JYP

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”JyP” ohjaa tänne. JyP on myös aikaisemman urheiluseuran Jyväskylän Palloilijoiden lyhenne.
JYP
JYPin SM-liigakausi 2017–2018
JYPin logo.svg
Perustettu 1923
1977 JYP
1999 JYP Jyväskylä Oy
Entiset nimet JyP HT
19771997[1]
Kaupunki Suomen lippu Jyväskylä, Suomi
Kotiareena LähiTapiola Areena[2]
– kapasiteetti 4 437
Sarja SM-liiga
Värit               
JYP Uniform.png
Toimitusjohtaja Suomen lippu Aku Vallenius[3]
Puheenjohtaja Suomen lippu Jukka Seppänen[4]
Päävalmentaja Suomen lippu Marko Virtanen
Kapteeni Suomen lippu Juha-Pekka Hytönen[5]
Yhteistyöseurat KeuPa HT (Mestis)[6]
Boston Bruins (NHL)[7]
Media Keskisuomalainen
Radio City
SM-mitalit
Kultaa 2 (2009,[8] 2012[9])
Hopeaa 2 (1989, 1992)[10]
Pronssia 5 (1993, 2010, 2013, 2015, 2017)

JYP (aik. JyP ja JyP HT) on vuonna 1923[11] perustettu jyväskyläläinen jääkiekkoseura, jonka edustusjoukkue pelaa jääkiekon SM-liigassa. Alun perin seura oli Jyväskylän Palloilijoiden jääkiekko-osasto, kunnes vuonna 1977 se irrottautui itsenäiseksi seurakseen nimellä JyP HT. JYPin omistaa vuonna 1999 perustettu JYP Jyväskylä Oy. Seuran kotihalli on LähiTapiola Areena,[2] joka paremmin tunnetaan nimellä Hippos.[12] Hallin yleisökapasiteetti on 4 437. JYP on kevään 2009 sekä 2012 Suomen mestari, European Trophyn mestari 2013 ja Mestarien liigan voittaja vuodelta 2018. JYP on saavuttanut myös naisten Suomen-mestaruuden vuosina 1997, 1998 ja 2016.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1923 perustettiin urheiluseura nimeltään Jyväskylän Palloilijat eli JyP, mistä on lähtöisin myös seuran nykyinen nimi. JyP:n lajeina olivat tuolloin jalkapallo, pesäpallo ja jääpallo. Myöhemmin lajiksi tuli myös koripallo. Jääkiekko tuli seuran lajivalikoimaan vuonna 1947.[13] Vuonna 1977 Jyväskylän Palloilijoiden jalkapallo- ja jääkiekkojaostot kuitenkin erkanivat toisistaan. Tuolloin syntyi JyP HT (HT tulee sanoista Hockey Team) ja jalkapallon puolella JyP-77 eli nykyinen JJK. Vuodesta 1997 lähtien seuran nimi on kirjoitettu kokonaan isolla eli JYP. Tuolloin myös pääte HT putosi pois seuran nimestä. Joukkueesta käytetään puhekielessä yleisesti nimitystä "Jyppi".[14]

1985–1988: Ensimmäiset liigakaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siekkinen pelasi JYPin kokoonpanossa vuodet 1984–1996 ja 2000–2001. Hän on seuran liigahistoriassa eniten otteluita pelannut maalivahti, ja urheilu-urallaan hän voitti kaksi SM-hopeaa ja yhden SM-pronssin. JYP jäädytti Siekkisen pelipaidan ja -numeron 22. marraskuuta 2013 (kuva lokakuulta 2013).[15][16]

Nykyinen JYP, silloinen JyP HT nousi jääkiekon 1. divisioonasta SM-liigaan syksyksi 1985.[10] Ensimmäisellä kaudellaan pääsarjatasolla JyP HT taisteli kauden loppuun asti pudotuspelipaikasta jääden kuitenkin lopulta viidennelle sijalle ja näin pudotuspelien ulkopuolelle. Seuraavalla kaudella jyväskyläläisten odotettiinkin pääsevän mukaan pudotuspeleihin, mutta tuloksena oli 7. sija, ja joukkue jäi ulos mitalipeleistä. Jyväskyläläisten valmentajana toimi tuolloin Erkka Westerlund, joka aloitti kaudella 1987–88 jo kolmannen kautensa JyP HT:n valmentajana, kunnes tuli erotetuksi odotuksiin nähden vaisun alkukauden johdosta. Loppukauden 1987–88 hänen tilallaan valmensi Antero Lehtonen, mutta joukkue ei valmentajavaihdoksesta huolimatta yltänyt pudotuspeleihin.

