Ylösnousemus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ylösnousemusta uskonnoissa. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Johann Heinrich Tischbeinin maalaus Ylösnousemus vuodelta 1778.

Ylösnousemuksella tarkoitetaan kuolemassa hajonneen ihmisruumiin ennalleen palaamista ja sen jälleenyhdistymistä sielun kanssa uuteen iankaikkiseen elämään.[1] Usko on yleinen parsilaisuudessa, kristinuskossa ja islamissa. Esimerkiksi kristinuskossa Jeesuksen ylösnousemuksella on keskeinen merkitys. Sillä voidaan tarkoittaa myös koko ihmiskunnan ylösnousemusta tuomiopäivänä.

Toisen tulkinnan mukaan ylösnousemuksessa kuollut ruumis ei nouse haudasta, vaan ainoastaan sielu.[2] Esimerkiksi Jeesuksen sanoja aiheesta voi tulkita kummallakin näistä tavoista.

"Tulee aika, jolloin kaikki, jotka lepäävät haudoissaan, kuulevat hänen [Jumalan] äänensä. He nousevat haudoistaan - hyvää tehneet elämän ylösnousemukseen, pahaa tehneet tuomion ylösnousemukseen." - Jeesus Johanneksen evankeliumin mukaan (5:28)

Aihe esiintyy useissa muinaisissa uskonnoissa. Jo vuosisatoja ennen ajanlaskun alkua eri maissa juhlittiin Osiriksen, Tammuzin, Attiksen ja Mithran kuolemaa ja ylösnousemusta.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pieni Tietosanakirja runeberg.org.
  2. Lehtipuu, Outi: Kristityt kiistelivät: lihan vai ruumiin ylösnousemus? | Reason and Religious Recognition blogs.helsinki.fi. Viitattu 18.2.2016.
  3. John Day: Yahweh and the Gods and Goddesses of Canaan, 2000.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ylösnousemus.