JYP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”JyP” ohjaa tänne. JyP on myös aikaisemman urheiluseuran Jyväskylän Palloilijoiden lyhenne. Lisää merkityksiä täsmennyssivulla.
JYP
JYPin logo.svg
Perustettu 1923
1977 JYP
1999 JYP Jyväskylä Oy
Entiset nimet JyP HT
19771997[1]
Kaupunki Suomi Jyväskylä, Suomi
Kotiareena LähiTapiola Areena[2]
– kapasiteetti 4 437
Sarja SM-liiga
Värit               
JYP Uniform.png
Toimitusjohtaja Suomi Risto Korpela
Puheenjohtaja Suomi Jukka Seppänen
Päävalmentaja Suomi Jukka Ahvenjärvi
Kapteeni Tšekki Jan Ščotka
Yhteistyöseurat KeuPa HT (Mestis)[3]
Boston Bruins (NHL)[4]
Media Keskisuomalainen
Radio City
SM-mitalit
Kultaa 2 (2009,[5] 2012[6])
Hopeaa 2 (1989, 1992)[7]
Pronssia 5 (1993, 2010, 2013, 2015, 2017)

JYP (aik. JyP ja JyP HT) on vuonna 1923[8] perustettu jyväskyläläinen jääkiekkoseura, jonka edustusjoukkue pelaa jääkiekon SM-liigassa. Alun perin seura oli Jyväskylän Palloilijoiden jääkiekko-osasto, kunnes vuonna 1977 se irrottautui itsenäiseksi seurakseen nimellä JyP HT. JYPin omistaa vuonna 1999 perustettu JYP Jyväskylä Oy. Seuran kotihalli on LähiTapiola Areena,[2] joka paremmin tunnetaan nimellä Hippos.[9] Hallin yleisökapasiteetti on 4 437. JYP on kevään 2009 sekä 2012 Suomen mestari, European Trophyn mestari 2013 ja Mestarien liigan voittaja vuodelta 2018. JYP on saavuttanut myös naisten Suomen-mestaruuden vuosina 1997, 1998 ja 2016.

Kauden 2018–2019 alussa joukkueen pelaajabudjetti oli 2,4 miljoonaa ja liikevaihto 8,2 miljoonaa euroa.[10] Seuran toimitusjohtajana on toiminut vuodesta 2019 lähtien Risto Korpela.[11][12] Hallituksen puheenjohtaja on Jukka Seppänen.[10] Hän on toiminut JYPin toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana yhteensä parikymmentä vuotta.[10] Aiemmin hän oli koko JYPin suurin yksittäinen omistaja.[10]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1923 perustettiin urheiluseura nimeltään Jyväskylän Palloilijat eli JyP, mistä on lähtöisin myös seuran nykyinen nimi. JyP:n lajeina olivat tuolloin jalkapallo, pesäpallo ja jääpallo. Myöhemmin lajiksi tuli myös koripallo. Jääkiekko tuli seuran lajivalikoimaan vuonna 1947.[13] Vuonna 1977 Jyväskylän Palloilijoiden jalkapallo- ja jääkiekkojaostot kuitenkin erkanivat toisistaan. Tuolloin syntyi JyP HT (HT tulee sanoista Hockey Team) ja jalkapallon puolella JyP-77 eli nykyinen JJK. Vuodesta 1997 lähtien seuran nimi on kirjoitettu kokonaan isolla eli JYP. Tuolloin myös pääte HT putosi pois seuran nimestä. Joukkueesta käytetään puhekielessä yleisesti nimitystä "Jyppi".[14]

1985–1988: Ensimmäiset liigakaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siekkinen pelasi JYPin kokoonpanossa vuodet 1984–1996 ja 2000–2001. Hän on seuran liigahistoriassa eniten otteluita pelannut maalivahti, ja urheilu-urallaan hän voitti kaksi SM-hopeaa ja yhden SM-pronssin. JYP jäädytti Siekkisen pelipaidan ja -numeron 22. marraskuuta 2013 (kuva lokakuulta 2013).[15][16]

Nykyinen JYP, silloinen JyP HT nousi jääkiekon 1. divisioonasta SM-liigaan syksyksi 1985.[7] Ensimmäisellä kaudellaan pääsarjatasolla JyP HT taisteli kauden loppuun asti pudotuspelipaikasta jääden kuitenkin lopulta viidennelle sijalle ja näin pudotuspelien ulkopuolelle. Seuraavalla kaudella jyväskyläläisten odotettiinkin pääsevän mukaan pudotuspeleihin, mutta tuloksena oli 7. sija, ja joukkue jäi ulos mitalipeleistä. Jyväskyläläisten valmentajana toimi tuolloin Erkka Westerlund, joka aloitti kaudella 1987–88 jo kolmannen kautensa JyP HT:n valmentajana, kunnes tuli erotetuksi odotuksiin nähden vaisun alkukauden johdosta. Loppukauden 1987–88 hänen tilallaan valmensi Antero Lehtonen, mutta joukkue ei valmentajavaihdoksesta huolimatta yltänyt pudotuspeleihin.

