Suomalaiset opiskelijatapahtumat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomalaiset opiskelijatapahtumat ovat osa opiskelijakulttuuria. Tapahtumat on listattu aakkosjärjestyksessä.

Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto, lyhyemmin AATU on vuosittain Turussa, toukokuun puolivälissä järjestettävä opiskelijatapahtuma, jossa osanottajat kiertävät Aurajoessa sijaitsevia ravintolalaivoja sekä muita ennalta nimettyjä Aurajoen lähiympäristön anniskeluravintoloita. Kustakin suorituspaikassa ostetusta juomasta saa leiman tutkintokarttaan. Aurajokilaivuritutkintoa on järjestetty vuosittain vuodesta 1995 alkaen, esikuvanaan muissa yliopistokaupungeissa järjestetyt vastaavanlaiset ravintolakierrokset. Tutkintoon osallistuu nykyisellään yli 3500 yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijaa ympäri Suomen.

Akateemisessa Aurajokilaivuritutkinnossa on mahdollisuus suorittaa kahdeksan eri tutkintoastetta. Tutkintojen suoritusjärjestystä ei ole rajoitettu. Amiraalia ja sitä korkeampia tutkintoja suoritettaessa vaadittavien aikaisempien merkkien on oltava ommeltuna haalareihin. Tutkinnon suorittamiseen vaadittavat määrät juomia ovat:

Arvo Naiset Miehet
Matruusi 5 7
I perämies 7 9
Kapteeni 10 12
Amiraali Rajat samat kuin Kapteenilla. Lisäksi oltava vähintään
kaksi aikaisempaa Kapteenia suoritettuna
Akateeminen
Aurajokikarhu
Rajat kuin Kapteenilla. Lisäksi oltava Amiraali tai Poiju suoritettuna.
Poiju Rajat kuin Kapteenilla. Oltava Amiraali tai Aurajokikarhu suoritettuna.
Hinaaja Rajat kuin Kapteenilla. Oltava Poiju ja Aurajokikarhu suoritettuna.
Ahtaaja Rajat kuin Kapteenilla. Oltava Hinaaja suoritettuna.

Tutkinnon suorittamisen voi aloittaa tutkintopäivänä haluamanaan ajankohtana kello 14 ja 16 välisenä aikana ja tutkintoaika päättyy kello 21. Kaikkien tutkintojen suorittamiseen on siis sama 5–7 tuntia aikaa.[1]

Akateemisen kyykän MM-kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akateemisen kyykän MM-kilpailut on jokavuotinen opiskelijatapahtuma Tampereen Hervannassa.

Akateemisia kyykän MM-kilpailuja on pelattu jo vuodesta 1966 lähtien vuosittain ja tauotta. Kisojen historia juontaa juurensa Turun yliopiston Savo-Karjalaisen Osakunnan (SKO) ja Helsingin karjalaisten osakuntien välisiin kyykkäturnauksiin, joista ensimmäisen vuonna 1966 voitti Karjalainen Osakunta ja kolme seuraavaa Turun yliopiston Savo-Karjalainen Osakunta. Alusta alkaen perinteeksi vakiintui tapa, että edellisen vuoden voittajajoukkue järjestää kisat seuraavana vuonna. Vuonna 1969 kisat olivat jo laajentuneet myös Turun ja Helsingin ulkopuolelle, kun kisoihin osallistui yhteensä seitsemän joukkuetta Helsingistä, Turusta ja Tampereelta.[2] Akateemisen kyykän MM-kilpailujen paremmin taltioitu historia alkaa vuodesta 1991, jolloin Turun yliopiston Savo-Karjalainen Osakunta järjesti kisat Turussa Kupittaan kentällä. SKOn joukkue Kohma-team voitti mestaruuden ja toiseksi sijoittui Blues Tampereen teknillisestä korkeakoulusta.[3] Perinteisestä tavasta poiketen voittaja ei seuraavana vuonna järjestänyt kisoja vaan vuoden 1992 kisajärjestäjänä toimi Blebeiji-kerho ja turnaus pelattiin Tampereen Hervannassa. Vuonna 1993 kisat järjestettiin Lappeenrannan Skinnarilassa. Vuodesta 1994 eteenpäin kisat on järjestänyt Tampereen Hervannassa TEA-club.[4] Helmikuun toisena viikonloppuna pidettäviin kisoihin osallistuu vuosittain yli 4000 akateemista kyykkääjää ympäri Suomen. Kisoissa on neljä sarjaa: yleinen sarja (sekasarja), naisten sarja, prosarja ja kansainvälinen I Speak English, eli ISE-sarja. Kisojen säännöt noudattelevat perinteisiä kyykkäpelin sääntöjä.

Akateeminen Wartti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akateeminen Wartti on Suomen perinteisin korkeakouluopiskelijoiden rento ja vauhdikas viestijuoksu, jossa 15 minuutin aikana joukkueet pyrkivät etenemään mahdollisimman pitkälle. Osuuksia viestissä on seitsemän. Ellei vartti vielä seitsemän juoksijan jälkeen ole kulunut, ankkuri jatkaa juoksua niin kauan, kunnes loppulaukaus päättää juoksun.

Aleksanterinkadun appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksanterinkadun appro on Lahdessa maaliskuussa järjestettävä yksipäiväinen opiskelijatapahtuma. Kolme matkailun laitoksen opiskelijaa laittoivat tapahtuman pystyyn isompien kaupunkien approjen innoittamana vuonna 2009. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä LAMKOn kanssa. Tapahtuman teemassa seikkailee mukana vompatti, joka esiintyy myös asiaankuuluvissa haalarimerkeissä.

Amazing Race Jyväskylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapun aikaan Jyväskylän opiskelijat osallistuvat joukkueina leikkimieliseen kaupunkisuunnittelukilpailuun, missä kiertelevät rasteja ympäri Jyväskylää ja keräävät pisteitä. Voittajajoukkue lakittaa Jyväskylän Kirkkopuistossa olevan Minna Canthin patsaan ylioppilaslakkia muistuttavalla päähineellä.