1988–1994: Kiekkohurmoksen aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudeksi 1988–89 joukkueen valmentajaksi palkattiin Hannu Aravirta. Tulosta tuli jo Aravirran ensimmäisellä kaudella: sensaatiomaisesti keväällä 1989 Keski-Suomessa juhlittiin hopeaa.[10] Aravirta jatkoi joukkueen valmentajana kevääseen 1993 asti, jolloin JyP voitti pronssia. Hopeaa joukkue saavutti vuonna 1992[10]. Pronssiotteluun jyväskyläläiset ylsivät myös kaudella 1990–91, häviten kuitenkin HPK:lle.

1980-luvun loppu ja 1990-luvun alku olivat Jyväskylässä todellista menestysaikaa: Kaupunki oli noussut valtakunnan jääkiekkoeliittiin. Jyväskylässä puhuttiin "JYP-hurmoksesta". JyP HT saavutti tuona aikana kolme SM-mitalia ja voitti runkosarjan keväällä 1992.

1994–2007: Kamppailu suurempia seuroja vastaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aravirran viimeisen kauden jälkeen keväällä 1994 ja 1995 JyP HT:n pelit päättyivät puolivälieriin ja tuloksena oli 5. sija. Kaudella 1995–96 JyP oli jopa vaarassa joutua liigakarsintoihin. JyP HT päätyi toisen kerran SM-liigahistoriansa aikana erottamaan päävalmentajansa (Kari Savolainen) ja tilalle palkattiin kevään ajaksi Hannu Jortikka, mutta pudotuspelipaikka jäi saavuttamatta Jypin päätyessä 10. sijalle välttäen kuitenkin karsinnat. Seuraavalla kaudella Jyväskylässä komennon otti Pekka Tapani, ja Jyväskylässä pelattiin taas pudotuspelejä. Seuraavilla kausilla JYP kuitenkin jäi pudotuspelien ulkopuolelle, ja Tapanista tuli JYPin kolmas kesken kauden erotettu päävalmentaja. Hänen tilalleen tuli Mika Saarinen, jonka johdolla JYP pääsi kertaalleen pudotuspeihin, mutta muuten oli tyydyttävä heikompiin sijoituksiin.

Vuonna 1999 huomiota sai, kun JYPin pelaajat istuivat lisähappinaamarit päällä vaihtoaitiossa.[17]

Keskikokoisen liigapaikkakunnan Jyväskylän joukkueen ansiolistaan kuuluu kuitenkin se, että se ei ole kahden vuosikymmenen aikana joutunut kertaakaan karsimaan sarjapaikastaan. Matti Alatalon kaudella (2002–07) jyväskyläläiset pelasivat resursseihinsa nähden hyviä kausia: vuosi toisensa jälkeen Jypiä veikkailtiin sarjan häntäpäähän, mutta jokaisella kaudella he taistelivat pudotuspelipaikoista. Keväällä 2003 Jyp pääsi runkosarjan 6. sijallaan suoraan pudotuspeleihin. Seuran budjetti oli monena vuonna sarjan pienimpiä, mutta Alatalon aikakaudella Jyp pelasi pudotuspeleissä joka vuosi lukuun ottamatta kevättä 2007. JYPin joukkueelle tunnusomaista on vahva kotimaisuusaste eikä seurassa 1990-luvun lopulta 2000-luvun alkupuolelle ollut valtakunnallisesti tunnettuja kotimaisiakaan pelaajia. Se toimi usein kasvattajaseurana ja ponnahduslautana isompiin seuroihin. JYPissä pelaavia maajoukkuemiehiä ei Aravirran kauden jälkeen juuri nähty muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, ja usein jos JYPissä joku pelaaja nousikin liigan eliittiin, siirtyi tämä tulevaisuudessa isompaa palkkaa maksaviin joukkueisiin. JYPin pelaajabudjetti oli syksyyn 2007 asti aina yksi liigan pienimmistä.

