Kari Kriikku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kari Kriikku Pohjoismaiden neuvoston palkintojenjakotilaisuudessa Tukholmassa vuonna 2009

Kari Antti Kriikku (s. 29. huhtikuuta 1960 Ylistaro) on suomalainen klarinetisti, joka on luonut uraa solistina ja kamarimuusikkona. Hän on opiskellut muun muassa Sibelius-Akatemiassa ja suorittanut diplomitutkinnon 1983. Vuosina 19941999 Kriikku toimi Uudenkaupungin Crusell-viikkojen taiteellisena johtajana, ja vuodesta 1998 alkaen hän on ollut Avanti! -kamariorkesterin taiteellinen johtaja.

Kriikku on tehnyt pitkään yhteistyötä säveltäjien kanssa ja kantaesittänyt useita heidän teoksiaan. Säveltäjistä mainittakoon Vinko Globokar, Kimmo Hakola, Eero Hämeenniemi, Jouni Kaipainen, Olli Koskelin, Magnus Lindberg, Usko Meriläinen, Uljas Pulkkis, Kaija Saariaho, Esa-Pekka Salonen, Paweł Szymański ja Jukka Tiensuu. Tiensuun klarinettikonserttoa Puro Kriikku on esittänyt yli 30 kertaa, ja Tiensuun klarinettikonserton Missa hän kantaesitti lokakuussa 2007.

Kari Kriikku on soittanut lukuisten sinfoniaorkestereiden solistina. Tutuiksi ovat tulleet London Sinfonietta, NHK:n orkesteri Tokiossa, BBC:n ja Toronton sinfoniaorkesterit, Frankfurtin radion sinfoniaorkesteri sekä Los Angelesin filharmonikot. Kamarimusiikkia Kriikku on esittänyt Natalja Gutmanin, Aleksei Ljubimovin, Juri Bašmetin sekä Arditti-, Avanti!-, Borodin-, Sibelius- ja Uusi Helsinki -kvartetin kanssa. Myös Kuhmon Kamarimusiikissa hän on vieraillut säännöllisesti.

Palkinnot ja tunnustukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Kuka kukin on 2007, Helsinki, Otava 2006.
  • RSO:n konsertin 17.10.2007 käsiohjelman esittely.
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.