Harri Nykänen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kirjailijasta. Samannimisestä jalkapallomaalivahdista kertoo Harri Nykänen (jalkapalloilija).
Harri Nykänen Helsingin kirjamessuilla 2009.

Harri Kalervo Nykänen (s. 20. kesäkuuta 1953 Helsinki) on suomalainen rikoskirjailija. Hän työskenteli rikostoimittajana Helsingin Sanomissa aina kesään 2001 saakka, jolloin hän ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi.

Kirjoissaan Nykänen kuvaa Helsingin alamaailmaa, sen toimintatapoja ja pelisääntöjä rikollisen silmin. Hänen päähenkilönsä ovat yleensä pikkurikollisia, pelureita ja ilmiantajia ja muita pieneläjiä, jotka toimivat lain rajamailla. Nykänen tuntee rikostoimittajan työnsä vuoksi aiheensa. Suosituimmaksi Nykäsen kirjoista ovat nousseet 1990-luvulla ilmestyneet kolme Raid-kirjaa, joista on tehty 12-osainen televisiosarja sekä vuonna 2003 valmistunut elokuva.

Toimittajana Harri Nykänen sai aikaan Matti Ahteen eroamisen Veikkaus Oy:n toimitusjohtajan tehtävistä esittämällä vuonna 2001 Neloskanavan Palaneen käry -ohjeman haastattelussa paljastuksen, jonka mukaan hänen artikkeliinsa kirjoittama seksuaalista ahdistelua harjoittava toimitusjohtaja oli Matti Ahde[1]. Tapauksen tultua julki Nykänen iritisanoutui Helsingin Sanomista. Nykäsen mukaan tämä johtui siitä, että hänen ei annettu julkaista Matti Ahteen nimeä aihetta käsittelevässä artikkelissaan[2].

Nykänen omistaa yhdessä Jouni Tervon kanssa Pulitzer Oy -kustannusyhtiön. Yhtiössä Nykänen toimittaa Barrikadi-sarjaa.[3] Kustannusyhtiö Docendo osti yhtiön vuonna 2018. Nykänen on osuuskuntamuotoisen kustantamo Crime Timen perustajajäsen.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raid-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ariel Kafka -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johnny & Bantzo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoituksia televisioon ja radioteatteriin vuodesta 1987 lähtien. Asiantuntijana keväällä 2013 Jim-televisiokanavalla esitetyssä Rekonstruktio-televisiosarjassa.

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.