4 × 100 metrin viestijuoksu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Miesten 4 × 100 metrin viestijuoksu Osakassa 2007. Kuvassa meneillään viimeinen vaihto.

4 × 100 metrin viesti eli pikaviesti on viestikilpailuna käytävä yleisurheilun pikajuoksukilpailu, jossa neljästä juoksijasta kukin kuljettaa viestikapulaa oman osuutensa yhteensä 400 metrin mittaisen ratakierroksen kokonaismatkasta.

Ensimmäistä kertaa 4 × 100 metrin viesti oli miehillä olympiaohjelmassa 1912 Tukholmassa ja naisilla 1928 Amsterdamissa.

Viestin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapula täytyy luovuttaa juoksijan kädestä toiselle 20 metrin vaihtoalueen sisällä. Alue on merkitty rataan viivoilla, joista toinen on 10 metriä ennen kunkin viestivuoron lähtöviivaa, ja toinen 10 metriä lähtöviivan takana. Vaihto suoritetaan niin sanottuna lentävänä lähtönä, jossa juoksija on kiihdyttänyt vauhdin saadessaan kapulan käteensä. Juoksija saa lähteä liikkeelle kiihdyttämään vauhtia 10 metriä ennen vaihtoalueen viivaa. Pyrkimyksenä on, että vauhti ei hidastuisi kapulan siirtyessä kädestä toiseen. Kapulaa ei saa heittää eikä pudottaa. Mikäli vaihto menee pitkäksi, joukkue hylätään.

Pikaviesti on hyvin herkkä laji, jossa sujuva vaihtotekniikka on olennainen osa hyvää loppusuoritusta. Vaihtorikot tai kapulan putoaminen ovat olennainen osa juoksua.

Maailmanennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miehet 36,84 Jamaika (Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake, Usain Bolt) Lontoo 11. elokuuta 2012
Naiset 40,82 Yhdysvallat (Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight, Carmelita Jeter) Lontoo 10. elokuuta 2012