Kari (etunimi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee etunimeä. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Kari
Nimipäivä  
– suomenkielinen 11. tammikuuta
– ruotsinkielinen
– ortodoksinen 19. tammikuuta
17. maaliskuuta
Muunnelmia Karri, Kare, Kartsa, Kapa
Vastineita eri kielissä
Nimen alkuperä Makarios

Kari on suomalainen miehen etunimi. Nimipäiväänsä Karit viettävät 11. tammikuuta. Eräissä muissa kielissä Kari voi esiintyä myös naisen etunimenä.

Suomessa Kari on karjalainen lyhennelmä kreikkalaisesta nimestä Makarios, joka merkitsee autuasta ja onnellista. Sitä on myös käytetty kari-loppuisten nimien (muiden muassa Sakari, Oskari) kutsumamuotona. Kari on kansallisromanttisen ajan nimiä, sillä sen toi tietoisuuteen kirjailija Juhani Aho teoksessaan Panu vuonna 1897. Nimellä ei ole tekemistä suomen appellatiivin kari kanssa. Islannin ja Skandinavian muinaistaruissa on tuulenvirettä tarkoittava miehennimi Kari.

Kari yleistyi muotinimeksi 1940- ja 1950-luvuilla, ja Suomen almanakassa se on ollut vuodesta 1929 lähtien. Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan Kari-nimen on Suomessa saanut 1900-luvun alusta vuoden 2019 loppuun mennessä 57 170 miestä ja noin 50 naista.[1] 1950-luvulla Kari oli Suomen suosituin pojan ensimmäinen etunimi.[2]

Muualla kuin Suomessa Kari on yleensä naisen etunimi. Se on lyhennelmä Katariinasta, samaan tapaan kuin Karin, Karen tai suomalainen Kaarina. Erityisen yleinen nimi se on Norjassa, jossa asui vuonna 2005 lähes 30 000 Kari-nimistä naista. Nimestä onkin tullut tyypillinen norjalaisen naisen viittaus. Norjassa käytetään sanontaa ”Ola ja Kari Nordmann” samaan tapaan kuin Suomessa sanontaa ”Matti ja Maija Meikäläinen”. Norjan kielessä naisennimen Kari a lausutaan pitkänä. Suomessa on käytössä, tosin harvinaisena, samoin ääntyvä naisennimi Kaari.

Tunnettuja Kareja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelon henkilöt ovat suomalaisia, ellei toisin mainita.

Miehiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvitteellisia Kareja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nimipalvelu Digi- ja väestötietovirasto. Viitattu 11.1.2020.
  2. Anne Saarikalle, Johanna Suomalainen: Suomalaiset etunimet Aadasta Yrjöön, artikkeli Kari