Susanna Rahkamo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Susanna Rahkamo
Susanna Rahkamo vuoden 2011 muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskilpailuissa
Susanna Rahkamo vuoden 2011 muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskilpailuissa
Henkilötiedot
Syntynyt25. helmikuuta 1965 (ikä 56)
Kansalaisuus  Suomi
Uran tiedot
Laji taitoluistelu

Susanna Rahkamo (s. 25. helmikuuta 1965) on suomalainen taitoluistelija. Hän kilpaili puolisonsa Petri Kokon kanssa jäätanssissa. He voittivat Euroopan-mestaruuden ja MM-hopeaa vuonna 1995, MM-pronssia 1994 ja EM-pronssia 1993. Pari kilpaili kahdesti Olympialaisissa, vuonna 1992 Albertvillessä (6.sija) ja 1994 Lillehammerissa (4. sija).

Ammattilaisura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1995 jälkeen Rahkamo ja Kokko ryhtyivät ammattilaisiksi. He luistelivat erilaisissa näytöksissä ja kilpailuissa viisi vuotta kunnes päättivät uransa Suomessa Tango Cafe -kiertueella vuoden 2000 lopussa. Ammattilaisvuosina pari osallistui lukuisiin ammattilaiskilpailuihin Yhdysvalloissa vuoden 1994 olympialaisten jälkimainingeissa riehuneen taitoluistelubuumin aikana. Kaudella 1995–1996 pari kiersi Yhdysvaltoja Stars on Ice -kiertueen tähtirykelmässä. Pari Rahkamo–Kokko myös tuotti luistelukiertueita, monta kymmentä näytöstä ja tv-tuotantoja Suomessa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Parilla oli kaksi kautta myös omaa nimeään kantava TV -show MTV3 -kanavalla. Vuonna 1996 pari esiintyi Enigma-yhtyeen musiikkivideolla[1].Rahkamo ja Kokko jättivät jälkensä jäätanssiin. Kansainvälinen luisteluliitto ISU pyysi paria kehittelemään kaudella 1994–995 käyttämästään quickstep-rytmitanssista uuden pakollisen tanssin jäätanssiin. Tämä Finnstep otettiin ohjelmaan kaudella 2008–2009.[2] Finnstep -tanssin askeliin on kilpailtu mm. Sotšin olympialaisissa. Myös kaudella 2020–2021 Finnstep muodostaa lyhyttanssin pakollisen osion.

Urheilujohtajaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 2004–2014 Rahkamo toimi Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtajana yhteensä viisi kautta.[3][4] Hänen puheenjohtajakautenaan suomalainen taitoluistelu menestyi kansainvälisesti. Kolme eri naisluistelijaa saavutti yhteensä yhdeksän arvokisamitalia sekä muodostelmaluistelussa voitettiin viisi maailmanmestaruutta ja kaikkiaan kolmetoista arvokisamitalia. Suomi järjesti Rahkamon kaudella kolmet taloudellisesti ja urheilullisesti menestyksellistä arvokilpailua, joissa 2009 Laura Lepistö voitti Euroopan mestaruuskultaa ja Susanna Pöykiö pronssia. Muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskilpailusissa Helsingissä 2011 suomalaisjoukkueet Rockettes toi kultaa ja Marigold Ice Unity hopeaa. Kautensa lopussa Rahkamo oli hakemassa Suomelle vuoden 2017 maailmanmestaruuskisaisännyyden.

Marraskuusta 2008 alkaen hän on toiminut Suomen Olympiakomitean hallituksessa ja vuodesta 2012 sen varapuheenjohtajana. Vuodesta 2012 hän on vaikuttanut Olympiakomitean varapuheenjohtajana. Vuonna 2014 Rahkamo valittiin EOC (European Olympic Committee) Olympic Culture and Legacy - komission puheenjohtajaksi[5]. Rahkamon kaudella komission missiona on ollut Olympia-arvojen edistäminen. Tätä missiota edistääkseen komissio loi eurooppalaisille 18–25-vuotiaille nuorille vaikuttajille suunnatun valmennusohjelman, joka kouluttaa nuoria ryhmänjohtajia 15–17 -vuotiaiden urheilijoiden Nuorten Olympiafestivaaleille. Neljäs koulutusohjelma alkoi kesällä 2020.[6]

Työura, koulutus ja tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2005 Rahkamo on toiminut johtamisen konsulttina ja vuodesta 2010 senior partnerina  johtamisen konsultointiin erikoistuneessa Pertec Consulting’issa. Syksyllä 2019 hän oli myymässä Pertecin Hyvinvointivalmennus Hälsa Oy:lle.

Vuonna 2016 Rahkamo valittiin International Skating Unionin (ISUn) vetämään liiton strategista ”Development” -kärkihanketta. Development -komission työryhmät ovat rakentaneet globaalin ISUn Centers of Excellence -verkoston sekä lanseeranneet ISUn sähköisen oppimisjärjestelmän.[7] Lisäksi development -ohjelmasta tuetaan ISUn jäsenmaiden paikallisia ja alueellisia kehityshankkeita. 2020 Rahkamo valittiin myös ISUn digitalisaatiota ja tekoälyä kehittävän ryhmän ohjausryhmään[8][9].

Koulutukseltaan Rahkamo on tekniikan tohtori (Aalto Yliopisto, tuotantotalous) ja elintarviketieteiden maisteri (Helsingin yliopisto, elintarvike-ekonomia). [10][11] Rahkamon johtamisen, organisaatioiden ja työpsykologian tutkimusalaan liittyvä vuonna 2016 valmistunut väitöskirja tarkastelee menestykseen johtavaa huippuosaamisen kehittymistä ja luovan ajattelun vaikutusta tähän prosessiin. Tutkimuksen mukaan huippuosaajaksi kehittymisen kannalta kuusi kriittistä tekijää: kysyminen ja ajatusten pallottelua näkemyksen muodostaminen, soveltaminen, uskoa omaan tekemiseen, sisäinen palo ja periksiantamatonton työ. Tutkimuksen mukaan vuorovaikutuksessa syntyvä luova kipinöinti tuottaa uusia ajatusrakenteita, ja kokonaisnäkemys laajenee ja tämän näkemyksen toimeenpano huippuuden elinehto[12].

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahkamolla ja Kokolla on kaksi lasta. Rahkamo on poliitikko Kari Rahkamon tytär.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]