Mestarien liiga (jääkiekko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo eurooppalaisesta jääkiekkokilpailusta. Kanadassa pelattavasta jääkiekkosarjasta kertoo artikkeli Canadian Hockey League.
Champions Hockey League
Jääkiekon Mestarien liiga
Champions Hockey League logo (2).svg
Laji Jääkiekko
Perustettu 2008
Toimitusjohtaja Martin Baumann
Joukkueita 32
Hallitseva mestari Tappara
Eniten mestaruuksia Frölunda HC (4)
Sivusto Champions Hockey League

Jääkiekon Mestarien liiga eli CHL (lyhenne sanoista Champions Hockey League) on eurooppalaisten jääkiekkoseurojen turnaus. Vaikka IIHF oli mukana CHL:n perustamisessa, ei turnauksessa pelata virallisesti Euroopan mestaruudesta.lähde?

Ensimmäinen CHL pelattiin kaudella 2008–2009, ja se korvasi aiemmin pelatun European Champions Cupin. Mestariksi kruunattiin sveitsiläinen Zürich Lions.

Sarjaa alettiin pelata uudelleen kaudella 2014–2015, jolloin se korvasi välissä pelatun European Trophyn. Kilpailuun osallistuu viisi joukkuetta Ruotsista ja Suomesta, neljä joukkuetta Sveitsistä ja Tšekistä ja kolme joukkuetta Saksasta ja Itävallasta. Mukana on myös Slovakian, Norjan, Tanskan, Valko-Venäjän, Ranskan, Puolan ja Iso-Britannian mestarit, sekä Continental Cup -voittaja.[1]

Sarjan omistavat perustajaseurat yhdessä kuuden maan pääsarjan ja IIHF:n kanssa.

CHL toimii lähes samalla tavalla kuin jalkapallon mestarien liiga.

Kaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2008–2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomesta, Tšekistä, Ruotsista ja Venäjältä osallistui kustakin kaksi joukkuetta kaudella 2008–2009 pelattavaan Champions Hockey Leagueen. Nämä joukkueet olivat maansa mestari sekä runkosarjan voittaja tai molemmat loppuottelijat, kuten Suomessa ensimmäisellä kaudella. Jos runkosarjan voittaja ja mestari oli sama joukkue, pääsi mukaan runkosarjan kakkonen. Venäjältä toinen osallistuja oli kuitenkin hallitseva Euroopan mestari Metallurg Magnitogorsk, joka pelasi myös Champions Hockey Leaguen voittajalle jatkossa kuuluvalla paikalla Victoria Cupissa NHL-joukkue New York Rangersia vastaan.

Slovakiasta, Sveitsistä ja Saksasta mukaan pääsivät maan mestarit.

12. joukkue selvisi 12.–14. syyskuuta 2008 Nuremburg Arenassa, Saksassa pelatussa karsintaturnauksessa, johon osallistuivat saksalainen Sinupret Ice Tigers, sveitsiläinen SC Bern ja slovakialainen HC Košice. SC Bern varmisti viimeisen Mestarien liiga -paikan voittamalla sekä Ice Tigersin (4–1) että HC Kosicen (5–4).

Champions Hockey Leaguen 12 joukkuetta oli jaettu neljään kolmen joukkueen lohkoon, joissa pelattiin kaksinkertainen sarja lokakuusta joulukuuhun. Kaikki ottelut pelattiin keskiviikkoisin kansallisten sarjojen lomassa. Lohkojen voittajat etenivät välierään, jotka pelattiin kaksiosaisina siten, että enemmän pisteitä kerännyt sai välieräotteluista jälkimmäisen kotiottelukseen.

Kaksiosaisten välierien voittajat pääsivät finaaliin. Myös finaali pelattiin kaksiosaisena ja jälkimmäinen ottelu enemmän pisteitä keränneen kotikentällä.

Mestarien liigan mestari pääsi pelaamaan Victoria Cupissa myöhemmin määrättävää NHL-joukkuetta (tai joukkueita) vastaan: ensimmäisellä kaudella Metallurg Magnitogorsk, joka voitti European Champions Cupin vuonna 2008. Se sai Bernissä 1. lokakuuta 2008 pelatussa ottelussa vastaansa New York Rangersin, joka voitti ottelun 3–4.

CHL:n palkintopotti oli aikanaan Euroopan seurajoukkuekiekkoilun suurin. Se oli yhteensä 10 miljoonaa euroa, josta voittaja sai miljoonan. Turnauksen palkintopokaalina kiersi Silver Stone Trophy, aivan kuten Champions Hockey Leaguen edeltäjien, EHL:n ja ECC:n, aikana.

