Nakdong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nakdong
낙동강
Nakdong-jokea Andongin kaupungin kohdalla
Nakdong-jokea Andongin kaupungin kohdalla
Alkulähde Taebaek-vuoristo, Taebaek, Gangwon, Etelä-Korea
Laskupaikka Koreansalmi, Busan
Maat  Etelä-Korea
Pituus 510 km
Virtaama 383 /s
Valuma-alue 23384 km²
Nakdong on merkitty karttaan sinisellä
Nakdong on merkitty karttaan sinisellä

Nakdong tai Nakdonggang (kor. 낙동강, hanja 洛東江) on Etelä-Korean pisin joki. Se alkaa Korean niemimaan itäisestä vuoristosta ja virtaa etelään Daegun ja Busanin kaupunkien läpi, kunnes laskee Koreansalmeen Korean niemimaan etelärannikolla.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nakdong saa alkunsa Gangwonin maakunnan vuoristoisesta lounaisosasta. Joen leveys vaihtelee muutamasta metristä sen yläjuoksulla useaan sataan metriin lähestyttäessä Nakdongin estuaaria. Nakdong on Pohjois- ja Etelä-Gyeongsangin provinssien tärkein joki, ja siihen laskee vesiä myös osasta Pohjois- ja Etelä-Jeollan provinsseista lännessä. Kaikkiaan Nakdongin valuma-alue on 23384 km2.[1] Nakdongin tärkeimmät sivujoet ovat Yeong, Geumho ja Nam.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nakdongin jokilaaksossa on ollut asutusta niin kauan kuin Korean niemimaalla on ollut ihmisiä. Sieltä on löydetty useita neoliittisia asuinpaikkoja.

Kolmen valtakunnan kaudella (100-luvulta eaa. aina 600-luvulle jaa.) Nakdong oli pitkään Gayan konfederaation ja Sillan rajana, kunnes Silla kukisti kilpailevat valtiot. Joki oli tärkeä kulkuväylä myös Sillaa seuranneina Goryeo- ja Joseon-kausina. Kalaa, etenkin makrillia, kuljetettiin jokea pitkin sisämaahan, ja Andongin kaupungista kehittyi Joseon-dynastian aikaan kalan tärkeä kauppapaikka.

Korean sodassa Nakdong-joen laaksossa käytiin taisteluja syksyllä 1950, YK:n joukkojen pyrkiessä pysäyttämään Pohjois-Korean joukkojen etenemisen Busania ja Daegua kohti.[1]

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nakdongin jokilaaksossa on lukuisia kosteikkoalueita, joista merkittävimpiä ovat Joonamin tekoaltaan kosteikot Changwonin lähellä, ja Upon Ramsar-alue Etelä-Gyeongsangin maakunnassa[2]. Niillä elää runsaasti harvinaisia ja uhanalaisia lajeja, etenkin lintuja kuten siperiantaveja ja silmälasikurkia. Myös Nakdongin estuaari on vesilinnuille merkittävä alue, huolimatta Busanin sataman ja lisääntyvän kaupungistumisen ja rakentamisen vaikutuksista.

Nakdong sivujokineen on tärkeä juomaveden lähde jokilaakson asukkaille. Veden saastuminen asutuksen jätevedistä ja maatalouden huuhtoumista on jatkuva huolenaihe.

Taloudellinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pato Andongin kaupungin luona

Joki on purjehduskelpoinen Andongiin asti, mutta nykyään merkittävää jokiliikennettä on ainoastaan Nakdongin alajuoksulla. Joki tarjoaa sen varrella asuville kuitenkin sekä ravintoa (mm. kotiloita ja kissakaloja) että kasteluvettä maatalouteen.

Andongin luona jokeen on rakennettu huomattava vesivoimalaitos, joka on luonut joukon tekojärviä. Näistä Andongjärvi on suurin. Järviin on istutettu basseja, joiden kalastaminen on suosittua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Naktong River Encyclopedia Britannica. Viitattu 10.8.2021. (englanniksi)
  2. Upo Wetland Ramsar Sites Information Service. Viitattu 10.8.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]