Tämä on suositeltu artikkeli.

Jehovan todistajat

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 22. elokuuta 2006 kello 08.08 käyttäjän Nitraus (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tiedosto:Launchy-view-1115922678900.jpg
Jehovan todistajat julistavat sanaa ja jakavat julkaisujaan ovelta ovelle

Jehovan todistajat on perinteisestä kristinuskosta erkaantunut lahko, joka korostaa julkista sanoman julistamista ja liikkeen raamatuntulkinnan noudattamista käytännön elämässä. Jehovan todistajat tähdentävät Jehova-nimen käyttöä Jumalan nimenä ja Jehovan todistajien järjestöön kuulumisen tärkeyttä. He eivät hyväksy kolminaisuusoppia, helvettiä, sielun kuolemattomuusoppia eivätkä kristillisiä juhlapyhiä vaan katsovat niiden olevan Raamatun vastaisia. He uskovat, että tulevaisuudessa Jumala hävittää jumalattomat ihmiset ja hallitukset suuressa Harmageddonin sodassa ja Jehovalle uskolliset saavat ikuisen elämän paratiisimaassa maan päällä.

Jehovan todistajat tunnetaan siitä, että he julistavat sanaa ovelta ovelle ja julkisilla paikoilla. Julistajat kertovat liikkeestään ja tarjoavat maksutonta raamatuntutkiskelua. Jehovan todistajat julkaisee kahta lehteä. Vartiotorni on järjestön oman ilmoituksen mukaan painosmäärältään maailman suurin uskonnollinen lehti. Kutakin ilmaiseksi jaettavaa numeroa painetaan keskimäärin 27 055 000 kappaletta 153 kielellä.[1]. Herätkää! on edellisen sisarlehti ja painottuu ajankohtaisiin asioihin. Vartiotorni ilmestyy kahdesti kuussa, Herätkää!-lehti kerran kuussa.

Jehovan todistajat pitävät Raamattua Jumalan Sanana ja pyrkivät pitämään sitä auktoriteettinaan elämänsä joka osa-alueella. Liikkeen korkein päättävä elin, New Yorkissa sijaitseva Vartiotorni-seuran hallintoelin, äänestää liikkeen opeista raamatuntulkintansa pohjalta. Sen mukaan ihmisen tulee muun muassa olla nöyrä, ahkera, uskoa Jumalaan ja välttää väkivaltaa.

Liike on Suomen kolmanneksi suurin rekisteröitynyt uskonnollinen yhdyskunta. Vuonna 2005 oli kastettuja jäseniä 18 911.[2] Jäsenmäärä on viime vuosina Suomessa ollut laskussa: vuonna 2005 vähennystä edellisestä vuodesta 1 prosentti[3]. Maailmanlaajuisesti lisäystä on vuosittain noin 150 000. Julistajien määrä oli vuonna 2005 yli 6,6 miljoonaa (kasvua edellisestä vuodesta 1,3 prosenttia), ja heitä oli 235 maassa ja territoriossa.[4] Jehovan todistajien seurakuntarakennuksia sanotaan valtakunnansaleiksi.

Uskontotieteellinen luokittelu

Perinteisesti uskontotieteessä Jehovan todistajia ei lueta kuuluvaksi kristillisiin liikkeisiin vaan lahkoihin. Jehovan todistajat poikkeaa keskeisissä opinkohdissa (Jumalan kolminaisuus, tärkeimpien kristologian dogmien kieltäminen) yleiskirkollisesta kristinuskon tulkintaperinteestä. Se ei liioin hyväksy niin sanottuja ekumeenisia uskontunnustuksia. Tämän tulkinnan mukaan liike edustaa kristillisperäistä uususkonnollisuutta.

Jehovan todistajat katsovat, että Jeesuksen ja apostolien saarnaama alkuperäinen kristinusko turmeltui ja että Jumala itse ennallisti puhtaan palvonnan 1800-luvun lopulla Charles Taze Russellin ja hänen ympärilleen syntyneen raamatuntutkijoiden ryhmän kautta. Heidän mukaansa on olemassa vain yksi ainoa oikea uskonto, Jehovan todistajat, ja vain siihen kuuluva voi pelastua. Järjestö edutaa samankaltaista restorationistista suuntausta kuin mormonit.

Kaavio kristillisten kirkkojen jakautumisesta
Kaavio kristillisten kirkkojen jakautumisesta

Toinen uskonnonhistoriallisesti merkittävä piirre Jehovan todistajissa on heidän innokas lopun aikojen odotuksensa. Vartiotorni-seuran presidentti C. T. Russell odotti Jumalan valtakunnan olevan toteutunut maan päällä vuonna 1914. Nykyisen tulkinnan mukaan lopun aika on alkanut vuonna 1914. Jehovan todistajilla oli odotuksia Harmageddonin alkamisesta myös muun muassa vuosina 1925 ja 1975, ja vielä 1980-luvulla pidettiin epätodennäköisenä nykyisen maailmanjärjestyksen kestämistä vuosituhannen vaihteeseen.[5] Tämän pohjalta liike voidaan luokitella apokalyptiseksi ryhmittymäksi. Nykyinen kanta vuosiin 1925 ja 1975 on, että nämä vuodet olivat vain "yksilöiden odotusta" eivätkä virallinen kanta.

Syntyvaiheet ja historia

1870-1916 Charles Taze Russell

Charles T. Russell
Pääartikkeli: Charles Taze Russell

1870-luvun alkupuolella Alleghenyssä Pennsylvanian osavaltiossa Yhdysvalloissa nykyisen Pittsburghin alueella alkoi toimia suhteellisen vaatimaton Russellin vetämä raamatuntutkisteluryhmä. Vuonna 1881 perustettiin Siionin Vartiotornin traktaattiseura, joka rekisteröitiin 1884, ja Russellista tuli sen presidentti. Seuran nimi muutettiin myöhemmin Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseuraksi.

Raamatuntutkijat odottivat Charles Taze Russellin tulkintojen pohjalta maailmanloppua vuosina 1914 ja 1915, mutta odotukset eivät kuitenkaan toteutuneet. Nykyään Jehovan todistajat eivät mielellään puhu menneistä opetuksistaan, ja esimerkiksi Russellin aikaisien opetusten lukemista pidetään vähintäänkin kyseenalaisena.

Suomessa työ alkoi vuonna 1910.

Katso myös Jehovan todistajien toimintaa Suomessa

1916–1942 Joseph Franklin Rutherford

Joseph Franklin Rutherford

Joseph Franklin Rutherfordista käytettiin myös nimitystä "Tuomari Rutherford". Vuonna 1884 Rutherford sai käsiinsä muutamia Russellin kirjoja ja vakuuttui hänen sanomastaan. Hänet kastettiin raamatuntutkijaksi 1906, ja hänestä tuli myöhemmin Vartiotorni-seuran virallinen neuvonantaja. Monet pitävät häntä Jehovan todistajien perustajana, koska hänen aikanaan Raamatuntutkijat jakaantuivat. Rutherford vei Jehovan todistajat lähelle nykymuotoaan.

Rutherford valittiin presidentiksi Russellin kuoleman jälkeen 6. tammikuuta 1917. Osa Russellin seuraajista ei hyväksynyt valintaa, ja raamatuntutkijat ajautuivat hajaannuksen tilaan. Seurassa tapahtui muutoksia, ja tuolloin alkoi ilmestyä Vartiotornin sisarlehti Kultainen Aika, nykyinen Herätkää!-lehti, jonka nykyisin ilmaiseksi jaettava painos on noin 22 842 000 kappaletta 85 kielellä. Ovelta ovelle -todistamiseen kiinnitettiin suurempaa huomiota. Kesällä 1917 liikkeen johto jakaantui monien seurakuntien tavoin, ja osa jäsenistä kääntyi Rutherfordin linjaa vastaan.

