Suomalaiset opiskelijatapahtumat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomalaiset opiskelijatapahtumat ovat osa opiskelijakulttuuria. Tapahtumat on listattu aakkosjärjestyksessä.

Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto, lyhyemmin AATU on vuosittain Turussa, toukokuun puolivälissä järjestettävä opiskelijatapahtuma, jossa osanottajat kiertävät Aurajoessa sijaitsevia ravintolalaivoja sekä muita ennalta nimettyjä Aurajoen lähiympäristön anniskeluravintoloita. Kustakin suorituspaikassa ostetusta juomasta saa leiman tutkintokarttaan. Aurajokilaivuritutkintoa on järjestetty vuosittain vuodesta 1995 alkaen, esikuvanaan muissa yliopistokaupungeissa järjestetyt vastaavanlaiset ravintolakierrokset. Tutkintoon osallistuu nykyisellään yli 3500 yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijaa ympäri Suomen.

Akateemisessa Aurajokilaivuritutkinnossa on mahdollisuus suorittaa kahdeksan eri tutkintoastetta. Tutkintojen suoritusjärjestystä ei ole rajoitettu. Amiraalia ja sitä korkeampia tutkintoja suoritettaessa vaadittavien aikaisempien merkkien on oltava ommeltuna haalareihin. Tutkinnon suorittamiseen vaadittavat määrät juomia ovat:

Arvo Naiset Miehet
Matruusi 5 7
I perämies 7 9
Kapteeni 10 12
Amiraali Rajat samat kuin Kapteenilla. Lisäksi oltava vähintään
kaksi aikaisempaa Kapteenia suoritettuna
Akateeminen
Aurajokikarhu
Rajat kuin Kapteenilla. Lisäksi oltava Amiraali tai Poiju suoritettuna.
Poiju Rajat kuin Kapteenilla. Oltava Amiraali tai Aurajokikarhu suoritettuna.
Hinaaja Rajat kuin Kapteenilla. Oltava Poiju ja Aurajokikarhu suoritettuna.
Ahtaaja Rajat kuin Kapteenilla. Oltava Hinaaja suoritettuna.

Tutkinnon suorittamisen voi aloittaa tutkintopäivänä haluamanaan ajankohtana kello 14 ja 16 välisenä aikana ja tutkintoaika päättyy kello 21. Kaikkien tutkintojen suorittamiseen on siis sama 5–7 tuntia aikaa.[1]

Akateemisen kyykän MM-kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akateemisen kyykän MM-kilpailut ovat jokavuotinen opiskelijatapahtuma Tampereen Hervannassa.

Akateemista kyykän MM-kilpailuja on pelattu jo vuodesta 1966 lähtien ja vuonna 2018 pelattavat kisat ovat 53. järjestyksessään. Akateemisen kyykän MM-kilpailujen paremmin taltioitu historia alkaa vuodesta 1991, jolloin kisat järjestettiin Turussa Kupittaan kentällä. Kisojen järjestäjänä toimi Turun yliopiston Savokarjalainen osakunta. Kisat voitti todennäköisesti Blebeiji-kerho, koska he järjestivät seuraavat kisat vuonna 1992 Tampereella Hervannassa. Vuonna 1993 kisat järjestettiin Lappeenrannan Skinnarilassa. Vuodesta 1994 eteenpäin kisat on järjestänyt Tampereen Hervannassa TEA-club.[2] Helmikuun toisena viikonloppuna pidettäviin kisoihin osallistuu vuosittain yli 4000 akateemista kyykkääjää ympäri Suomen. Kisoissa on neljä sarjaa: yleinen sarja (sekasarja), naisten sarja, prosarja ja kansainvälinen I Speak English, eli ISE-sarja. Kisojen säännöt noudattelevat perinteisiä kyykkäpelin sääntöjä.

Aleksanterinkadun appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksanterinkadun appro on Lahdessa maaliskuussa järjestettävä yksipäiväinen opiskelijatapahtuma. Kolme matkailun laitoksen opiskelijaa laittoivat tapahtuman pystyyn isompien kaupunkien approjen innoittamana vuonna 2009. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä LAMKOn kanssa. Tapahtuman teemassa seikkailee mukana vompatti, joka esiintyy myös asiaankuuluvissa haalarimerkeissä.

Amazing Race Jyväskylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapun aikaan Jyväskylän opiskelijat osallistuvat joukkueina leikkimieliseen kaupunkisuunnittelukilpailuun, missä kiertelevät rasteja ympäri Jyväskylää ja keräävät pisteitä. Voittajajoukkue lakittaa Jyväskylän Kirkkopuistossa olevan Minna Canthin patsaan ylioppilaslakkia muistuttavalla päähineellä.

Fastlaskiainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fastlaskiaisen viettoa Turun Vartiovuorenmäellä vuonna 2015.