Eerikinkadun appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Eerikinkadun appro on kaikille korkeakouluopiskelijoille suunnattu tapahtuma. Tapahtuma järjestetään aina huhtikuun enismmäinen tai toinen torstai. Tapahtuman järjestää aina Bisnes Akatemian opiskelijat. Tapahtuman ensimmäisen kerran on järjestänyt osuuskunta Visioona vuonna 2014. Baarikierroksen jälkeen on jatkot 1-2 jatkopaikassa ja siellä esiintyy joku tunnettu suomalainen artisti. (Vuonna 2018 tapahtumassa esiintyi JVG ja vuonna 2019 SANNI)

Merkkejä voi suorittaa vain yhden/tapahtuma ja ensikertalainen voi korkeintaan suorittaa Tohtori-merkin.

Arvo Suoritusraja
Approbatur 6
Laudatur 9
Tohtori 12
Emeritus 12+Tohtori
Mörkö (2020 lisätty) 12+Emeritus

Fastlaskiainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fastlaskiaisen viettoa Turun Vartiovuorenmäellä vuonna 2015.

Fastlaskiainen on Turun yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteinen laskiaistapahtuma, jonka järjestävät TYY, ÅAS, TUO ja Novium. Tapahtuma pidetään Turun Vartiovuorenmäellä laskiaistiistaisin, jolloin opiskelijat kokoontuvat laskemaan mäkeä ja viettämään aikaa yhdessä. Tapahtumaan kuuluu myös perinteinen kilpailu ylioppilas- ja opiskelijakuntien sekä järjestöjen välillä. Tyylikkäimmin mäkeä laskeneet palkitaan.[5]

Fuksiseikkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan järjestämä fuksiseikkailu on Suomen suurin fuksitapahtuma. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2014 ja sen jälkeen se on järjestetty joka syksy. Fuksiseikkailussa Helsingin yliopiston fuksit eli ensimmäisen vuoden opiskelijat kiertelevät joukkueittain eri puolille Helsinkiä sijoitettuja rasteja. Rasteilla tutustutaan ylioppilaskunnan toimintaan, kuten osakuntiin sekä aine- ja harrastejärjestöihin, ja rasteilla suoritetaan tehtäviä. Joukkueen on mahdollista voittaa jokin palkinto: vuonna 2015 palkinnot jaettiin eniten pisteitä saaneelle joukkueelle, parhaiten pukeutuneelle joukkueelle ja pisimmän matkan seikkailleelle joukkueelle. Fuksiseikkailuun osallistuminen on ilmaista. Seikkailun jälkeen on mahdollista osallistua jatkoille, jotka pidettiin vuonna 2014 ravintola Amarillossa ja vuonna 2015 yökerho Circuksessa.[6][7]

Fuksiseikkailu on järjestetty muun muassa siksi, että monet opiskelijatapahtumat ovat varsin alkoholipainotteisia, mutta toisaalta moni opiskelija on toivonut päihteettömiäkin tapahtumia. Fuksiseikkailun rasteilla fukseja ei painosteta juomaan alkoholia.[8]

GooM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GooM (eräänä vuonna Gaistapäisen Onnellisten Opiskelijoiden Meriodysseia, mutta akronyymin merkitys vaihtuu vuosittain) on opiskelijoiden järjestämä risteilytapahtuma.

Ensimmäinen GooM-risteily oli vuonna 1993 (Giganttisen Orgastiset Opiskelijoiden Megabileet) ja sen ideoi & järjesti viisi jyväskyläläistä kauppatieteen opiskelijaa. Ensimmäiselle GooM-risteilylle osallistui heti yli 1 800 opiskelijaa.[9]. GooM 12 järjestetään Silja Europa-laivalla 5.-7. helmikuuta ja sen jälkeen GooM-chartereita on ollut jo 65 ja niillä on matkustanut yli 150 000 opiskelijaa. Risteilylle osallistuvien keski-ikä on noin 23 vuotta. [10]

Laivana oli vuosina 1993−1994 Vikingin M/S Isabella, vuoteen 2003 Vikingin M/S Cinderella, 2005 Tallinkin M/S Romantika, 2006 M/S Silja Festival ja 2007-2010 M/S Silja Europa ja 2011 Baltic Princess. Vuonna 2004 GOOM risteilyä ei järjestetty, vaan GOOM-väki suuntasi Playa del Inglésiin.

Risteilyllä ovat esiintynyt lähes kaikki 1990-luvun ja 2000-luvun kotimaiset huippuyhtyeet ja -artistit, muun muassa Don Huonot, Apulanta, HIM, Nightwish, The Rasmus, Eläkeläiset peräti viitenä vuonna ja Maija Vilkkumaa, Neljä Ruusua, , YUP Zen Cafe jne.

Helsinginkadun Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsinginkadun appro on Helsingin Kallioon sijoittuva opiskelijoiden baarikierros, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2005. Pitkäaikaisena tavoitteena on muodostaa pääkaupunkiseudulle kaikkia Suomen opiskelijoita kiinnostava perinteinen ja jatkuva baarikierrostapahtuma, jollainen jo muissa Suomen suurimmissa opiskelijakaupungeissa on. Aikaisempina vuosina osallistujia on ollut pääkaupunkiseudun lisäksi ainakin Turusta, Tampereelta, Riihimäeltä, Seinäjoelta, Porvoosta, Järvenpäästä, Lahdesta, Kuopiosta ja Lappeenrannasta. Appron järjestävänä tahona toimii poikkitieteellinen opiskelijayhdistys Bileinsinöörit ry.

