Sukupuolivähemmistöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sukupuolivähemmistöt ovat ihmisryhmiä, joihin kuuluvat ihmiset poikkeavat joko ulkoiselta olemukseltaan, henkisiltä ominaisuuksiltaan tai molempien perusteella naisen ja miehen sukupuolesta. Tyypillisiä esimerkkejä ovat transsukupuoliset, transvestiitit, muunsukupuoliset ja intersukupuoliset.

Sukupuolivähemmistöjä ei pidä sekoittaa seksuaalivähemmistöihin. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat eivät välttämättä kuulu seksuaalivähemmistöihin, vaan sukupuolivähemmistöihin kuuluvat saattavat olla yhtä hyvin hetero-, homo- kuin biseksuaalisiakin.[1][2]

Transsukupuolisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Transsukupuolisuus

Transsukupuolisuus on tila, jossa ihminen kokee kuuluvansa eri sukupuoleen kuin ulkoiset sukupuolitunnusmerkkinsä, siis ulkoiselta olemukseltaan mies kokee olevansa nainen ja ulkoiselta olemukseltaan nainen kokee olevansa mies. Tätä on varsinkin aikaisemmin pidetty yksin sukupuolidysforiaan liittyvänä mielenterveysongelmana, mutta viimeaikaisissa tutkimuksissa transsukupuolisilla on huomattu myös muita valtaväestöstä poikkeavia aivokemiallisia eroja. Transsukupuolisuus aiheuttaa yleensä etenkin dysforiasta kärsivälle ihmiselle kovaa henkistä tuskaa. Tämä saa enemmistön transsukupuolisista ihmisistä hakeutumaan sukupuolenkorjausprosesseihin.

Transvestisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Transvestisuus

Transvestiitit ovat suhteellisen suuri sukupuolivähemmistö. He ovat henkilöitä, yleensä miehiä, jotka pukeutumisellaan pyrkivät eläytymään myös vastakkaisen sukupuolen rooliin. Toisin kuin transsukupuoliset, transvestiitit kokevat kuuluvansa henkisesti samaan sukupuoleen kuin kehonsa, eivätkä koe tarvetta muuttaa ulkoisia sukupuoliominaisuuksia.

Muunsukupuolisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Muunsukupuolisuus

Muunsukupuoliset kuuluvat transsukupuolisiin, sillä heidän syntymässään määritelty sukupuoli ei vastaa heidän sukupuoli-identiteettiään. Muunsukupuoliset ovat kaksijakoisen sukupuolijärjestelmän (mies/nainen) ulkopuolella ns. kolmantena sukupuolena. Osa muunsukupuolisista henkilöistä haluaa sukupuolen korjauksen, jotta heidän kehonsa vastaisi paremmin heidän sukupuoli-identiteettiään.

Intersukupuolisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Intersukupuolisuus

Intersukupuoliseksi kutsutaan henkilöä, jonka sukupuolikromosomeissa on hedelmöityksessä tapahtunut tiettyjä mutaatioita (esim. androgeeni intensiivisyys oireyhtymä) tai jonka sukupuolikromosomien määrä on tavallista suurempi tai pienempi (esim. Turnerin syndrooma ja Klinefelterin oireyhtymä). Intersukupuolisten ulkoinen sukupuoli ei ole aina selvä johtuen edellämainituista tekijöistä, ja tämä on edeltävinä vuosikymmeninä johtanut usein intersukupuolisten vauvojen sukuelinten kosmeettisiin leikkauksiin heti syntymän jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salo, Aija: Tarkemmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä aijasalo.fi. 20.1.2007. Arkistoitu 12.6.2007. Viitattu 3.7.2007.
  2. * Lehtonen, Jukka (toim.): Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt työelämässä. Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus, raportteja 269. Helsinki: Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus, 2002. ISBN 951-33-1315-8. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 3.7.2007). (Arkistoitu – Internet Archive)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Korhonen, Johanna & Östman, Jeanette (toim.): Kaikella rakkaudella: Sanoja seksuaalisuudesta ja sukupuolesta. Helsinki: Into, 2014. ISBN 978-952-264-293-6.
  • Lehtonen, Jukka & Mustola, Kati (toim.): ”Eihän heterotkaan kerro...”: seksuaalisuuden ja sukupuolen rajankäyntiä työelämässä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt työelämässä Equal-hanke. Helsinki: Työministeriö, 2004. ISBN 951-735-603-X.
  • Tuovinen, Liisa (toim.): Saanko olla totta? Sukupuolisen moninaisuuden kohtaaminen. Helsinki: Gaudeamus, 2011. ISBN 978-952-495-201-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]