Itse valtiaat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itse valtiaat
Itse valtiaiden alkuruutu 4. ja 5. tuotantokaudelta. Ylärivi vasemmalta oikealle: Ben Zyskowicz, Päivi Räsänen, Mauri Pekkarinen, Tarja Halonen, Seppo Kääriäinen, Anneli Jäätteenmäki, Pentti Arajärvi. Alarivi vasemmalta oikealle: Ville Itälä, Sauli Niinistö, Paavo Lipponen, Erkki Tuomioja, Suvi-Anne Siimes.
Itse valtiaiden alkuruutu 4. ja 5. tuotantokaudelta. Ylärivi vasemmalta oikealle: Ben Zyskowicz, Päivi Räsänen, Mauri Pekkarinen, Tarja Halonen, Seppo Kääriäinen, Anneli Jäätteenmäki, Pentti Arajärvi. Alarivi vasemmalta oikealle: Ville Itälä, Sauli Niinistö, Paavo Lipponen, Erkki Tuomioja, Suvi-Anne Siimes.
Tyyli komedia, satiiri, tietokoneanimaatio
Kestoaika n. 11–15 min
Luoja(t) Olli Haikka
Riina Hyytiä
Pääosissa Mika Ala-Panula
Heikki Hilander
Erja Manto
Jukka Puotila
Paul Westlake
Mari Perankoski
Alkuperämaa Suomi Suomi
Alkuperäiskieli suomi
Verkko Yle TV1
Esitetty 14. huhtikuuta 2001 – 5. tammikuuta 2008
Tuotantokausia 14
Jaksoja 233 (+ 7 extraa)
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Oy Filmiteollisuus Fine Ab
Palkinnot
Voitetut Venla (2002)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Itse valtiaat oli suomalainen poliittinen satiirisarja, jossa esiintyivät suomalaisia poliitikoita parodioivat animaatiohahmot. Filmiteollisuus Finen tuottama sarja oli toteutettu tietokoneanimaatiotekniikkaa apuna käyttäen. Sarjan animaatiototeutuksesta vastasi animaatiostudio Anima Vitae. Alkuperäinen idea sarjan teosta tuli sen tulevalta tuottajalta Olli Haikalta. Itse valtiaiden ensimmäinen jakso lähetettiin 14. huhtikuuta 2001. Viimeinen jakso esitettiin 5. tammikuuta 2008. Sarja on musikaalijaksoja lukuun ottamatta ollut Yle Areenassa pysyvästi katsottavana helmikuusta 2021 lähtien.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse valtiaiden pilottijakso oli seitsemän minuutin mittainen. Sen animaatiototeutuksesta vastasi animaatiostudio Anima Vitae. Pilottijakso lähetettiin 14. huhtikuuta 2001. Ääninä jaksossa olivat Mika Ala-Panula ja Jukka Puotila.

Itse valtiaiden muut jaksot olivat viidentoista minuutin mittaisia. Lisäksi tuotantokausien päätteeksi oli tehty pitkiä erikoisohjelmia: uutenavuotena 2002 Itse valtiaat – Avaruusmusikaali, toukokuussa 2003 Operation ESC, uutenavuotena 2003 Itse valtiaat – Kuningasmusikaali, jouluna 2004 Itse valtiaat – Urheilumusikaali, uutenavuotena 2005 Itse valtiaat – Agenttimusikaali ja uutenavuotena 2006 Itse valtiaat -länkkäri: Haaveratsastajat. Erikoisjaksot ovat Operation ESC:tä ja Länkkäri: Haaveratsastajia lukuun ottamatta olleet musikaaleja, joissa hahmot on laitettu laulamaan tunnettuja iskelmiä uusin poliittisin sanoin. Laulut ovat samaan aikaan julkaistu myös levyillä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse valtiaat herätti pahennusta eräissä poliittisissa piireissä. Kokoomusnuoret vaati maaliskuussa 2004 sarjaa hyllytettäväksi, koska heidän mielestään se keskittyi epätasapuolisesti kokoomuksen silloisen puheenjohtaja Ville Itälän ja yleisemminkin kokoomuksen julkisuuskuvan pahentamiseen. Itälä esitettiin sarjassa lapsellisena, täysistunnoissa nukkuvana, Turun murretta vääntävänä tomppelina[1].[2] Asia otettiin puheeksi mediassa, kun julkaistiin jakso nimeltä "ÄKS-arkisto", jonka lopussa Itälä tuomittiin "poliittiseen unohdukseen".[3] Itälä itsekin kertoi uskovansa, että ohjelma vahingoitti hänen julkisuuskuvaansa. Hänen mukaansa se luultavasti vaikutti siihen, että hän joutui eroamaan kokoomuksen puheenjohtajan paikalta.[1] Maaliskuussa 2006 keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa valitti pääkirjoituksessaan, että Itse valtiaiden ja Uutisvuodon "pääjuonteeksi on jo kauan sitten muodostunut poliittisen keskustan jauhaminen suohon" ja muita nälvitään vain näön vuoksi. Suomenmaan mukaan vastuussa oli ohjelmajohtaja Riitta Pihlajamäki.[4]