Jehovan todistajat odottivat, että Vanhan testamentin patriarkat toisivat ylösnousemuksen maan päälle vuonna 1925. Näille jopa rakennettiin talo, joka sai nimekseen "Beth-Sarim". Kun odotus ei toteutunut, opetus haudattiin vähin äänin ja talo myytiin myöhemmin.

1927 Rutherford teki jyrkän pesäeron Russellin käsitykseen siitä, että tämä olisi ollut viimeinen Jumalan sanansaattaja, ja kumosi muitakin Russellin opetuksia. Rutherfordin johtama liike oli näin kehittynyt omaksi ryhmittymäkseen.

Vuonna 1931 Rutherfordin johtamat raamatuntutkijat ottivat nimekseen Jehovan todistajat (Jesaja 43:10–12). Nimenmuutos oli Rutherfordin viimeinen siirto pois russelilaisuudesta. Tämän jälkeen Jehovan todistajat ovat olleet itsenäinen käännytystyötä painottava liike. Raamatuntutkijoiksi itseään sanovia Russellin oppien kannattajia kokoontuu yhä Yhdysvalloissa, mutta toiminta on pienimuotoista.

"Tuomari" Rutherford loi perustan liikkeen seuraavien vuosien kasvulle. Hän kuoli 8. tammikuuta 1942.[6]

1942–1975 Nathan Homer Knorr

Pääartikkeli: Nathan Homer Knorr

Vuonna 1942 Knorr teki linjauksen, joka on yhä edelleen käytössä. Vartiotorni-seuran julkaisujen teksteissä ei ole tekijöiden nimiä, ja seuran kirjeenvaihto muuttui persoonattomaksi niin, että kirjeet allekirjoitettiin Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseuran leimalla. Vuonna 1943 perustettiin Vartiotornin raamattukoulu Gilead, joka valmentaa lähetystyöntekijöitä. Koulu sijaitsee Pattersonissa New Yorkissa.

Knorrin aikana Jehovan todistajien jäsenmäärä kasvoi 115 000:sta noin kahteen miljoonaan eli lähes 800 prosenttia.[7]

1960- ja 1970-luvun taitteessa monet järjestön jäsenet uskoivat maailmanlopun tulevan vuonna 1975, ja uskoa vahvisti jatkuva kannustus panostamaan maallisen uran sijasta saarnaamistyöhön. Liikkeen lehdissä käsiteltiin sitä, mitä vuosi 1975 toisi tullessaan (esimerkiksi Vartiotorni-lehti 8.12.1968).

Vuonna 1969 Herätkää! -lehdessä todettiin: Jos olet nuori, niin sinun on myös tunnustettava se tosiasia, ettet ehdi tulla vanhaksi nykyisessä asiainjärjestelmässä. Miksi et? Koska kaikki Raamatun ennustusten täyttymyksen todisteet osoittavat, että tämä turmeltunut järjestelmä on saava loppunsa muutaman vuoden kuluessa. Jeesus ennusti siitä sukupolvesta, joka näki "viimeisten päivien" alun vuonna 1914: "Tämä sukupolvi ei katoa, ennen kuin kaikki nämä tapahtuvat." – Matt. 24:34. Niinpä jos olet nuori, et ehdi toteuttaa mitään tämän järjestelmän tarjoamaa elämänuraa.[8] Kun odotus ei toteutunut, vuosina 1975–1980 noin 20 prosenttia jäsenistä jätti Jehovan todistajat tai jäi passiivisiksi.

Vuodesta 1976 nykypäivään

Vuonna 1971 Vartiotorni-seura päätti hallintoelimen perustamisesta, ja elimen tarkoituksena oli tasapainottaa valtaa useammalle henkilölle. Ennen tätä seuran presidentillä oli samantapainen valta kuin roomalaiskatolisen kirkon paavilla on nykyään.

Jehovan todistajat joutuivat sisäisiin kriiseihin 1970- ja 1980-lukujen taitteessa, koska odotukset vuoden 1975 suhteen eivät toteutuneet. Järjestön päämajassa muodostui itsenäisiä raamatuntutkimisryhmiä, jotka tutkivat kirjoituksia ilman seuran julkaisuja. He alkoivat myös epäillä Vartiotorni-seuran opetuksia, mikä johti siihen, että seuran johto aloitti vuonna 1980 suuren puhdistuksen. Kaikki ne, jotka eivät pitäneet Vartiotorni-seuran opetuksia totuutena, erotettiin. Joukossa oli Raymond Franz. Useat Jehovan todistajat eivät hyväksyneet Vartiotorni-seuran johtoryhmän tapaa käsitellä toisinajattelijoita ja erosivat järjestöstä. Jäsenmäärä väheni, mutta vuosien kuluessa tilanne tasaantui.

Vuonna 1976 Brooklynissa sijaitsevassa maailmankeskuksessa toimivaa hallintoelintä laajennettiin; hallinnolliset tehtävät jaettiin ja määrättiin hallintoelimen jäsenistä muodostuneille komiteoille. Nykyään seuralla ei ole vahvaa näkyvää johtajaa. Knorrin kuoleman jälkeen seuran puheenjohtajina ovat toimineet Frederick William Franz ja Milton G. Henschel, joka oli seuran viimeinen vahva puheenjohtaja.

Nykyään Vartiotorni-seuran puheenjohtajana toimii Don A. Adams. Jehovan todistajat -järjestön toiminta muuttuu jatkuvasti, ja vuodesta 1976 alkaen myös hallintoelimen tehtävät ovat muuttuneet. Hallintoelin ei enää vastaa taloudellisista asioista yhtä vahvasti kuin aikaisemmin. Viimeisin suuri muutos järjestössä oli vuonna 1995 kumottu sukupolviopetus, jonka mukaan maailmanloppu tulisi ennen kuin viimeiset ennen vuotta 1914 syntyneet kuolevat. Edelleenkin Jehovan todistajien keskuudessa uskotaan, että maailmanloppu on lähellä, mutta sille ei aseteta määräaikaa. Historiansa alkuvuosilta lähtien järjestössä on odotettu merkkivuosia, ja vuosista luopumista on pidetty askeleena kohti perinteisempää kristinuskoa. Vuoden 1995 jälkeen järjestön jäsenmäärän kasvu teollisuusmaissa on hidastunut merkittävästi.

Tilastoja

Toiminta

Jehovan todistajien määrän kehitys

Vuonna 2005 aktiivisia saarnatyötä tekeviä Jehovan todistajia oli 6 613 829. Kasvua vuodesta 2004 oli 1,3 prosenttia.[9] Jäsenmäärään lasketaan virallisesti vain aktiiviset, saarnatyötä tehneet kastetut, mutta jollakin tavalla Jehovan todistajiin sidoksissa olevia arvioidaan olevan yli 16 miljoonaa.[10] Järjestö käytti saarnatyöhön yli 1,27 miljardia tuntia. Jeesuksen kuoleman muistojuhlassa oli läsnä 16 383 333 henkeä. Seurakuntia on maailmassa vähän alle 100 000, ja toimintaa järjestöllä on 235 maassa ja territoriossa. Suomessa oli vuonna 2005 aktiivisia jäseniä keskimäärin 18 911, ja enimmillään heitä oli 19 044. Suomessa järjestön jäsenet käyttivät saarnatyöhön 2 730 577 tuntia, ja muistojuhlassa oli läsnä 26 951 henkilöä.[11]

Lisää tilastoja: JW-media

Hallinto

Jehovan todistajien toiminta on erittäin järjestynyttä, ja järjestön hallinto on jaettu useisiin pieniin portaisiin. Sen ylin johto on Brooklynissä New Yorkissa sijaitseva hallintoelin. Lisäksi yleismaailmallinen toiminta on jaettu vyöhykkeisiin, joista jokaisessa on oma vyöhykevalvoja. Kussakin maassa toimintaa johtaa haaratoimisto. Suomen haaratoimisto sijaitsee Vantaan Tikkurilassa. Haaratoimistoa johtaa niin sanottu haaratoimistokomitea. Sen lisäksi maa on jaettu piireihin, jotka osuvat merko tarkalleen yksiin läänien kanssa. Piirit puolestaan on jaettu kierroksiksi. Jokaisella kierroksella on kierrosvalvoja, joka vuoroviikoin vierailee kierroksensa jokaisessa seurakunnassa. Kierrokset muodostuvat seurakunnista, jotka ohjaavat paikallisten sananpalvelijoiden toimintaa. Seurakuntaa johtaa vanhimmisto, jonka valinnasta huolehtivat ylemmät portaat. Vanhimmistoon pääseminen edellyttää 1. Timoteuksen kirjeen 3:1-7 vaatimusten täyttämisen.