2007–2008: Uusi alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matti Alatalon ajan Jyväskylässä oli "Missio 2007", jonka tavoitteena oli rakentaa yhtenäinen joukkue nuorista lupauksista ja nostaa JYP pelaamaan keväällä 2007 mitaleista. Tavoite ei kuitenkaan onnistunut, koska Jyväskylässä huipulle nousseet pelaajat karkasivat muihin seuroihin pienen palkkabudjetin ja joukkueen heikon menestyksen vuoksi. Joukkueen rakentaminen pienillä resursseilla osoittautui miltei mahdottomaksi tehtäväksi. Niinpä kesän 2007 aikana Jyväskylässä päätettiin "puhaltaa yhteen hiileen" ja aloittaa uusi nousu osin myös yritysmaailman tuella. JYP palkkasi valmentajakseen Mestiksessä runsaasti menestystä tuoneen Risto Dufvan ja maalivahteja valmentamaan tuli Ari-Pekka Siekkinen. Useat Keski-Suomen yritysmaailman edustajat lähtivät tukemaan JYPin toimintaa. Kaikkien yhteinen tavoite oli palauttaa Jyväskylä todenteolla maan kiekkoiluhuipulle ja palauttaa JYP-hurmos. Tämä mahdollisti isomman pelaajabudjetin ja aivan uudenlaisen panostuksen joukkueen kokoonpanoon. Jypiin saatiin hankittua nimimiehiä SM-liigan lisäksi Pohjois-Amerikasta, josta tulivat NHL-liigaan pääsyä yrittänyt Tuomas Pihlman sekä yhdysvaltalaiset Helmisen veljekset (Dwight Helminen ja Lars Helminen). Isoimmat satsaukset kohdistuivat Jarkko Immosen hankintaan. Immonen oli haluttu pelaaja koko SM-liigassa, koska kesän 2007 aikana alkoi käydä selväksi että mies ei jatka NHL:ssä, vaan on palaamassa Eurooppaan. Niinpä yritysmaailman edustajat päättivät ryhtyä toimeen miehen saamiseksi joukkueeseen. Immosen rahakas sopimus nosti joukkueen budjettia entisestään, mutta lisäsi kiinnostusta joukkuetta kohtaan sekä paransi entisestäänkin kovaa hyökkäyskalustoa. Pitkästä aikaa Jyväskylässä pelasi mies joka taisteli pistepörssin voitosta ja pelaisi maajoukkueen vahvuudessa. Valtavat satsaukset toivat jyväskyläläisille toivottua valtakunnallista medianäkyvyyttä ja uskoa pienen paikkakunnan mahdollisuuksiin pärjätä kaupallistuneessa SM-liigassa. Jyväskylään otettiin myös useita nuoria lupauksia, joiden varaan menestystä oli tarkoitus rakentaa.

Sinuhe Wallinheimo edusti JYPiä vuosina 1989–1992 ja 2004–2010.[18] Kaudella 2008–2009 hän voitti sekä suomenmestaruuden että Jari Kurri -palkinnon. Urheilu-uransa jälkeen hän on toiminut kansanedustajana vuodesta 2011 lähtien.[19]

JYPin kausi 2007–08 meni vahvasti: se saalisti 56 ottelussa 101 pistettä ja sijoittui viidenneksi runkosarjassa saaden suoran pudotuspelipaikan. Keväällä oltiin Jyväskylässä vaikean tilanteen edessä: Joukkueen selkeä ykkösvahti Sinuhe Wallinheimo oli saanut tarjouksen KHL-liigasta. Pienenä joukkueena JYPin oli päästettävä mies lähtemään: se takasi JYPille tukun rahaa siirtokorvauksina ja palkkasäästönä, mutta toisaalta "Sinkulle" mahdollisuuden pelata vielä kerran urallaan ulkomailla. Tulevaisuutta ajatellen ratkaisu oli järkevä, mutta kevään mahdollisia mitalipelejä ajatellen haastava. JYP ylsi 5. sijalle runkosarjassa jääden neljännestä tilasta ja kotiedusta vain kolme pistettä (kotietu pudotuspeleissä tarkoittaa sitä, että saa aloittaa play off-ottelut kotikentällään; runkosarjan 4 parasta saavat kyseisen edun). JYP kohtasi puolivälierissä Tapparan, mutta jyväskyläläisten kohtalona oli karsiutua välieristä häviten ottelusarjan voitoin 2–4. Ykkösmaalivahdiksi kesken kauden noussut Pekka Tuokkola sai kevään aikana harjoitusta paitsi pudotuspeleistä myös tärkeää kokemusta jatkoa ajatellen. Joukkue ei kaatunut maalivahtipeliin Wallinheimon lähdöstä huolimatta, vaikka mediassa paljon puhuttiinkin "mitalin hinnasta".

2008–: Menestysvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JYP toimii edelleen kasvattajaseurana ja se ottaa vastaan uusia pelaajia "kasvamaan", mutta se houkuttelee myös huippunimiä. Nuoremmille pelaajille jää nyt vähemmän peliaikaa, mutta heillä on mahdollisuus saada todellisia pelejä alle JYP-Akatemian joukkueessa.

Synergia-areenan sisätilat uudistuivat perusteellisen remontoinnin seurauksena (kuva vuodelta 2009).