1988–1994: Kiekkohurmoksen aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudeksi 1988–89 joukkueen valmentajaksi palkattiin Hannu Aravirta. Tulosta tuli jo Aravirran ensimmäisellä kaudella: sensaatiomaisesti keväällä 1989 Keski-Suomessa juhlittiin hopeaa.[7] Aravirta jatkoi joukkueen valmentajana kevääseen 1993 asti, jolloin JyP voitti pronssia. Hopeaa joukkue saavutti vuonna 1992[7]. Pronssiotteluun jyväskyläläiset ylsivät myös kaudella 1990–91, häviten kuitenkin HPK:lle.

1980-luvun loppu ja 1990-luvun alku olivat Jyväskylässä todellista menestysaikaa: Kaupunki oli noussut valtakunnan jääkiekkoeliittiin. Jyväskylässä puhuttiin "JYP-hurmoksesta". JyP HT saavutti tuona aikana kolme SM-mitalia ja voitti runkosarjan keväällä 1992.

1994–2007: Kamppailu suurempia seuroja vastaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aravirran viimeisen kauden jälkeen keväällä 1994 ja 1995 JyP HT:n pelit päättyivät puolivälieriin ja tuloksena oli 5. sija. Kaudella 1995–96 JyP oli jopa vaarassa joutua liigakarsintoihin. JyP HT päätyi toisen kerran SM-liigahistoriansa aikana erottamaan päävalmentajansa (Kari Savolainen) ja tilalle palkattiin kevään ajaksi Hannu Jortikka, mutta pudotuspelipaikka jäi saavuttamatta Jypin päätyessä 10. sijalle välttäen kuitenkin karsinnat. Seuraavalla kaudella Jyväskylässä komennon otti Pekka Tapani, ja Jyväskylässä pelattiin taas pudotuspelejä. Seuraavilla kausilla JYP kuitenkin jäi pudotuspelien ulkopuolelle, ja Tapanista tuli JYPin kolmas kesken kauden erotettu päävalmentaja. Hänen tilalleen tuli Mika Saarinen, jonka johdolla JYP pääsi kertaalleen pudotuspeihin, mutta muuten oli tyydyttävä heikompiin sijoituksiin.

Vuonna 1999 huomiota sai, kun JYPin pelaajat istuivat lisähappinaamarit päällä vaihtoaitiossa.[17]

Keskikokoisen liigapaikkakunnan Jyväskylän joukkueen ansiolistaan kuuluu kuitenkin se, että se ei ole kahden vuosikymmenen aikana joutunut kertaakaan karsimaan sarjapaikastaan. Matti Alatalon kaudella (2002–07) jyväskyläläiset pelasivat resursseihinsa nähden hyviä kausia: vuosi toisensa jälkeen JYPiä veikkailtiin sarjan häntäpäähän, mutta jokaisella kaudella he taistelivat pudotuspelipaikoista. Keväällä 2003 Jyp pääsi runkosarjan 6. sijallaan suoraan pudotuspeleihin. Seuran budjetti oli monena vuonna sarjan pienimpiä, mutta Alatalon aikakaudella JYP pelasi pudotuspeleissä joka vuosi lukuun ottamatta kevättä 2007. JYPin joukkueelle tunnusomaista on vahva kotimaisuusaste eikä seurassa 1990-luvun lopulta 2000-luvun alkupuolelle ollut valtakunnallisesti tunnettuja kotimaisiakaan pelaajia. Se toimi usein kasvattajaseurana ja ponnahduslautana isompiin seuroihin. JYPissä pelaavia maajoukkuemiehiä ei Aravirran kauden jälkeen juuri nähty muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, ja usein jos JYPissä joku pelaaja nousikin liigan eliittiin, siirtyi tämä tulevaisuudessa isompaa palkkaa maksaviin joukkueisiin. JYPin pelaajabudjetti oli syksyyn 2007 asti aina yksi liigan pienimmistä.

