1923–1924 Ei jaettu
1925 Austen Chamberlain nobel.jpg Austen Chamberlain Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Työstään Locarnon sopimusten eteen
Charles Dawes, Bain bw photo portrait.jpg Charles Gates Dawes Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Dawesin rahasto
1926 Aristide Briand 2.jpg Aristide Briand Ranskan lippu Ranska Työstään Locarnon sopimusten eteen
Bundesarchiv Bild 146-1989-040-27, Gustav Stresemann.jpg Gustav Stresemann Saksan lippu Saksa
1927 Ferdinand Buisson (1841-1932).jpg Ferdinand Buisson Ranskan lippu Ranska Avusta Saksan ja Ranskan väliseen sovintoon
Ludwig Quidde nobel.jpg Ludwig Quidde Saksan lippu Saksa
1928 Ei jaettu
1929 FrankKellogg.jpg Frank B. Kellogg Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Kellogg–Briand-sopimus

1930-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1930 Soderblom.gif Lars Olof Nathan (Jonathan) Söderblom Ruotsin lippu Ruotsi Kirkon työstä maailmanrauhan eteen
1931 Jane Addams profile.jpg Jane Addams Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Naisten Kansainvälisen Rauhan ja Vapauden Liiton johtaja
Nicholas Murray Butler ppmsca.03668.jpg Nicholas Murray Butler Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Kellogg-Briand-sopimus
1932 Ei jaettu
1933 Norman Angell 01.jpg Norman Angell (Ralph Lane) Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia The Great Illusion
1934 Arthurhenderson.jpg Arthur Henderson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Toiminnastaan Kansainliitossa ja Geneven aseistariisuntakonferenssissa
1935 Bundesarchiv Bild 183-93516-0010, Carl von Ossietzky.jpg Carl von Ossietzky Natsi-Saksan lippu Saksa Natsien vastustus
1936 Carlos Saavedra Lamas.jpg Carlos Saavedra Lamas Argentiinan lippu Argentiina Toimi sovittelijana Bolivian ja Paraguayn välillä Chacon sodan päättämiseksi
1937 Robert Cecil, 1st Viscount Cecil of Chelwood - Project Gutenberg eText 15306.jpg Robert Cecil Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Työstään Kansainliitossa
1938 Nansenin kansainvälinen pakolaistoimisto Flag of the League of Nations (1939–1941).svg Kansainliitto Nansen-passi
1939 Ei jaettu toisen maailmansodan takia

1940-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1940–1943 Ei jaettu toisen maailmansodan takia
1944 Emblem of the ICRC.svg Punaisen Ristin kansainvälinen komitea Sveitsin lippu Sveitsi Työstä ihmisyyden puolesta toisessa maailmansodassa
1945 Hull-Cordell-LOC.jpg Cordell Hull Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Roolistaan Yhdistyneiden kansakuntien perustamisessa
1946 EmilyGreeneBalch.jpg Emily Greene Balch Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Naisten Kansainvälisen Rauhan ja Vapauden Liiton johtaja
John Raleigh Mott, 1910.jpg John R. Mott Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen johtaja
1947 Quaker star-T.svg Kveekarit eli
The Friends Service Council (Iso-Britannia)
ja The American Friends Service Committee
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
Avustustyöstään
1948 Ei jaettu
1949 John Boyd Orr nobel.jpg John Boyd Orr Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Työstään Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön hyväksi

1950-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1950 Ralph Bunche - 1963 March on Washington.jpg Ralph Bunche Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Sovittelijana Israelin ja Palestiinan välisessä konfliktissa
1951 Léon Jouhaux nobel.jpg Léon Jouhaux Ranskan lippu Ranska  
1952 Bundesarchiv Bild 183-D0116-0041-019, Albert Schweitzer.jpg Albert Schweitzer Ranskan lippu Ranska Perusti sairaalan Gabonin Lambarénéen
1953 General George C. Marshall, official military photo, 1946.JPEG George Catlett Marshall Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Marshall-apu
1954 Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö (UNHCR) Yhdistyneiden kansakuntien lippu Yhdistyneet kansakunnat
1955–1956 Ei jaettu
1957 Lester B. Pearson 1957.jpg Lester Bowles Pearson Kanada Pyrkimyksistään Suezin kriisin päättämiseksi
1958 Georges Pire 1958.jpg Dominique Pire Belgian lippu Belgia Avustaan pakolaisongelmassa
1959 Philip Noel-Baker Anefo.jpg Philip Noel-Baker Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Työstä aseistariisunnan puolesta

