Pelinumeron jäädyttäminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pelinumeron jäädyttäminen on yhdysvaltalaisesta ammattilaisurheilusta ympäri maailmaa levinnyt kunnianosoitus joillakin ansioilla kunnostautuneelle pelaajalle. Yleensä pelinumeron jäädyttää urheiluseura, jonka riveissä pelaaja on vaikuttanut, eikä hänen numeroaan saa enää jäädyttämisen jälkeen käyttää kukaan. Poikkeuksia tästä ovat baseballpelaaja Jackie Robinsonin (42) ja jääkiekkoilija Wayne Gretzkyn (99) numerot, jotka on jäädytetty koko liigan kattavasti Major League Baseballissa ja National Hockey Leaguessa.

Tavan noudattamista on tietyissä tapauksissa yritetty rajoittaa. Kansainvälinen jalkapalloliittokin on yrittänyt estää muutamien numeroiden jäädyttämisen. FIFA ei ole esimerkiksi sallinut Argentiinan jalkapallomaajoukkueelle lupaa jäädyttää Diego Maradonan (10) pelinumeroa.

Suomessa jäädytetyn pelinumeron omaavien ammattilaispelaajien jälkeläisillä on ollut perinteisesti oikeus halutessaan käyttää tätä numeroa. Esimerkiksi jääkiekkoilija Timo Nummelinin (3) jäädytettyä pelinumeroa on hänen jälkeensä saanut TPS:ssä käyttää ainoastaan hänen poikansa Petteri Nummelin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]