2007–2008: Uusi alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matti Alatalon ajan Jyväskylässä oli "Missio 2007", jonka tavoitteena oli rakentaa yhtenäinen joukkue nuorista lupauksista ja nostaa JYP pelaamaan keväällä 2007 mitaleista. Tavoite ei kuitenkaan onnistunut, koska Jyväskylässä huipulle nousseet pelaajat karkasivat muihin seuroihin pienen palkkabudjetin ja joukkueen heikon menestyksen vuoksi. Joukkueen rakentaminen pienillä resursseilla osoittautui miltei mahdottomaksi tehtäväksi. Niinpä kesän 2007 aikana Jyväskylässä päätettiin "puhaltaa yhteen hiileen" ja aloittaa uusi nousu osin myös yritysmaailman tuella. JYP palkkasi valmentajakseen Mestiksessä runsaasti menestystä tuoneen Risto Dufvan ja maalivahteja valmentamaan tuli Ari-Pekka Siekkinen. Useat Keski-Suomen yritysmaailman edustajat lähtivät tukemaan JYPin toimintaa. Kaikkien yhteinen tavoite oli palauttaa Jyväskylä toden teolla maan kiekkoiluhuipulle ja palauttaa JYP-hurmos. Tämä mahdollisti isomman pelaajabudjetin ja aivan uudenlaisen panostuksen joukkueen kokoonpanoon. JYPiin saatiin hankittua nimimiehiä SM-liigan lisäksi Pohjois-Amerikasta, josta tulivat NHL-liigaan pääsyä yrittänyt Tuomas Pihlman sekä yhdysvaltalaiset Helmisen veljekset (Dwight Helminen ja Lars Helminen). Isoimmat satsaukset kohdistuivat Jarkko Immosen hankintaan. Immonen oli haluttu pelaaja koko SM-liigassa, koska kesän 2007 aikana alkoi käydä selväksi että mies ei jatka NHL:ssä, vaan on palaamassa Eurooppaan. Niinpä yritysmaailman edustajat päättivät ryhtyä toimeen miehen saamiseksi joukkueeseen. Immosen rahakas sopimus nosti joukkueen budjettia entisestään, mutta lisäsi kiinnostusta joukkuetta kohtaan sekä paransi entisestäänkin kovaa hyökkäyskalustoa. Pitkästä aikaa Jyväskylässä pelasi mies joka taisteli pistepörssin voitosta ja pelaisi maajoukkueen vahvuudessa. Valtavat satsaukset toivat jyväskyläläisille toivottua valtakunnallista medianäkyvyyttä ja uskoa pienen paikkakunnan mahdollisuuksiin pärjätä kaupallistuneessa SM-liigassa. Jyväskylään otettiin myös useita nuoria lupauksia, joiden varaan menestystä oli tarkoitus rakentaa.

Sinuhe Wallinheimo edusti JYPiä vuosina 1989–1992 ja 2004–2010.[18] Kaudella 2008–2009 hän voitti sekä suomenmestaruuden että Jari Kurri -palkinnon. Urheilu-uransa jälkeen hän on toiminut kansanedustajana vuodesta 2011 lähtien.[19]

JYPin kausi 2007–08 meni vahvasti: se saalisti 56 ottelussa 101 pistettä ja sijoittui viidenneksi runkosarjassa saaden suoran pudotuspelipaikan. Keväällä oltiin Jyväskylässä vaikean tilanteen edessä: Joukkueen selkeä ykkösvahti Sinuhe Wallinheimo oli saanut tarjouksen KHL-liigasta. Pienenä joukkueena JYPin oli päästettävä mies lähtemään: se takasi JYPille tukun rahaa siirtokorvauksina ja palkkasäästönä, mutta toisaalta "Sinkulle" mahdollisuuden pelata vielä kerran urallaan ulkomailla. Tulevaisuutta ajatellen ratkaisu oli järkevä, mutta kevään mahdollisia mitalipelejä ajatellen haastava. JYP ylsi 5. sijalle runkosarjassa jääden neljännestä tilasta ja kotiedusta vain kolme pistettä (kotietu pudotuspeleissä tarkoittaa sitä, että saa aloittaa play off-ottelut kotikentällään; runkosarjan 4 parasta saavat kyseisen edun). JYP kohtasi puolivälierissä Tapparan, mutta jyväskyläläisten kohtalona oli karsiutua välieristä häviten ottelusarjan voitoin 2–4. Ykkösmaalivahdiksi kesken kauden noussut Pekka Tuokkola sai kevään aikana harjoitusta paitsi pudotuspeleistä myös tärkeää kokemusta jatkoa ajatellen. Joukkue ei kaatunut maalivahtipeliin Wallinheimon lähdöstä huolimatta, vaikka mediassa paljon puhuttiinkin "mitalin hinnasta".

2008–2018: Menestyksen vuosikymmen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Synergia-areenan sisätilat uudistuivat perusteellisen remontoinnin seurauksena (kuva vuodelta 2009).

Kaudelle 2008–2009 joukkueeseen panostettiin halliremontin myötä entistä enemmän. Joukkueeseen liittyivät uusina niminä muiden muassa Jani Tuppurainen, Kalle Koskinen, Jyrki Välivaara sekä Olli Malmivaara. Myös nuoria nostettiin joukkueeseen rohkeasti ja farmiseura D-teamin kanssa solmittu yhteistyö lisäsi mahdollisuutta pelaajien kierrätykseen. Pitkästä aikaa JYP kiinnosti paitsi uusia pelaajia, myös paluumuuttajia, joista Välivaara ja Koskinen olivat esimerkkejä. JYP varmisti kauden 2008–09 runkosarjan voiton toiseksi viimeisellä kierroksella 3. maaliskuuta voitettuaan Ilveksen Tampereella 2-7. Edellisen kerran seura voitti runkosarjan 17 vuotta aiemmin vuonna 1992. JYP oli lopulta 17 vuoden tauon jälkeen finaalissa Oulun Kärppiä vastaan. JYP voitti Kärpät otteluvoitoin 4–0 ja saavutti ensimmäisen mestaruutensa. JYP oli ensimmäinen joukkue, joka voitti paras seitsemästä -järjestelmällä pelatun loppuottelusarjan häviämättä finaalisarjassa otteluakaan. Mestaruuskauden tärkeimpiä lenkkejä olivat VIP-ketjuksi kutsuttu Antti Virtanen-Jarkko Immonen-Tuomas Pihlman ja torjuntavastuuta tasaisesti saanut maalivahtikaksikko Wallinheimo ja Tuokkola, jotka jakoivat pudotuspelien parhaan pelaajan palkinnon. Immonen lähti kauden päätteeksi KHL:ään.[20]