1960-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1960 Albert Lutuli nobel.jpg Albert Luthuli Etelä-Afrikan unionin lippu Etelä-Afrikan unioni Afrikan kansalliskongressin johtaja ja taistelustaan apartheidia vastaan
1961 Dag Hammarskjold-2.jpg Dag Hammarskjöld Ruotsin lippu Ruotsi YK:n pääsihteeri, postuumisti.
1962 Pauling.jpg Linus Carl Pauling Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Ydinkokeiden vastainen kampanja
1963 Emblem of the ICRC.svg Punaisen Ristin kansainvälinen komitea Sveitsin lippu Sveitsi Työstään puolustaessaan ihmisoikeuksia
Emblem of the IFRC.svg Punainen Risti ja Punainen Puolikuu Sveitsin lippu Sveitsi
1964 Martin Luther King Jr NYWTS.jpg Martin Luther King, Jr. Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Kansalaisoikeustoiminta
1965 Yhdistyneiden kansakuntien lastenrahasto (Unicef) Yhdistyneiden kansakuntien lippu Yhdistyneet kansakunnat Kansainvälinen avustusjärjestö
1966–1967 Ei jaettu
1968 René Cassin nobel.jpg René Cassin Ranskan lippu Ranska Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen presidentti
1969 Flag of ILO.svg Kansainvälinen työjärjestö (ILO) Yhdistyneiden kansakuntien lippu Yhdistyneet kansakunnat  

1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1970 Norman Borlaug (cropped).jpg Norman Borlaug Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Vihreän vallankumouksen käynnistäjä
1971 Bundesarchiv B 145 Bild-F057884-0009, Willy Brandt.jpg Willy Brandt Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Saksojen välisten suhteiden parantaminen
1972 Ei jaettu
1973 Henry Kissinger.jpg Henry Kissinger Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Rauhanneuvottelut Vietnamin sodan lopettamiseksi
LeDucTho1973.jpg Lê Ðức Thọ (kieltäytyi palkinnosta) Vietnamin demokraattinen tasavala Vietnamin demokraattinen tasavalta
1974 Seán MacBride 1984.jpg Seán MacBride Irlanti Amnestyn johtaja
Eisaku Sato 1960.jpg Eisaku Satō Japani Sovintopolitiikka ja ydinsulkusopimus
1975 RIAN archive 25981 Academician Sakharov.jpg Andrei Saharov Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto Työstä ihmisoikeuksien puolesta
1976 Betty Williams.jpg Betty Williams Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Pohjois-Irlannin rauhanliikkeen perustajat
Mairead Corrigan Gaza crop.jpg Mairead Corrigan Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
1977 Amnesty International.svg Amnesty International Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Kidutuksen vastaisesta työstä
1978 Anwar Sadat cropped.jpg Anwar Sadat Egyptin lippu Egypti Lähi-idän rauhanneuvottelujen aloittaminen
Menachem Begin 2.jpg Menachem Begin Israelin lippu Israel
1979 MotherTeresa 090.jpg Äiti Teresa Intia Rakkauden lähettiläät

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
1980 Adolfo Pérez Esquivel agosto 2011.jpg Adolfo Pérez Esquivel Argentiinan lippu Argentiina Väkivallaton taistelu Argentiinan sotilasjunttaa vastaan
1981 Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö (UNHCR) Yhdistyneiden kansakuntien lippu Yhdistyneet kansakunnat
1982 ARB-Alva-Myrdal.jpg Alva Myrdal Ruotsin lippu Ruotsi Työstä aseistariisunnan puolesta
Alfonso Garcia Robles 1981.jpg Alfonso García Robles Meksikon lippu Meksiko
1983 Lech Wałęsa prezydent RP.jpg Lech Wałęsa Puolan lippu Puola Solidaarisuus
1984 Archbishop-Tutu-medium.jpg Desmond Tutu Etelä-Afrikan unionin lippu Etelä-Afrikka Apartheidin vastustamisesta ja Totuus- ja sovintokomission johtamisesta
1985 Lääkärit ydinsotaa vastaan Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Antamastaan tiedosta ydinsodasta
1986 Elie Wiesel.jpg Elie Wiesel Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Kirjailija ja holokaustista selviytynyt
1987 OscarArias.jpg Óscar Arias Sánchez Costa Rican lippu Costa Rica Esquipulaan rauhansopimus
1988 Emblem of the United Nations.svg YK:n rauhanturvajoukot Yhdistyneiden kansakuntien lippu Yhdistyneet kansakunnat Ylläpitää yhtä YK:n peruselementeistä
1989 Dalai Lama 1430 Luca Galuzzi 2007crop.jpg Tenzin Gyatso 14. dalai-lama Tiibetin lippu Tiibet Ihmisoikeuksien rauhanomainen edistäminen Tiibetissä