Helsinginkadun approssa on mahdollisuus suorittaa neljä eri tutkintoastetta. Yhdellä osallistumiskerralla voi suorittaa vain yhden tutkinnon ja ylempää tutkintoa suoritettaessa aikaisemmin suoritettujen tutkintojen haalarimerkit on oltava ommeltuna haalareihin. Tutkinnon hyväksyttävään suorittamiseen vaaditaan vaihteleva määrä juomia:

Arvo Suoritusrajat
Approbatur 10
Cum Laude 12
Laudatur 14
Tohtori 16
Seniori 18

Hervannan Humala Hyppely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hervannan Humala Hyppely on Tampereen Hervannassa järjestettävä perinteinen tapahtuma, joka kerää vuositasolla lähes 1 500 opiskelijaa Hervantaan. Osallistujalla on mahdollisuus kahteen erilaiseen suoritustapaan: joko helpompaan NormaaliMäyrä-tuotelinjaan tai sitten vaativampaan Erikoismäyrä-tuotelinjaan. Osallistujat keräävät passiin leimoja juomista (myös alkoholittomat) ja ruoista.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013. Tapahtuman järjestäjänä toimii Tampereen Tradenomiopiskelijat ry. Tapahtumapassilla saa onnistuneesta suorituksesta itselleen haalarimerkin, joka toimii samalla lippuna jatkobileisiin Ravintola Bricksissä.

Suoritusmäärät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Normaalimäyrät: 1. Normaalimäyrä (9 annosta) 2. Sikarimäyrä (12 annosta) 3. Kyklooppimäyrä (15 annosta)
 • Erikoismäyrät: 1. Kuningasmäyrä (9 ann.+ 4 erikoisannosta ) 2. Keisarimäyrä (12 ann.+ 4 erikoisannosta) 3. Johtajamäyrä (15 annostaann.+ 4 erikoisannosta)

Hämeenkadun Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereella järjestettävä Hämeenkadun Appro on Suomen ensimmäinen approtapahtuma – se on järjestetty vuodesta 1982 lähtien. Se on nykyisin Suomen toiseksi suurin opiskelijatapahtuma, joka kerää Tampereelle noin 10 000 opiskelijaa ympäri Suomen. Tavoitteena on kiertää Tampereen Hämeenkadun varrella ja lähiympäristössä sijaitsevia ennalta sovittuja anniskeluravintoloita nauttien niissä määrätty alkoholijuoma, vesi tai ruoka-annos. Jokaista ostettua juomaa tai ruokaa vastaan osallistuja saa suoritusleiman tarkoitusta varten painettuun ”suorituskarttaan”, jonka perusteella hänelle myönnetään osallistumisesta haalarimerkki. Tapahtuma pidetään vuosittain lokakuun puolivälissä ja sen järjestää Tampereen yliopiston kauppatieteiden opiskelijoiden etu- ja palvelujärjestö Boomi.

Varsinaisen kaupunkikierroksen jälkeen osanottajat voivat suunnata useampaan eri lopputapahtumaan, joissa esiintyy eri artisteja. Vuonna 2016 loppubileitä oli kahdeksan:

Tapahtuman jatkojen kanssa samaan aikaan järjestetään liputta jääneille VarjoAppro -bileet. Vuonna 2016 tapahtuma järjestettiin ravintola Londonissa, jossa esiintyi Horse Attack Sqwad.

Hämeenkadun Approssa on mahdollisuus suorittaa viisi eri tutkintoastetta. Vuonna 2007 tutkintoon lisättiin Emeritus-merkki, joka luovutetaan vain kahden tohtorin arvosanan suorittaneille yksilöille. Yhdellä osallistumiskerralla voi suorittaa vain yhden tutkinnon ja ylempää tutkintoa suoritettaessa aikaisemmin suoritettujen tutkintojen haalarimerkit on oltava ommeltuna haalareihin. Tutkinnon hyväksyttävään suorittamiseen vaaditaan vaihteleva määrä juomia:

Arvo Naiset Miehet
Approbatur 5 7
Cum Laude 7 9
Laudatur 10 12
Tohtori 12 15
Emeritus 12 15

Tutkinnon suorittamiseen on aikaa neljä tuntia paitsi tohtori- ja emerituskokelailla, joilla aikaa on viisi tuntia. Samasta suorituspaikasta hyväksytään vain yksi leima, paitsi tohtori- ja emerituskokelaille kaksi. Onnistuneesta suorituksesta palkitaan virallisella suoritustasolle yksilöllisellä Hämeenkadun Appro -haalarimerkillä.

Itsenäisyyspäivän tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylioppilaiden kulkue Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2015
Ylioppilaat Senaatintorilla 6.12.2015

Itsenäisyyspäivänä ylioppilaat käyvät soihtukulkueena sankarihaudoilla. Helsingissä kulkue marssii sen jälkeen Senaatintorille laulaman ja kuuntelemaan puheita, Tampereella ylioppilaat marssivat Keskustorille.

Joensuun Vappusoudut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joensuun Vappusoudut ovat Joensuun Metsäylioppilaiden vuodesta 2017 järjestämä soututapahtuma, jossa pääasiassa Itä-Suomen yliopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun eri ainejärjestöjen kasaamat joukkueet kisaavat toisiaan vastaan kirkkovenesoudussa. Soutuvesistönä toimii Pielisjoki, ja tapahtuma-alueena on ollut Jokiasema, Joensuun Hasanniemessä. Kilpailusuoritus alkaa lentävällä lähdöllä ylävirtaan päin, ja kääntöpoiju on noin 500 metrin päässä, joten kokonaismatkaksi tulee noin kilometri. Tyypillisesti tämä tarkoittaa, että voittoaika on hieman alle viisi minuuttia. Tapahtumaan osallistuu vuosittain satoja soutajia.[11]

Jokikadun Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokikadun Appro on Porvoossa järjestettävä tapahtuma, jonka ideana on kiertää baareja Porvoonjoen varrella kartan kera leimoja keräten. Tapahtuman järjestävät HePo Ry & Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa toukokuussa 2011.

Jyväsmetro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyväsmetro on Jyväskylässä vapun aikaan järjestettävä tapahtuma, jossa opiskelijat kiertävät busseilla Jyväskylän lähialueen anniskeluravintoloita. Matkan aikana jokaisella linjalla on oma matkanjohtaja huolehtimassa matkan viihtyvyydestä ja varsinaisen tapahtuman jälkeen on tarjolla jatkot Jyväskylän yöelämässä. Keväällä 2019 Jyväsmetro järjestetään 13. kerran ja siihen osallistuu joka vuosi useita satoja opiskelijoita.

