Jäätanssi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Andrei Minenkov ja Irina Moiseeva ensimmäisissä talviolympialaisten kilpailuissa 1976

Jäätanssi on taitoluistelun alalaji, joka tyylittelee kilpatanssia. Ensimmäisen kerran jäätanssi oli lajina taitoluistelun maailmanmestaruuskilpailuissa vuonna 1952 ja siitä tuli talviolympialaislaji 1976.

Kuten pariluistelussa tanssijat kilpailevat pareina. Jäätanssi eroaa pariluistelusta erilaisine vaatimuksineen nostoille, vaatimalla piruettien suorittamisen joukkueena tanssiotteessa ja kieltämällä heitot ja hypyt. Partnereiden ei kuuluisi olla erossa enempää kuin kahden käsimitan verran. Alun perin partnereiden kuului pitää tanssiote koko ohjelman ajan, mutta tätä vaatimusta on löysennetty modernissa jäätanssissa. Jäätanssissa myös musiikin vaatimukset eroavat muista taitoluistelun lajeista, tanssijoiden täytyy luistella musiikkiin, jossa on selkeä poljento tai rytmi. Yksin- ja pariluistelijat luistelevat monesti musiikin melodiaan tai fraseeraavat musiikkia.

Kilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäätanssikilpailut koostuvat kahdesta osasta, lyhyttanssista ja vapaatanssista.[1] Ennen kautta 2009-10 kilpailut koostuivat kolmesta osasta, pakollisesta tanssista, rytmitanssista ja vapaatanssita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jäätanssi Suomen taitoluisteluliitto. Viitattu 28.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.