Toiminnan rahoitus

Jehovan todistajat käyttävät rahaa muun muassa haaratoimistojen ja konventtisalien rakentamiseen sekä seurakuntien rakentamien valtakunnansalien rahoittamiseen. Koska Vartiotorni-seura julkaisee uskonnollista kirjallisuutta, rahaa tarvitaan myös painokoneiden ja -tarvikkeiden hankintaan sekä ylläpitoon. Haaratoimistoissa tapahtuvan painamisen suorittavat haaratoimiston tiloissa asuvat vapaaehtoistyöntekijät, joille järjestetään ylläpito ja nimellinen rahallinen korvaus henkilökohtaisia tarpeita varten. Myös jotkin muut järjestölle kokoaikaista työtä tekevät, esimerkiksi lähetystyöntekijät, saavat korvausta. Kenellekään ei kuitenkaan makseta varsinaista palkkaa.

Kaikki toiminta rahoitetaan jäseniltä saatavilla lahjoituksilla.[12] Jehovan todistajien järjestö Vartiotorni-seura myöntää korollista lainaa yksittäisille seurakunnille, jotka haluavat rakentaa käyttöönsä valtakunnansalin tai peruskorjata sen.[13]

Järjestöllä oli 1990-luvulle saakka käytössä erityinen kirjallisuuden hinnasto, jonka perusteella veloitettaessa jokainen seurakunnan julistaja hankki kirjallisuutta omaan käyttöönsä ja myytäväksi ovelta ovelle -työssä. Vuoden 1990 tammikuussa Yhdysvaltojen korkein oikeus päätti uskonnollista kirjallisuutta myyvän televisio-evankelistan Jimmy Swaggartin tapauksessa, että uskonnollisen kirjallisuuden myynnistä täytyi maksaa veroa. Vartiotorni-seura toimitti tapauksen oikeuskäsittelyn yhteydessä ns. amicus curiae -vetoomuksen, jolla se vetosi uskonnollisen kirjallisuuden myynnin verovapauden säilyttämisen puolesta.[14]. Maaliskuusta 1990 alkaen kirjallisuudella ei ollut Yhdysvalloissa enää hinnastoa, vaan kirjallisuuden tuottaminen rahoitettiin vapaaehtoisin lahjoituksin. Käytäntö levisi vuosikymmenen kuluessa useimpiin maihin, joissa järjestö toimii. Nykyään julkaisua jaetaan ilmaiseksi.

Vartiotorni-seura ei julkaise lukuja omaisuudestaan tai toiminnan taloudellisesta laajuudesta. Vuonna 2003 Newsday.com-julkaisu sijoitti New Yorkiin rekisteröidyn Vartiotorni-seuran "New York City Top Private Companies 2003" -listan 34. sijalle sen vuosittaisten 951 miljoonan dollarin tulojen perusteella.[15]

Kriitikot ovat toisinaan esittäneet kysymyksiä omaisuuden asemasta Vartiotorni-seuran toiminnassa. Entinen hallintoelimen jäsen Raymond Franz kertoo kirjassaan Crisis of Conscience Meksikon Jehovan todistajista. Kun Meksikon lainsäädäntö kielsi kaikilta uskonnollisilta järjestöiltä omaisuuden kuten kiinteistöjen omistamisen, Vartiotorni-seura kehotti New Yorkin päätoimistosta käsin Meksikon Jehovan todistajia luopumaan julkisissa kokouksissa ja konventeissaan rukouksista, lauluista sekä kenttäpalveluksessa Raamatun käytöstä voidakseen säilyttää valtakunnansalinsa hallinnassaan. He rekisteröityvät uskonnollisen yhdyskunnan sijaan kulttuuriyhdistykseksi, ja heidän kokoontumisiaan kutsuttiin "kulttuuritapaamisiksi" ja seurakuntia "yhtiöiksi". Sellaisista nimityksistä kuin "kaste" luovuttiin, jotta valtakunnansalit eivät olisi siirtyneet valtion hallintaan, vaikka kokoontumista tiloissa ei olisi rajoitettu.[16] Tämä järjestely säilytettiin lainmuutokseen 1990-luvun vaihteeseen saakka.

Rakennus- ja humanitaarinen työ

Jehovan todistajien konventtisali Varkaudessa.

Jehovan todistajat tunnetaan rakennustyöstään. Kansainväliset ja alueelliset rakennusryhmät tekevät valtakunnansaleja ns. pikasali-menetelmällä. Pikasali tarkoittaa, että suuri ryhmä jäseniä rakentaa valtakunnansalin yhden tai kahden viikonlopun aikana valmiiden perustusten päälle. Myös suuret rakennusprojektit toteutetaan lähes kokonaan vapaaehtoisvoimin.

Järjestö osallistuu jonkin verran hätäapuluontoiseen avustustyöhön. Afrikassa on avustettu järjestön hutu- ja tutsi-todistajia Ruandan verilöylyn aikaan. Humanitaarinen työ on ensisijaisesti toisten Jehovan todistajien auttamista. Paikoin liikkeen rakennuksia on voitu käyttää tilapäissuojina. Lääkkeitä ja vaatteita on jaettu muutamille kouluille ja orpokodeille Gomassa.

Näkemykset ja käytännöt

Näkemysten perusta

Jehovan todistajat -järjestö ovat protestanttisten kirkkojen kanssa yhtä mieltä siitä, että Raamattu on uskon ja opin ylin ohje. Heidän mukaansa Raamattu on kaikilta osin erehtymätön ja ristiriidaton. Raamatun ohjeellisen selityksen antaa "uskollinen ja ymmärtäväinen orja" (Matt. 24:45). Teoriassa kaikki hengestä siinneet jäsenet muodostavat tämän "orjaluokan", mutta käytännössä Vartiotorni-seura ja sen hallintoelin antavat ohjeelliset raamatunselityksen. Jäseniltä vaaditaan hallintoelimen kulloisenkin raamatuntulkinnan hyväksymistä, eikä yksittäinen jäsen saa muodostaa omaa tulkinta- tai ajattelutapaa jostakin raamatunkohdasta. Erilainen tulkinta saattaa johtaa seurakunnan vanhimpien yhteydenottoon ja sitä kautta oikeuskomiteaan. Jos henkilön ajattelutapa näiden toimenpiteiden jälkeen eroaa vielä jyrkästi virallisesta tulkinnasta, hänet saatetaan erottaa seurakunnasta.

Katso myös: Luettelo Jehovan todistajien oppimuutoksista

Järjestö on laatinut oman raamatunkäännöksensä, Uuden maailman käännöksen. Sen on tarkoitus olla mahdollisimman sanatarkka käännös alkutekstistä nykyenglantiin ja sitä kautta muihin kieliin.