Sarja sai kuitenkin myös paljon kiitosta ja oli Suomen katsotuimpia tv-ohjelmiaselvennä. Sarja palkittiin vuonna 2002 parhaan viihdeohjelman Venla-palkinnolla. Keskustan kansanedustaja, entinen eduskunnan varapuhemies ja Itse valtiaiden loppuaikoina puolustusministerinä toiminut Seppo Kääriäinen kertoi pitävänsä häntä esittävästä hahmostalähde? ja vihreiden Osmo Soininvaara harmitteli sitä, ettei tuolloin Itse valtiaissa esiintynyt ketään vihreää poliitikkoalähde?.

Helsingin Sanomissa julkaistiin sarjasta negatiivisia arvioita. Jukka Kajava ja Jyrki Räikkä totesivat animaatiosarjan tuottamisen olevan niin hidasta, että Itse valtiaat ei kyennyt kommentoimaan tuoreita politiikan tapahtumia vaan jäi toistamaan samoja karikatyyrejä jaksosta toiseen. Katja Martelius irvaili sarjan olleen niin yhteiskuntakriittinen, että "poliitikot loukkaantuivat, jos eivät saaneet omaa hahmoaan pelleilemään sarjaan".[5]

Sarjassa vakituisesti esiintyneet hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarja Halonen

Itse valtiaissa esiintyi monia päivänpolitiikasta tunnettuja henkilöitä. Hahmoiksi on valikoitunut eduskunnan tunnetuimpia kasvoja, jotka olivat usein puolueidensa puheenjohtajia tai ministereitä.

Pilottijakson hahmot

 • Tarja Halonen
 • Paavo Lipponen
 • Mauri Pekkarinen
 • Esko Aho
 • Mauno Koivisto
 • Martti Ahtisaari

Ensimmäisellä tuotantokaudella keväällä 2001 sarjan vakiohahmoihin kuuluivat:

Myöhemmin sarjaan tuotiin poliittisten muutosten ja henkilönvaihdosten jälkeen uusia hahmoja:

 • Päivi Räsänen (kansanedustaja ja puheenjohtaja, KD; mukana 2. tuotantokaudella.) Hahmoissa korostuivat kristillisyys ja konservatiivisuus. Hahmo oli mukana vain harvoissa jaksoissa. Hahmolla oli alun perin hiusnuttura, mutta se poistettiin myöhemmin. Räsänen itse luuli hahmoa aluksi Riitta Uosukaiseksi[6])
 • Ville Itälä (puheenjohtaja/sisäministeri ja myöhemmin europarlamentaarikko, Kok.; 3. kaudella)
 • Matti Vanhanen (puheenjohtaja/pääministeri, Kesk.; 6. kaudella)
 • Antti Kalliomäki (valtiovarainministeri ja myöhemmin opetusministeri, SDP; 6. kaudella)
 • Tanja Karpela, myöh. Saarela (kulttuuriministeri, Kesk.; 7. kaudella)
 • Jyrki Katainen (puheenjohtaja, Kok.; 8. kaudella)
 • Anni Sinnemäki (eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Vihr.; 9. kaudella)
 • Eero Heinäluoma (puheenjohtaja/valtiovarainministeri, SDP; 10. kaudella)
 • Paavo Väyrynen (ulkomaankauppa- ja kehitysministeri, Kesk; 14. kaudella)
 • Ilkka Kanerva (ulkoministeri, Kok; 14. kaudella)
 • Sirkka-Liisa Anttila (maa- ja metsätalousministeri, Kesk; 14. kaudella)

Kotimaisesta päivänpolitiikasta poistuneet hahmot poistettiin myös sarjan vakituisesta näyttelijäkaartista, mutta he eivät tällöin tyystin hävinneet sarjasta vaan tekivät siinä satunnaisia vierailuja ja sivurooleja. Näihin kuuluivat mm. Anneli Jäätteenmäki, Esko Aho ja Ville Itälä.