Runkosarjan kolmena edelliskautena voittanut JYP palkkasi päävalmentajakseen Jyrki Ahon syyskuussa 2011. Nimitystä seuranneella kaudella 2011–12 jyväskyläläisjoukkue saavutti seurahistoriansa toisen mestaruuden voittamalla Pelicansin finaalisarjassa 4–1.[21] Edelliskaudella JYPiin takaisin tullut kapteeni Éric Perrin teki Suomen-mestaruuden ratkaisseen maalin jatkoerässä.[22]

Kauden 2013–2014 alussa päävalmentajaksi nimettiin aiemmin Jyrki Ahon apuvalmentajana toiminut Marko Virtanen. Joulukuussa 2013 JYP voitti Berliinissä pelatussa European Trophyn loppuottelussa ruotsalaisen Färjestad BK:n 2–1 ja saavutti näin historiaan jääneen turnauksen mestaruuden ainoana suomalaisjoukkueena.[23] Tuomas Tarkki valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.[24]

Kauden 2016–2017 jälkeen JYP aloitti kauden mittaisen yhteistyön Mestis-seura KeuPa HT:n kanssa ja laukkautti kokonaan JYP-Akatemian toiminnan.[25] Kaudella 2017–2018 JYP oli neljättä peräkkäistä kertaa mukana Mestarien liigassa. Joukkue selvisi pudotuspeleihin tulemalla alkulohkossaan toiseksi Zugin jälkeen.[26] CHL:n ensimmäisellä pudotuspelikierroksella se voitti Tampereen Tapparan ja puolivälierissä Kometa Brnon. JYP eteni Växjö Lakersia vastaan pelattavaan loppuotteluun voittamalla tšekkiläisen HC Ocelaři Třinecin välierien voittolaukauskilpailussa. Ratkaisevan maalin teki joukkueeseen viime syksynä palannut Jarkko Immonen.[27] JYP voitti Ruotsissa pelatussa finaalissa Lakersin 2–0 Joonas Nättisen ja Janne Kolehmaisen maaleilla. Nollapelin pelannut Juho Olkinuora valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi. Kauden päätyttyä JYP palkittiin CHL-mestaruuden johdosta Suomen Jääkiekkoliiton ojentamalla Kalen Kannulla.[28][29]

2018–: Marko Virtasen irtisanominen, talousvaikeudet ja paluu SM-liigan keskikastiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mestarien liigan voitosta huolimatta kolme vuotta JYPin päävalmentajana toiminut Virtanen vapautettiin tehtävistään tavoitteisiin nähden heikkojen tulosten myötä.[30][31] Virtasen aikakaudella JYP saavutti SM-pronssia keväällä 2015 ja 2017.[32] 35-vuotias Lauri Merikivi nimitettiin hänen seuraajakseen kolmivuotisella sopimuksella. Merikivi oli edelliset kaudet valmentanut JYPin A-nuoria.[33] Lauri Merikiven aikana JYP kuitenkin jämähti sarjataulukon häntäpäähän ja hän sai potkut avauskaudellaan tammikuussa 2019 JYPin ollessa sarjassa sijalla 12. Merikiven korvaajaksi palkattiin entinen JYPin valmentaja Risto Dufva.[34] Risto Dufvan valmennuksessa JYP nousi runkosarjassa sijalle kymmenen, yhden pisteen edellä Vaasan Sportia. Playoffien ensimmäisellä kierroksella JYP kuitenkin putosi Rauman Lukolle. Samalla myös päättyi kaudelle 2018–2019 JYPiin paluun tehneen Eric Perrinin pelaajaura. [35]

JYP tiedotti nopeasti kauden 2018–2019 jälkeen, että joukkueen uudeksi päävalmentajaksi oli valittu Pekka Tirkkonen kaksivuotisella sopimuksella. Samalla tiedotettiin, että apuvalmentajaksi on valittu Tirkkosen kanssa SaiPassa apuvalmentaja toiminut Ari Santanen.[36] Kausi 2019–2020 kuitenkin keskeytettiin 13. maaliskuuta 2020 koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi, minkä vuoksi runkosarjan viimeinen kierros ja pudotuspelit jäivät pelaamatta.[37] Runkosarjan päättyessä JYP oli ollut kahdeksannella sijalla.

