Sosiaalinen verkosto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sosiaalinen verkosto on sosiaalinen rakenne, joka koostuu yksilöistä (tai organisaatioista), jotka ovat yhteydessä toisiinsa yhdellä tai useammalla keskinäisellä riippuvuussuhteella. Tällaisia suhteita voivat olla ystävyys, sukulaisuus, yhteinen etu, taloudellinen vaihto, seksuaaliset suhteet tai suhteet, jotka perustuvat tietoon, uskomuksiin tai arvovaltaan.

Sosiaalisten verkostojen analyysissä (engl. social network analysis, SNA) sosiaaliset verkostot nähdään verkostoteorian kontekstissa siten, että ne muodostuvat solmukohdista ja yhteyksistä; solmut ovat yksilöllisiä toimijoita verkostoissa, ja yhteydet kuvaavat toimijoiden välisiä suhteita. Muodostuvat graafipohjaiset rakenteet ovat usein hyvin kompleksisia. Monilla tieteenaloilla tapahtuva sosiaalisten verkostojen tutkimus on osoittanut, että verkostot toimivat monilla tasoilla perheistä valtioihin, ja niillä on merkittävä rooli ongelmanratkaisussa, organisaatioiden toiminnassa ja yksilöiden kyvyssä saavuttaa tavoitteitaan.

Sosiaalisia verkostoja muodostuu useissa sosiaalisen median palveluissa kuten Facebookissa ja Twitterissä, joissa käyttäjät voivat seurata toistensa lähettämiä viestejä. Sosiaalisen median palvelujen yleistyminen on nostanut sosiaaliset verkostot ja niiden analyysin laajemman kiinnostuksen kohteeksi.

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.