Kevään 2007 13. tuotantokaudella muutettiin ohjelmaa ja muutamia hahmoja. Esimerkiksi Tanja Saarelan ja Päivi Räsäsen hiukset muutettiin vastaamaan sen hetkistä tilannetta ja Suvi-Anne Siimeksen punainen jakku vaihdettiin tumman liikemiesmäiseen liituraitapukuun. Myös ohjelman tunnus muutettiin. Esimerkiksi Mauno Koiviston ja Martti Ahtisaaren loppuvitsi tulee samaan aikaan lopputekstien kanssa. Joskus presidenttien vitsin tilalla saattoi olla jotakin muuta.

Sarjan hahmoihin kuului myös fiktiivisiä tavallisia ihmisiä, joiden avulla joskus kuvattiin yhteiskunnallisia asioita esimerkiksi näyttämällä heidän keskustelevan poliitikkojen kanssa yhteiskunnallisista asioista. Näistä yleisimmin esiintyvä oli tuulipukuun pukeutunut, punanenäinen keski-ikäinen mies. Yksi oli Nanna, nuorehko blondinainen, josta yritettiin kerran tehdä poliitikkoa. Näihin hahmoihin kuuluivat myös nuorehko mies, keski-ikäisiä miehiä ja naisia sekä ainakin viisi lasta.

Muita sarjassa vierailleita henkilöitä ovat olleet Ison-Britannian pääministeri Tony Blair ja Venäjän presidentti Vladimir Putin, Hannu Karpo, Pertti Salovaara, Pentti Linkola, Timo Soini, Jope Ruonansuu, Hannu Lehtilä, Riitta Väisänen, Tarja Cronberg (hahmona puhuva peruna), Kari Rajamäki, Gerhard Schröder ja Jacques Chirac, Tony Halme, Juhani Tamminen, Sakari Pietilä, Ali Hasan al-Majidlähde?, Jan-Erik Enestam, Pekko Aikamiespoika, Konstaapeli Reinikainen, Pekka Sauri, George W. Bush, Juha Mieto, Urho Kekkonen, Tarja Filatov, Keijo Rosberg, Jukka Virtanen, Mikko Alatalo, Jorma Uotinen, Seppo Kanerva, Jaakko Laakso, Esko-Juhani Tennilä, Olli Rehn, Timo T. A. Mikkonen, Aira Samulin, Marco Bjurström, Miapetra Kumpula ja Mari Kiviniemi. Suurin osa näistä hahmoista esiintyi ainoastaan takaapäin tai niin, etteivät kasvot näkyneet, sillä tuottajilla ei useinkaan ollut varaa panostaa varsinaisen hahmon luomiseen. Loppuaikoina ohjelmassa esiintyivät myös Riitta Uosukaisen puhuva taulu ja Paasikiven puhuva äksy patsas.

Vakiorepliikit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osalla Itse valtiaiden hahmoista oli vakiorepliikkejä tai sanontoja, joita ne lausuivat hyvin usein. Näitä olivat Ben Zyskowiczin hey come on, Sauli Niinistön jep jep, Paavo Lipposen voi sitä/tätä [jonkin asian] määrää (esim. jaksossa YKsta päivää syksyllä 2002: Voi sitä Keskustan nuoleskelun ja sitä Ahon mielistelyn määrää ja vähän myöhemmin samassa jaksossa voi tätä ristivedon määrää), Matti Vanhasen surkeatahan tämä on, voi voi ja sappermentti, Seppo Kääriäisen perskuta tai perskutarallaa, Mauri Pekkarisen on perin x:ää (esim. on perin selvää, on perin oudoksuttavaa), Esko Ahon mitä minuun tulee ja niin on hyvä kuin käy, Martti Ahtisaaren peijooni soikoon sekä Eero Heinäluoman naturamenttoo. Sarjan varhaisemmilla tuotantokausilla keskustalaiset poliitikot käyttivät usein ”salaista Keskusta-tervehdystä”, jonka yhteydessä kuultiin muun muassa erilaisten kotieläinten ääniä.

Tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lauluja Itse valtiaat jaksoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Jaksossa soiva laulu
64. Julkkisehdokkaat "Vaikka nimi ois Tsyskovitsi"
65. Puolueet kuriin "Itälän ämmän poikkii"
66. YKsta päivää "Päivinsäde ja Menninkäinen (Päivänsäde ja menninkäinen)", "Aina tulee turpiin"
67. Erkkiä masennetaan "Pahat pojat"
68. Benin talli "Vaikka nimi ois Tsyskovitsi (Reprise)"
69. Marginaalit haltuun "Kaksi Presidenttiä (Kaksi vanhaa tukkijätkää)"
75. Supersankareita "Vaikka nimi ois Tsyskovitsi (Reprise)"
77. Henkilövaalit "Päivinsäde ja Menninkäinen (Päivänsäde ja menninkäinen) (Reprise)"
79. Viimeiset kiusaukset "Kaksi Presidenttiä (Kaksi vanhaa tukkijätkää) (Reprise)", "Sauli 0,5-vallaton", "Pahat pojat (Reprise)"
87. Operation ESC "My Heart Bleeds For You"
100. 200 apinaa "200 apinaa (12 apinaa)"
167. Kova vai pehmeä Sauli? "Zyssen StasiKGBCIA"
168. Demarihengen joululahja "Tanjan muodonmuutos (Polvistukaa)"
169. Uusi tuleminen "Pohjois-Savon politiikkaa (Elämää ja erotiikkaa)"
170. Hyvinvoinnin lähteillä "Ikuinen hippi (Psykedeliaa)"
171. Viimeinen sanasota "Mäntyniemen vangit"
222. Puppusanageneraattori Blondie: "Call Me"
224. Pyydä anteeks! Tehosekoitin: "Kaikki nuoret tyypit"
225. On totuuden aika Harmony Sisters: "Kodin kynttilät"

Muuta tuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse valtiailta on ilmestynyt televisiosarjan lisäksi:

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TV-elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dokumentti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Näin tehdään Itse Valtiaat (2003)

Pilottijakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Itse valtiaat pilotti – Demo: Eskon lähtö (2001)

Extra-jakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Matkustusturvallisuus (2008) oli neljän minuutin mittainen. Sen animaatiototeutuksesta vastasi Anima Vitae. Ääninä jaksossa ovat Mika Ala-Panula, Heikki Hilander ja Erja Manto. Jaksossa esiintyivät Paavo Väyrynen ja Ilkka Kanerva.

CD-levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CD-singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jätä rauhaan mun siili!/Pahat pojat (2002)
 • 200 apinaa (2003)
 • My Heart Bleeds For You (2003)

DVD-levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Itse valtiaat 1: Avaruusmusikaali + Montreux'n Kultaisen Ruusun 2003 kilpailuohjelma Operation ESC (2003)
 • Itse valtiaat 2: 6. tuotantokausi / syksy 2003 + Näin tehdään Itse valtiaat -dokumentti (2004)
 • Itse valtiaat 3: Kuningasmusikaali + 7. tuotantokausi / kevät 2004 (2004)
 • Itse valtiaat 4: Urheilumusikaali + 8. tuotantokausi / syksy 2004 (2005)
 • Itse valtiaat 5: Agenttimusikaali + 13 Toiveuusinta -äänestyksen voittajajaksoa (2006)
 • Itse valtiaat -boksi: Sisältää kolmen ensimmäisen Itse valtiaat -DVD:n materiaalit + Kaksi presidenttiä-sarjakuvan (2004)
 • Itse valtiaat - Arkistojen aarteita 1: Kevät 2001 - syksy 2001 tuotantokauden 17 jaksoa (2005)
 • Itse valtiaat - Arkistojen aarteita 2: Syksy 2001 tuotantokauden 16 jaksoa (2005)
 • Itse valtiaat - Arkistojen aarteita 3: Kevät 2002 tuotantokauden 17 jaksoa (2005)

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kolme Itse valtiaat -sarjakuva-albumia (2002–03)
 • Kuningassatu -juhlakirja (2004)
 • Kaksi Presidenttiä -minisarjakuva

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Vappunaamarit Tarja Halosen, Erkki Tuomiojan, Paavo Lipposen, Anneli Jäätteenmäen, Ben Zyskowiczin ja Sauli Niinistön hahmoista (2003)
 • Itse valtiaat -seinäkalenteri (2005)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Itälä: Itse Valtiaat -ohjelma vahingoitti imagoani Iltasanomat.fi. 4.3.2004. Viitattu 14.11.2014.
 2. Kokoomusnuoret: Itse valtiaat hyllytettävä Verkkouutiset. 5.3.2004. Viitattu 14.11.2014.
 3. Itsevaltiaat, 110. jakso (kauden 7 jakso 8), esitetty 28.2.2004
 4. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000198266.html
 5. Karikatyyreihin kyllästyy (20.11.2001), Ne tekevät sen itse (19.11.2007), Yhden miehen show (3.7.2008). Helsingin Sanomat. Viitattu 23.10.2017.
 6. Päivi Räsäsen kotisivut

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Itse valtiaat.