Kaudelle 2008–2009 joukkueeseen panostettiin halliremontin myötä entistä enemmän. Joukkueeseen liittyivät uusina niminä muiden muassa Jani Tuppurainen, Kalle Koskinen, Jyrki Välivaara sekä Olli Malmivaara. Myös nuoria nostettiin joukkueeseen rohkeasti ja farmiseura D-teamin kanssa solmittu yhteistyö lisäsi mahdollisuutta pelaajien kierrätykseen. Pitkästä aikaa JYP kiinnosti paitsi uusia pelaajia, myös paluumuuttajia, joista Välivaara ja Koskinen olivat esimerkkejä. JYP varmisti kauden 2008–09 runkosarjan voiton toiseksi viimeisellä kierroksella 3. maaliskuuta voitettuaan Ilveksen Tampereella 2-7. Edellisen kerran seura voitti runkosarjan 17 vuotta aiemmin vuonna 1992. JYP oli lopulta 17 vuoden tauon jälkeen finaalissa Oulun Kärppiä vastaan. JYP voitti Kärpät otteluvoitoin 4–0 ja saavutti ensimmäisen mestaruutensa. JYP oli ensimmäinen joukkue, joka voitti paras seitsemästä -järjestelmällä pelatun loppuottelusarjan häviämättä finaalisarjassa otteluakaan. Mestaruuskauden tärkeimpiä lenkkejä olivat VIP-ketjuksi kutsuttu Antti Virtanen-Jarkko Immonen-Tuomas Pihlman ja torjuntavastuuta tasaisesti saanut maalivahtikaksikko Wallinheimo ja Tuokkola, jotka jakoivat pudotuspelien parhaan pelaajan palkinnon.

Kauteen 2009–10 lähtiessä JYP oli menettänyt ykkössentterinsä Immosen.[20] Alku ei ollut lupaava. Kauden alussa JYP oli jopa sarjan hännillä. JYP hankki tammikuussa 2010 Jussi Makkosen ja Antti Pihlströmin ja oli näin ollen yksi mestarisuosikeista. JYP nousi kevään hyvin menneiden pelien ansiosta runkosarjan voittoon ja sai sitä kautta kotiedun pudotuspeleissä. Puolivälierissä JYP kukisti Kärpät voitoin 4–3. Pudotuspelien välierissä TPS kaatoi JYPin voitoin 4–2 ja pronssipelissä JYP vei mitalit voittamalla KalPan 4–0.

Kauteen 2010–11 JYP lähti vahvana suosikkina. Merkittävimmät muutokset joukkueessa olivat Wallinheimon lopettaminen ja Éric Perrinin paluu Jyväskylään monen vuoden jälkeen. Kauden alkupuoliskolla joukkue oli lähes voittamaton ja eteni runkosarjan voittoon selvällä marginaalilla. Puoliväleirissä Ilves kaatui voitoin 4–0, mutta välierissä vastaan tullut runkosarjan yhdeksänneksi sijoittunut Blues eteni voitoin 4–1 finaaleihin. Pronssiottelussa JYP hävisi Lukolle 0–1.

Kauteen 2011–12 kolmen edelliskauden runkosarjavoittaja lähti yhtenä ennakkosuosikeista. KHL:ään siirtyneiden Tuokkolan ja Välivaaran korvaajiksi hankittiin Riku Helenius ja Arto Laatikainen.[21] Lisäksi Pihlman palasi JYPiin ja kesken kauden joukkueeseen liittyivät tšekkiläiset pelaajat Pavel Skrbek ja Petr Hubáček. Päävalmentaja Risto Dufvan tilalle tuli syyskuussa Jyrki Aho. JYP lähti pudotuspeleihin runkosarjan neljäntenä. Puolivälierissä kaatui Ässät voitoin 4–0 ja välierissä Jokerit 4–1. Jokereita vastaan kaikki pelit päättyivät maalin erolla ja JYPin voitoista kolme tuli jatkoajalla. Finaaleissa vastassa oli runkosarjan kakkonen Pelicans, joka voitti ensimmäisen ottelun Lahdessa. Tämän jälkeen JYP eteni mestariksi voittamalla neljä seuraavaa ottelua, joista kaksi viimeistä jatkoajalla.[22] Joukkueen avainpelaajia toisella mestaruuskaudella olivat Perrin, Tuppurainen, Vatanen, Hytönen ja liigan parhaaksi maalivahdiksi valittu Helenius.

Kauteen 2012–13 JYP lähti rajusti muuttuneena. Lähtijöinä mm. Helenius, Hytönen, Pesonen, Tuppurainen ja Vatanen. Perrin teki jatkosopimuksen ja kovimpina hankintoina joukkueeseen liittyivät Tuomas Tarkki ja Ramzi Abid.[23] JYP oli runkosarjassa totutun vahva ja sijoittui kolmanneksi. Se meni puolivälieristä jatkoon voitoin 4-1 KalPasta. Välierissä oli vastassa Ässät, joka eteni finaaleihin voitoin 4–1. Pronssiottelussa JYP voitti Lukon 2–0.[24]