Kauppakadun Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppakadun Appro on Jyväskylässä vuosittain lokakuussa järjestettävä tapahtuma, josta on kasvanut Suomen suurimpia yksipäiväisiä opiskelijarientoja. Tapahtumassa osanottajat kiertävät kaupungin keskustassa sijaitsevia anniskeluravintoloita. Kustakin ostetusta juomasta saa leiman erityiseen suorituspassiin. Tutkinnon voi suorittaa myös alkoholittomasti. Kauppakadun Approbaturin omistajataho on AIESEC Jyväskylä ry. Vuonna 2015 tapahtumassa tehtiin historiaa, kun yli 7 500 approilijaa ympäri Suomen osallistui tapahtumaan. Loppubileet järjestettiin ensimmäistä kertaa Jyväskylän messu- ja kongressikeskus Paviljongilla. Tapahtumassa esiintyivät DJ:t KIRO ja Larren G, sekä pääesiintyjänä kokoonpano nimeltä Lihamyrsky, johon kuuluvat Ruudolf, Musta Barbaari, Särre ja Prinssi Jusuf.

Kauppakadun Approssa on mahdollisuus suorittaa viisi eri tutkintoastetta. Yhdellä osallistumiskerralla voi suorittaa vain yhden tutkinnon ja ylempää tutkintoa suoritettaessa alempien tutkintojen merkkien on oltava suoritettuna. Tutkintoon vaadittavat määrät juomia ovat:

Arvo Suoritusaika (tunnissa) max. Juomien määrä/ ravintola paikka Merkkiin oikeuttava juomamäärä
Approbatur 5 1 8
Cum Laude 5 2 11
Laudatur 5 2 14
Tohtori 6 3 17
Übertohtori 6 3 19


Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppakadun Approbatur alkoi sisäpiirinselvennä juttuna jo 1970-luvun alkupuolella. Tuolloin approilijat kiersivät Kauppakadun ja keskustan baareja sekä ravintoloita. Alussa Kauppakadun Approon osallistui noin 70 juhlijaa. Ajan myötä tapahtuman maine levisi laajemmalle ja 1980-luvun alussa tapahtumaa alettiin organisoida ja markkinoida myös muille opiskelijoille.

1980-luvulla mukaan kuvioon tulivat myös loppubileet, joihin approilijat kokoontuivat baarikierroksen jälkeen jatkoille juhlistamaan suoritettuja tutkintoja. Ensimmäiset loppubileet järjestettiin Ilokivessä. Tämän jälkeen loppubileet järjestettiin muutamia kertoja Messukeskuksessa ja vuosina 1997–2000 Hipposhallilla. Viime vuosina on juhlittu kaupungin keskustassa ja tänä syksynä loppubileet ottavat paikkansa Paviljongilla, Lutakossa.

Myös lähtöpaikka on muuttanut sijaintiaan vuosien saatossa. Aluksi lähtö oli Kolmikulmalta. Sen jälkeen lähtö siirrettiin Kompassille, jossa se sijaitsi useamman vuoden. Viimeisimpinä vuosina Approjen lähtöpaikkaa pidettiin Yliopiston päärakennuksen läheisellä urheilukentällä. Vuonna 2019 lähtöpaikka muutti Lutakon satamanaukiolle.

Idea baarien kiertämisestä on säilynyt läpi Kauppakadun Appron historian. Suoritukset kerätään leimoina diplomiin.

Kauppakadun Improbatur[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppakadun Improbatur tai Kauppakadun Impro on Kuopiossa nykymuotoisena vuodesta 2006 lähtien järjestetty opiskelijatapahtuma. Sen edeltäjä oli Kauppakadun Korkkajaiset, joka toimi 2000-luvun alusta vuoteen 2006 asti.

Vuosittain syyskuun puolivälin paikkeilla järjestettävä Kauppakadun Impro seuraa Appro-kaavaa siten, että opiskelijat kiertävät Kuopion keskustan Kauppakadun varren anniskeluravintoloita, päätyen tapahtuman päättävälle keikalle Satamaan Makasiiniravintola Albatrossiin. Vuonna 2007 esiintyjänä oli Irina ja 2006 Zen Café.

Poikkeuksena muihin vastaaviin tapahtumiin, Improssa ja sitä edeltäneessä Korkkajaisissa on ollut aina suuri paino joukkuekisalla ja sen palkinnoilla sekä kaikkien kävijöiden kesken suoritetulla arvonnalla. Tapahtumassa ei kilpailla eri tutkintoarvoista Approjen tyyliin. Käytössä on kuitenkin Hämeenkadun Appron kaltainen ”suorituskartta”.

Tapahtumaan osallistuu vuosittain jonkin verran alle 1 000 kävijää ja se on syksyn suurin korkeakouluopiskelijoiden keskinäinen tapahtuma Kuopiossa. Impron järjestäjää Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta.

Tulos Suorite
Impro-haalarimerkki 10 ruoka/juoma
Ilmainen keikka Käyntileimat kaikista
Palkinnot Joukkuekisa
Arvonta Osallistuminen

Kertun Kepittäjäiset -appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kertun Kepittäjäiset on Pykälä ry:n järjestämä poikkitieteellinen Appro-baarikierros Helsingin Kalliossa.[12] Kertun Kepittäjäisissä osallistujat kiertävät Appro-kaavan mukaisesti Kallion anniskeluravintoloita, joista he keräävät suorituskarttaansa suoritusleimoja nauttimalla alkoholijuoman, ruokaa tai veden. Kertun Kepittäjäisiin osallistutaan 3-6 hengen joukkueissa. Appron jälkeen on mahdollisuus osallistua jatkoille, jotka järjestetään Apollo Live Clubissa.