Huhtikuussa 2020 JYP lomautti määräaikaisesti valmentajansa sekä sopi palkkaleikkauksista pelaajien kanssa.[38] Kaudelle 2020–2021 JYPin pelaajabudjetti pieneni 400 000:llä eurolla.[39] Taloudellista asemaa heikensivät koronvaviruspandemian luomat rajoitukset yleisömääriin, ja kuluneina vuosina tehdyt virheet seuran päätöksenteossa.[40][41] Näiden tekijöiden johdosta JYP joutui aloittamaan jo toiset YT-neuvottelut,[42] joiden lopputuloksena JYP leikkasi toistamiseen pelaajien palkkoja ja lomautti sekä Tirkkosen että Santasen.[43] Kauden aikana JyP rikkoi tappioputkiennätyksensä häviämällä kymmenen ottelua yhteen putkeen vuoden 2021 alussa.[44][45]

Ensimmäistä kertaa liigahistoriassaan JYP jäi runkosarjassa viimeiselle sijalle. Seurahistorian tehokkain puolustaja Mikko Kalteva ja toiseksi eniten otteluita pelannut hyökkääjä Ossi Louhivaara päättivät ammattilaisuransa ”romahdukseksi” kuvattuun kauteen.[46][47] Edustusjoukkueen kaikkien aikojen paras pistemies Jani Tuppurainen ja Immonen, joka oli muutamaa kuukautta aiemmin äänestetty seurahistorian parhaaksi pelaajaksi, siirtyivät vielä Mikkelin Jukureihin.[46] Päävalmentaja vaihtui Jukka Ahvenjärveen.

Seuraavalla kaudella 2021–2022 JyP oli marraskuun puolivälissä sarjataulukon 14. sijalla 9 ottelun tappioputken seurauksena. Yhdeksäs tappio oli samalla JyP:n suurinumeroisin kotitappio. JyP hävisi tuon ottelun Oulun Kärppiä vastaan 1–10, mikä johti Jukka Ahvenjärven julkiseen anteeksipyyntöön seuran kannattajille.[48] JyP hävisi myös seuraavan ottelunsa ja sivusi näin ollen edellisellä kaudella syntynyttä tappioputkiennätystään.[49]

Tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2014 JYPin silloinen toimitusjohtaja, Kari Tyni, kertoi nykyisen logon olevan arvokas osa JYPin brändiä. Hänen mukaansa tunnus yhdistettiin ja yhdistetään edelleen vahvasti Keski-Suomeen.[50] JYPin värit ovat samat kuin Keski-Suomen maakuntaviirissä, mutta tunnuksessa valkoinen on korvattu harmaalla.

Pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JYP on pelannut paljolti kotimaisin avuin, mutta se on toisinaan onnistunut hankkimaan laadukkaitakin ulkomaalaisvahvistuksia joukkueeseensa.kenen mukaan? Vuoteen 2007 asti JYP ei pienenä joukkueena pystynyt kilpailemaan suurempia seuroja vastaan pelaajapalkkioissa, joten monet huippunimet jäivät JYPiltä saamatta, ja sen täytyikin keskittyä lähinnä kasvattajan rooliin sekä ottamaan joukkueeseensa sellaisia pelaajia, jotka eivät vastuuta muualla saaneet. Monet pelaajat kuitenkin kehityttyään lähtivät muihin joukkueisiin.

JYPin etuna on usein ollut se, että sitä isommissa joukkueissa pimentoon jääneet pelaajat ovat lyöneet itsensä läpi pelatessaan Jyväskylässä. Tällaisista pelaajista esimerkkejä on monia, kuten Jarkko Immonen, Antti Virtanen, Ville Mäntymaa, Pekka Tuokkola ja Markus Hännikäinen.

Syksyllä 2007 tehdyn ison muutoksen jälkeen JYP on houkutellut paitsi uusia pelaajia kasvamaan, myös todellisia huippunimiä. Myös aiemmin Jyväskylästä lähteneet pelaajat ovat toisinaan palanneet Jyväskylään, kuten Tuomas Pihlman.

Ari-Pekka Siekkisen lopetettua maalivahdinuransa ja tultuaan JYPin maalivahtivalmentajaksi, on Jyväskylä alkanut tuottaa laadukkaita maalivahteja. Jyväskylästä ovat vauhtia hakeneet muiden muassa Mika Lehto, Tero Leinonen, Ari Ahonen, Aleksis Ahlqvist, Tommi Nikkilä ja Tommi Satosaari.

