Keskustelu:Ylösnousemus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaipaisin mielipiteitä termin määrittelyyn. Lisäsin artikkeliin Jeesuksen ylösnousemus tiedon, että katolisen kirkon mukaan Jeesuksen ylösnousemuksessa on kysymyksessä "sielun ja ruumiin uudelleen yhtyminen sekä ruumiin kirkastuminen". Sanakirja määrittelee ylösnousemuksen kuolleista nousemiseksi, joka sinällään vain korvaa (ainakin uskontojen näkökannalta) epäselvän määritteen toisella. Käsittääkseni uskonnoissa ylösnousemuksella on tarkoitettu tietynlaista jumalallistavaa kuolleista nousemista, ts. kuoleman voittamista henkisessä mielessä. Silti termiä käytetään Wikipediassakin artikelissa vampyyri, jossa sanotaan: "...joka tyypillisesti syntyy ylösnousseesta ruumiista..." Ylösnousemus on ensisijaisesti uskontoihin liittyvä termi, joten siihen kuuluvat myös käsitykset sielusta. Minun ymmärtääkseni vampyyrilla tai zombilla ei uskomusten mukaan ole sielua, joten ylösnousemuksen ja kuolleistanousemisen välille pitäisi Wikipediassa tehdä jokin ero. Esimerkiksi enWikissä tätä aihetta käsitellään vain uskonnollisesta näkökulmasta, ja zombit ja vampyyrit on luettu kuuluvaksi epäkuolleisiin. --Alphaios 26. tammikuuta 2008 kello 13.37 (UTC)

Luulen, että teologiset määrittelyt ja esimerkiksi kansanomaiset käsitykset ylösnousemuksesta ovat hieman eri asioita. Ylösnousemus voidaan käsittää eri tavoin niin saman uskonnon sisällä kuin niiden ulkopuolella. Sanakirjamääritelmä esittää yleisimmän määritelmän, ja sen jälkeen voidaan esittää erilaiset teologiset ja muut näkemykset. Epäkuolleita ei tässä artikkelissa käsitellä kuin linkkimaininnan verran, ja se voidaan tarvittaessa poistaa. --Thi 26. tammikuuta 2008 kello 15.37 (UTC)
Jos tarkoitat kansanomaisila käsityksillä voodoota niin sekin on kyllä uskonto. Sanakirja sanoo yhä "vainajien" joka minun mielestäni viittaa kristilliseen käsitykseen vainajien ylösnousemuksesta eikä lainkaan yksittäisiin ylösnousseisiin henkilöihin, joita on myöhemmin pidetty jumalina. Lisäksi haluaisin mielipiteen siihen, miten sanaa "ylösnousemus" ja "kuolleista noussut" käytetään Wikipediassa. Koska sanakirjan mukaan ylösnousemus on yksinkertaisesti "vainajien nousemista kuolleista elämään", voidaan tähän lukea kuuluvaksi myös zombit ja vampyyrit, mutta kukaan tuskin oikeasti ajattelee että ne olisivat "ylösnousseita". --Alphaios 26. tammikuuta 2008 kello 16.34 (UTC)
Tarkoitin että olen ymmärtänyt niin, että uskontotieteellisesti tarkasteltuna uskonnon teologia ei ole sama asia kuin uskonto. Itseään kristityksi kutsuva henkilö voi sanoa uskovansa ylösnousemukseen, vaikka ei papillisesta näkökulmasta niin tekisikään. Käsitteeseen varmaankin sisältyy implisiittisesti kuolleista nouseminen, mutta mitä se tarkalleen ottaen on, siitä on erilaisia käsityksiä. Eli määritelmä on minusta pätevä ja yleismaailmallisesti käytetty niin kauan kunnes esimerkiksi joku hakee esim. Mircea Eliaden toimittamasta uskontotieteellisestä tietosanakirjasta yksityiskohtaisemman määritelmän, mikäli sellainen siellä on. De-wikissä mainitaan miten sana viittaa vertauskuvana heräämiseen, uskoon siitä että ihminen nousee uudestaan nukahdettuaan. Eli vampyyreista ei ole kyse implisiittisestikään. --Thi 26. tammikuuta 2008 kello 17.01 (UTC)