Kolmonen (taitoluistelu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kolmonen on taitoluistelun askelkuvio, josta jäähän jää numeroa kolme muistuttava jälki, mistä askel saa nimensä. Askeleessa käännytään yhdellä jalalla esimerkiksi edestä taaksepäin ja ulkokaarelta sisäkaarelle. Kolmosia voi siis tehdä eteen- ja taaksepäin sekä ulko- ja sisäkaarella eli ulko- ja sisäterällä. Kolmosen nimen määrittää lähtökaari sekä –suunta.

Peruskolmosten lisäksi on olemassa kaksoiskolmosia, joissa nimensä mukaisesti muodostuu kaksi peräkkäistä kolmoskuviota eli eteenulkokolmonen päättyy myös eteenpäin ulkokaarelle, kolmoiskolmosia, valssikolmosia sekä vastakolmosia. Valssikolmonen eroaa peruskolmosesta siten, että toinen kaari jää lyhyeksi jalan vaihtuessa lähes heti käännöksen jälkeen ja kyseinen kolmonen valmistaa tekijänsä valssihyppyyn. Vastakolmonen taas nimensä mukaisesti kääntyy toiselle kaarelle eri kautta, jolloin jäähän ei muodostu normaalia kolmoskuviota vaan ennemminkin koristeellinen sulkumerkki.

Kolmosia käytetään piruettiin lähtemisen sekä hyppyyn valmistautumisen lisäksi askelsarjoissa muiden askeleiden kuten twisseleiden ja käänteiden lomassa.