Nykyään JYP on panostanut pelaajabudjetteihin valtavasti. Se huomattiin jo kaudella 2007. Ei voida enää puhua omista kasvattipelaajista, koska JYP on alkanut ostaa huippupelaajia muista joukkueista, kuten Jani Tuppuraisen KalPasta ja Vili Sopasen Pelicansista. Jopa maajoukkuetasoiset pelaajat, kuten Antti Pihlström siirtyvät JYPiin pelaamaan. JYPin juniorityö tuottaa edelleen hedelmää. JYPin tunnetuista nimistä esimerkiksi JP Hytönen, Harri Pesonen ja Sami Vatanen ovat JYPin omia kasvatteja. JYPin kasvateista Jyri Marttinen pelaa SM-liigassa, ja moni Jyväskylässä kasvanut pelaa nykyisin ulkomailla, kuten Sami Vatanen. Ville Mäntymaa kasvoi JYPissä maajoukkuetason puolustajaksi ja siirtyi JYPistä Ruotsiin. Samoin Jarkko Immonen joka siirtyi JYPistä KHL-liigaan. JYPissä pelaajia houkuttelevana etuna oli myös se että syksystä 2008 kevääseen 2010 asti JYPin päävalmentaja toimi myös maajoukkueen kakkosvalmentajana.

JYPistä NHL:ään varatut pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäädytetyt numerot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JYP Hall of Fame[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JYP avasi kunniagallerian 3. helmikuuta 2018 Kalevan Palloa vastaan pelatun ottelun yhteydessä. Seura nimesi Hall of Fameen ensimmäisinä niminä jo jäädytettyjen pelinumeroiden lisäksi seuraavat henkilöt:[52]

Nykyinen joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JYP kaudella 2021–2022 n · k · m
Kokoonpano Valmentajat

Maalivahdit

Puolustajat

Hyökkääjät

Päävalmentaja

Apulaisvalmentajat


Selitykset
 • (C) Kapteeni
 • (A) Varakapteeni

Lähde: Eliteprospects Eliteprospects.
Päivitetty: 22. lokakuuta 2021, 25. marraskuuta 2021


Valmennus ja huolto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marko Virtanen toimi JYPin päävalmentajana kaudesta 2013–2014 kauteen 2017–2018 saakka. Hän on seurahistorian pitkäaikaisin päävalmentaja.[53]