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Peruste
1990 RIAN archive 359290 Mikhail Gorbachev.jpg Mihail Gorbatšov Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto Perestroika- ja glasnost-politiikka
1991 Aung San Suu Kyi.jpg Aung San Suu Kyi Burman lippu (1974–2010) Burma Myanmarin sotilasjuntan vastustaminen
1992 Rigoberta Menchu 2009 cropped.jpg Rigoberta Menchú Guatemala Vastusti Guatemalan asevoimien ihmisoikeusrikoksia Guatemalan sisällissodassa
1993 Nelson Mandela-2008 (edit).jpg Nelson Mandela Etelä-Afrikan unionin lippu Etelä-Afrikka Rauhan edistäminen ja apartheid-politiikan lopettaminen
F. W. de Klerk 2012.jpg Frederik Willem de Klerk Etelä-Afrikan unionin lippu Etelä-Afrikka
1994 ArafatEconomicForum.jpg Jasser Arafat Palestiinan lippu Palestiina Israelin ja Palestiinan rauhansopimus
Shimon Peres by David Shankbone.jpg Shimon Peres Israelin lippu Israel
Yitzhak Rabin (1986) cropped.jpg Jitshak Rabin Israelin lippu Israel
1995 Josef Rotblat ID badge.png Józef Rotblat Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Pyrkimykset ydinaseriisuntaan
Pugwash-liike Kanada
1996 Carlosbelo.jpg Carlos Felipe Ximenes Belo Itä-Timor Itä-Timorin itsenäisyys
EastTimor.JoseRamosHorta.01.jpg José Ramos Horta Itä-Timor
1997 IntlCampaignBanLandmines.jpg Kansainvälinen kampanja maamiinojen kieltämiseksi Sveitsin lippu Sveitsi Toiminta maamiinakieltosopimuksen puolesta
JodyWilliamsMay2010.jpg Jody Williams Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
1998 John Hume 2008.jpg John Hume Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Toiminta rauhan saamiseksi Pohjois-Irlantiin
David Trimble at Lisburn Seed Group benefit, Hillsborough Castle, Christmas 2007 crop.jpg David Trimble Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
1999 Lääkärien ilman rajoja logo.svg Lääkärit ilman rajoja Sveitsin lippu Sveitsi Humanitaarisesta työstä

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
2000 Kim Dae-jung (Cropped).png Kim Dae-jung Korean tasavalta Rauhantahto Pohjois-Korean kanssa
2001 Flag of the United Nations.svg Yhdistyneet kansakunnat Yhdistyneiden kansakuntien lippu Yhdistyneet kansakunnat Pyrkimykset maailmanrauhaan
Kofi Annan4 2007 04 20.jpg Kofi Annan Ghana
2002 Jimmy Carter.jpg Jimmy Carter Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Työstä rauhan, demokratian ja ihmisoikeuksien hyväksi
2003 Ebadi.jpg Shirin Ebadi Iran Työstä ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta
2004 Wangari Maathai in Nairobi.jpg Wangari Maathai Kenia Työstä kestävän kehityksen, demokratian ja rauhan puolesta. Perustanut Green Belt -liikkeen eroosion vastustamiseksi muun muassa puita istuttamalla.
2005 Flag of IAEA.svg Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA Yhdistyneiden kansakuntien lippu Yhdistyneet kansakunnat Ydintekniikan sotilaallisen käytön ehkäiseminen ja
ydinvoiman turvallisen, rauhanomaisen käytön edistäminen.
Mohamed el-Baradei.jpg Mohamed ElBaradei Egyptin lippu Egypti
2006 Grameen Yunus Dec 04.jpg Muhammad Yunus Bangladeshin lippu Bangladesh Mikroluotto
Grameen Bank
2007 Al Gore at SapphireNow 2010 cropped.jpg Al Gore Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Ilmastonmuutosta koskevan tiedon jakaminen
Flag of the World Meteorological Organization.svg Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC Yhdistyneiden kansakuntien lippu Yhdistyneet kansakunnat
2008 Martti Ahtisaari.jpg Martti Ahtisaari Suomen lippu Suomi Merkittävistä ponnistuksista kansainvälisten konfliktien ratkaisemiseksi
2009 Official portrait of Barack Obama.jpg Barack Obama Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Puheista ydinaseita vastaan ja maailmanrauhan puolesta

2010-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa tai järjestö Peruste
2010 Liu Xiaobo Kiina Pitkästä ja väkivallattomasta taistelusta perustavien ihmisoikeuksien puolesta Kiinassa
2011 Ellen Johnson-Sirleaf detail 071024-D-9880W-027.jpg Ellen Johnson Sirleaf Liberia Väkivallattomasta rauhan ja naisten oikeuksien puolesta tehdystä työstä
Leymah-gbowee-at-emu-press-conference.jpg Leymah Gbowee Liberia
Tawakkul Karman (Munich Security Conference 2012).jpg Tawakkul Karman Jemen
2012 Flag of Europe.svg Euroopan unioni Euroopan unionin lippu Euroopan unioni Edistänyt kuusi vuosikymmentä rauhaa, sopua, demokratiaa ja ihmisoikeuksia
2013 OPCW-Logo.svg Kemiallisten aseiden kieltojärjestö Alankomaiden lippu Alankomaat Kemiallisten aseiden kielto
2014 Malala Yousafzai at Girl Summit 2014.jpg Malala Yousafzai Pakistanin lippu Pakistan Edistänyt tyttöjen koulutusta kehitysmaissa
Kailash Satyarthi.jpg Kailash Satyarthi Intia
2015 Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetti Tunisian lippu Tunisia Demokratian edistämisestä vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen
2016 Juan Manuel Santos and Lula (cropped).jpg Juan Manuel Santos Kolumbia Kolumbian sisällissodan rauhanneuvottelujen eteneminen
2017 ICAN Sveitsin lippu Sveitsi Ydinaseiden vastaisesta työstä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. All Nobel Prizes in Peace nobelprize.org. Nobel-säätiö. Viitattu 1.9.2010.