Taitoluistin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taitoluistimet,

Taitoluistin on taitoluistelua varten valmistettu luistin. Taitoluistinten terä on teroitettu niin että siinä on sisä- ja ulkoterä. Terän kärjessä on piikit, joiden muoto ja koko vaihtelevat terän käyttötarkoituksen mukaan. Luistimen kenkä on yleensä tehty nahasta, mutta nykyään se saattaa olla myös muovista.

Naisten taitoluistimet ovat yleensä valkoisia ja miesten mustia. Muodostelmaluistelujoukkueet maalavat joskus luistimensa beigeksi, (mutta yleensä muodostelmaluistelijoille on jo valmiiksi beiget luistimet) tai jollain muulla yhtenäisellä värillä.

Taitoluistin valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Yksinluistelijat tarvitsevat jäykemmät luistimet kuin muodostelmaluistelijat ja jäätanssijat. Usein myös muodostelmaluistelijoiden ja jäätanssijoiden kengät ovat hieman matalampia.

Muodostelmaluistelu- ja jäätanssiterät ovat lyhyempiä kuin yksinluisteluun tarkoitetut. Ne ovat suurin piirtein kengän pituisia ja kaarevampia.

Suomessa tunnetuimpia taitoluistinmerkkejä ovat Risport, Edea, Graf, Jackson Ultima, Wifa ja Riedell ja taitoluistinteriä valmistavat muun muassa Wilson ja Mitchel&King.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta taitoluistin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.