Naisten joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JYPin naisten joukkue perustettiin alun perin nimellä Hockey Cats.[54] JYP Naiset on voittanut naisten Suomen-mestaruuden vuosina 1997, 1998[55] ja 2016. SM-hopeaa se on saanut vuosina 1999, 2013,[55] 2014 ja 2015.[56] JYPin pelaajat ovat saavuttaneet useita arvokisamitaleja naisten maajoukkueessa. Esimerkiksi kevään 2015 MM-pronssijoukkueessa pelasi viisi JYPin pelaajaa: Meeri Räisänen, Jenni Hiirikoski, Rosa Lindstedt, Saila Saari ja Riikka Välilä .[57] Vuonna 2017 JYP ei saanut kootuksi joukkuettaan kasaan, pelaajapulan vuoksi. Usea JYP:n pelaaja lähti Ruotsiin pelaamaan naisten mestaruussarjaa. Paikan otti Rauman Lukko, Naisten Mestis-sarjan voittanut joukkue. JYPin naisjoukkue teki paluun NSML: aan, loppukaudella 2020-2021. Se ryhtyi pelaamaan alempaa loppusarjaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. JYPin historia jypliiga.fi. JYP. Viitattu 12.4.2009.
 2. a b Jyväskylän jäähallin uudeksi nimeksi LähiTapiola Areena JYP Jyväskylä. 21.6.2017. Viitattu 6.8.2017.
 3. JYP ja KeuPa HT aloittavat yhteistyön. JYP-Akatemian toiminta loppuu. jypliiga.fi. 18.4.2017. JYP Jyväskylä Oy. ”JYP ja KeuPa HT ovat solmineet kauden 2017-2018 kattavan yhteistyösopimuksen koskien pelaajaliikennettä sekä markkinoinnillista yhteistyötä.” Viitattu 23.4.2017.
 4. Bruins Enter Partnership with Finnish Club bruins.nhl.com. 8.9.2010. Boston Professional Hockey Association, Inc.. Viitattu 31.3.2016. (englanniksi)
 5. JYP jääkiekon Suomen mestari yle.fi. 14.4.2009. Yleisradio Oy. ”Kyseessä oli JYPin seurahistorian ensimmäinen jääkiekon Suomen mestaruus.” Viitattu 30.3.2017.
 6. JYP on Suomen mestari 2012! 23.4.2012. Jääkiekon SM-liiga Oy. ”JYP on voittanut jääkiekon Suomen mestaruuden 2012.” Viitattu 30.3.2017.
 7. a b c d JYP - Historia jypliiga.fi. Viitattu 19.3.2010.
 8. JYP Jääkiekon SM-liiga Oy. Viitattu 10.9.2013.
 9. Välivaara ja Malmivaara Synergia-areenalle ksml.fi. 21.4.2008. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 19.3.2010.
 10. a b c d Tiedätkö, kuka vaikuttaa lätkäsuosikkisi taustalla? Yle selvitti kaikkien liigajoukkueiden hallitusten kokoonpanot Yle Uutiset. Viitattu 18.9.2018.
 11. Seppälä, Antti: JYPin toimitusjohtajaksi Risto Korpela, urheilutoimenjohtajaksi Mikko Viitanen yle.fi. 24.4.2019 kello 13.07 (päivitetty kello 18.19). Yleisradio Oy. Viitattu 18.1.2020.
 12. Yhteystiedot jypliiga.fi. JYP Jyväskylä Oy. Viitattu 18.1.2020.
 13. JYP juniorit - historiaa jypjuniorit.fi. Viitattu 19.3.2010.
 14. Jyppi on hyvä joukkue, tuumasi Urama ksml.fi. 4.3.2008. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 19.3.2010.
 15. Oy Suomen Tietotoimisto – Finska Notisbyrån Ab: JYP-suuruus Siekkisen paita nousee kattoon ksml.fi. 4.11.2013. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 11.4.2017.
 16. Lindroos, Jussi: Siekkisen numero jäädytetään tänään - "Juniorina siskot vetivät varusteet pulkalla bussipysäkille" yle.fi. 22.11.2013. Yleisradio Oy. Viitattu 11.4.2017.
 17. Kanerva, Juha: Ludvig Borga oli viherpiipertäjä. IS Urheilu, 2010, nro 12.1., s. 9.
 18. Sinuhe Wallinheimo The Internet Hockey Databasessa (englanniksi)
 19. Sinuhe Wallinheimo. Suomen kansanedustajat. Eduskunta. Viitattu 11.4.2017.
 20. Hallitsevan mestarin uudet haasteet Jatkoaika.com. 4.9.2009.
 21. SM-liigan ottelutilastot Liiga.fi.
 22. Saatsi, Samu: JYP juhlii kultaa – Perrin ratkaisi jännitysnäytelmän jatkoerässä Jatkoaika.com. 23.4.2012 kello 23.59. Jatkoaika ry. Viitattu 18.1.2020.
 23. JYP voitti historiallisen European Trophyn mestaruuden Iltasanomat.fi. 23.12.2013.
 24. Tarkki torjui JYPin European Trophyn voittoon MTV.fi. 22.12.2013. MTV Oy.
 25. JYP ja KeuPa HT aloittavat yhteistyön. JYP-Akatemian toiminta loppuu. jypliiga.fi. 18.4.2017. JYP Jyväskylä Oy. ”JYP ja KeuPa HT ovat solmineet kauden 2017-2018 kattavan yhteistyösopimuksen koskien pelaajaliikennettä sekä markkinoinnillista yhteistyötä. JYP-Akatemian toiminta loppuu.” Viitattu 23.4.2017.
 26. Virtanen, Vinski: TPS:n tie tyssäsi CHL:ssä − JYP ei yltänyt lohkonsa voittoon Jatkoaika.com. 10.10.2017 kello 23.06. Jatkoaika ry. ”Lohkon ykkössijaa tavoitellut JYP jäi toiseksi, kun Zug kaatoi Wienin Capitalsin varsinaisella peliajalla 3−1.” Viitattu 16.2.2018.
 27. Korkalainen, Jere: Hurjaa draamaa välierissä − Immonen johdatti JYPin CHL-finaaliin Jatkoaika.com. 16.1.2018 kello 21.04. Jatkoaika ry. Viitattu 16.2.2018.