Kausi 2014–2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CHL:ään osallistui 44 joukkuetta 12 eri maasta. Suomesta ja Ruotsista oli molemmista kahdeksan joukkuetta, Saksasta, Sveitsistä ja Tšekistä jokaisesta kuusi ja Itävallasta kolme. Edellä mainituista maista tulleet 26 perustajaseuraa olivat mukana automaattisesti. Menestysperustein CHL:ään osallistui yhteensä 12 joukkuetta. Niin sanotulla villillä kortilla CHL:ään osallistuivat Slovakian, Ranskan, Norjan, Tanskan ja Iso-Britannian mestarit. Lisäksi mukana oli Continental Cupin voittaja.

Joukkueet oli jaettu neljän joukkueen lohkoihin. Lohkon jokainen joukkue kohtasi toisensa kotona ja vieraissa. CHL käynnistyi elokuun lopulla ja ensimmäiset ottelukierrokset pelattiin ennen kansallisten sarjojen alkua. Lohkovaiheen viimeiset ottelut pelattiin lokakuussa. Lohkojen voittajat ja viisi parasta lohkokakkosta (16 joukkuetta) etenivät pudotuspeleihin. Neljännesvälierät pelattiin marraskuussa, puolivälierät joulukuussa ja välierät tammikuussa. Otteluparit kohtasivat toisensa kotona ja vieraissa viikon välein. Finaali pelattiin 3. helmikuuta 2015, ja sen voitti Luleå numeroin 4–2. Loppuottelua isännöi kauden aiemmissa CHL-otteluissa paremmin menestynyt joukkue.

Kausi 2015–2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella turnaukseen osallistui 48 joukkuetta, jotka jaettiin kuuteentoista lohkoon. Näistä jokaisessa pelasi kolme joukkuetta.[2] Turnauksen voitti Frölunda HC ja toiseksi tuli Oulun Kärpät.

Kausi 2016–2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2016–2017 oli edelliskauden tapaan mukana 48 joukkuetta, jotka oli jaettu 16:een kolmen joukkueen alkulohkoon. Suomalaisista seuroista kaudella olivat mukana Tappara, HIFK, Kärpät, JYP, TPS ja KalPa, jotka kuuluvat myös turnauksen perustajajäseniin, sekä edelliskauden liigasijoitusten perusteella myös SaiPa ja Lukko.[3]

Kausi 2017–2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailuun osallistui viisi joukkuetta Ruotsista ja Suomesta, neljä joukkuetta Sveitsistä ja Tšekistä ja kolme joukkuetta Saksasta ja Itävallasta. 24 osallistumisoikeutta jaettiin kuuden liigan kesken edellisten kolmen kauden menestyksen perusteella. Lisäksi kilpailuun osallistuivat pudotuspelimestarit Slovakiasta, Norjasta, Tanskasta, Valko-Venäjältä, Ranskasta ja Puolasta sekä kaksi joukkuetta Isosta-Britanniasta. Kausi alkoi elokuussa 2017 ja finaali pelattiin 6. helmikuuta 2018.[4] Kauden finaalissa kohtasivat suomalainen JYP ja ruotsalainen Växjö Lakers, [5] joista voittajaksi selviytyi JYP. [6]

Kausi 2018–2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailuun osallistui 32 joukkuetta 14 eri maasta. Kausi alkoi 30. elokuuta ja päättyi 5. helmikuuta 2019 pelattuun finaaliin.[7] Mestaruuden voitti ruotsalainen Frölunda Indians, joka kaatoi finaalissa saksalaisen Red Bull Münchenin lukemin 3–1.[8]

Kausi 2020–2021[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailua ei järjestetty koronaviruspandemian vuoksi.[9]

Kausi 2021–2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella finaalivoiton vei Rögle BK. Tampereen Tappara oli finaalivastus ja yltäen toiseksi. Sitä ennen, kukisti Röglen joukkue kestomenestyjä Frölundan, sekä ensi kertaa näin pitkälle edenneen, Tapparan joukkue kaatoi RB Münchenin.

Kausi 2022-2023[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisjoukkue Mikkelin Jukurit hämmästytti nousemalla 8 parhaan joukkoon. Finaali-nelikossa olivat Luleå HF, jolle Frölunda HC putosi voittolaukaus-kisan jälkeen. Toinen kisapari oli Tampereen Tappara sekä EV Zug Sveitsistä.

Mestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Voittaja Hopeaa
2009 Sveitsi ZSC Lions Venäjä Metallurg Magnitogorsk
2015 Ruotsi Luleå HF Ruotsi Frölunda HC
2016 Ruotsi Frölunda HC Suomi Oulun Kärpät
2017 Ruotsi Frölunda HC Tšekki HC Sparta Praha
2018 Suomi JYP Ruotsi Växjö Lakers
2019 Ruotsi Frölunda HC Saksa EHC München
2020 Ruotsi Frölunda HC Tšekki Mountfield HK
2021 Ei järjestetty, syynä koronaviruspandemia
2022 Ruotsi Rögle BK Suomi Tappara
2023 Suomi Tappara Ruotsi Luleå HF

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]