Kertun Kepittäjäisissä voi hankkia neljä eri perustasomerkkiä. Yhdellä osallistumiskerralla voi hankkia yhden tittelin, ja ylempää titteliä hankkivalla tulee olla alempien titteleiden haalarimerkit ommeltuna opiskelijahaalareihinsa. Lisäksi Kertun Kepittäjäisissä on mahdollista hankkia kaksi bonusmerkkiä. Bonusmerkkejä voi kerätä kuka tahansa perustasomerkeistä riippumatta. 15 leimaa keränneelle jaetaan Kultainen Kerttu -haalarimerkki ja 25 leimaa keränneille Timanttikerttu-merkki.[13]

Titteli Miehet Naiset
Jurristi 8 6
Varajuomari 10 8
AA 12 10
Dokaani 16 14

Laskiaisrieha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laskiaisrieha on yksi Suomen suurimmista opiskelijoiden ulkourheilutapahtumista.[14]tarvitaan parempi lähde Se järjestetään vuosittain laskiaistiistain kunniaksi Helsingin Kaivopuistossa Ullanlinnanmäellä, ja joka talvi tapahtumaan osallistuu tuhansia opiskelijoita ympäri Suomea. Laskiaisriehaan kuuluu pulkalla laskemista musiikin raikuessa ja erilaisia kilpailuja.

Laskiaisriehan legendaarisinlähde? osa on Akateeminen mäenlaskukilpailu, jossa joukkueet kisaavat toinen toistaan kekseliäämmillä rakennelmilla Laskiaisen huikeimman mäenlaskuvälineen tittelistä. Aikaisempina vuosina rinteessä on nähty junia, autoja, hävittäjiä, tankkeja sekä Lohikäärmeen kuolemaselvennä ja onpa mäki laskettu myös alhaalta ylöskin.lähde?

Laskiaisrieha sai erityisen paljon medianäkyvyyttä vuonna 2014, kun tapahtuma järjestettiin leudosta talvesta huolimatta. Tuolloin paljaalle Ullanlinnanmäelle kuljetettiin suuret määrät lunta, jotta pulkalla laskeminen onnistuisi laskiaistiistain perinteitä kunnioittaen.[15]

Laskiaisriehan pääjärjestäjänä toimii Aalto-yliopiston piirissä toimiva Vapaateekkarit-yhdistys, ja tapahtuman virallisina jatkoina toimii Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan Teekkarijaoston Gravitaatio-bileet. “Gravis” on perinteisesti järjestetty Helsingin yökerhoissa ja se on ollut loppuunmyytynä jo useana vuotena peräkkäin.

Limeksen Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Limeksen Appro on Helsingissä vuodesta 2007 lähtien järjestetty opiskelijatapahtuma, jossa osallistujat kiertävät Helsingin keskustan anniskeluravintoloita. Kuten muissakin approtapahtumissa, myös Limeksen Approssa osallistujat keräävät suoritusmerkintöjä nautituista juomista suorituskorttiinsa. Tapahtuman järjestää Limes ry. Vuonna 2010 tapahtumaan osallistui noin 2 000 opiskelijaa, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Vuonna 2019 osallistujia oli noin 6000.

Limeksen Approssa on neljä tutkintoastetta. Suorituksia voi tehdä vain yhden vuodessa, ja ne on tehtävä järjestyksessä alimmasta tutkintoasteesta korkeimpaan. Saadakseen seuraavan tason merkin, on edellisen vuoden suoritukset oltava ommeltuina haalareihin. Suoritusmäärät ovat: approbatur 8, cum laude 12, laudatur 16 ja tohtori 20. Vuoteen 2016 asti naisilla riitti kutakin tutkintoa varten kaksi merkintää vähemmän.

Luonnontieteilijöiden Jouluristeily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnontieteilijöiden Jouluristeily järjestetään vuosittain marraskuun lopussa tai joulukuun alussa. Luonnontieteilijöiden Jouluristeilyn juuret ulottuvat vuoteen 2003, jolloin vuosittainen risteilyperinne alkoi. Vuonna 2005 jouluristeilystä tehtiin valtakunnallinen tapahtuma ja mukaan kutsuttiin opiskelijoita ympäri Suomenselvennä. Vuonna 2006 perustettiin After lecture ry, joka otti vastuulleen Luonnontieteilijöiden jouluristeilyn järjestämisen ja sen kehittämisen. Vuonna 2006 jouluristeilylle osallistui 801 matkustajaa, vuonna 2007 968 matkustajaa, vuonna 2008 1 491 matkustajaa, vuonna 2009 2 081 matkustajaa, vuonna 2010 2 488 matkustajaa, vuonna 2011 2 556 matkustajaa ja vuonna 2012 yli 2 700 risteilijäälähde?.

Vuosien saatossa risteilyä on kutsuttu pelkäksi jouluristeilyksi, kemistien jouluristeilyksi ja nyttemmin tapahtuman nimeksi on vakiintunut Luonnontieteilijöiden Jouluristeily. Risteilyaluksena on perinteisesti toiminut M/S Baltic Princess. Luonnontieteilijöiden Jouluristeily lähtee Turusta. Jouluristeilyn tunnuksena toimii Risteilyohjus-haalarimerkki.

MallasAppro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MallasAppro on Oulun yliopiston Prosessikilta ry -ainejärjestön vuosittain syksyllä järjestämä tapahtuma, jonka ideana on kiertää baareja Oulun keskustassa, juoda juomia ja kerätä kisapassiin leimoja. Muista approista poiketen leimoja saa vain mietojen alkoholijuomien juomisesta. MallasAppro on järjestetty vuodesta 1993. MallasApprossa voi suorittaa haluamansa tutkinnon.

Tutkinto Suoritusaika Naiset Miehet
Approbatur 3 h 6 9
Cum laude 4 h 9 12
Laudatur 5 h 12 15
Tohtori 6 h 15 18

Mansku Marathon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mansku Marathon on Haaga-Helian restonomiopiskelijayhdistyksen Pore ry:n tuottama tapahtuma, jossa kierretään Mannerheimintien ja sen lähialueen baareja, aloittaen Haagan päädystä. Tapahtuma on ensimmäisen kerran järjestetty vuonna 1988 ja on sen jälkeen järjestetty vuosittain, poislukien vuosi 2020, jolloin koronapandemia esti tapahtuman järjestämisen. Approt sijoittuvat vuosittain halloweenin tienoille, lokakuun viimeiselle viikolle


Tapahtuman aloituspaikkana toimii Haagan kampuksen Valopiha, jossa on erilaisia halloween teemaan sijoittuvia rasteja. Tapahtuman päätös on ollut Apollo live clubissa Helsingissä, jossa on ollut jokin suomalainen artisti esiintymässä.