 28. Kiekkoväki valitsi: Tässä ovat Liigan parhaat ja liiton palkitsemat 2017–18 Helsingin Uutiset. 3.5.2018 kello 08.49. Etelä-Suomen Media Oy. ”Kalen Kannu (Puheenjohtaja Kalervo Kummolan lahjoittama erikoispalkinto) JYP” Viitattu 3.5.2018.
 29. Seppänen, Antti: Liiga palkitsi kauden 2017–18 parhaat – tässä palkittujen lista liiga.fi. 2.5.2018. Jääkiekon SM-liiga Oy. ”Kalen Kannu JYP” Viitattu 3.5.2018.
 30. Huttunen, Sasha: JYP-pomo kertoo, miksi Marko Virtanen sai potkut - iso päätös tehtiin heti HIFK-tappion jälkeen: ”Tunteisiin menevä juttu” Iltalehti.fi. 31.3.2018 kello 15.37. Alma Media Suomi Oy. Viitattu 12.5.2018.
 31. Koivunen, Tommi: JYPin päävalmentaja Marko Virtanen potkuistaan IS:lle: ”Euroopan mestaruus ja 5. sija liigassa eivät JYPissä riitä” IS.fi. 31.3.2018 kello 14.54. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 12.5.2018.
 32. Palojärvi, Otto: JYPiltä pääsiäisylläri: Valmentaja sai potkut Uusi Suomi. 31.3.2018 kello 14.59. Alma Talent Oy. ”Virtasen kaudella JYP on saavuttanut pronssia keväällä 2015 ja 2017 ja tänä vuonna JYP voitti Euroopan mestareiden liigan CHL:n mestaruuden.” Viitattu 12.5.2018.
 33. Tuore maailmanmestarivalmentaja Lauri Merikivi on JYPin uusi päävalmentaja jypliiga.fi. 11.5.2018. JYP Jyväskylä Oy. ”JYPin A-nuoria viimeiset kaksi kautta valmentanut ja tänä keväänä U18 MM-kultaa voittanut Lauri Merikivi (35) on JYPin uusi päävalmentaja kolmevuotisella sopimuksella.” Viitattu 12.5.2018.
 34. Merikivelle potkut - Dufva palaa Jyväskylään Jatkoaika.com - Kaikki jääkiekosta. Viitattu 22.1.2021.
 35. Ilves ja Lukko puolivälieriin, SaiPa ja JYP kesälomalle – Eric Perrin sai syöttöpisteen mittavan uransa viimeisessä vaihdossa yle.fi. Viitattu 22.1.2021.
 36. Pekka Tirkkonen JYPin päävalmentajaksi JYP Jyväskylä. 26.3.2019. Viitattu 22.1.2021.
 37. Jääkiekon SM-liigakausi päättyy välittömästi – pudotuspelejä ei pelata yle.fi. Viitattu 22.1.2021.
 38. Lisää liigaseuroja palkkaleikkauksiin – JYP lomauttaa valmentajansa www.iltalehti.fi. Viitattu 22.1.2021.
 39. SM-liigan pelaajabudjetit julki – kolmelta seuralta rohkea ratkaisu orastavassa talouskriisissä mtvuutiset.fi. 28.9.2020. Viitattu 22.1.2021.
 40. JYPille lähes puolen miljoonan veromätkyt – taustalla SM-liigaseuran pelaajapalkkiot mtvuutiset.fi. 24.9.2020. Viitattu 22.1.2021.
 41. Pirinen, Harri: Näin suuren suomalaisen kiekkoseuran korttitalo romahti – kun pelaajat saivat vallan, JYP ajautui tuuliajolle IS.fi. 29.11.2020 kello 07.10. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 17.4.2021.
 42. [1]
 43. JYP YT-SOPIMUKSEEN PELAAJIENSA KANSSA JYP Jyväskylä. 21.10.2020. Viitattu 22.1.2021.
 44. IFK jätti JYPin tylysti pisteittä - “Keskialueen kontrollipelaamista ei paljon näkynyt” JYP Jyväskylä. 20.2.2021. Viitattu 20.11.2021.
 45. Otteluohjelma 2020 - 2021 liiga.fi. Viitattu 20.11.2021.
 46. a b Pirinen, Harri: Jani Tuppuraisen, 41, silmät kostuivat pukukoppipuheiden jälkeen – seuraikonit jättivät JYPin karmeissa tunnelmissa: ”Vetää hiljaiseksi” IS.fi. 13.4.2021 kello 23.35. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 17.4.2021.
 47. Isokoski, Riku: Kiitos ja hyvästi, JYP 2020−21: Virolainen tuhkimotarina oli entisen kestomenestyjän romahduskauden ainoa ilonaihe Jatkoaika.com. 16.4.2021 kello 08.00. Jatkoaika ry. Viitattu 16.4.2021.
 48. Otteluraportti JYP-Kärpät 18.11.2021 JYP Jyväskylä. 18.11.2021. Viitattu 19.11.2021.
 49. JYP katkaisi seurahistoriansa pisimmän tappioputken – HPK jyrää voitosta voittoon www.iltalehti.fi. Viitattu 25.11.2021.
 50. Tuominen, Matti: JYPin logo vaihtoon? Näin seura kommentoi ksml.fi. 10.8.2014. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 31.3.2016.
 51. JYP jäädyttää Siekkisen pelinumeron KSML.fi. 4.11.2013. Viitattu 22.11.2013.
 52. JYPille upea voitto KalPasta – seuraavaksi edessä CHL-finaali! jypliiga.fi. 3.2.2018. JYP Jyväskylä Oy. Viitattu 4.2.2018.
 53. Marko Virtasesta pitkäaikaisin JYP-päävalmentaja jypliiga.fi. 28.9.2017. Viitattu 2.11.2017.
 54. JYP Naiset on meille kuin toinen perhe” jypliiga.fi. 20.11.2013. Jyväskylä: JYP Jyväskylä Oy. Viitattu 7.5.2015.
 55. a b Naisten SM-sarjan mitalijoukkueet 1983-> jaakiekkomuseo.vapriikki.fi. Suomen Jääkiekkomuseoyhdistys ry. Viitattu 5.7.2015.
 56. Naisten Suomen mestari 2015 - Espoo Blues! leijonat.fi. 11.3.2015. Suomen Jääkiekkoliitto – Finlands Ishockeyförbund ry. Viitattu 5.7.2015.
 57. Mennander, Pasi: Tämä joukkue palautti Naisleijonat mitalikantaan arvokisoissa! leijonat.fi. 4.4.2015. Suomen Jääkiekkoliitto – Finlands Ishockeyförbund ry. Viitattu 5.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]