Kari Leppänen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kari Tapio Leppänen (s. 1945 Helsinki) on suomalainen sarjakuvapiirtäjä. Hän on piirtänyt sarjakuvia Hevoshulluun ja Mustanaamioon. Hänen omia sarjakuviaan ovat sci-fi-aiheiset Achilles Wiggen ja Xellana. Mustanaamio-tarinoiden lisäksi hän piirsi Tony De Paulin käsikirjoittaman Tuhon tietokone -sarjan. Sarjis-lehdessä Leppäsen nimimerkki oli Oskar. Hän ei pitänyt nimimerkki-ideasta, jonka Sarjiksen päätoimittaja Veikko Savolainen oli keksinyt.

Ensimmäinen Leppäsen piirtämä Mustanaamio-tarina ”Väärä prinssi” (käsikirjoitus Norman Worker) ilmestyi Mustanaamiossa 11/1979.

Leppäselle myönnettiin Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinto vuonna 1985. Leppänen ei ottanut palkintoa vastaan ja perusteli lyhyesti vastaussähkeessä kieltäytymisen pilanpäiten sillä, ettei hattu sovi hänen profiiliinsa. Hän oletti, että palkinto annettaisiin automaattisesti jollekin toiselle. Tuolloin Helsingin Sanomissa tehtiin tulkintoja, että kyseessä oli jonkinlainen protesti sen vuoksi, ettei Suomessa elä sarjakuvien piirtämisellä. Leppänen itse on kiistänyt tämän. Leppänen ei myöskään omien sanojensa mukaan perustellut alun perin kieltäytymistä sillä, ettei edes tee suomalaista sarjakuvaa. Palkintoa ei myönnetty kolmeen vuoteen tämän jälkeen.[1]

Bibliografiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aurinkoalus : Sarjis-lehden sarjakuvat vuosilta 1972-74. Arktinen Banaani 1997. ISBN 9529809158.
  • Kloonien sota. Arktinen Banaani 1997. ISBN 9529809115.
  • Demonia. Artinen Banaani 1995. ISBN 9529809042.
  • Mustanaamio- ja Fantomen-lehdissä vuodesta 1979
    • n. 100 Mustanaamio-sarjakuvatarinaa, Achilles Wiggen, Rennes-Le-Chteâun aarre, Tuhon tietokone ja yhden tai kahden osan kokonaisuuksina Genesis, Starstriker -paholaisplaneetta, Trellos - kielletty planeetta, Viimeinen alus maapallolta[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kari Leppänen: Puupäähattuskandaali (jutussa myös lehtileike HS, 1985). Luettu 18.5.2020.
  2. Juha Tynninen: TEKIJÄINDEKSI: Leppänen, Kari (Arkistoitu – Internet Archive). Tynninen.mbnet.fi - Mustanaamio-indeksi. Luettu 18.5.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.