M-Juna Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M-Juna Appro on Metropolia Ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijayhdistyksen Trombi ry:n järjestämä tapahtuma, jossa kierretään baareja Vantaalla ja Helsingissä keräten leimoja appropassiin. Tapahtumaan osallistuu opiskelijoita ympäri pääkaupunkiseutua sekä ammattikorkeakouluista, että yliopistoilta. Tapahtuma järjestetään perinteisesti lokakuussa. Ensimmäisen kerran M-Juna Appro on järjestetty vuonna 2012 kymmenen hengen voimin. Vuonna 2018 osallistujia on jo yli 1 100. Tapahtumalla on viralliset jatko-bileet Helsingin keskustassa.

M-Juna Approssa kierretään baareja, jotka sijaitsevat jo edesmenneen M-lähijunan pysäkkien läheisyydessä. Pohjoisimpana asemana mukana on Martinlaakso. Muita asemia on Louhela, Myyrmäki, Malminkartano, Kannelmäki, Pohjois-Haaga sekä Rautatieasema. Suorituspaikkoja on vaihdellen noin 20 kappaletta.

Hyväksyttävä suoritus vaatii vähintään suoritusrajan verran leimoja, jotka ovat kaikki eri suorituspaikoista, pois lukien Konnari ja Kuljettaja, joiden suorittajat saavat kaksi suoritusmerkintää maksimissaan yhdestä paikasta. Myös edellisen suorituksen haalarimerkki on oltava ommeltuna haalareihin saadakseen seuraavan.

Titteli Suoritusraja
Pummi 7
Matkustaja 10
Konnari 13
Kuljettaja 16

Pikkulaskiainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkulaskiainen on Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry:n järjestämä perinteinen laskiaistapahtuma approkierroksella. Tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 1991, ja se on nykyään Suomen suurin talvifestivaali ja opiskelijatapahtuma yli 13 000 osallistujalla. Pikkulaskiaisissa on mäkitapahtuma, approkierros ja jatkot. Pikkulaskiaisen mäkitapahtumassa on mahdollisuus kilpailla mäenlaskukilpailussa oman joukkueensa kanssa. Approjen tarkoituksena on kerätä suorituspassiin leimoja Pikkulaskiaisen virallisista suorituspaikoista. Approilla suorituspaikkoina on kirjava joukko erilaisia ruokaravintoloita, vähittäistavarakauppoja sekä pubeja ja baareja. Mäkitapahtumassa festivaalialueella esiintyi 2022 yllätysartistina JVG. Jatkoilla ovat vuosien varrella esiintyneet Vigiland, Maija Vilkkumaa, Kauriinmetsästäjät, Evelina, Robin, Pete Parkkonen ja viimeisimpinä vuosina kansainvälisiä artisteja esiintyi suurimmissa jatkopaikoissa. 2020 Brooks esiintyi logomossa ja 2022 Tungevaag Gatorade Centerillä, jossa oli 7000 kävijää.

Poronkusema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poronkusema on Rovaniemellä perinteisesti maaliskuussa järjestettävä viikonlopun mittainen talvinen rastikilpailu. Jopa 800 yliopisto- ja amk-opiskelijaa ympäri Suomen yhteen kokoava Poronkusema on Pohjois-Suomen suurin opiskelijatapahtuma.

Poronkuseman ydinidea on rastikilpailu, jossa kierretään 3–6 hengen joukkueissa ympäri Rovaniemen keskustaa suorittamassa tehtäviä, joista saa pisteitä muun muassa pukeutumisen, suoriutumisen ja lahjonnan perusteella. Poronkusemaa luotsaavalla Pääporolla on rajaton pisteidenantovalta. Poronkusema koostuu perjantaina pidettävistä varaslähtöbileistä, lauantain rastikilpailusta, jatkoista paikallisessa yökerhossa ja voittajien palkitsemistilaisuudesta sekä sunnuntain silliksestä, josta tapahtumaa järjestävä Lapin yliopiston oikeustieteilijöiden ainejärjestö Artikla ry on tullut tunnetuksi. Lisäksi monessa opiskelijakaupungissa järjestetään jo Poronkuseman alkua edeltävänä torstaina (usein paikallisten opiskelijajärjestöjen organisoimia) varaslähtöbileitä, joista juhlakansa suunnistaa suoraan pohjoiseen, kohti napapiiriä ja Poronkusemaa.

Pörssin Perinteinen rinnerieha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pörssin Perinteinen rinnerieha on Jyväskylän kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ainejärjestön järjestämä vuosittainen rinnetapahtuma, joka koostuu kolmesta osasta. Ensin vietetään päivä ulkona kilpaillen, saunoen ja ulkoilmasta nauttien. Iltapäivällä on etkot sisätiloissa ja illalla jatkot paikallisessa yökerhossa.

Pörssin laskettelurinteessä järjestettyjen tapahtumien historia ulottuu 1990-luvun alkuun, kun 1991 vietettiin Superlaskiaista. Kahden seuraavan vuoden ajan tapahtuma tunnettiin nimellä Laskiaisrieha. Vuonna 1994 järjestettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Rinnerieha-nimeä kantanut tapahtuma, ja samalla tapahtuma muuttui kokonaisuudessaan poikkitieteelliseksi.[16] Perinteiseksi muodostuneita lajeja ovat häkkyrälasku, köydenveto sekä hankifutis. Nykyään Pörssin Perinteinen rinnerieha kerää paikalliseen laskettelukeskukseen noin 600 korkeakouluopiskelijaa.