Fastlaskiainen on Turun yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteinen laskiaistapahtuma, jonka järjestävät TYY, ÅAS, TUO ja Novium. Tapahtuma pidetään Turun Vartiovuorenmäellä laskiaistiistaisin, jolloin opiskelijat kokoontuvat laskemaan mäkeä ja viettämään aikaa yhdessä. Tapahtumaan kuuluu myös perinteinen kilpailu ylioppilas- ja opiskelijakuntien sekä järjestöjen välillä. Tyylikkäimmin mäkeä laskeneet palkitaan.[3]

Fuksiseikkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan järjestämä fuksiseikkailu on Suomen suurin fuksitapahtuma. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2014 ja sen jälkeen se on järjestetty joka syksy. Fuksiseikkailussa Helsingin yliopiston fuksit eli ensimmäisen vuoden opiskelijat kiertelevät joukkueittain eri puolille Helsinkiä sijoitettuja rasteja. Rasteilla tutustutaan ylioppilaskunnan toimintaan, kuten osakuntiin sekä aine- ja harrastejärjestöihin, ja rasteilla suoritetaan tehtäviä. Joukkueen on mahdollista voittaa jokin palkinto: vuonna 2015 palkinnot jaettiin eniten pisteitä saaneelle joukkueelle, parhaiten pukeutuneelle joukkueelle ja pisimmän matkan seikkailleelle joukkueelle. Fuksiseikkailuun osallistuminen on ilmaista. Seikkailun jälkeen on mahdollista osallistua jatkoille, jotka pidettiin vuonna 2014 ravintola Amarillossa ja vuonna 2015 yökerho Circuksessa.[4][5]

Fuksiseikkailu on järjestetty muun muassa siksi, että monet opiskelijatapahtumat ovat varsin alkoholipainotteisia, mutta toisaalta moni opiskelija on toivonut päihteettömiäkin tapahtumia. Fuksiseikkailun rasteilla fukseja ei painosteta juomaan alkoholia.[6]

GooM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GooM (eräänä vuonna Gaistapäisen Onnellisten Opiskelijoiden Meriodysseia, mutta akronyymin merkitys vaihtuu vuosittain) on opiskelijoiden järjestämä risteilytapahtuma.

Ensimmäinen GooM-risteily oli vuonna 1993 (Giganttisen Orgastiset Opiskelijoiden Megabileet) ja sen ideoi & järjesti viisi jyväskyläläistä kauppatieteen opiskelijaa. Ensimmäiselle GooM-risteilylle osallistui heti yli 1 800 opiskelijaa.[7]. GooM 12 järjestetään Silja Europa-laivalla 5.-7. helmikuuta ja sen jälkeen GooM-chartereita on ollut jo 65 ja niillä on matkustanut yli 150 000 opiskelijaa. Risteilylle osallistuvien keski-ikä on noin 23 vuotta. [8]

Laivana oli vuosina 1993−1994 Vikingin M/S Isabella, vuoteen 2003 Vikingin M/S Cinderella, 2005 Tallinkin M/S Romantika, 2006 M/S Silja Festival ja 2007-2010 M/S Silja Europa ja 2011 Baltic Princess. Vuonna 2004 GOOM risteilyä ei järjestetty, vaan GOOM-väki suuntasi Playa del Inglésiin.

Risteilyllä ovat esiintynyt lähes kaikki 1990-luvun ja 2000-luvun kotimaiset huippuyhtyeet ja -artistit, muun muassa Don Huonot, Apulanta, HIM, Nightwish, The Rasmus, Eläkeläiset peräti viitenä vuonna ja Maija Vilkkumaa, Neljä Ruusua, , YUP Zen Cafe jne.

Helsinginkadun Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsinginkadun appro on Helsingin Kallioon sijoittuva opiskelijoiden baarikierros, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2005. Pitkäaikaisena tavoitteena on muodostaa pääkaupunkiseudulle kaikkia Suomen opiskelijoita kiinnostava perinteinen ja jatkuva baarikierrostapahtuma, jollainen jo muissa Suomen suurimmissa opiskelijakaupungeissa on. Aikaisempina vuosina osallistujia on ollut pääkaupunkiseudun lisäksi ainakin Turusta, Tampereelta, Riihimäeltä, Seinäjoelta, Porvoosta, Järvenpäästä, Lahdesta, Kuopiosta ja Lappeenrannasta. Appron järjestävänä tahona toimii poikkitieteellinen opiskelijayhdistys Bileinsinöörit ry.