Pohjois-Arizonan yliopistossa uskontotieteen apulaisprofessorina toimiva Jason BeDuhn, joka tutki kahdeksan merkittävän käännöksen tarkkuutta ja vertaili käännöksiä keskenään, sanoi Uuden maailman käännöksen olevan harvinaisen hyvä ja "vertailluista käännöksistä täsmällisin" vaikkakin arvosteli eräitä käännösratkaisuja. Tätä käännöstä BeDuhn pitää täsmällisimpänä, koska se kääntää Uuden testamentin kirjoittajien alkuperäiset ilmaukset sellaisinaan kirjaimellisesti.[17]

Opetukset

Jehovan todistajat korostavat Jumalan persoonanimen "Jehova" käyttöä. He eivät usko kolminaisuuteen. Jeesus Kristus on heidän mukaansa Jumalan poika, luotu olento, Pyhä Henki taas on Jumalan toimiva voima. Heidän mukaansa ihminen on Jumalan luoma kokonaisuus, elävä sielu. Syntiinlankeemuksen jälkeen ihminen on luonnostaan kuolevainen, mutta hän voi saada kuolemattomuuden Jumalan lahjana (ns. konditionalismi). Ihmisen pelastus perustuu Jeesuksen paalussa antamaan sovintouhriin eli lunnaisiin. Järjestössä kiistetään helvetin olemassaolo. Syntiset ihmiset hävitetään heidän mukaansa olemattomiin (n.s. annihilationismi). Heidän mukaansa ihmiskunta elää vuodesta 1914 "viimeisissä päivissä". He uskovat, että tulevaisuudessa hävittää pahan Harmageddonissa. Jumala muuttaa maan paratiisiksi, jossa uskolliset asuvat ikuisesti, ja taivaaseen menee 144 000 voideltua uskollista hallitsemaan maata. Jo kuolleiden jäsenten uskotaan saavan ylösnousemuksen ennallistettuun paratiisimaahan.

Jumalan palveleminen

Jehovan todistajat uskovat, että uskollisia Jumalan palvelijoita on ollut kautta ihmiskunnan historian aina Vanhan testamentin Aabelista alkaen. [18] Maan päällä ollessaan Jeesus Kristus opetti totuuden Jumalasta ja perusti kristillisyyden. Jehovan todistajien käsityksen mukaan alkuperäinen kristillisyys kuitenkin turmeltui ja katosi apostolien ajan jälkeen. Tällöin kirkko alkoi kahmia itselleen maallista valtaa ja oppi muuttui osin pakanalliseksi. Jehovan todistajat kuitenkin ajattelevat, että kaikkina vuosisatoina Jumalalla on ollut maan päällä ainakin joitakin vilpittömiä palvelijoita.

Jehovan todistajien nykyinen toiminta alkoi 1870-luvun alkupuolella eräästä Raamattua tutkivasta ryhmästä Alleghenyssä Pennsylvaniassa. Heidät tunnettiin tuolloin raamatuntutkijoina. Järjestön käsityksen mukaan Jehova Jumala alkoi tuolloin koota kansaansa. Raamatuntutkijoiden johtaja Charles Taze Russell alkoi opettaa, että Jeesus oli vuodesta 1874 jo näkymättömästi läsnäoleva. Samalla hän alkoi tutkia kriittisesti kristillisten kirkkojen oppeja. Vuonna 1919 Jumala havaitsi, että maan päällä vain raamatuntutkijat saarnasivat Kristuksen näkymätöntä läsnäoloa ja puhdasta kristillistä oppia. Tämän takia Jumala hylkäsi kristilliset kirkot (n.s. "Suuren Babylonin") ja antoi suosionsa raamatuntutkijoille. Tämän pohjalta Jehovan todistajat uskovat olevansa ainoita tosikristittyjä, ja että Jumala ohjaa järjestöä. [19]

Kaste

Jehovan todistajiin liitytään kasteen kautta. Todistajat edustavat niin sanottua baptistista kastenäkemystä, jonka mukaan kaste on jo uskoon tulleen henkilön ulkoinen uskonsa tunnustaminen. Jäsenen edellytetään ennen kastetta vihkiytyvän Jehovalle. Se tarkoittaa, että hän antaa henkilökohtaisessa rukouksessa itsensä ja elämänsä Jumalalle ja lupaa noudattaa Jumalan tahtoa elämässään. Tämän henkilökohtaisen vihkiytymisen kastettava tunnustaa ennen kastettaan julkisesti vastaamalla myöntävästi kahteen kastekysymykseen. Nykyään käytettävä ksysymysten muoto kuuluu:

  • 1) Oletko Jeesuksen Kristuksen uhrin perusteella katunut syntejäsi ja vihkiytynyt Jehovalle tehdäksesi hänen tahtonsa?
  • 2) Ymmärrätkö, että vihkiytymisesi ja kasteesi osoittavat sinun olevan yksi Jehovan todistajista Jumalan hengen ohjaaman järjestön yhteydessä?

Kaste suoritetaan upottamalla kastettava hetkeksi kokonaan veden alle. Järjestössä ei ole käytössä kastekaavaa kuten kristillisissä kirkoissa: "Kastan sinut Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen" (Matt. 28:19). Heidän mukaansa nämä sanat selventävät kristillisen kasteen merkitystä, mutta niitä ei ole tarkoitettu lausuttavaksi kasteen yhteydessä. Kastaa voi heidän käsityksensä mukaan missä ja milloin vain, mutta käytännössä kaste suoritetaan nykyään suurten konventtien yhteydessä.

Vaikka järjestössä ei suoriteta lapsikasteita, kastettavalta ei edellytetä täysi-ikäisyyttä. Nuorimmat kastettavat lienevät olleet alle kymmenvuotiaita. Järjestö ei tunnusta muiden kristillisten kirkkojen kasteita, ei vaikka kaste olisi otettu aikuisiällä baptistisen käsityksen mukaan.

Vuoteen 1972 asti henkilö saattoi kastatattaa itsensä Jehovan todistajaksi yksinkertaisesti menemällä kasteelle konventissa ilman ennakkovalmisteluja. Nykyisin kuitenkin edellytetään, että kastettava tuntee kasteensa merkityksen ja sen, mitä häneltä jäseneltä edellytetään. Tämän takia kastettava osallistuu yleensä jo seurakunnan kokouksiin ja saarnatyöhön ennen kastetta niin sanottuna kastamattomana julistajana. Samoin hän on tutkinut seuran julkaisuja niin sanotuissa raamatuntutkistelussa jonkun vanhan jäsenen kanssa. Ennen kastetta kastettava käy kolme kastekeskustelua sen seurakunnan vanhimpien kanssa, johon hän kasteensa jälkeen liittyy. Näiden keskustelujen yhteydessä varmistetaan, että kastettava ymmärtää järjestön perusopetukset ja että hänen elämänsä noudattaa järjestön moraalikäsityksiä. jos ehdot eivät täyty, ei ehdokasta lasketa kasteelle. Vanhimpien tehtävänä on tällöin tarjota kastettavalle apua, niin että hän voisi olla kastekelpoinen myöhemmin.

Kokoukset

Jehovan todistajat kokoontuvat valtakunnansaleissa, jotka ovat heidän kirkkoa vastaavia jumalanpalveluspaikkojaan. Valtakunnansalit ovat yleensä yksinkertaisia ja vaatimattomasti koristeltuja. Jumalanpalveluksessa ei käytetä kuvia, joten saleissa ei myöskään ole ikoneita eikä maalauksia. Miehet hoitavat seurakunnissa opetuksen. Kokouksia on viisi tuntia viikossa. Joka kokouksessa käsitellään hiukan eri asioita. Erityisesti yleisölle suunnattu kokous on sunnuntaina pidettävä tunnin mittainen yleisöesitelmä sekä sen jälkeen tapahtuva Vartiotorni-lehden tutkistelu. Viikolla on valtakunnansalissa kaksi kokousta, yleensä samana iltana. Teokraattisessa koulussa todistajat saavat valmennusta julkisessa puhumisessa ja saarnatyössä. Miespuoliset todistajat eli veljet pitävät lyhyehköjä harjoitusesitelmiä seurakunnalle, kun taas naispuoliset eli sisaret esittävät näytekeskusteluja toisen todistajan kanssa. Palveluskokouksessa käydään läpi ajankohtaisia ja paikallisia asioita sekä harjoitellaan erilaisia tapoja tavoittaa ihmisiä. Lisäksi viikolla pidetään pienempi kokous, kirjantutkistelu, jossa noin kymmenen hengen kirjantutkisteluryhmä keskustelee jostakin Jehovan todistajien julkaisusta. Tutkittava julkaisu ei ole vapaasti valittava, vaan sen määrää ylempi taho. Jäsenet kutsuvat toisiaan yleensä veljiksi ja sisariksi, esimerkiksi veli Virtanen.