Kaudelle 2013–14 JYP vahvistui paluumuuttaja Tuppuraisella ja Mikko Luomalla. Päävalmentajaksi nousi aiemmin apuvalmentajana toiminut Marko Virtanen. Joukkue sijoittui runkosarjassa viidenneksi. Puolivälierissä SaiPa pudotti JYPin otteluvoitoin 4–3 kesälomalle, ensimmäistä kertaa tässä vaiheessa sitten kevään 2008. Joulukuussa 2013 JYP voitti Berliinissä pelatussa European Trophyn loppuottelussa ruotsalaisen Färjestad BK:n 2–1, ja saavutti näin historiaan jääneen turnauksen mestaruuden ainoana suomalaisjoukkueena.[25] Finaalin hahmo oli JYPin maalivahti Tuomas Tarkki, joka valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.[26]

Sesongin 2016–2017 jälkeen JYP aloitti kauden mittaisen yhteistyön Mestis-seura KeuPa HT:n kanssa ja laukkautti kokonaan JYP-Akatemian toiminnan.[27]

Kaudella 2017–2018 JYP oli neljättä peräkkäistä kertaa mukana Mestarien liigassa. Joukkue selvisi pudotuspeleihin tulemalla alkulohkossaan toiseksi Zugin jälkeen.[28] CHL:n ensimmäisellä pudotuspelikierroksella se voitti Tampereen Tapparan ja puolivälierissä Kometa Brnon. JYP eteni Växjö Lakersia vastaan pelattavaan loppuotteluun voittamalla tšekkiläisen HC Ocelaři Třinecin välierien voittolaukauskilpailussa. Ratkaisevan maalin teki Jarkko Immonen.[29] JYP voitti Ruotsissa pelatussa finaalissa Lakersin 2–0 Joonas Nättisen ja Janne Kolehmaisen maaleilla. Nollapelin pelannut Juho Olkinuora valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi.

Valmentajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JYP on hyödyntänyt Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellistä osaamista toiminnassaan: Yliopiston liikuntatieteelliseltä linjalta Jyväskylästä on tullut useita valmentajia, jotka myöhemmin ovat päässeet näyttämään kyntensä isommilla areenoilla, jopa maajoukkueessa asti. Monet yliopistoa Jyväskylässä käyneet ovat valmentaneet urallaan jyväskyläläisiä. Tunnetuimpia Jyväskylässä valmennusoppinsa saaneita ovat Erkka Westerlund, Sakari Pietilä, Mika Toivola, Hannu Aravirta, Mika Saarinen, Matti Alatalo, Jukka Rautakorpi, Risto Dufva sekä Raimo Summanen joka sai suurimman osan opistaan Seppo Rantaselta. Monet Jyväskylässä oppinsa saaneet ovat valmentaneet myöhemmin maajoukkuetta. Myös entinen valmentaja Risto Dufva on ollut maajoukkueen palveluksessa. Nykyään JYPin päävalmentaja on Marko Virtanen.

Tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Logot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2014 JYPin silloinen toimitusjohtaja, Kari Tyni, kertoi nykyisen logon olevan arvokas osa JYPin brändiä. Hänen mukaansa tunnus yhdistettiin ja yhdistetään edelleen vahvasti Keski-Suomeen.[30]

Pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JYP on pelannut paljolti kotimaisin avuin, mutta se on toisinaan onnistunut hankkimaan laadukkaitakin ulkomaalaisvahvistuksia joukkueeseensa.kenen mukaan? Vuoteen 2007 asti JYP ei pienenä joukkueena pystynyt kilpailemaan suurempia seuroja vastaan pelaajapalkkioissa, joten monet huippunimet jäivät JYPiltä saamatta, ja sen täytyikin keskittyä lähinnä kasvattajan rooliin sekä ottamaan joukkueeseensa sellaisia pelaajia, jotka eivät vastuuta muualla saaneet. Monet pelaajat kuitenkin kehityttyään lähtivät muihin joukkueisiin.

JYPin etuna on usein ollut se, että isommissa joukkueissa pimentoon jääneet pelaajat ovat lyöneet itsensä läpi pelatessaan Jyväskylässä. Tällaisista pelaajista esimerkkejä on monia, esimerkkeinä Jarkko Immonen, Antti Virtanen, Ville Mäntymaa, Pekka Tuokkola ja Markus Hännikäinen.

Syksyllä 2007 tehdyn ison muutoksen jälkeen JYP on houkutellut paitsi uusia pelaajia kasvamaan, myös todellisia huippunimiä. Myös aiemmin Jyväskylästä lähteneet pelaajat ovat toisinaan palanneet Jyväskylään, kuten Tuomas Pihlman.

Ari-Pekka Siekkisen lopetettua maalivahdinuransa ja tultuaan JYPin maalivahtivalmentajaksi, on Jyväskylä alkanut tuottaa laadukkaita maalivahteja. Jyväskylästä ovat vauhtia hakeneet muiden muassa Mika Lehto, Tero Leinonen, Ari Ahonen, Aleksis Ahlqvist, Tommi Nikkilä ja Tommi Satosaari.

