Pohjoisranta (Helsinki)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pohjoissatama)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin Pohjoisranta

Pohjoisranta (ruots. Norra Kajen) on Helsingin Kruununhaan kaupunginosan itäinen ranta ja sitä pitkin kulkeva katu. Se tunnetaan muun muassa Halkolaiturista (Vedkajen), joka toimii nykyisin historiallisten puualusten kotipaikkana. Nimensä se on saanut niiltä ajoilta, kun Pohjoisrannan laituri oli vielä puutavaran tuontisatama. Koko Helsingin satama sijaitsi Pohjoisrannassa 1600–1700-luvuilla. Lisäksi Pohjoisrannalta on pengeryhteys Tervasaaren saarelle ja ulkoilualueelle. Pohjoisrantaa reunustavat muun muassa Onni Tarjanteen ja Lars Sonckin sekä Theodor Höijerin suunnittelemat arvorakennukset.

Pohjoisrantaa yöaikaan

Sen jälkeen, kun Pohjoisrannasta Sörnäisten rantatielle johtava Hakaniemen silta vuonna 1961 valmistui, Pohjoisrannasta tuli myös tärkeä liikenneväylä. Yhdessä Esplanadin ja Sörnäisten rantatien kanssa se on osa keskustasta Lahdenväylälle ja Itäväylälle johtavaa pääväylää, joka samalla on osa valtateitä 4 ja 7 sekä Eurooppatietä E75. Katu on myös pääyhteys Eteläsatamaan ja Olympiaterminaaliin. Pohjoisrantaa pitkin kulkee noin 29 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.[1]

Katua levennettiin pengertämällä merelle päin 1990-luvun alussa, jolloin aivan rantaan saatiin myös leveä jalankulku- ja pyörätie. Nykyisin kadun keskellä on varsinainen liikenneväylä ja länsireunassa rakennusten edessä puurivillä erotettu erillinen ajorata, jossa vain kadun varren rakennuksiin johtava liikenne ja niihin liittyvä pysäköinti on sallittu.

Carl Ludvig Engelin vesivärimaalaus Pohjoissatamasta vuonna 1816. Keskellä vanha tulli- ja pakkahuone.

Rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kruunusillat | Raitiotieyhteys Laajasaloon | Yleissuunnitelma (pdf) (s. 26, 1.5 Liikenteen nykytila ja tulevaisuuden hankkeet) Uutta Helsinkiä. 2016. Kruunusillat, Helsingin kaupunki. Viitattu 11.4.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.