Helsinginkadun approssa on mahdollisuus suorittaa neljä eri tutkintoastetta. Yhdellä osallistumiskerralla voi suorittaa vain yhden tutkinnon ja ylempää tutkintoa suoritettaessa aikaisemmin suoritettujen tutkintojen haalarimerkit on oltava ommeltuna haalareihin. Tutkinnon hyväksyttävään suorittamiseen vaaditaan vaihteleva määrä juomia:

Arvo Naiset Miehet
Approbatur 8 10
Cum Laude 10 12
Laudatur 12 14
Tohtori 14 16

Hervannan Humala Hyppely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hervannan Humala Hyppely on Tampereen Hervannassa järjestettävä perinteinen tapahtuma, joka kerää vuositasolla lähes 1500 opiskelijaa Hervantaan. Osallistujalla on mahdollisuus kahteen erilaiseen suoritustapaan: joko helpompaan NormaaliMäyrä-tuotelinjaan tai sitten vaativampaan Erikoismäyrä-tuotelinjaan. Osallistujat keräävät passiin leimoja juomista (myös alkoholittomat) ja ruoista. Hervannan Humala Hyppely Facebookissa.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013. Tapahtuman järjestäjänä toimii Tampereen Tradenomiopiskelijat ry. Tapahtumapassilla saa itselleen haalarimerkin onnistuneesta suorituksesta ja se toimii samalla lippuna jatkobileisiin Ravintola Bricksissä.

Suoritusmäärät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Normaalimäyrät: 1. Normaalimäyrä (9 annosta) 2. Sikarimäyrä (12 annosta) 3. Kyklooppimäyrä (15 annosta)

Erikoismäyrät: 1. Kuningasmäyrä (9 ann.+ 4 erikoisannosta ) 2. Keisarimäyrä (12 ann.+ 4 erikoisannosta) 3. Johtajamäyrä (15 annostaann.+ 4 erikoisannosta)

Hämeenkadun Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämeenkadun Appro on Suomen ensimmäinen Appro -tapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1982 lähtien Tampereella. Se on nykyisin Suomen suurin opiskelijatapahtuma, joka kerää Tampereelle noin 10 000 opiskelijaa ympäri Suomen. Tavoitteena on kiertää Tampereen Hämeenkadun varrella ja lähiympäristössä sijaitsevia ennalta sovittuja anniskeluravintoloita nauttien niissä määrätty alkoholijuoma, vesi tai ruoka-annos. Jokaista ostettua juomaa tai ruokaa vastaan osallistuja saa suoritusleiman tarkoitusta varten painettuun ”suorituskarttaan”, jonka perusteella hänelle myönnetään osallistumisesta haalarimerkki. Tapahtuma pidetään vuosittain lokakuun puolivälissä ja sen järjestää Tampereen yliopiston opiskelijoiden eri ainejärjestöt yhteistyössä.

Varsinaisen kaupunkikierroksen jälkeen osanottajat voivat suunnata useampaan eri lopputapahtumaan, joissa esiintyy eri artisteja. Vuonna 2016 loppubileitä oli kahdeksan:

Tapahtuman jatkojen kanssa samaan aikaan järjestetään liputta jääneille VarjoAppro -bileet. Vuonna 2016 tapahtuma järjestettiin ravintola Londonissa, jossa esiintyi Horse Attack Sqwad.

Hämeenkadun Approssa on mahdollisuus suorittaa viisi eri tutkintoastetta. Vuonna 2007 tutkintoon lisättiin Emeritus-merkki, joka luovutetaan vain kahden tohtorin arvosanan suorittaneille yksilöille. Yhdellä osallistumiskerralla voi suorittaa vain yhden tutkinnon ja ylempää tutkintoa suoritettaessa aikaisemmin suoritettujen tutkintojen haalarimerkit on oltava ommeltuna haalareihin. Tutkinnon hyväksyttävään suorittamiseen vaaditaan vaihteleva määrä juomia:

Arvo Naiset Miehet
Approbatur 5 7
Cum Laude 7 9
Laudatur 10 12
Tohtori 12 15
Emeritus 12 15

Tutkinnon suorittamiseen on aikaa neljä tuntia paitsi tohtori- ja emerituskokelailla, joilla aikaa on viisi tuntia. Samasta suorituspaikasta hyväksytään vain yksi leima, paitsi tohtori- ja emerituskokelaille kaksi. Onnistuneesta suorituksesta palkitaan virallisella suoritustasolle yksilöllisellä Hämeenkadun Appro -haalarimerkillä.

Itsenäisyyspäivän tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylioppilaiden kulkue Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2015
Ylioppilaat Senaatintorilla 6.12.2015

Itsenäisyyspäivänä ylioppilaat käyvät soihtukulkueena sankarihaudoilla. Helsingissä kulkue marssii sen jälkeen Senaatintorille laulaman ja kuuntelemaan puheita, Tampereella ylioppilaat marssivat Keskustorille.

Jokikadun Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokikadun Appro on Porvoossa järjestettävä tapahtuma, jonka ideana on kiertää baareja Porvoonjoen varrella kartan kera leimoja keräten. Tapahtuman järjestää HePo Ry & Laureamko. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa toukokuussa 2011.