Nykyään JYP on panostanut pelaajabudjetteihin valtavasti. Se huomattiin jo kaudella 2007. Ei voida enää puhua omista kasvattipelaajista, koska JYP on alkanut ostaa huippupelaajia muista joukkueista, kuten Jani Tuppuraisen KalPasta ja Vili Sopasen Pelicansista. Jopa maajoukkuetasoiset pelaajat siirtyvät JYPiin pelaamaan, tällaisesta esimerkkinä Antti Pihlström. JYPin juniorityö tuottaa edelleen hedelmää. JYPin tunnetuista nimistä esimerkiksi JP Hytönen, Harri Pesonen ja Sami Vatanen ovat JYPin omia kasvatteja. JYPin kasvateista Jyri Marttinen pelaa SM-liigassa ja moni Jyväskylässä kasvanut pelaa nykyisin ulkomailla, kuten Sami Vatanen. Ville Mäntymaa kasvoi JYPissä maajoukkuetason puolustajaksi ja siirtyi JYPistä Ruotsiin, samoin Jarkko Immonen joka siirtyi JYPistä KHL-liigaan. JYPissä pelaajia houkuttelevana etuna oli myös se että syksystä 2008 kevääseen 2010 asti JYPin päävalmentaja toimi myös maajoukkueen kakkosvalmentajana.

JYPistä NHL:ään varatut pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäädytetyt numerot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JYP Hall of Fame[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JYP avasi kunniagallerian 3. helmikuuta 2018 Kalevan Palloa vastaan pelatun ottelun yhteydessä. Seura nimesi Hall of Fameen ensimmäisinä niminä jo jäädytettyjen pelinumeroiden lisäksi seuraavat henkilöt:[32]

Nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JYP on pelannut kahtena kautena peräkkäin mitaleille ja kaudelle 2010–11 JYP valmistautui myös yhtenä ennakkosuosikeista. JYPissä tapahtui paljon muutoksia kevään 2009 mestaruuden jälkeen. Joukkueen kantavina voimina toimineet ja Jypissä tasoaan nostaneet pelaajat Ville Mäntymaa ja Jarkko Immonen siirtyivät ulkomaille. Mäntymaalle löytyi korvaaja omista junioreista: Sami Vatanen näytti jo ensimmäisellä liigakaudellaan olevan SM-liigan puolustaja. Jarkko Immosen korvaaja olikin vaikeampi löytää. JYP aloitti kauden 2009–10 vaisusti ja joukkueen johto etsi hyökkäyspäähän vahvistusta. Korvaajia löytyikin kauden edetessä, JYP otti joukkueeseensa muualla vaille pelipaikkaa jääneet Steve Kariyan, Jussi Makkosen ja Antti Pihlströmin. Tämä aiheutti sen, että JYP joutui kierrättämään pelaajia ja niinpä esimerkiksi pitkäaikainen JYP-ikoni Antti Virtanen istui välillä katsomossa vailla peliaikaa. Myös edellisellä kaudella huipulle nousseet Miika Lahti ja Harri Pesonen joutuivat ottamaan vauhtia mestiksen D-teamista. Yhteistyö mestisjoukkueen kanssa tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden kaikille pelaajille saada kokemusta todellisista otteluista jos varsinaisessa joukkueessa ei jostain syystä peliaikaa saa. Jyväskylässä hyödynnetään myös kaupungin runsasta koulutustarjontaa. Pelaajia yritetään kannustaa kouluttautumaan ja näin valmistamaan itseään peliuran jälkeiseen elämään.[33]

Pitkäaikainen JYPin näkyvin hahmo Sinuhe Wallinheimo lopetti uransa keväällä 2010 joukkueen juhliessa pronssimitaleita. JYP hankki joukkueeseen Tuokkolan aisapariksi Joni Myllykosken joka on aloittanut vahvasti. Pekka Tuokkola toimii edelleen ykkösvahtina. Jypissä pelaa runsaasti omia kasvatteja, mutta myös rahakkaita sopimuksia muualta tulleiden pelaajien kanssa on tehty. JYP ei ole enää pikkujoukkue, vaikka hallin yleisökapasiteetti onkin sarjan pienin. JYP tekee runsaasti yhteistyötä eri tahojen kanssa, uusimpana yhteistyösopimus NHL-seura Boston Bruinsin kanssa. JYPin liikevaihto on kasvanut runsaasti 2000-luvun puolenvälin jälkeen. Budjetin on arvioitu olevan noin 7,7 miljoonaa euroa. Kaudella 2008–09 JYP tuotti tappiota 72 000 euroa mestaruudesta huolimatta. JYPin toiminta onkin mahdollista runsaan yhteistyön ansiosta. Pelaajabudjeteista joukkueet eivät tarkkaan kerro, mutta JYPillä sen on arvioitu olevan hieman yli 2 miljoonaa euroa. Kaudelle 2010–11 JYP lähti noin 6,2 miljoonan euron budjetilla mikä on SM-liigan 5. suurin.

