Daegu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daegu
대구
Daegu montage.png
Daegun sijainti Etelä-Koreassa
Daegun sijainti Etelä-Koreassa
Valtio  Etelä-Korea
Alue Yeongnam
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Kim Bum-il
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 885,51 km²
Väkiluku (2010) 2 403 517
 – Väestötiheys 2 714 as./km²Daegu (kor. 대구, hanja 大邱, IPA [tɛɡu]) on maakuntajaon ulkopuolinen metropolikaupunki Etelä-Korean kaakkoisosassa. Se sijaitsee sisämaassa Busanin luoteispuolella ja rajautuu Pohjois-Gyeongsangin ja Etelä-Gyeongsangin maakuntiin. Kaupunki on Etelä-Korean neljänneksi suurin Soulin, Busanin ja Incheonin jälkeen: siellä on 2 403 517 asukasta (vuonna 2010) ja sen pinta-ala on 885,51 neliökilometriä.[1] Se toimii Pohjois-Gyeongsangin hallinnollisena keskuksena, vaikka se ei kuulu maakuntaan.

Kaupunki sijaitsee vuorten ympäröimässä laaksossa, minkä takia kesäisin alue on kuumempi ja talvisin kylmempi kuin muu Korea.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungista on historiallista aineistoa jo vuodelta 261, jolloin se tunnettiin nimellä Dalbeol. Nykyisen nimen kaupunki sai 757. Joseon-dynastia nosti Daegun entisen Gyeongsangin provinssin pääkaupungiksi vuonna 1601.lähde?

Korean sodassa Daegun edustalla Nakdong-joen varrella käytiin rajuja taisteluja. Daegu kuului kuitenkin alueeseen, joka pysyi eteläkorealaisten hallussa koko sodan ajan.

Daegusta tehtiin metropolikaupunki vuonna 1995.[2] Kaupungissa sattui 18. helmikuuta 2003 yksi Etelä-Korean pahimmista onnettomuuksista Korean sodan jälkeen. Tuhopolttaja sytytti junan tuleen Daegun metrossa. Liekit surmasivat ainakin 198 ihmistä.lähde?

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Korean suurnopeusjunajärjestelmän, Korea Train Expressin (KTX), Gyeongbu-linja kulkee kaupungin kautta. Daegun metrojärjestelmässä on kaksi linjaa. Daegun kansainvälinen lentoasema sijaitsee kaupungin koillispuolella. Lentoasemalta on säännöllisiä reittilentoja muun muassa Japaniin, Kiinaan ja Thaimaahan.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daegussa järjestettiin vuoden 2011 yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut. Lisäksi kaupungissa pelattiin joitain otteluita vuoden 2002 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daegulla on yhdeksän ystävyyskaupunkia ympäri maailmaa:[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Korea (South): Administrative Divisions (population and area) World Gazetteer. Viitattu 20.12.2011.
  2. Daegu Culture and Arts Center History of Daegu. Viitattu 20.12.2011.
  3. Sister Cities Colorful Daegu. Viitattu 20.12.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]