Kokousten lisäksi on suurempia tapahtumia eli konventteja kolme kertaa vuodessa: kaksi pienempää konventtia, johon kokoontuvat kaikki kierrosalueen seurakunnat, ja isompi konventti kesällä, johon kokoontuvat piirialueen jäsenet. Kesän piirikonventit Suomessa järjestetään Helsingissä, Tampereella ja Oulussa, lisäksi on ruotsinkielinen piirikonventti Hämeenlinnassa. Konventtisalit, joissa kierroskonventit pidetään, ovat ulkoasultaan samanlaisia kuin pienemmät valtakunnansalit.

Uskonnolliset symbolit ja juhlapyhät

Luonnos Jehovan todistajien aikaisemmasta tunnuksesta.

Järjestössö ei hyväksytä uskonnollisten symbolien, kuten ristin tai kuvien, käyttöä. He suhtautuvat siihen samoin kuten kuvien tai ikonien kunnioittamiseen kristikunnassa. Kuvia ja symboleja pidetään jumalanpalvelusesineitä, mutta heidän mukaansa vain Jumalaa pitää palvella. Nykyisin ristiä ei käytetä tunnuksena seuraavista syistä:

  • Jeesuksen teloitusväline ei saa olla arvostuksen kohde, koska se on surmaamisväline.
  • Jeesus uskotaan teloitetun suorassa paalussa, ei ristillä.
  • Risti tuli heidän mukaansa varhaiseen kristinuskoon pakanakäännynnäisten mukana. Perusteina käytetään sitä, että monet muinaiset pakanakansat, kuten egyptiläiset ja babylonialaiset, käyttivät ristejä uskonnollisissa toimituksissa.

Liikkeen alkuvaiheessa tunnuksena oli kruunun sisällä kallellaan olevaa ristiä, joita ympäröi seppele, mutta rististä luovuttiin, kun raamatuntulkintansa muuttui. Tämä tunnus löytyy myös liikkeen perustajan Charles Taze Russellin haudalta. Nykyisin ei ristiä käytetä tunnuksenaan, vaan ristin ja kruunun on korvannut torni. Risti ja kruunu seppeleen ympäröimänä oli raamatuntutkijoiden ja myöhemmin Jehovan todistajien tunnus vuosina 1891–1931.[20]

Järjestössä ei liioin hyväksytä kirkollisten juhlapyhien viettoa. Heidän mukaansa joulun, pääsiäisen, juhannuksen ja muiden juhlapyhien alkuperä on pakanuudessa. Lisäksi kyseisiin juhliin liittyy heidän mukaansa pakanuudesta peräisin olevia tapoja, kuten joulukuusi ja pääsiäismunat, sekä joskus myös moraalittomuutta. Ainoa vuotuinen pyhä, jota vietetään, on Jeesuksen kuoleman muistojuhla eli "muistonvietto" (katso jäljempänä) keväällä, juutalaisen pääsiäisen aikoihin.

Saarnatyö

Jokaisen jäsenen odotetaan saarnaavan mahdollisuuksiensa mukaan haluamallaan tavalla. Kunkin kalenterikuukauden lopussa Jehovan todistajat palauttavat seurakuntaansa raportin, jossa selostetaan julistamistyön laatu ja määrä sekä jaetut painotuotteet. Jokaisen kastetun todistajan on tehtävä työtä vähintään tunti kuukaudessa, mikä voi käytännössä olla vaikkapa keskustelua hengellisistä asioista ei-uskovan sukulaisen kanssa. Poikkeuksena yhden tunnin vaatimuksesta voi seurakunnan vanhimmista muodostettu palveluskomitea sallia erityistapauksessa raportoinnin saarnaamistyötä vain 15 minuuttia kuukaudessa. Kevennetyn järjestelyn pariin voi päästä, mikäli saarnaaminen on hankalaa esimerkiksi iän tai sairauden vuoksi.[21] Mikäli jäsen ei raportoi kuukaudessa vähintään yhtä tuntia tai kevennetyssä tapauksessa 15 minuuttia, hänestä tulee epäsäännöllinen julistaja. Mikäli raportoimattomuus edelleen jatkuu puolen vuoden ajan, julistajasta tulee toimeton.[22]

Muistonvietto

Järjestön ainoa vuotuinen uskonnollinen juhla on Jeesuksen kuoleman muistojuhla eli muistonvietto, jota Jeesus on järjestön mukaan Raamatussa kehottanut kristittyjä viettämään. Muistojuhlaa vietetään vuosittain juutalaisen kalenterin mukaan 14. päivänä nisankuuta (eli abibkuuta) auringonlaskun jälkeen. Aluksi lauletaan laulu ja rukoillaan rukous, minkä jälkeen seuraa muistonviettoesitelmä, jossa selitetään Jeesuksen kuoleman ja muistoaterian merkitystä. Sen jälkeen jaetaan "vertauskuvat" eli leipä ja viini. Nimitys "vertauskuvat" perustuu siihen, että Jehovan todistajat torjuvat kaikki ajatuksen Jeesuksen todellisesta tai ruumiillisesta läsnäolosta ehtoollisesta. Jeesus on läsnä vain ajatuksissa, rukouksissa ja muisteluissa. Leipä ja viini kuvaavat Jeesuksen ruumista ja verta, ne eivät muutu Jeesuksen ruumiiksi ja vereksi.

Vertauskuviin osallistuvat vain ne, joiden katsotaan kuuluvan 144 000:een hengestä siinneeseen, joilla on taivaallinen toivo. Suurin osa jäsenistä ei osallistu ehtoolliseen, vaan he seuraavat tilaisuutta "kunnioittavina tarkkailijoina". Voideltujen joukossa on muutamia suomalaisia, mutta heistä ei tehdä maakohtaista tilastoa. Vuonna 2005 vertauskuviin osallistui 8 524 henkilöä ympäri maailman.[23]

Kuri seurakunnissa

Jehovan todistajien seurakunnissa kurinpidon hoitaa vanhimmisto. Vanhimmistoilla on käytettävissään Vartiotorni-seuran julkaisema kirja Kiinnittäkää huomiota itseenne ja koko laumaan, jossa säädetään kurinpitomenettely. Tavallinen julistaja ei voi saada kirjaa katsottavaksi, eikä siihen viitata muussa Vartiotorni-seuran julkiseksi tarkoitetussa materiaalissa. Kirjan ohjeistuksia täydennetään aika ajoin. Kurinpitotoimia ovat muun muassa merkitseminen, julkinen ojennus ja erottaminen. Erottamista edeltää oikeuskomitea, jossa henkilön synnin vakavuutta arvioidaan ja päätetään mahdollisesta kurinpitotoimista. Erottamisen jälkeen vanhimmiston jäsenet pyrkivät käymään kunkin erotetun luona kerran vuodessa ohjatakseen hänet takaisin seurakunnan piiriin. Muut seurakunnan jäsenet eivät saa keskustella erotettujen kanssa. Erotetun sukulaisen kanssa keskustelemista muutoin kuin työ-, perhe- tai muissa tärkeissä asioissa kehotetaan välttämään.[24]

Vakaviksi luokiteltuja syntejä

Esimerkiksi seuraavat synnit luokitellaan sellaisiksi räikeiksi synneiksi, jotka katumattomina tekoina johtavat erottamiseen oikeuskomiteassa:

  • Esiaviollinen seksi, aviorikos
  • Homoseksuaalinen seksi
  • Luopumus, joka tarkoittaa jonkin Jehovan todistajien perusopetuksien kiistämistä tai osallistumista aktiivisesti muun uskontokunnan toimintaan
  • Verensiirtojen ottaminen tai veren syöminen
  • Uhkapelien pelaaminen
  • Tupakointi
  • Alkoholin väärinkäyttö (humalahakuinen juominen)
  • Äänestäminen poliittisissa vaaleissa tai ehdokkaaksi asettuminen
  • Asepalveluksen suorittaminen
  • Joulun, pääsiäisen tai muun kristikunnan juhlapyhän viettäminen
  • Lipun tervehtiminen, kansallislaulun laulaminen

Suhtautuminen seurakunnasta erotettuihin ja eronneisiin

Jehovan todistajat suhtautuvat erittäin jyrkästi seurakunnastaan erotettuihin henkilöihin, ja yleensä heille ei puhuta ollenkaan. Jos erotettu tulee valtakunnansalille päästäkseen takaisin seurakunnan piiriin, hänet ohjataan vanhimmiston jäsenten puheille. Seurakunnan jäsenet eivät saa keskustella erotetun kanssa myöskään valtakunnansalilla sinä aikana, kun erotettu osoittaa katumustaan käymällä kokouksissa. Aika saattaa tapauksesta riippuen kestää muutamista kuukausista vuosiin. Toistuva seurakunnasta erotettujen henkilöiden kanssa keskustelusta seuraa seurakunnan jäsenen luottamustehtävien menetys ja lopulta seurakunnasta erottaminen.

Perheenjäsenyydestä ei kuitenkaan kehoteta erottamaan: "Jos kristityssä huonekunnassa on erotettu sukulainen, hän on silti mukana huonekunnan normaaleissa jokapäiväisissä töissä ja toimissa."[25] "- - [Perheenjäsenen erottaminen tai eroaminen] merkitsee muutoksia siihen hengelliseen yhteenkuuluvuuteen, joka on saattanut vallita kodissa."[26] Jos erotettu sukulainen asuu omassa taloudessa, kuten kotoa pois muuttanut aikuinen lapsi tai aikuiset sisarukset, yhteydenpito voidaan lopettaa lähes kokonaan: "Saattaa olla mahdollista, että tuon sukulaisen kanssa ei tarvitse olla juuri lainkaan tekemisissä. Ja jos jotkin perheasiat vaatisivatkin yhteydenottoa, niin se rajoitettaisiin epäilemättä mahdollisimman vähiin - -"[27] Sitä, joka on itse eronnut seurakunnasta, kohdellaan samalla tavalla kuin erotettua, riippumatta eroamisen syystä tai henkilön maailmankatsomuksesta.

Tavat

Suhde yhteiskuntaan

Jehovan todistajat haluavat pysyä puolueettomina suhteessa yhteiskuntaan ja poliittisiin järjestelmiin. Siksi puolueisiin kuulumista ei pidetä sopivana. Jehovan todistajat eivät äänestä eivätkä asetu ehdokkaaksi poliittisissa vaaleissa. Jehovan todistajat kieltäytyvät myös asepalveluksesta. Asevelvollisuuden suorittamismuotona myös siviilipalvelus oli pitkään Jehovan todistajien mukaan kristitylle sopimatonta, kunnes menettelystä tehtiin jäsenten yksityinen asia vuonna 1996. Pari vuotta sitten voimaan tulleen lain mukaan Suomessa olevien Jehovan todistajien on ollut mahdollisuus saada vapautus asepalveluksesta kokonaan. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Vartiotorni-seura on edellyttänyt Jehovan todistajien seurakuntien jäseniltä pysyttelemistä erossa poliittisista kiistakysymyksistä. Se on toisinaan aiheuttanut vaikeuksia totalitaarisissa maissa. Esimerkiksi toisen maailmansodan aikana Saksassa useat Jehovan todistajat menehtyivät keskitysleireillä kieltäydyttyään palvelemasta asevoimissa.

Liikettä on syytetty useissa maissa jäsenten kohtuuttomasta kontrolloinnista. Liikkeen erottamiskäytäntö on saanut osakseen voimakasta kritiikkiä. Liikkeestä eroaminen on periaatteessa helppoa, mutta jäsenet eivät saa olla minkäänlaisessa yhteydessä erotettuun tai eronneeseen. Sen mukaan edes sukulaisten kanssa ei saisi olla yhteydessä, ellei ole pakko.[28]. Jehovan todistajien seurakuntien sisäisen oikeudenkäytön piirteiden, kuten kielteiseen suhtautumiseen seurakunnan jäsenten välisiin maallisiin oikeudenkäynteihin, on katsottu edesauttavan muun muassa lasten hyväksikäyttäjien toimintaa. Tästä on liikettä arvostellut muun muassa entinen hallintoelimen avustaja Barbara Anderson.[29]

Ranskassa vuonna 1996 parlamentaarinen selvitystyöryhmä luokitteli Jehovan todistajat yhdeksi 173 vaaralliseksi epäillyistä lahkosta, joita tarkkailemaan perustettiin erityinen toimielin[30] Sittemmin Jehovan todistajien toiminnan verovapaus Ranskassa on poistettu ja valtio on vaatinut Ranskan Jehovan todistajilta takautuvasti suuria jälkiveroja. Venäjällä oikeus päätti maaliskuussa 2004 kieltää Jehovan todistajien toiminnan Moskovan alueella, ja sitä ennen oikeus oli hylännyt kanteet toistuvasti. Oikeuden mielestä liikkeen käytännöt rikkovat perheitä, ajavat itsemurhaan ja uhkaavat sen jäsenten terveyttä kieltämällä verensiirrot.[31] Kulttien ja uususkontojen toimintaa käsittelevä järjestö tosin toteaa, että "kulttien vastaisten liikkeiden asennetta Jehovan todistajia ja muita uskonnollisia yhteisöjä kohtaan pidetään ihmisoikeusasianajajien piirissä syrjivänä; useimmat kulttien vastaiset järjestöt eivät ole pystyneet toimittamaan väitteidensä tueksi todisteita; useimmat järjestöt eivät ole maininneet Jehovan todistajien panosta uskonnonvapauden puolesta".[32]

Moraali

Jehovan todistajien moraalikäsitykset perustuvat liikkeen raamatuntulkintaan. Jehovan todistajat uskovat, että Raamatun mukaan ihmiselämä alkaa hedelmöityksestä, joten aborttia pidetään murhana. Homoseksuaalisuuden, esiaviollisen ja avioliiton ulkopuolisen seksin harjoittamista pidetään vakavana syntinä eli seurakunnasta erottamisen perusteena. Jumalanpalveluksessa pukeutuminen pidetään siistinä: Suomessa kokouksissa miehet pitävät pukua ja naiset mekkoja tai muita soveliaita vaatteita. Viihde, joka sisältää materialismia, väkivaltaa, seksiä tai spiritismiä, tuomitaan. Miesten pitäminä korvakorut tai pitkät hiukset voivat estää vastuullisen aseman tai muiden tehtävien saamisen seurakunnan toiminnassa. Myöskään partaa ei pidetä suositeltavana. Jehovan todistajat pitävät erityisen tärkeänä hyvää käytöstä ja lähimmäisenrakkautta sekä seurakunnassa että sen ulkopuolella.

Perhe-elämä

Avioliitto

Jehovan todistaja saa avioitua vain toisen Jehovan todistajan kanssa. Sen perustana pidetään Raamatussa 1. Korinttilaiskirjeen 7:39 annettua neuvoa avioitua "vain Herrassa". Ulkopuolisen kanssa avioitumisesta ei eroteta, mutta joitakin seuraamuksia on: esimerkiksi kaikkien seurakunnassa suoritettavien tehtävien menettäminen ja jopa jäsenen merkitseminen. Jos ulkopuolisen kanssa avioituneen vanhemmat hyväksyvät avioliiton tai antavat sille "hiljaisen hyväksynnän", voi seurauksena olla palvelusetujen, kuten vanhimmistopaikan, menettämiseen.