Räkäposkella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Räkäposkella-hiihto on Joensuun Metsäylioppilaiden järjestämä perinteinen helmikuussa järjestettävä hiihtotapahtuma, jossa hiihdetään yhtäjaksoisesti 12 tuntia joukkuehiihtona. Joukkueessa saa olla enintään 12 hiihtäjää, joista vähintään yhden täytyy olla koko ajan ladulla. Tapahtumapaikkana toimii aivan Itä-Suomen yliopiston (Joensuun kampuksen) kupeessa sijaitseva Mehtimäen hullunkolmio (pururata). Yksi kierros on pituudeltaan 1,6 kilometriä. Yhden joukkueen kierrosennätys on tällä hetkellämilloin? 670 kierrosta, joka tekee 1 072 kilometriä. Tiedettävästi pisin yhden ihmisen hiihtämä matka tapahtuman aikana on 89 kierrosta, eli 142,4 kilometriä.lähde? Kilpailussa palkitaan suurimman kierrosmäärän hiihtäneen joukkueen lisäksi muun muassa paras meininki sekä nopein ja hitain kierros.[17]

Suursitsit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suursitsit vuonna 2018.

Suursitsit on Helsingin Senaatintorilla noin kolmen vuoden välein toukokuun lopulla järjestetty sitsitapahtuma eli akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään kolmen ruokalajin illallinen, juodaan, lauletaan ja pidetään puheita. Sitseillä ovat mukana niin Helsingin yliopiston osakunnat sekä tiedekunta-, aine- ja harrastejärjestöt, kuin muiden pääkaupunkiseudun korkeakoulujen ylioppilaskunnatkin. Sitseille mahtuu osallistumaan noin tuhat henkilöä. Samalla kaikki Senaatintorille saapuvat voivat vapaasti tulla seuraamaan tapahtumaa. Tapahtuman lopuksi torilla tanssitaan akateemisia tansseja, joihin myös yleisö voi osallistua. Ensimmäiset Suursitsit järjestettiin 29.5.2012 osana Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuotta ja designpääkaupunkivuotta. Toisen kerran tapahtuma järjestettiin Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden ja ylioppilaslakin 150-vuotisjuhlien kunniaksi 28.5.2015 ja kolmannen kerran osakuntalaitoksen 375-juhlavuoden sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan 150-juhlavuoden kunniaksi 24.5.2018.[18]

Särkän Märkä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Särkän Märkä on Särkänniemen elämyspuistossa vuosittain vapun aikaan järjestettävä opiskelijoiden huvipuistopäivä. Opiskelijat pääsevät muutamaa päivää ennen Särkänniemen virallista kauden avajaispäivää nauttimaan joistakin huvipuiston laitteista. Iltapäivän ja illan aikana osallistujat voivat käydä laitteissa, minkä jälkeen illalla he pääsevät nauttimaan jatkoista eri ravintoloihin Tampereen keskustassa.

Särkän Märkää on vietetty vuodesta 2015 asti. Tapahtuma on kasvanut joka vuosi, ja vuonna 2017 saavutti jo 3 500 kävijää. Särkän Märkän toteuttaa Tampereen Yliopiston kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö.

Vapputapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opiskelijoita Helsingissä vappuaattona 2016.
Havis Amandan lakitus vappuaattona 2005.

Vappuna ylioppilaat järjestävät monia tapahtumia sekä myyvät vappulehtiä. Eri paikkakunnilla lakitetaan patsaita, esimerkiksi Mantan Helsingissä ja Suomen neidon Tampereella), ja järjestetään fuksien kastajaisia.

Wykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wykypäivä on Vaasan yliopiston kauppatieteellisen ainejärjestön Warrantti ry:n järjestämä tapahtuma Vaasan Tropiclandiassa huhtikuun alkupuolella. Tapahtuma on viime vuosinamilloin? kasvanut voimakkaasti varsinkin kauppatieteilijöiden keskuudessa, ja vuonna 2016 tapahtumaan osallistui noin 1000 juhlijaa ympäri Suomen.

Tapahtuma alkaa päivällä rastiradalla, jossa joukkueet kilpailevat erinäisillä rasteilla ja suorittavat erilaisia tehtäviä. Suoritukset arvostellaan kolmen kriteerin avulla: toteutus, yhteishenki ja lahjonta. Rastiradan jälkeen siirrytään Tropiclandiaan, jossa on allasbileet. Tämän jälkeen on jatkot yökerho Fontanassa, jossa myös palkitaan vahvimpia suorituksia ja voittajajoukkue kruunataan hallitsevaksi mestariksi aina seuraavaan Wykypäivään saakka.

Ylonz[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylonz on ruotsinkielisten teekkareiden joka vuosi järjestämä poikkitieteellinen olutsuunnistus pääkaupunkiseudulla. Suunnistus suoritetaan kolmen joukkueissa, jotka lähtöoluen juomisen jälkeen saavat kuusi enemmän tai vähemmän haastavaa vinkkiä eri anniskelupaikkoihin Helsingissä. Joukkue, joka onnistuu ratkaisemaan nämä vinkit sekä nauttimaan yhden tuopin olutta per joukkuejäsen jokaisessa radan anniskelupaikassa ja sitten siirtymään Otaniemessä sijaitsevaan maaliin lyhyimmäissä ajassa kruunataan voittajaksi. Kilpailuun otetaan vuosittain noin 170 joukkuetta, eli noin 500 osaanottajaa.

Teknologföreningenin ensimmäinen olutsuunnistus järjestettiin keväällä 1953. Nimi Ylonz annettiin tapahtumalle 1962. Varhaisina vuosina kilpailu suoritettiin kuitenkin mies miestä vastaan.