Kauppakadun Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppakadun Appro on Jyväskylässä vuosittain lokakuussa järjestettävä tapahtuma, josta on kasvanut Suomen suurimpia yksipäiväisiä opiskelijarientoja. Tapahtumassa osanottajat kiertävät kaupungin keskustassa sijaitsevia anniskeluravintoloita. Kustakin ostetusta juomasta saa leiman erityiseen suorituspassiin. Kauppakadun Approbaturin omistajataho on AIESEC Jyväskylä ry. Vuonna 2015 tapahtumassa tehtiin historiaa, kun yli 7 500 approilijaa ympäri Suomen osallistui tapahtumaan. Loppubileet järjestettiin ensimmäistä kertaa Jyväskylän messu- ja kongressikeskus Paviljongilla. Tapahtumassa esiintyivät DJ:t KIRO ja Larren G, sekä pääesiintyjänä kokoonpano nimeltä Lihamyrsky, johon kuuluvat Ruudolf, Musta Barbaari, Särre ja Prinssi Jusuf.

Kauppakadun Approssa on mahdollisuus suorittaa viisi eri tutkintoastetta. Yhdellä osallistumiskerralla voi suorittaa vain yhden tutkinnon ja ylempää tutkintoa suoritettaessa alempien tutkintojen merkkien on oltava suoritettuna. Tutkintoon vaadittavat määrät juomia ovat:

Arvo Naiset Miehet
Approbatur 8 10
Cum Laude 10 12
Laudatur 13 15
Tohtori 17 19
Übertohtori Rajat samat kuin Tohtorilla. Lisäksi
vähintään yksi aikaisempi Tohtori suoritettuna.

Alempien tutkintojen ja übertohtorintutkinnon suorittamiseen on aikaa viisi tuntia. Tohtorintutkintoon on aikaa kuusi tuntia.

Kauppakadun Improbatur[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppakadun Improbatur tai Kauppakadun Impro on Kuopiossa nykymuotoisena vuodesta 2006 lähtien järjestetty opiskelijatapahtuma. Sen edeltäjä oli Kauppakadun Korkkajaiset, joka toimi 2000-luvun alusta vuoteen 2006 asti.

Vuosittain syyskuun puolivälin paikkeilla järjestettävä Kauppakadun Impro seuraa Appro-kaavaa siten, että opiskelijat kiertävät Kuopion keskustan Kauppakadun varren anniskeluravintoloita, päätyen tapahtuman päättävälle keikalle Satamaan Makasiiniravintola Albatrossiin. Vuonna 2007 esiintyjänä oli Irina ja 2006 Zen Café.

Poikkeuksena muihin vastaaviin tapahtumiin, Improssa ja sitä edeltäneessä Korkkajaisissa on ollut aina suuri paino joukkuekisalla ja sen palkinnoilla sekä kaikkien kävijöiden kesken suoritetulla arvonnalla. Tapahtumassa ei kilpailla eri tutkintoarvoista Approjen tyyliin. Käytössä on kuitenkin Hämeenkadun Appron kaltainen ”suorituskartta”.

Tapahtumaan osallistuu vuosittain jonkin verran alle 1 000 kävijää ja se on syksyn suurin korkeakouluopiskelijoiden keskinäinen tapahtuma Kuopiossa. Impron järjestäjää Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta.

Tulos Suorite
Impro-haalarimerkki 10 ruoka/juoma
Ilmainen keikka Käyntileimat kaikista
Palkinnot Joukkuekisa
Arvonta Osallistuminen

Kertun Kepittäjäiset -appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kertun Kepittäjäiset on Pykälä ry:n järjestämä poikkitieteellinen Appro-baarikierros Helsingin Kalliossa.[9] Kertun Kepittäjäisissä osallistujat kiertävät Appro-kaavan mukaisesti Kallion anniskeluravintoloita, joista he keräävät suorituskarttaansa suoritusleimoja nauttimalla alkoholijuoman, ruokaa tai veden. Kertun Kepittäjäisiin osallistutaan 3-6 hengen joukkueissa. Appron jälkeen on mahdollisuus osallistua jatkoille, jotka järjestetään Apollo Live Clubissa.

Kertun Kepittäjäisissä voi hankkia neljä eri titteliä. Yhdellä osallistumiskerralla voi hankkia yhden tittelin, ja ylempää titteliä hankkivalla tulee olla alempien titteleiden haalarimerkit ommeltuna opiskelijahaalareihinsa. Lisäksi 500 ensimmäiselle 15 leimaa keränneelle jaetaan Kultainen Kerttu -haalarimerkit.[10]

Titteli Miehet Naiset
Jurristi 8 6
Varajuomari 10 8
AA 12 10
Dokaani 16 14

Vuonna 2017 Kertun Kepittäjäiset järjestetään 22.3.[11]

Laskiaisrieha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laskiaisrieha on yksi Suomen suurimmista opiskelijoiden ulkourheilutapahtumista.[12] Se järjestetään vuosittain laskiaistiistain kunniaksi Helsingin Kaivopuistossa Ullanlinnanmäellä ja joka talvi tapahtumaan osallistuu tuhansia opiskelijoita ympäri Suomea. Laskiaisriehaan kuuluu musiikin raikuessa iloista pulkalla laskemista, erilaisia hauskoja kilpailuja sekä riehakasta karnevaalitunnelmaa.

