Sándor Vály

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sándor Vály

Sándor Vály (s. 28. maaliskuuta 1968 Budapest) on unkarilais-suomalainen kuvataiteilija. Hän on opiskellut taideopintoja Unkarissa 1982–1988. Hän on ollut Taidemaalariliiton jäsen vuodesta 1995 ja Tarihstan Akatemian jäsen vuodesta 1997.

Sándor Vály on asunut ja työskennellyt Helsingissä vuodesta 1990.

Sándor Vály on pitänyt näyttelyitä Suomessa viimeisten 24 vuoden aikana. Turun Ars Nova museoon vuonna 1999 koottu kuvitteellinen kansatieteellinen näyttely Talazűek Ob Uzuk – City of Immortality sisälsi muun muassa "kaivauslöytöjä" ja niihin liittyviä piirustuksia ja veistoksia jotka Vály oli työstänyt perfektionismiin asti. Vály loi kieltä ja kansalliseeposta myöten muinaisen kansan ja dokumentoi sen historian teoksillaan.

Vály on elänyt läpi ihmisen historiaa ja kuvakäsitystä ja kuvittanut omalla tavallaan ihmiselämän keskeiset asiat: syntymään ja kuolemaan liittyvät myytit, uskon ja rakkauden rituaalit, tiedon ja mystiikan salaisuudet. Teokset kierrättävät sisällöllisesti ja taidehistoriallisesti ihmiskunnan yhteistä omaisuutta. Tekotavaltaan ne ovat kierrätysmateriaaleista koottuja kollaaseja ja sekatekniikkatöitä. Tervapahvia, aaltopahvia, sanomalehtiä on yhdistetty hiili- ja tussipiirrokseen ja maalaukseen.

Vály ei ole urallaan rajoittunut maalaustaiteeseen, vaan työstänyt lisäksi muun muassa elokuva- ja musiikkiprojekteja. Hän on tehnyt mm. runolevyjä J.K. Ihalaisen kanssa.


Palkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]