Maailmanpuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee myyttistä puuta. Maailmanpuu-nimisestä yhtyeestä on eri artikkeli.
Islantilainen kuvaus Yggdrasil-maailmanpuusta 1600-luvulta. Nidhöggr-lohikäärme näivertää hitaasti mutta vääjäämättä sen juuria, rapauttaen maailmaa.
Pohjoisten kansojen maailmanpuita
Metsätammi (Quercus robur), itämerensuomalaisten, balttien ja slaavien yleisin maailmanpuu.[1]
Saarni (Fraxinus excelsior), skandinaavien maailmanpuu
Siperianlehtikuusi (Larix sibirica), useiden siperialaisten kansojen maailmanpuu[2]

Maailmanpuu on myyttinen puu, joka sitoo taivaan ja maan yhteen tai kannattaa taivasta. Maailmanpuu sijaitsee maailman keskellä. Se on siis eräänlainen maailmanpylväs. Puu tunnetaan monissa kulttuureissa myös elollisen luonnon tai koko maailman vertauskuvana tai rakenteena. Useissa mytologioissa eri maailmat tai maailman eri tasot sijaitsevat päällekkäin, ja jättimäinen puu sitoo ne yhteen. Puun sijalla saattaa olla myös jokin muu taivaan ja maan yhdysside, kuten pylväs, vuori, tikapuut, köysi tai jono nuolia.

Joissain mytologioissa puu kuljettaa vettä yläilmoihin, ja ylläpitää näin veden kiertoa. Muun muassa islamilaisilla, heprealaisilla, hinduilla (banyan), venäläisillä ja mayoilla on tämänkaltaisia myyttejä. Sanonnan mukaan ihmiset ovat kuin lehtiä elämänpuussa. Myös sukupuu piirretään usein ja joskus vertauskuvallisesti koetaankin puuksi. Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kuvataan Paratiisissa sijaitsevat hyvän- ja pahantiedon puu sekä elämän puu.

Maailmanpuu (Yggdrasil, Mirameir, Lerad) oli muinaisskandinaavisessa mytologiassa jättiläismäinen puu, joka kytki yhteen kaikki kosmologian yhdeksän maailmaa. Sen ajatellaan olleen joko saarni[3] tai marjakuusi; jälkimmäistä tukee Eddan maininta puun ikivihreydestä. Alkoholi on Yggdrasilin mahlaa, ja sen juominen on saattanut olla jopa pyhä toimitus.

Kalevalaisen runouden Iso tammi kuuluu maailmanpuu-myytteihin. Suomalaisen taruston maailmanpuu kaadetaan alkuajan lopulla, jolloin aurinko ja kuu vapautuvat. Tällöin maailma on valmis. Iso tammi saattoi olla välttämätön, että taivaankansi olisi voitu valmistaa sen oksien varaan. Vastaavia kertomuksia maailman alkuaikoina kaadettavasta jättiläispuusta tunnetaan maailmanlaajuisesti.

Suomalaisiin karhunpeijaisiin liittyvä tapa nostaa karhun pääkallo puuhun on mahdollisesti ollut karhun sielun vertauskuvallinen palauttaminen maailmanpuun kautta taivaalle.

Maailmanpuu on tulkittu nykytutkimuksessa toisinaan myös maailmankaikkeuden metafyysiseksi kuvaksi tai selittäjäksi.

Ihmisuhrien sydämen lävistäminen puisella keihäällä, tai pahantekijöiden hirttäminen ison puun oksille voivat osaltaan heijastella maailmanpuumyyttiä.

Richard Wagnerin Sormus-tetralogiassa esiintyy iso saarni.

Warcraft-pelisarjan maailmassa on varsin isossa roolissa maailmanpuu nimeltä Teldrassil. Pelisarjassa on myös vähemmän isossa roolissa maailmanpuut Nordrassil, Andrassil sekä Shaladrassil.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anders Kuperjanov: NAMES IN ESTONIAN FOLKASTRONOMY – FROM ‘BIRD’S WAY’ TO‘MILKY WAY’ folklore.ee. 2002. Viitattu 4.7.2021.
  2. Aado Lintrop: The Great Oak and Brother-Sister. Electronic Journal of Folklore, , nro 16, s. 35.
  3. Lindemans M. Yggdrasil (Arkistoitu – Internet Archive) Encyclopedia Mythica