Laskiaisriehan legendaarisin osa on Akateeminen mäenlaskukilpailu, jossa joukkueet kisaavat toinen toistaan kekseliäämmillä ja näyttävämmillä rakennelmilla Laskiaisen huikeimman mäenlaskuvälineen tittelistä. Aikaisempina vuosina rinteessä on nähty junia, autoja, hävittäjiä, tankkeja sekä Lohikäärmeen kuolema ja onpa mäki laskettu myös alhaalta ylöskin.

Laskiaisrieha sai erityisen paljon medianäkyvyyttä vuonna 2014, kun tapahtuma järjestettiin leudosta talvesta huolimatta. Tuolloin paljaalle Ullanlinnanmäelle kuljetettiin suuret määrät lunta, jotta pulkalla laskeminen onnistuisi laskiaistiistain perinteitä kunnioittaen.[13]

Laskiaisriehan pääjärjestäjänä toimii Aalto-yliopiston piirissä toimiva Vapaateekkarit-yhdistys, ja tapahtuman virallisina jatkoina toimii Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan Teekkarijaoston Gravitaatio-bileet. “Gravis” on perinteisesti järjestetty Helsingin yökerhoissa ja se on ollut loppuunmyytynä jo useana vuotena peräkkäin.

Limeksen Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Limeksen Appro on Helsingissä vuodesta 2007 lähtien järjestetty opiskelijatapahtuma, jossa osallistujat kiertävät Helsingin keskustan anniskeluravintoloita. Kuten muissakin Appro-tapahtumissa, myös Limeksen Approssa osallistujat keräävät suoritusmerkintöjä nautituista juomista suorituskorttiinsa. Tapahtuman järjestää Limes ry. Vuonna 2010 tapahtumaan osallistui noin 2000 opiskelijaa, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Limeksen Approssa on neljä tutkintoastetta. Suorituksia voi tehdä vain yhden vuodessa, ja ne on tehtävä järjestyksessä alimmasta tutkintoasteesta korkeimpaan. Saadakseen seuraavan tason merkin, on edellisen vuoden suoritukset oltava ommeltuina haalareihin. Suoritusmäärät ovat: approbatur 8, cum laude 12, laudatur 16 ja tohtori 20. Vuoteen 2016 asti naisilla riitti kutakin tutkintoa varten kaksi merkintää vähemmän.

Luonnontieteilijöiden Jouluristeily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnontieteilijöiden Jouluristeily järjestetään vuosittain marraskuun lopussa tai joulukuun alussa. Luonnontieteilijöiden Jouluristeilyn juuret ulottuvat vuoteen 2003, jolloin vuosittainen risteilyperinne alkoi. Vuonna 2005 jouluristeilystä tehtiin valtakunnallinen tapahtuma ja mukaan kutsuttiin opiskelijoita ympäri Suomenselvennä. Vuonna 2006 perustettiin After lecture ry, joka otti vastuulleen Luonnontieteilijöiden jouluristeilyn järjestämisen ja sen kehittämisen. Vuonna 2006 jouluristeilylle osallistui 801 matkustajaa, vuonna 2007 968 matkustajaa, vuonna 2008 1491 matkustajaa, vuonna 2009 2081 matkustajaa, vuonna 2010 2488 matkustajaa, vuonna 2011 2556 matkustajaa ja vuonna 2012 yli 2700 risteilijäälähde?.

Vuosien saatossa risteilyä on kutsuttu pelkäksi jouluristeilyksi, kemistien jouluristeilyksi ja nyttemmin tapahtuman nimeksi on vakiintunut Luonnontieteilijöiden Jouluristeily. Risteilyaluksena on perinteisesti toiminut M/S Silja Europa. Luonnontieteilijöiden Jouluristeily lähtee Turusta. Jouluristeilyn tunnuksena toimii Risteilyohjus-haalarimerkki.

MallasAppro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MallasAppro on Oulun yliopiston Prosessikilta ry -ainejärjestön vuosittain syksyllä järjestämä tapahtuma, jonka ideana on kiertää baareja Oulun keskustassa, juoda juomia ja kerätä kisapassiin leimoja. Muista approista poiketen leimoja saa vain mietojen alkoholijuomien juomisesta. MallasAppro on järjestetty vuodesta 1993. MallasApprossa voi suorittaa haluamansa tutkinnon.

Tutkinto Suoritusaika Naiset Miehet
Approbatur 3 h 6 9
Cum laude 4 h 9 12
Laudatur 5 h 12 15
Tohtori 6 h 15 18

Pikkulaskiainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkulaskiainen on Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry:n järjestämä perinteinen laskiaistapahtuma, joka kerää vuosittain paikalle suuren joukon opiskelijoita ympäri Suomea. Tapahtuma järjestetään tammi- tai helmikuussa, sopivasti laskiaisen alla.