Ynnän Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ynnän Appro on Jyväskylässä järjestettävä opiskelijatapahtuma, jossa tarkoituksena on kiertää Kauppakadulla ja sen läheisyydessä sijaitsevia baareja sekä yökerhoja ja kerätä näistä leimoja suorituskorttiin. Loppubilepaikassa osallistuja saa suorituskortillaan suoritustaan vastaavan haalarimerkin. Tapahtuma järjestetään yleensä huhtikuun alussa, jolloin Kauppakadun ensimmäiset terassit ovat jo auki. Loppubileet järjestetään jossakin keskustan yökerhossa, viime vuosina paikkana on ollut muun muassa Bra, Gigglin' Marlin ja Escape, jossa approkansaa viihdyttää bändi. Myös lähtöpaikka on vaihdellut torilta Jyväskylä yliopiston päärakennuksen eteen ja viime vuosien vakiintunut lähtöpaikka on Lounaispuisto. Osallistujista suurin osa on Jyväskylästä, mutta joka vuosi saapuu osanottajia myös muista kaupungeista, suosituimpana Helsinki ja Tampere. Ynnän Appron rajat ovat Rixun Abrojen ohella Suomen korkeimmat, miesten tohtorin vaatiessa 25 leimaa.

Arvo Suoritus / paikka Naiset Miehet Ryhmä
Approbatur 1 11 13 56
Cum Laude 2 14 16 68
Laudatur 2 18 20 84
Tohtori 3 20 25 102

Kaikilla osallistujilla on kuusi tuntia aikaa hankkia tarvittavat leimat paperiinsa. Lisäksi arvosanat voidaan suorittaa missä järjestyksessä tahansa eikä alempia arvosanoja tarvitse käydä läpi niin halutessaan. Ryhmässä suorittaessa ryhmä saa yhteisen suorituslapun ja maalissa jokainen ryhmän jäsen oman merkin ryhmäsuoritusta ilmaisevalla lisäosalla. Ryhmäsuorituksen ideana on leimojen hankkimisen siirtäminen ryhmän sisällä, jolloin kaikilla on mahdollisuus tohtoriin.

79-impro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

79impro on Helsingin yliopiston maatalousylioppilaiden Sampsa ry:n lähes vuosittain järjestettävä ravintolakierros. Nimi juontaa juurensa Helsingin Seudun Liikenteen bussi 79-numeroon.  Tapahtumassa seurataankin 79 bussin reittiä Herttoniemi–Puistola–Herttoniemi välillä. Aikanaan tapahtuma ylsi vain Malmille asti, mutta 79 bussireitin jatkettua Puistolaan on reitin pituus vaihdellut.  

Osallistujat pukeutuvat tapahtuman vuosittain vaihtuvan teeman mukaisella tavalla. Kierrokselle on lähdetty liikkeelle useassa lähdössä. Lähdössä ryhmän jäsenet saavat matkalle omat täytettävän lomakkeensa, joiden täyttäminen edellyttää erinäisiä suorituksia. Suorituslomakkeet palautetaan jatkopaikalle, jossa palkitaan tapahtumassa parhaiten ansioituneet joukkueet.

Tapahtuma on aloitettu vuonna 2007, mikäli vuoden 2011 suorituslomakkeen mainintaa "5. tuotantokausi" on uskominen.tarvitaan parempi lähde Varsinaisista järjestelyistä on vastannut Sampsan oman viihdelehden Maatiaisen toimituskunta. 

8-Appro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

8-Appro on Joensuun yliopiston biologian opiskelijoiden Mikrovillus Ry -ainejärjestön vuosittain loppukeväästä järjestämä tapahtuma, jonka ideana on kiertää baareja Joensuun keskustassa, juoda juomia ja kerätä kisapassiin leimoja. Leimoja saa myös syömällä tai laulamalla. Kun on kerännyt tarpeeksi leimoja sopivassa ajassa, saa suoritettua tutkinnon ja siitä hyvästä haalarimerkin. Ilta huipentuu loppubileisiin. Suoritusmäärät ovat:

Arvo Suoritusaika Suoritus / paikka Naiset Miehet
Approbatur 4 h 1 6 8
Cum Laude 4 h 2 9 11
Laudatur 5 h 2 12 14
Tohtori 5 h 2 16 18

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto ja sen alasivut
 2. Timo Raunio (toim.): Susirajalta Suomen Turkuun - Turun Yliopiston Savo-Karjalainen Osakunta 1925-2000, s. 117. Turun Yliopiston Savo-Karjalainen Osakunta ry, 2000.
 3. Turun yliopiston Savo-Karjalaisen Osakunnan arkisto: Kyykän akateemiset MM-kisat 16.2.1991.
 4. Akateemisen kyykän MM-kilpailut 2012 (Internet Archivessa, tallennettu 19.1.2012) TEA-club. Viitattu 10.3.2018.
 5. Fastlaskiainen TYY. Arkistoitu 21.9.2016. Viitattu 7.9.2016.
 6. http://hyy.helsinki.fi/fi/fuksiseikkailu (Arkistoitu – Internet Archive) Fuksiseikkailu 2015
 7. http://www.hs.fi/kaupunki/a1411653924505 (Arkistoitu – Internet Archive) Helsingin Sanomat 25.9.2014
 8. http://yle.fi/uutiset/viinan_kittaaminen_kyllastyttaa_-_moni_opiskelija_toivoo_paihteettomia_tapahtumia/7471107 Yle Uutiset Helsinki 15.9.2014
 9. http://tanskanen.org/archives/goom/ (Arkistoitu – Internet Archive)
 10. Goom.net
 11. Joensuun Vappusoudut Joensuun Metsäylioppilaat ry. Arkistoitu 2.5.2019. Viitattu 2.5.2019.
 12. Kertun Kepittäjäiset -appro – Tietoja | Facebook www.facebook.com. Viitattu 23.1.2017.
 13. Kertun Kepittäjäiset 2022 www.facebook.com. Viitattu 13.9.2022.
 14. Laskiaisrieha
 15. Teekkarit rakentavat Kaivopuistoon pulkkamäkeä autokuorma kerrallaan HS.fi. Arkistoitu 17.7.2014. Viitattu 6.11.2015.
 16. Jarmo Seppälä: Hyvää vuodesta 1968 – Pörssi ry 40 vuotta. Jyväskylä: Pörssi ry, 2008. ISBN 978-952-92-4585-7. Suomi
 17. Räkäposkella Joensuun Metsäylioppilaat ry. Viitattu 2.5.2019.
 18. Suursitsit - Osakunnat osakunta.fi.