Kari Traa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Kari Traa
Kari Traa
Maa:  Norja
Naisten freestyle-hiihto
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Salt Lake City 2002 kumparelasku
Hopeaa Hopeaa Torino 2006 kumparelasku
Pronssia Pronssia Nagano 1998 kumparelasku
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Whistler 2001 kumparelasku
Kultaa Kultaa Whistler 2001 parikumpareet
Kultaa Kultaa Deer Valley 2003 kumparelasku
Kultaa Kultaa Deer Valley 2003 parikumpareet
Hopeaa Hopeaa Meiringen 1999 kumparelasku
Hopeaa Hopeaa Meiringen 1999 parikumpareet
Hopeaa Hopeaa Ruka 2005 parikumpareet

Kari Traa (s. 28. tammikuuta 1974 Voss, Norja) on norjalainen entinen freestylehiihtäjä. Hän on voittanut kumparelaskussa kolme olympiamitalia, joista yksi on kultainen. Lisäksi hän on voittanut neljä kumparelaskun maailmanmestaruutta (yksittäis- ja parikilpailuissa) ja on lajin moninkertainen maailmancup-voittaja. Traa on Norjassa hyvin tunnettu ja suosittu urheilija.

Kari Traa kasvoi Vossin kaupungissa Länsi-Norjan vuoristossa. Voss on tärkeä talviurheilukeskus, ja Kari aloitti laskettelun jo pienenä tyttönä. Freestylen pariin hän siirtyi vasta paljon myöhemmin ja aloitti kumparelaskun 16-vuotiaana. Hän pääsi mukaan ensimmäiseen viralliseen kumparelaskun olympiakilpailuun 1992 Albertvillessä, jossa hän sijoittui 14. sijalle. Norjan kotikisoissa 1994 hän ei kilpaillut loukkaantumisen takia.

Traan kansainväliset sijoitukset paranivat tämän jälkeen. Vuoden 1998 talviolympialaisissa Naganossa hän sai naisten kumparelaskun pronssimitalin. Seuraavien neljän vuoden aikana hän saavutti kumparelaskun maailmanmestaruuksia ja maailmancup-voittoja. Vuoden 2002 olympialaisissa Salt Lake Cityssä hän voitti olympiakultaa selvällä erolla muihin kilpailijoihin. Olympiavoittonsa jälkeen hän jatkoi kultakannassa seuraavan vuoden maailmanmestaruuskisoissa.

Talvella 2004 Traa alkoi suunnitella urheilu-uransa lopettamista tulevien olympialaisten jälkeen. Vuoden 2005 freestylen MM-kisat Rukalla menivät häneltä yllättävän heikosti, vaikka saman vuoden kumpareiden maailmancupista tulikin toinen sija. Traa ilmoitti suuntaavansa vaatetusalalle lopetettuaan kilpaurheilun. Hänen vuonna 2002 perustamansa urheiluvaatteita valmistava yritys onkin jo saavuttanut menestystä.

Kari Traa jatkoi kumparelaskua vielä kauden 2005–2006 ajan. Hän kertoi leikkimielisesti tavoittelevansa palkintokaapista vielä puuttuvaa olympiahopeamitalia. Tämä toteutuikin, sillä Torinon talviolympialaisissa 2006 hän sijoittui toiseksi kumpareissa lajin nousevan tähden, Jennifer Heilin jälkeen. Samana keväänä Traa osallistui viimeiseen maailmancupin osakilpailuunsa 18. maaliskuuta 2006 ja sijoittui myös tällä kaudella kumparelaskun kokonaiskilpailussa toiseksi. Hänen uransa päättyi Norjan kansallisiin kisoihin 25. maaliskuuta 2006 Myrkdalenissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]