21. syyskuuta 2011 alkoivat spekulaatiot päävalmentaja Risto Dufvan sopimuksen purkamisesta. Vuoteen 2014 asti ollut sopimus purettiin erimielisyyksien vuoksi. Myöhemmin JYP tiedotti tehneensä sopimuksen entisen kakkosvalmentajan Jyrki Aho kanssa, joka jo hoiti päävalmentajan pestiä virkaa tekevänä. Kakkosvalmentajaksi palkattiin joukkueen A-nuorien valmentaja Marko Virtanen. Apuvalmentajana toiminut Virtanen aloitti päävalmentajana kauden 2012–13 jälkeen ja hänen sopimuksensa kesti aluksi vuoteen 2015 asti.[34] Myöhemmin sopimusta jatkettiin.

Nykyinen joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JYPin kokoonpano n · k · m
Kokoonpano Valmentajat
Maalivahdit
Hyökkääjät
Päävalmentaja

Apulaisvalmentajat


Selitykset
 • (C) Kapteeni
 • (A) Varakapteeni

Lähde: Joukkue JYP Jyväskylä Oy.
Päivitetty: 10.1.2018

Valmennus ja huolto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marko Virtanen on toiminut JYPin päävalmentajana kaudesta 2013–2014 lähtien. Hän seurahistorian pitkäaikaisin päävalmentaja.[35]

