Maailmanpuu (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maailmanpuu on suomalainen art- ja prog rock -yhtye. Se on saanut nimensä pohjoismaisen kansanperinteen myyttisen tammen, maailmanpuun (Axis mundi) mukaan, joka tukee taivasta ja jonka juuret ovat syvällä maassa. Maailmanpuu-yhtyeellä on omat juurensa klassisessa rockissa, juurimusiikissa ja bluesissa. Yhtyeen perustivat vuosina 2012–2014 kitaristi ja laulaja Kimmo Villa sekä multi-instrumentalisti ja basisti Antti Lehtomäki. Molemmat ovat vastanneet laulujen kirjoittamisesta ja säveltämisestä. Vuonna 2014 Maailmanpuu-yhtyeeseen liittyi rumpali Jussi Portaanpää, joka toi bändin soittoon uusia progressiivisen rockin elementtejä. Kun lisäksi Joni Rannisto liittyi harjoituksiin mukaan kosketinsoittajana, oli ryhmä ensimmäistä kertaa muodostettu neljän soittajan kokoonpanossaan. Maailmanpuun ensiesiintyminen oli vuonna 2015 Bar Jemmassa Vantaalla. Yhtyeen ensimmäinen äänitetty kappale oli englanniksi laulettu "Face Your Fears". Englannin kieli ei kuitenkaan sopinut Villan ja Lehtomäen uusien kappaleiden suomalaisesta kansanperinteestä ammentaviin aiheisiin, minkä jälkeen sanoitukset ovat olleet suomenkielisiä.

Maailmanpuu JR Audion studiolla Mänttä-Vilppulassa vuonna 2020

Luovan jakson 2015–2018 tuloksena syntyi debyyttialbumi “Maailmanpuu”. Levy nauhoitettiin syksyllä 2018 Porissa (miksaus Aki Peltonen), ja julkaistiin 15. kesäkuuta 2019 (LP ja CD, Saunakamari Levyt). Levyn julkaisukeikka soitettiin Ravintola Laguunissa Porissa syksyllä 2019. Kosketinsoittaja Sampsa Heikkilä liittyi yhtyeeseen vuonna 2019 pian ensimmäisen levyn julkaisemisen jälkeen. Bändin tyyliin sekoittui lisää vaikutteita 1970-luvun progressiivisen rockin soundeista ja myös klassisesta musiikista. Maailmanpuu harjoitti ja sovitti vanhoja ja uusia kappaleitaan, mikä toi esiin yhtyeessä nykyisin kuultavan dynamiikan ja soundilliset elementit.

Yhtyeen toinen studioalbumi "Kohti valoa" äänitettiin JR Audion studiossa Mänttä-Vilppulassa syksyllä 2020. Yhtye löysi levyn äänittäjässä ja miksaajassa Daniel Rantasessa luovan vastavoiman. Rantanen omaksui myös vastuuta albumin taiteellisesta tuotannosta ja soittaa sillä useita instrumentteja. Luovan prosessin tulos on yhtyeen elokuussa 2021 julkaistu toinen studioalbumi ”Kohti valoa” (LP ja CD, Saunakamari Levyt).

Kokoonpano 2022:

  • Kimmo Villa, kitara ja laulu
  • Antti Lehtomäki, kitara ja basso
  • Sampsa Heikkilä, koskettimet
  • Jussi Portaanpää, rummut ja lyömäsoittimet

Diskografia:

  • Maailmanpuu, julkaistu 15.6.2019, Savusauna (SAVU-01LP, SAVU-01CD)
  • Kohtaa pelkosi / Kätköissä metsän, julkaistu 27.7.2020, Savusauna (SAVU-2020-03)
  • Taivaankaari, julkaistu 11.6.2021, Savusauna (SAVU-2021-01)
  • Kohti valoa, julkaistu 20.8.2021, levymerkki: Saunakamari Levyt / Savusauna (SAVU-03LP, SAVU-03CD)

[1] Discogs (Maailmanpuun diskografia)[2] Yhtyeen kotisivut