Jarkko Sipilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jarkko Sipilä
Jarkko Sipilä Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2007.
Jarkko Sipilä Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt1964
Helsinki
Ammatti oikeustoimittaja, kirjailija
Kirjailija
Tyylilajit rikoskirjallisuus
Esikoisteos Koukku (1996)
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Jarkko Sipilä (s. 1964 Helsinki) on suomalainen dekkarikirjailija ja MTV:n rikostoimituksen päällikkö.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sipilä on käynyt Sanoman toimittajakoulun ja työskennellyt rikostoimittajana Helsingin Sanomissa vuosina 1991–1996 ja MTV3:ssa vuodesta 1996. Hän on myös opiskellut vuoden rakennustekniikkaa Teknillisessä korkeakoulussa.

Kirjailijaksi Sipilä ryhtyi ystävänsä ja kollegansa Harri Nykäsen kehotuksesta. Nykäsen tavoin Sipilä on osuuskuntamuotoisen kustantamo Crime Timen perustajajäsen. Useimmissa hänen rikosromaaneissaan on päähenkilönä komisario Kari Takamäki ryhmineen. Sipilän esikoisteos Koukku julkaistiin vuonna 1996. Hän on julkaissut myös novellikokoelman Kulmapubin koktaili. 1990-luvun puolivälissä Sipilä kirjoitti muutaman lyhyen rikoskuunnelman. Lisäksi hän on kirjoittanut pitkät kuunnelmat Nimbus ja Kirottu Palosaari.

MTV3 esitti 1. lokakuuta 2006 alkaen Sipilän kirjallisuuteen perustuvan televisiosarjan Rikospoliisi ei laula. Sen ohjasi Jarmo Lampela, ja toisena käsikirjoittajana oli Sipilän ohella hänen ystävänsä, muun muassa Helsingin Sanomien toimittajana työskennellyt Jouni Mölsä. Ohjelman ensi-iltaa seurasi melkein miljoona suomalaista.lähde?

Sipilä on toiminut Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtajana.lähde? Vuonna 2004 sisäministeriön poliisiosasto myönsi Sipilälle poliisin ansioristin. Gummerus myönsi vuonna 2006 Sipilälle Kaarlen palkinnon.[2] Suomen dekkariseura myönsi Sipilälle vuonna 2009 Vuoden Johtolanka -palkinnon.

Sipilä on tehnyt rikostoimittaja Pekka Lehtisen kolmea ohjelmaa. Vuosina 2014–2016 he juonsivat MTV:n nettiin Vinkkimiehet-ohjelmaa.[1][3] Helmikuussa 2017 MTV3-kanavalla alkoi Sipilän ja Lehtisen rikos- ja oikeusalan ajankohtaisohjelma Rikospaikka. Rikospaikka on jatkoa Vinkkimiehet-sarjalle.[4] Vuodesta 2018 he ovat tehneet Radioplay-palveluun Rikospaikkaradio-podcastia.[5]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sipilän perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta. Hän harrastaa jalkapallo- ja jääkiekkovalmennusta. Sipilä oli itsekin lahjakas urheilija, sillä hän voitti koripallon SM-mitaleja juniorisarjoissa 1980-luvulla ja oli aktiviinen käsipalloilija 1990-luvulla.lähde?

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jarkko Sipilä Kauhajoella koulusurmien jälkeisenä päivänä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jarmo Pasanen: Pahan pauloissa, Me 11/2006, s. 12, 13 ja 15

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]