Jehovan todistajien perhe-elämä noudatetaan tulkintaa Raamatun antamasta mallista. Mies on perheen pää ja tekee lopulliset päätökset. Vaimon tehtävä on tukea ja neuvoa miestä sekä kunnioittaa tehtyjä päätöksiä. Miestä kehotetaan rakastamaan sekä kunnioittamaan vaimoaan ja hoitamaan perhettään kuten Kristus seurakuntia. Perheessä aviomiehen tulee kantaa vastuu päätöksistä ja niiden seurauksista Jumalan edessä. Hänen tulee ottaa huomioon vaimonsa toiveet ja perheen etu. Vanhemmilla on vastuu opettaa lapsiaan. Tämä tapahtuu osittain perhetutkistelu-menetelmän avulla, jossa tutkitaan Vartiotorni-seuran julkaisemaa materiaalia. Lapsia ei kasteta syntyessä, vaan kaste tapahtuu lapsen omasta päätöksestä.

Avioero

Avioliittoa pidetään pyhänä, eikä sitä pidä purkaa muulloin kuin uskottomuuden vuoksi. Turhaksi katsotusta avioliiton purkamisesta voi seurata seurakunnasta erottaminen. Jos avioliitto puretaan perusteetta, osapuolet eivät voi tahoillaan avioitua uudelleen, ennen kuin uskottomuus on osoitettu. Syynä on se, että Jehovan todistajat katsovat perusteetta puretun avioliiton olevan voimassa Jumalan ja seurakunnan edessä, kunnes aviorikos on tapahtunut. Jos kuitenkin avioidutaan uudelleen, "luvatta" avioituva yleensä erotetaan seurakunnasta.[33]

Seksi

Jehovan todistajien mukaan seksi kuuluu avioliittoon, ja esiaviollinen seksi on kielletty. Ehkäisyä ei kielletä, mutta aborttia ei hyväksytä.[34] Sterilisaatioon ehkäisykeinona suhtaudutaan erittäin kielteisesti, ja se saattaa ilman pätevää terveydellistä perustetta tehtynä asettaa kyseenalaiseksi henkilön kyvyt toimia seurakunnan vastuutehtävissä.[35]

Alkoholi ja muut päihteet

Jehovan todistaja saa käyttää alkoholia, mutta humaltuminen on syntiä, ja alkoholismi voi olla erottamisen peruste. Tupakointi on kielletty. Se kiellettiin 1970-luvulla, jolloin tupakoijalla oli puoli vuotta aikaa lopettaa. Huumeet on myös kielletty. Lääkärin määräämiä lääkkeitä saa käyttää ohjeen mukaan.

Suhtautuminen ulkopuolisiin, kritiikkiin ja mediaan

Jehovan todistajat uskovat, että vain heidän järjestönsä yhteydessä voi pelastua tulevasta nykyisen maailmanjärjestyksen lopusta. He suhtautuvat kielteisesti liikkeen jäsenten ystävysteen ulkopuolisten kanssa.[36] Jäseniä ei kannusteta osallistumaan esimerkiksi koulun kerhoihin tai urheiluseurojen toimintaan.[37] Kuitenkin kehotetaan olemaan avoin ja huomaavainen kaikille uskonnosta, rodusta, sukupuolesta tai iästä riippumatta.

Jehovan todistajien mukaan televisio ja sanomalehdet levittävät heistä joskus valheellisia tai vääristeltyjä tietoja. Mediassa on uutisoitu tapauksista, joissa Jehovan todistaja on kieltäytynyt verensiirrosta tai kieltänyt sellaisen antamisen lapselleen. Vuonna 2002 Britannian yleisradioyhtiö BBC televisioi dokumentin, jossa Vartiotorni-seuraa syytettiin lasten hyväksikäyttötapausten peittelystä ja salaamisesta seurakunnissa.[38] Dokumentteja aiheesta televisioitiin myös muun muassa Ruotsissa (Uppdrag Granskning), Yhdysvalloissa (Dateline, NBC), Australiassa (Sunday) ja Suomessa (Silminnäkijä, TV2). Vartiotorni kuitenkin kieltää sen.[39]

Jehovan todistajat syyttävät liikkeen aktiivisia ex-jäseniä eli luopioita vääristelyiden, valheiden ja puolitotuuksien levittämisestä. Ei suvaita sitä, että entiset jäsenet ovat arvostelleet Vartiotorni-seuran toimintatapoja ja opetuksia julkisuudessa.[40]. Järjestö suosittelee käyttämästä hakuohjelmia, joiden kautta voi joutua väärille sivuille[41].

Vartiotorni-seura on viime aikoina puolustanut oikeuksiaan aktiivisemmin Internetissä julkaistua aineistoa vastaan. Tammikuussa 2006 The Guardian kertoi verkkoversiossaan, että lainauksia Vartiotorni-seuran julkaisemasta kirjallisuudesta esittänyt suosittu kanadalainen sivusto Quotes.Watchtower.ca suljettiin.[42] Vartiotorni-seura oli esittänyt sivuston pitäjälle 100 000 Kanadan dollarin haasteen sulkea sivusto vedoten tekijänoikeusrikkomuksiin ja syyttämällä tekijää siitä, että tämän tarkoitus on kiusata asianomistajaa lainaamalla valikoidusti Vartiotorni-seuran julkaisemaa kirjallisuutta.

Veri ja elinsiirrot

Jehovan todistajat pitävät verensiirtoja Raamatun vastaisina

Jehovan todistajat kieltäytyvät verta sisältävien elintarvikkeiden käyttämisestä ja verensiirroista. Tämä opetus perustuu heidän käsitykseensä Raamatun käskystä "karttaa verta". Verta ei saa säilyttää myöhempää siirtoa varten. Myöskään veren luovuttaminen ei ole sopivaa. Kieltäytyminen verestä koskee kokoveren lisäksi myös veren osatekijöitä. Pääkomponenteista johdettujen osasten vastaanottamista pidetään omantunnon asiana, sillä joitakin osasia saa muun muassa sikiö raskauden aikana äidiltään. Nykylääketieteessä kokoverensiirrot ovat harvinaisempia, ja yhä useammin leikkauksissa ja lääkkeissä käytetään jotain veren johdannaista. Jehovan todistajat voivat hyväksyä oman veren kierrättämisen suljetussa järjestelmässä, jos se ei katkaise normaalia verenkiertoa ja varastoitu veri lasketaan suoraan takaisin ilman pitempää varastointia. Omantunnon kysymys on myös, hyväksyykö lääkkeen sekoittamisen omaan vereen kehon ulkopuolella. Monet jäsenet noudattavat järjestön vanhaa ohjetta ja kieltäytyvät kaikista veren kierrättämiseen liittyvistä hoidoista, koska aikaisemmin kaikki veren osat olivat kiellettyjä. Veren fraktiot salliva oppimuutos on tullut 2000-luvulla.[43] Jehovan todistajien edustajat ovat maininneet, että veriplasman määrän lisääminen on yleinen tapa hoitaa potilasta hätätilanteessa. [44]

Elinsiirto on nykyisin kunkin Jehovan todistajan omantunnon mukaisesti päätettävissä oleva asia[45], vaikka sen yhteydessä elimistöön tulee runsaasti ulkopuolisia valkosoluja. Elinsiirtoihin suhtauduttiin kielteisesti vuosina 1967–1980, jolloin niitä pidettiin kannibalismina.[46] Vaikka Jehovan todistajat pyrkivät estämään myös alaikäisille lapsille tehtävät verensiirrot, oikeusistuimet länsimaissa, myös Suomessa[47], ovat puuttuneet asiaan ja huostaanoton kautta antaneet lapselle vereen liittyvää välttämätäntä hoitoa.

Kritiikkiä

Jehovan todistajiin on kohdistettu kritiikkiä heidän käsityksistään verensiirroista, puolueettomuudesta, asepalveluksesta sekä tapaan kohdella entisiä jäseniä. Heitä on arvosteltu myös siitä, että heidän oppinsa muuttuvat aika ajoin. Seurauksena on syntynyt Jehovan todistajista eronneiden pienempiä uskonnollisia ryhmiä.

