Jäätanssi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Andrei Minenkov ja Irina Moisejeva jäätanssin ensimmäisissä talviolympialaisten kilpailuissa 1976.

Jäätanssi on taitoluistelun alalaji, joka tyylittelee kilpatanssia. Ensimmäisen kerran jäätanssi oli lajina taitoluistelun maailmanmestaruuskilpailuissa vuonna 1952, ja siitä tuli talviolympialaislaji 1976.

Kuten pariluistelussa tanssijat kilpailevat pareina. Jäätanssi eroaa pariluistelusta sillä, että nostoilla on erilaiset vaatimukset. Siinä vaaditaan piruettien suorittamista joukkueena tanssiotteessa ja kielletään heitot ja hypyt. Partnereiden ei kuuluisi olla erossa enempää kuin kahden käsivarrenmitan verran. Alun perin partnereiden kuului pitää tanssiote koko ohjelman ajan, mutta tätä vaatimusta on löysennetty modernissa jäätanssissa. Jäätanssissa myös musiikin vaatimukset eroavat muista taitoluistelun lajeista siten, että tanssijoiden täytyy luistella musiikin poljennon tai rytmin mukaan. Yksin- ja pariluistelijat luistelevat monesti musiikin melodian mukaan tai fraseeraavat musiikkia.

Kilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäätanssikilpailut koostuvat kahdesta osasta, lyhyttanssista ja vapaatanssista.[1] Ennen kautta 2009-10 kilpailut koostuivat kolmesta osasta, pakollisesta tanssista, rytmitanssista ja vapaatanssita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jäätanssi Suomen Taitoluisteluliitto. Viitattu 28.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.