Pikkulaskiainen koostuu kolmesta osasta, jotka ovat mäkitapahtuma, baarikierros, sekä vauhdikas afterski. Tarjolla on viihdyttävää, järjestettyä ohjelmaa, sekä hauskanpitoa moneen makuun. Tavoitteena on paitsi uusien tuttavuuksien solmiminen, myös uniikkien Pikkulaskiainen-haalarimerkkien saalistus suoritusleimoja keräämällä. Suoritusbaareja on vuosittain noin 20 kpl, joista osallistujat voivat valita mieleisensä. Kaikki suorituspaikkoina toimivat anniskeluravintolat sijaitsevat keskustan välittömässä läheisyydessä. Tapahtuman kesto on kokonaisuudessan noin 15 tuntia, ja tapahtuman viimeistelevät perinteisesti artistit jossakin Turun kuuluisimmista yökerhoista. Tapahtumassa on 3 eri suoritustasoa: kultainen, hopeinen ja pronssinen. Palkintomerkkien arvon määrittää luonnollisesti nautittu juomamäärä, joten aktiivinen Pikkulaskiainen-tunnuksin merkittyjen anniskeluravintoloiden kiertäminen kannattaa! Myös ohjelmaa on laajennettu ja monipuolistettu tuntuvasti, joten jo kokeneillekin Pikkulaskiaisvieraille on luvassa paljon uutta.

Vuotta 2009 juhlistettiin talvisirkus-teeman merkeissä, ja tapahtumassa juhlakansaa viihdytti mm. sirkuksen väki. Vuonna 2010 teemana oli gladiaattorit, vuonna 2011 taasen sankarit. Helmikuun 2012 teemana toimi elokuvat, 2013 fantasia ja vuonna 2014 talviolympialaiset.

Poronkusema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poronkusema on Rovaniemellä perinteisesti maaliskuussa järjestettävä viikonlopun mittainen talvinen rastikilpailu. Jopa 800 yliopisto- ja amk-opiskelijaa ympäri Suomen yhteen kokoava Poronkusema on Pohjois-Suomen suurin opiskelijatapahtuma.

Poronkuseman ydinidea on siis rastikilpailu, jossa kierretään 3-6 hengen joukkueissa ympäri Rovaniemen keskustaa suorittamassa tehtäviä, joista saa pisteitä mm. pukeutumisen, suoriutumisen sekä lahjonnan perusteella. Poronkusemaa luotsaavalla Pääporolla on rajaton pisteidenantovalta. Poronkusema koostuu perjantaina pidettävistä varaslähtöbileistä, lauantain rastikilpailusta, jatkoista paikallisessa yökerhossa ja voittajien palkitsemistilaisuudesta, sekä sunnuntain silliksestä, josta tapahtumaa järjestävä Lapin yliopiston oikeustieteilijöiden ainejärjestö Artikla ry on tullut tunnetuksi. Lisäksi monessa opiskelijakaupungissa järjestetään jo Poronkuseman alkua edeltävänä torstaina (usein paikallisten opiskelijajärjestöjen organisoimia) varaslähtöbileitä, joista juhlakansa suunnistaa suoraan pohjoiseen, kohti napapiiriä ja Poronkusemaa.

Pörssin Perinteinen rinnerieha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pörssin Perinteinen rinnerieha on nimensä mukaisesti perinteinen, Jyväskylän kauppakorkeakoulun opiskelijoiden järjestämä vuosittainen rinnetapahtuma. Tapahtuma koostuu kolmesta osasta: Ensin vietetään reipas päivä ulkona kilpaillen, hassutellen, saunoen ja ulkoilmasta nauttien. Iltapäivällä bileet siirtyvät sisätiloihin, missä ketkoja vietetään musiikin rytmeistä sekä huippuseurasta nauttien. Päivän päätteeksi pankin räjäyttää superkuumat jatkot paikallisessa yökerhossa.

Pörssin laskettelurinteessä järjestettyjen tapahtumien historia ulottuu 1990-luvun alkuun, kun 1991 vietettiin Superlaskiaista. Kahden seuraavan vuoden ajan tapahtuma tunnettiin nimellä Laskiaisrieha. Vuonna 1994 järjestettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Rinnerieha -nimeä kantanut tapahtuma, ja samalla tapahtuma muuttui kokonaisuudessaan poikkitieteelliseksi.[14]

Rinneriehan perinnettä on jatkettu joka kevät, ja sen perinteiseksi muodostuneita lajeja ovat häkkyrälasku, köydenveto sekä lumifutis. Nykyään Pörssin Perinteinen rinnerieha kerää paikalliseen laskettelukeskukseen n. 600 korkeakouluopiskelijaa viettämään railakasta talvipäivää.