Naisten joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JYPin naisten joukkue perustettiin alun perin nimellä Hockey Cats.[36] JYP Naiset on voittanut naisten Suomen-mestaruuden vuosina 1997, 1998[37] ja 2016. SM-hopeaa se on saanut vuosina 1999, 2013,[37] 2014 ja 2015.[38] JYPin pelaajat ovat saavuttaneet useita arvokisamitaleja naisten maajoukkueessa. Esimerkiksi kevään 2015 MM-pronssijoukkueessa pelasi neljä JYPin pelaajaa: Jenni Hiirikoski, Rosa Lindstedt, Saila Saari ja Riikka Välilä.[39] Vuonna 2017 JYP ei saanut kootuksi joukkuettaan kasaan, pelaajapulan vuoksi. Usea JYP:n pelaaja lähti Ruotsiin pelaamaan naisten mestaruussarjaa. Paikan otti Rauman Lukko, Mestis-sarjan voittanut joukkue.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. JYPin historia jypliiga.fi. JYP. Viitattu 12.4.2009.
 2. a b Jyväskylän jäähallin uudeksi nimeksi LähiTapiola Areena JYP Jyväskylä. 21.6.2017. Viitattu 6.8.2017.
 3. Aku Vallenius JYPin toimitusjohtajaksi jypliiga.fi. 24.5.2016. JYP Jyväskylä Oy. ”Aku Vallenius on JYPin uusi toimitusjohtaja.” Viitattu 27.6.2016.
 4. Yhteystiedot JYP Jyväskylä Oy. Viitattu 8.6.2016.
 5. JYPille kitkerä tappio Helsingissä jypliiga.fi. 17.9.2016. JYP Jyväskylä Oy. Viitattu 18.9.2016.
 6. JYP ja KeuPa HT aloittavat yhteistyön. JYP-Akatemian toiminta loppuu. jypliiga.fi. 18.4.2017. JYP Jyväskylä Oy. ”JYP ja KeuPa HT ovat solmineet kauden 2017-2018 kattavan yhteistyösopimuksen koskien pelaajaliikennettä sekä markkinoinnillista yhteistyötä.” Viitattu 23.4.2017.
 7. Bruins Enter Partnership with Finnish Club bruins.nhl.com. 8.9.2010. Boston Professional Hockey Association, Inc.. Viitattu 31.3.2016. (englanniksi)
 8. JYP jääkiekon Suomen mestari yle.fi. 14.4.2009. Yleisradio Oy. ”Kyseessä oli JYPin seurahistorian ensimmäinen jääkiekon Suomen mestaruus.” Viitattu 30.3.2017.
 9. JYP on Suomen mestari 2012! liiga.fi. 23.4.2012. Jääkiekon SM-liiga Oy. ”JYP on voittanut jääkiekon Suomen mestaruuden 2012.” Viitattu 30.3.2017.
 10. a b c d JYP - Historia Viitattu 19.3.2010.
 11. JYP Jääkiekon SM-liiga Oy. Viitattu 10.9.2013.
 12. Välivaara ja Malmivaara Synergia-areenalle ksml.fi. 21.4.2008. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 19.3.2010.
 13. JYP juniorit - historiaa Viitattu 19.3.2010.
 14. Jyppi on hyvä joukkue, tuumasi Urama ksml.fi. 4.3.2008. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 19.3.2010.
 15. Oy Suomen Tietotoimisto – Finska Notisbyrån Ab: JYP-suuruus Siekkisen paita nousee kattoon ksml.fi. 4.11.2013. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 11.4.2017.
 16. Lindroos, Jussi: Siekkisen numero jäädytetään tänään - "Juniorina siskot vetivät varusteet pulkalla bussipysäkille" yle.fi. 22.11.2013. Yleisradio Oy. Viitattu 11.4.2017.
 17. Kanerva, Juha: Ludvig Borga oli viherpiipertäjä. IS Urheilu, 2010, nro 12.1., s. 9.
 18. Sinuhe Wallinheimo The Internet Hockey Databasessa (HockeyDB.com) (englanniksi)
 19. Sinuhe Wallinheimo Suomen kansanedustajat. Eduskunta. Viitattu 11.4.2017.
 20. Hallitsevan mestarin uudet haasteet Jatkoaika.com. 4.9.2009.
 21. JYP 2011–2012: Löytyykö viimeinen terä? Jatkoaika.com. 1.9.2011.
 22. SM-liigan ottelutilastot Liiga.fi.
 23. Mestareissa muutoksia – JYP 2012-2013 jatkoaika.com. 4.9.2012.
 24. SM-liigan ottelutilastot Liiga.fi.
 25. JYP voitti historiallisen European Trophyn mestaruuden Iltasanomat.fi. 23.12.2013.
 26. Tarkki torjui JYPin European Trophyn voittoon mtv.fi. 22.12.2013. MTV Oy.
 27. JYP ja KeuPa HT aloittavat yhteistyön. JYP-Akatemian toiminta loppuu. jypliiga.fi. 18.4.2017. JYP Jyväskylä Oy. ”JYP ja KeuPa HT ovat solmineet kauden 2017-2018 kattavan yhteistyösopimuksen koskien pelaajaliikennettä sekä markkinoinnillista yhteistyötä. JYP-Akatemian toiminta loppuu.” Viitattu 23.4.2017.
 28. Virtanen, Vinski: TPS:n tie tyssäsi CHL:ssä − JYP ei yltänyt lohkonsa voittoon Jatkoaika.com. 10.10.2017 kello 23.06. Jatkoaika ry. ”Lohkon ykkössijaa tavoitellut JYP jäi toiseksi, kun Zug kaatoi Wienin Capitalsin varsinaisella peliajalla 3−1.” Viitattu 16.2.2018.
 29. Korkalainen, Jere: Hurjaa draamaa välierissä − Immonen johdatti JYPin CHL-finaaliin Jatkoaika.com. 16.1.2018 kello 21.04. Jatkoaika ry. Viitattu 16.2.2018.
 30. Tuominen, Matti: JYPin logo vaihtoon? Näin seura kommentoi ksml.fi. 10.8.2014. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 31.3.2016.
 31. JYP jäädyttää Siekkisen pelinumeron KSML.fi. 4.11.2013. Viitattu 22.11.2013.
 32. JYPille upea voitto KalPasta – seuraavaksi edessä CHL-finaali! jypliiga.fi. 3.2.2018. JYP Jyväskylä Oy. Viitattu 4.2.2018.
 33. JYP ja D-Kiekko perustavat kiekkoilijoiden ammattikorkean 4.4.2008. JYP. Viitattu 3.10.2010.
 34. Jyrki Aho päävalmentajaksi 24.9.2011. Viitattu 28.9.2011.
 35. Marko Virtasesta pitkäaikaisin JYP-päävalmentaja jypliiga.fi. 28.9.2017. Viitattu 2.11.2017.
 36. JYP Naiset on meille kuin toinen perhe” jypliiga.fi. 20.11.2013. Jyväskylä: JYP Jyväskylä Oy. Viitattu 7.5.2015.
 37. a b Naisten SM-sarjan mitalijoukkueet 1983-> jaakiekkomuseo.vapriikki.fi. Suomen Jääkiekkomuseoyhdistys ry. Viitattu 5.7.2015.
 38. Naisten Suomen mestari 2015 - Espoo Blues! leijonat.fi. 11.3.2015. Suomen Jääkiekkoliitto – Finlands Ishockeyförbund ry. Viitattu 5.7.2015.
 39. Mennander, Pasi: Tämä joukkue palautti Naisleijonat mitalikantaan arvokisoissa! leijonat.fi. 4.4.2015. Suomen Jääkiekkoliitto – Finlands Ishockeyförbund ry. Viitattu 5.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]