Näkemysten perusta

Jehovan todistajat väittävät, että hallintoelimen olemassaolosta ensimmäisellä vuosisadalla on selvät todisteet.[48] Raymond Franz sanoo, että Gal. 1:16-20 todistaa, ettei Paavali ajatellut Jerusalemin apostolien olevan jonkinlaisessa korkeammassa hallintoelimen virassa.[49] Hän myös sanoo, että Jerusalemin kokous oli yksittäinen tapaus[50] ja että kristikunnan keskushallinto muodostui vasta neljännellä vuosisadalla.[51]. Jehovan todistajien oppien mukaan hallintoelimen jäsenet eivät olleet silloin eivätkä nykyäänkään toisia korkeammassa asemassa, vaan jokaisella on oma tehtävänsä seurakunnan ja järjestön yhteydessä, ns. teokraattinen järjestys, jossa jokainen on samassa asemassa Jumalaan nähden.

Verioppi

Jehovan todistajien verioppia on arvosteltu voimakkaasti. Kriitikkojen mielestä järjestön kanta verensiirtoihin aiheuttaa satojen, ellei tuhansien, viattomien kuoleman. Varsinkin lasten kuolemat ovat järkyttäneet ihmisiä ympäri maailman. Lapset eivät välttämättä saa tilaisuutta päättää haluavatko he verensiirron. Joissakin maissa oikeusistuimet ovat määränneet verensiirtoja vaarassa oleville lapsille.

Toisaalta asiantuntijoiden suhtautuminen verensiirtoihin on muuttunut. Jehovan todistaja -potilaiden hoitaminen ilman verta on ollut avuksi lääkäreille näiden kehitellessä vaihtoehtoisia hoitomuotoja.lähde?

Kritiikki Suomessa

Suomessa entiset Jehovan todistajat ovat Uskontojen Uhrien tuki Ry:n kanssa järjestäneet mielenosoituksia Jehovan todistajien vuosittaisen suurimman kokoontumisen, piirikonventin, yhteydessä Helsingissä vuodesta 1999 alkaen.[52] Vuonna 2006 mielenosoitus järjestettiin Helsingin lisäksi myös Tampereella pidettävän piirikonventin yhteydessä. Useina vuosina, kuten 2003 ja 2005, teemana on ollut uskonnonvapauden ja muiden ihmisoikeuksien kuten mielipiteen- ja ajattelunvapauden puute Jehovan todistajien yhteisössä eri tavalla ajattelevien yksilöiden eristämisen vuoksi. Vuonna 2006 mielenosoituksissa erityisteemana oli yhteisössä lapsiin kohdistuva henkinen ja fyysinen väkivalta.[53]

Suhtautuminen Suomessa

Vuonna 1999 tehdyssä Kirkkomonitor 99 -tutkimuksessa Jehovan todistajat olivat suurin ei-kristillinen yhteisö. Tutkimuksessa kysyttiin muun muassa ihmisten suhtautumista hengellisiin asioihin ja eri uskontoihin. Tutkimukseen osallistuneista 71 prosenttia suhtautui Jehovan todistajiin kielteisesti, kun taas myönteisesti heihin suhtautui 4 prosenttia. Samassa tutkimuksessa kysyttiin olivatko ihmiset joutuneet hengellisen väkivallan kohteeksi. 6 prosenttia vastanneista sanoi kokeneensa hengellistä väkivaltaa, ja näistä kolme neljännestä sanoi kokeneensa hengellistä väkivaltaa jonkun tietyn uskontokunnan taholta. Tutkimuksen mukaan tietyn uskontokunnan taholta väkivaltaa kokeneista 68 prosenttia mainitsi Jehovan todistajat.[54]

Aiheesta muualla

Virallista tiedotusta Jehovan todistajilta

Epävirallisia sivuja ja muun muassa entisten jäsenten näkökulmia

Kirjoja

Katso myös

Muut luokassa Jehovan todistajat olevat artikkelit

Lähteet

  1. Vartiotorni 1.9.2006, s. 2
  2. Vartiotorni 1.2.2006 s. 30
  3. Vartiotorni 1. helmikuuta 2006 s. 30
  4. Vartiotorni 1. helmikuuta 2006 s. 30
  5. Vartiotorni 15.1.1981 s. 31
  6. Pasi Turunen - Vartiotorni valtakunta uudessa valossa (2. painos) s. 25 Julkaissut: Kuva ja Sana (ISBN 951-585-135-1)
  7. Pasi Turunen - Vartiotorni valtakunta uudessa valossa (2. painos) s. 26 Julkaissut: Kuva ja Sana (ISBN 951-585-135-1)
  8. Herätkää! 8.9.1969 s.14
  9. Vartiotorni 1. helmikuuta 2006 s. 30
  10. Pasi Turunen – Valtakunta uudessa valossa, s. 32, Kuva ja Sana (ISBN 951-585-135-1)
  11. Vartiotorni 1. helmikuuta 2006 s. 30
  12. Valtakunnan Palveluksemme 11/2005 s.28-29
  13. Valtakunnan Palveluksemme 4/1986 s. 5
  14. [1]
  15. [2]
  16. Crisis of Conscience, Julkaisija: Commentary Press, 2002, s.164-165
  17. http://mysite.wanadoo-members.co.uk/newworldtranslation/beduhn_truth.in.translation.book.htm (englanniksi)
  18. Palvo ainoaa tosi jumalaa kappale 6, julkaissut Jehovan todistajat 2002
  19. Järjestetyt Tekemään Jehovan Tahto (2005) s. 5-6
  20. Jehovan todistajat Jumalan valtakunnan julistajia, Vantaa 1993 s. 200
  21. Valtakunnan Palveluksemme, 10/2002 s.8
  22. Valtakunnan Palveluksemme, 1/2000 s.3
  23. Vartiotorni 1.2.2006 s. 27-30
  24. Valtakunnanpalveluksemme Elokuu 2002
  25. Vartiotorni 15.4.1991 s. 22 alaviite
  26. Vartiotorni 15.11.1981 s. 28
  27. Valtakunnan Palveluksemme 8/2002 s. 4
  28. Valtakunnan Palveluksemme, Elokuu 2002
  29. [3]
  30. [4]
  31. [5]
  32. [6]
  33. Kiinnittäkää Huomiota Itseenne ja Koko Laumaan s.132-133
  34. Vartiotorni 15.2. 1970 s.92 (vuosikerta)
  35. Vartiotorni 15.6. 1999 s.27
  36. Vartiotorni 1.7, 1993 s.22
  37. Koulu, 1983, s.23-24
  38. [7]
  39. Vartiotorni 1.9, 2004 s.16
  40. Vartiotorni 15.2, 2004 s.17
  41. Valtakunnan Palveluksemme 6/2005 s. 7
  42. [8]
  43. (June 15, 2000). The Watchtower, p. 29-31
  44. "Herätkää!" Helmikuu 22, 1976
  45. Herätkää! 22/9 1982
  46. Watchtower 15/11, 1967
  47. KHO 2385/3/99
  48. Vartiotorni 15.3.1990
  49. Raymond Franz - In Search Of Christian Freedom s. 44 (Julkaissut: Commentary Press)
  50. Raymond Franz - In Search Of Christian Freedom s.47 (Julkaissut: Commentary Press)
  51. Raymond Franz - In Search Of Christian Freedom s. 63-68 (Julkaissut: Commentary Press)
  52. JTTuki.info http://www.jttuki.info/Konva2004/index.html
  53. [9]
  54. Kirkkomonitor 99 -tutkimus, Lainaukset tutkimuksesta poimittu: http://www.evl.fi/kkh/ktk/kertomus96-99/nelivuotiskertomus-01.shtml

Julkaisut ovat Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseuran (Watch Tower Bible and Tract Society) julkaisemia ellei toisin mainita.