Suursitsit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suursitsit vuonna 2018.

Suursitsit on Helsingin Senaatintorilla noin kolmen vuoden välein toukokuun lopulla järjestetty sitsitapahtuma eli akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään kolmen ruokalajin illallinen, juodaan, lauletaan ja pidetään puheita. Sitseillä ovat mukana niin Helsingin yliopiston osakunnat sekä tiedekunta-, aine- ja harrastejärjestöt, kuin muiden pääkaupunkiseudun korkeakoulujen ylioppilaskunnatkin. Sitseille mahtuu osallistumaan noin tuhat henkilöä. Samalla kaikki Senaatintorille saapuvat voivat vapaasti tulla seuraamaan tapahtumaa. Tapahtuman lopuksi torilla tanssitaan akateemisia tansseja, joihin myös yleisö voi osallistua. Ensimmäiset Suursitsit järjestettiin 29.5.2012, osana Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuotta ja designpääkaupunkivuotta. Toisen kerran tapahtuma järjestettiin Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden ja ylioppilaslakin 150-vuotisjuhlien kunniaksi 28.5.2015 ja kolmannen kerran osakuntalaitoksen 375-juhlavuoden sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan 150-juhlavuoden kunniaksi 24.5.2018.[15]

Särkän Märkä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Särkän Märkä on Särkänniemen elämyspuistossa vuosittain vapun aikaan järjestettävä opiskelijoiden huvipuistopäivä. Opiskelijat pääsevät muutamaa päivää ennen Särkänniemen virallista kauden avajaispäivää nauttimaan joistakin huvipuiston laitteista. Iltapäivän ja illan aikana osallistujat voivat käydä laitteissa, minkä jälkeen illalla he pääsevät nauttimaan jatkoista eri ravintoloihin Tampereen keskustassa.

Särkän Märkää on vietetty vuodesta 2015 asti, jolloin se kirjaimellisesti oli märkä veden ja rännän sataessa huvipuistossa. Tapahtuma on kasvanut joka vuosi, ja vuonna 2017 saavuttikin jo kiitettävät 3500 kävijää. Särkän Märkän toteuttaa Tampereen Yliopiston kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö.

Vapputapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opiskelijoita Helsingissä vappuaattona 2016.
Havis Amandan lakitus vappuaattona 2005.

Vappuna ylioppilaat järjestävät monia tapahtumia sekä myyvät vappulehtiä. Eri paikkakunnilla lakitetaan patsaita, esimerkiksi Mantan Helsingissä ja Suomen neidon Tampereella), ja järjestetään fuksien kastajaisia.

Wykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wykypäivä on Vaasan yliopiston kauppatieteellisen ainejärjestön Warrantti ry:n järjestämä tapahtuma Vaasan Tropiclandiassa huhtikuun alkupuolella. Tapahtuma on viime vuosina kasvanut voimakkaasti varsinkin kauppatieteilijöiden keskuudessa ja vuonna 2016 tapahtumaan osallistui noin 1000 juhlijaa ympäri Suomen.

Tapahtuma alkaa päivällä rastiradalla, jossa joukkueet pääsevät kilpailemaan erinäisillä rasteilla ja suorittamaan mitä mielikuvituksellisimpia tehtäviä. Suoritukset arvostellaan kolmen kriteerin avulla: Toteutus, yhteishenki sekä lahjonta. Rastiradan jälkeen siirrytään Tropiclandian lämpöön, jossa allasbileitä tahdittaa nousevat DJ-maailman kiitotähdet ja vuoden kostein opiskelijatapahtuma saa viimeisetkin epäilijät antautumaan Suomen aurinkoisimman kaupungin vetovoimalle.

Kunhan turhat vedet on saatu kuivatettua hiuksista on aika siirtyä Vaasan todelliseen helmeen eli yökerho Fontanaan, jossa jatkobileet antavat vielä mahdollisuuden löytää tuleva kesäheila tai -härkä. Lavalle nousee Suomen artistien kuumimpia nimiä ja illan päätteeksi palkitaan vahvimpia suorituksia upein palkinnoin ja voittajajoukkue kruunataan hallitsevaksi mestariksi aina seuraavaan Wykypäivään saakka.

Ylonz[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsinkielisten teekkareiden joka vuosi järjestämä poikkitieteellinen olutsuunnistus pääkaupunkiseudulla. Suunnistus suoritetaan kolmen joukkueissa jotka lähtöoluen juomisen jälkeen saavat kuusi enemmän tai vähemmän haastavaa vinkkiä eri anniskelupaikkoihin Helsingissä. Joukkue joka onnistuu ratkaisemaan nämä vinkit sekä nauttimaan yhden tuopin olutta per joukkuejäsen jokaisessa radan anniskelupaikassa ja sitten siirtymään Otaniemessä sijaitsevaan maaliin lyhyimmäissä ajassa kruunataan voittajaksi. Kilpailuun otetaan vuosittain noin 170 joukkuetta, eli noin 500 osaanottajaa.

