Taitoluistelu

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Kuvioluistelu)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee urheilulajia. Taitoluistelu on myös aikakauslehti.

Taitoluistelu, aikaisemmalta nimeltään kaunoluistelu, on urheilulaji, jossa luistellaan jääkentällä taitoluistimilla ja esitetään erilaisia ohjelmia musiikin tahdissa. Taitoluistelussa pyritään yhtä aikaa sekä teknisesti vaativaan että taiteelliseen ja musiikkia tulkitsevaan suoritukseen, jossa eri elementit kuten hypyt ja piruetit muodostavat kiinteän kokonaisuuden.

Taitoluistelussa on neljä eri kilpailumuotoa: yksinluistelu, pariluistelu, jäätanssi ja muodostelmaluistelu. Olympialaisissa kilpaillaan miesten ja naisten yksinluistelussa, pariluistelussa ja jäätanssissa.[1]

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinluistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinluistelussa luistelija esittää ohjelmansa musiikin tahdissa. Aikaisemmin musiikissa ei saanut olla laulua, mutta vuonna 2014 voimaan astuneen sääntömuutoksen jälkeen esitettävässä musiikissa on saanut olla myös laulua.[2] Kilpailuissa kilpailijan suoritus koostuu lyhyt- ja vapaaohjelmasta. Lyhytohjelman kesto on enintään 2 minuuttia ja 50 sekuntia ja sen tulee sisältää kahdeksan vaadittua elementtiä. Lyhytohjelman painoarvo on kolmasosa kokonaissuorituksesta. Vapaaohjelman kesto on miehillä 4 min 30 s ja naisilla tasan 4 minuuttia ja painoarvo kokonaissuorituksesta 2/3. Lukuun ottamatta muutamia rajoituksia ja vaadittuja elementtejä luistelija saa itse valita vapaaohjelman elementit. Vaadittujen elementtien suorittamisesta on hyvin yksityiskohtaiset säännöt, joissa määritellään muun muassa kuinka monta kierrosta kunkin piruetin tulee pyöriä.

 • Lyhytohjelman vaaditut elementit:
  • Naisilla: kaksoisaxel, kolmoishyppy askelista, hyppy-yhdistelmä, lentävä piruetti, taivutuspiruetti, yhdistelmäpiruetti, liukusarja ja askelsarja (ympyrä-, serpentiini- tai suora).
  • Miehillä: kaksois- tai kolmoisaxel, kolmois- tai neloishyppy askelista, hyppy-yhdistelmä, lentävä piruetti, vaaka- tai kyykkypiruetti jalan vaihdolla, yhdistelmäpiruetti, 2 erityyppistä askelsarjaa (ympyrä-, serpentiini- tai suora).
 • Vapaaohjelman vaaditut elementit:
  • Miehillä enintään kahdeksan, naisilla seitsemän, hyppyelementtiä, joista yhden on oltava axel (enintään kolme hyppy-yhdistelmää ja/tai -sarjaa); enintään neljä piruettia, joihin tulee sisältyä yksi yhdistelmäpiruetti, yksi lentävä piruetti ja yksi piruetti vain yhdessä asennossa; enintään kaksi erityyppistä askelsarjaa (ympyrä-, serpentiini-, tai suora), joista yhden on naisilla oltava liukusarja.

Jäätanssi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Jäätanssi

Jäätanssi on nimensä mukaisesti tanssia jäällä. Se eroaa pariluistelusta muun muassa siten, ettei jäätanssiohjelmassa saa olla hyppyjä tai hartiatason ylittäviä nostoja. Jäätanssikilpailu koostui aikaisemmin kolmesta eri ohjelmasta: pakollinen tanssi, rytmitanssi ja vapaatanssi. Kaudesta 2010–2011 alkaen jäätanssin kansainväliset kilpailut ovat kaksiosaiset: lyhyttanssi ja vapaatanssi.

Pariluistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Pariluistelu

Pariluistelussa pari tekee jäällä erilaisia yksinluisteluelementtejä sekä pariluisteluliikkeitä kuten nostoja ja heittohyppyjä. Yksi tunnetuimmista pariluisteluelementeistä on kuolemanspiraali. Pariluistelun lyhyt- ja vapaaohjelman kestot ovat samat kuin miehillä yksinluistelussa, samoin painoarvot kokonaisarvostelussa.

 • Lyhytohjelman vaaditut elementit:
  • Nosto (tyyppi vaihtelee kausittain), kaksoiskierrenosto, kaksois- tai kolmoisheittohyppy, soolohypyt (kaksois- tai kolmois), sooloyhdistelmäpiruetit, paripiruetti, kuolemanspiraali (tyyppi vaihtelee kausittain), liuku- tai askelsarja (ympyrä-, serpentiini- tai suora).

Muodostelmaluistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Muodostelmaluistelu

Muodostelmaluistelu, aikaisemmalta nimeltään ryhmäkuvionti, on joukkuelaji, jossa jäällä luistelee 12–20 luistelijaa muodostaen erilaisia kuvioita, esimerkiksi myllyjä, läpimenoja, blokkeja, rivejä ja piirejä. Laji on lähtöisin Pohjois-Amerikasta. Ensimmäinen suomalainen muodostelmaluistelujoukkue, The Rockets, perustettiin vuonna 1985.

Elementtejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hypyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinluistelun kuusi perushyppyä ovat flippi, lutz, tulppi, ritti, salchow ja axel.[3] Kolme ensimmäistä ovat niin sanottuja kärkihyppyjä eli hyppyihin ponnistetaan toisen luistimen kärkipiikiltä. Kolme jälkimmäistä ovat puolestaan kaarihyppyjä. Axel on hypyistä ainoa, jonka ponnistus lähtee eteenpäin suuntautuvalta kaarelta. Taaksepäin kaarelta (kärjen kautta tai ilman) lähtevät hypyt ovat siis flippi, lutz, ritti, tulppi ja salchow.

Piruetit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piruetit jakautuvat kolmeen perustyyppiin: vaaka-, istuma-, ja seisomapiruetteihin. Kaikissa voidaan vaikeuden lisäämiseksi vaihtaa jalkaa sekä kaarta (sisä- tai ulko-), jolla pyöritään. Variaatioita näistä peruspirueteista ovat muun muassa ikkunapiruetti (vaa'asta), istumapiruetti pää polveen, broken leg (istumasta) ja taivutuspiruetti, biellman ja enkeli (seisomasta). Variaatioiden lisäksi pirueteissa voidaan tehdä erilaisia muunnelmia, jotka eivät kuulu mihinkään perustyyppiin.

Askeleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmissa voidaan suorittaa eritasoisia askeleita: peruskaari, swing, kaarenvaihto, ristiaskel, chassé, liukuchassé, ristichassé, mohawk eli kantakäännös, choctaw, kolmonen, vastakolmonen, käänne, vastakäänne, silmukka, kaksois- ja kolmoiskolmonen.

Taitoluistelu Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuimpia suomalaisia taitoluistelijoita ovat Kristiina Wegelius sekä jäätanssipari Susanna Rahkamo ja Petri Kokko. Rahkamo ja Kokko voittivat EM-pronssin 1993, MM-pronssin 1994 ja EM-kultaa ja MM-hopeaa 1995, lisäksi he olivat olympialaisissa neljänsiä 1994[4]. Tuoreimpia suomalaismenestyjiä ovat Susanna Pöykiö, Kiira Korpi, Laura Lepistö ja Jenni Vähämaa. Pöykiö voitti hopeaa EM-kilpailuissa 2005 ja pronssia EM-kilpailuissa 2009, Korpi pronssia EM-kilpailuissa 2007 ja tuoreimpina suomalaismitaleina ovat Lepistön EM-pronssi vuodelta 2008, EM-kulta vuodelta 2009 ja EM-hopea sekä MM-pronssi vuodelta 2010. Muita 2000-luvun suomalaisia kärkiluistelijoita ovat olleet Alisa Drei ja Elina Kettunen, jotka ovat molemmat jo lopettaneet.[5]

Suomi on muodostelmaluistelun maailman kärkimaita. Vahvoja joukkueita kansainvälisellä senioritasolla ovat Helsingin Luistelijoiden Marigold IceUnity, Helsingin Taitoluisteluklubin Rockettes ja Helsingfors Skridskoklubbin Team Unique.[5] Vuoden 2010 muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskilpailuissa Suomi saavutti historiallisen kaksoisvoiton, kun Rockettes luisteli voittoon ja Marigold hopealle Yhdysvalloissa Colorado Springissä.[6]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taitoluistelu saapui Suomeen 1875, kun amerikkalainen Jackson Haines vieraili Helsingissä ja Kokkolassa. Vierailu inspiroi luomaan organisoitua taitoluistelutoimintaa ja ensimmäinen taitoluisteluseura Helsingfors Skridskoklubb (HSK) perustettiin. Suomen Luistinliitto (myöh. Suomen Luisteluliitto) perustettiin 1908 ja se oli tarkoitettu taitoluistelijoille sekä pikaluistelijoille. 1960 taitoluistelijat saivat oman liittonsa, kun Suomen Kaunoluisteluliitto perustettiin. 1968 se vaihtoi nimekseen Suomen Taitoluisteluliitto.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Figure Skating: Events Sport reference
 2. Pusa, Ari: Taitoluisteluun iso sääntömuutos – musiikissa saa olla nyt myös laulua HS.fi. 20.3.2014. Viitattu 12.11.2014.
 3. Anuliisa Uotila vastaa taitoluistelukysymyksiin, osa 1 Yle Urheilu. 22.1.2009. Viitattu 23.1.2016.
 4. Tästäkin jo 20 vuotta: Ihanat Susanna Rahkamo ja Petri Kokko Lillehammerissa Nyt.fi: Helsingin Sanomat. Viitattu 29.1.2015.
 5. a b c Historiaa Suomen Taitoluisteluliitto ry.
 6. Rockettes voittoon MM-jäällä, Marigold toinen Helsingin Sanomat 11.4.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]