Ero sivun ”Synty (mytologia)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
36 merkkiä lisätty ,  4 vuotta sitten
p
p (",."->".")
Käsitys veden synnystä vuoresta voi perustua yleiseen tietoon, että vesi virtaa ylemmiltä alueilta alemmille. Niinpä se on syntynyt korkeilla paikoilla. Käsitys voi myös etäisesti perustua käsitykseen [[maailmanvuori|maailmanvuoresta]], joka oli ensimmäinen asia maan päällä. Vaikka vuori syntyi meren selälle, on tämä meri edeltänyt maailman syntymää, joten se ei oikeastaan ollut samaa kuin nykyinen vesi. Nykyisin tunnetun veden täytyi vielä syntyä. Perustavanlaatuisena elementtinä se syntyi ensimmäisten asioiden joukossa, ja kun juuri muutakaan ei vielä ollut, se syntyi vuoresta.
 
[[Kuva:Katuma.jpg|200px|thumb|Vedellä paitsi kastettiin kristilliseen uskoon, myös tarinoiden mukaan pestiin kaste pois. Näin kerrotaan [[Katumajärvi (Hämeenlinna, Vanaja)|Katumajärvi]]en saaneen nimensä.]]
 
Usein kerrotaan myös, että ''vesi on vanhin voitehista'', eli ensimmäinen ihmisten hoitoon, siunaamiseen tai puhdistukseen käytetty aine. Tästä on tullut myös yleinen [[sananlasku]]. Käsitys voi olla peräisin kristillisestä kertomuksesta, jossa [[Jeesus]] kastetaan, eli tehdään "ensimmäinen kaste". Tosin ihmisiä on kasteltu vedellä myös monissa pakanallisissa menoissa. Eräässä runossa kerrotaan:
100 935

muokkausta

Navigointivalikko