Teknologföreningenin ensimmäinen olutsuunnistus järjestettiin keväällä 1953. Nimi Ylonz annettiin tapahtumalle 1962. Varhaisina vuosina kilpailu suoritettiin kuitenkin mies miestä vastaan.

Ynnän Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ynnän Appro on Jyväskylässä järjestettävä opiskelijatapahtuma, jossa tarkoituksena on kiertää Kauppakadulla ja sen läheisyydessä sijaitsevia baareja sekä yökerhoja ja kerätä näistä leimoja suorituskorttiin. Loppubilepaikassa osallistuja saa suorituskortillaan suoritustaan vastaavan haalarimerkin. Tapahtuma järjestetään yleensä huhtikuun alussa jolloin Kauppakadun ensimmäiset terassit ovat jo auki. Loppubileet järjestetään jossakin keskustan yökerhossa, viime vuosina paikkana on ollut mm. Bra, Gigglin' Marlin, edesmennyt Fever sekä Escape, jossa approkansaa viihdyttää bändi. Myös lähtöpaikka on vaihdellut torilta Jyväskylä yliopiston päärakennuksen eteen ja viime vuosien vakiintunut lähtöpaikka on Lounaispuisto. Osallistujista suurin osa on Jyväskylästä mutta joka vuosi saapuu osanottajia myös muista kaupungeista, suosituimpana Helsinki ja Tampere. Ynnän Appron rajat ovat Suomen korkeimmat, miesten tohtorin vaatiessa 25 leimaa.

Arvo Suoritus / paikka Naiset Miehet Ryhmä
Approbatur 1 11 13 56
Cum Laude 2 14 16 68
Laudatur 2 18 20 84
Tohtori 3 20 25 102

Kaikilla osallistujilla on kuusi tuntia aikaa hankkia tarvittavat leimat paperiinsa. Lisäksi arvosanat voidaan suorittaa missä järjestyksessä tahansa eikä alempia arvosanoja tarvitse käydä läpi niin halutessaan. Ryhmässä suorittaessa ryhmä saa yhteisen suorituslapun ja maalissa jokainen ryhmän jäsen oman merkin ryhmäsuoritusta ilmaisevalla lisäosalla. Ryhmäsuorituksen ideana on leimojen hankkimisen siirtäminen ryhmän sisällä jolloin kaikilla on mahdollisuus tohtoriin.

8-Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

8-Appro on Joensuun yliopiston biologian opiskelijoiden Mikrovillus Ry -ainejärjestön vuosittain loppukeväästä järjestämä tapahtuma, jonka ideana on kiertää baareja Joensuun keskustassa, juoda juomia ja kerätä kisapassiin leimoja. Leimoja saa myös syömällä tai laulamalla. Kun on kerännyt tarpeeksi leimoja sopivassa ajassa, saa suoritettua tutkinnon ja siitä hyvästä haalarimerkin. Ilta huipentuu loppubileisiin. Suoritusmäärät ovat:

Arvo Suoritusaika Suoritus / paikka Naiset Miehet
Approbatur 4 h 1 6 8
Cum Laude 4 h 2 9 11
Laudatur 5 h 2 12 14
Tohtori 5 h 2 16 18

Keväällä 2009 tapahtuma järjestettiin tiistaina 21.4.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto ja sen alasivut
 2. Akateemisen kyykän MM-kilpailut 2012 (Internet Archivessa, tallennettu 19.1.2012) TEA-club. Viitattu 10.3.2018.
 3. Fastlaskiainen TYY.
 4. http://hyy.helsinki.fi/fi/fuksiseikkailu Fuksiseikkailu 2015
 5. http://www.hs.fi/kaupunki/a1411653924505 Helsingin Sanomat 25.9.2014
 6. http://yle.fi/uutiset/viinan_kittaaminen_kyllastyttaa_-_moni_opiskelija_toivoo_paihteettomia_tapahtumia/7471107 Yle Uutiset Helsinki 15.9.2014
 7. http://tanskanen.org/archives/goom/
 8. Goom.net
 9. Kertun Kepittäjäiset -appro – Tietoja | Facebook www.facebook.com. Viitattu 23.1.2017.
 10. Kertun Kepittäjäiset - 3.3.2016 www.facebook.com. Viitattu 23.1.2017.
 11. Kertun Kepittäjäiset Appro - 22.3.2017 www.facebook.com. Viitattu 23.1.2017.
 12. Laskiaisrieha
 13. Teekkarit rakentavat Kaivopuistoon pulkkamäkeä autokuorma kerrallaan HS.fi. Viitattu 6.11.2015.
 14. Jarmo Seppälä: Hyvää vuodesta 1968 – Pörssi ry 40 vuotta. Jyväskylä: Pörssi ry, 2008. ISBN 978-952-92-4585-7. Suomi
 15. Suursitsit - Osakunnat