Pelinumeron jäädyttäminen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pelinumeron jäädyttäminen on yhdysvaltalaisesta ammattilaisurheilusta ympäri maailmaa levinnyt kunnianosoitus joillakin ansioilla kunnostautuneelle pelaajalle. Yleensä pelinumeron jäädyttää urheiluseura, jonka riveissä pelaaja on vaikuttanut, eikä hänen numeroaan saa enää jäädyttämisen jälkeen käyttää kukaan. Poikkeuksia tästä ovat baseball-pelaaja Jackie Robinsonin (42) ja jääkiekkoilija Wayne Gretzkyn (99) numerot, jotka on jäädytetty koko liigan kattavasti Major League Baseballissa ja NHL:ssa.

Tavan noudattamista on tietyissä tapauksissa yritetty rajoittaa Yhdysvalloissa ja jalkapallossa FIFA on yrittänyt estää muutamien numeroiden jäädyttämisen. FIFA ei ole esimerkiksi antanut Argentiinan jalkapallomaajoukkueelle lupaa jäädyttää Diego Maradonan (10) pelinumeroa.[1]

Suomessa jäädytetyn pelinumeron omaavien ammattilaispelaajien jälkeläisillä on ollut perinteisesti oikeus halutessaan käyttää tätä numeroa. Esimerkiksi jääkiekkoilija Timo Nummelinin (3) jäädytettyä pelinumeroa on hänen jälkeensä saanut TPS:ssa käyttää ainoastaan hänen poikansa Petteri Nummelin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maradona, Diego messi-maradona.com. Viitattu 13.4.2011. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]