Mielenterveyden häiriö

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mielenterveyden häiriöillä tarkoitetaan mielenterveyden poikkeamista tavanomaisesta. Mielenterveyden häiriöstä kärsivä on psyykkisesti häiriintynyt. Vakavimmat mielenterveyden häiriöt voivat joskus vammauttaa ihmisen lähes kokonaan ja sulkea hänet yhteiskunnan toimintojen ja sosiaalisten suhteiden ulkopuolelle. Tyypillisesti lievemmissä mielenterveyden häiriöissä ihminen on itse tietoinen tilanteesta ja hän itse kärsii. Vakavimmissa häiriössä (psykoosit) ihminen voi olla sairaudentunnoton ja kärsimys voi kohdistua muihin ihmisiin.

Psyykkiset oireet liittyvät usein biologisiin aivojen toiminnan muutoksiin. Moniin psyykkisiin sairauksiin liittyy muistin ongelmia. Mielenterveyden häiriöiden hoidosta vastaavat psykiatrit ja psykologit. Historiassa kuppa eli syfilis pitkälle edetessään aiheutti merkittävästi mielenterveyden häiriöitä, sillä kuppaan ei ollut parantavaa lääkettä ennen antibioottien keksimistä.

Minkään yksittäisen tekijän ei katsota aiheuttavan mielenterveyden häiriöitä, vaan kyse on useiden tekijöiden summasta. Usein jokin stressitekijä lopulta laukaisee mielenterveydellisen häiriön, jonka puhkeamiselle muut tekijät ovat jo aiemmin luoneet pohjaa. On myös todisteita sille, että mielenterveyteen vaikuttaa yhteiskunnan tai lähiympäristön nopeat muutokset, joihin yhteisöllä tai yksittäisellä ihmisellä ei ole ollut riittävästi aikaa sopeutua.

Nykyisin paljon keskustelua herättävät muun muassa persoonallisuushäiriöt, koska raja persoonaallisuuden piirteiden ja diagnostiset kriteerit täyttävän häiriöksi luokiteltavan sairauden välillä on joskus häilyvä.

Mielenterveyden häiriöitä hoidetaan terapioilla ja lääkkeillä. On suositeltavaa, että psyykkisesti häiriintyneen ihmisen kannattaisi välttää kaikkia päihteitä.

Luokitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mielenterveyden häiriöitä (ICD-10 F-luokitus) ovat esimerkiksi:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]