Helsingfors Skridskoklubb

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Team Unique, seuran senioritason muodostelmaluistelujoukkue.

Helsingfors Skridskoklubb (ruots. HSK, suom. Helsingin Luistinklubi) on Suomen vanhin taitoluisteluseura. Se perustettiin Helsingissä vuonna 1875. Suomeksi puhuttaessa seurasta käytetään useammin ruotsin- kuin suomenkielistä nimeä, lyhenteenä siitä on käytössä vain HSK.

Seura järjestää opetusta jäätanssissa, yksinluistelussa ja muodostelmaluistelussa.[1] Muodostelmajoukkueita on kaikilla tasoilla: minoreissa Team Sympatique, SM-sarjassa noviiseissa Team Dynamique, SM-junioreissa Team Mystique ja SM-senioreissa Team Unique,[2] sekä tulokkaissa (Team Minique), masterssissa (Team Chaotique), aikuisissa (Team Antique) ja kansallisella tasolla junioreissa (Team Hysterique) ja senioireissa (Team Panique). Team Unique on vuoden 2013 Suomen- ja maailmanmestari.

HSK muissa jäälajeissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HSK:ta edustanut pikaluistelija Birger Wasenius helmikuussa 1939 voitettuaan maailmanmestaruuden Helsingissä olympiastadionilla.

Seuralla on alkuaikoinaan ollut toimintaa myös jääkiekossa. HSK voitti jääkiekon Suomen-mestaruuden vuosina 1933 ja 1934. HSK teki ensiesiintymisensä SM-sarjassa 1932, jolloin sen joukkue hävisi 1. kierroksella HPS:lle 4–0.

HSK:n sijoitukset mestaruuskausien jälkeen olivat kolmas sija (viimeinen), vuonna 1935 ja neljäs sija (viimeinen) vuonna 1936. Tuon jälkeen HSK piti kaksi kautta taukoa jääkiekosta, minkä jälkeen seura palasi SM-sarjaan vuonna 1939, jolloin sijoituksena oli seitsemäs sija seitsemän joukkueen sarjassa. HSK teki viimeisen esiintymisensä jääkiekkopuolella vuonna 1949, jonka jälkeen seuraa ei ole jääkiekkokentillä nähty.

Pikaluistelija Birger Wasenius edusti HSK:ta 1930-luvulla. Waseniuksen urheilu-uran huipentuma oli maailmanmestaruus helmikuussa 1939 Helsingissä. Wasenius kaatui seuraavana talvena Talvisodassa tammikuun alussa 1940.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.hsk.fi/
  2. http://www.hsk.fi/muodostelmaluistelu/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]