Kari Korhonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee suomalaista sarjakuvapiirtäjää. Muita merkityksiä on sivulla Kari Korhonen (täsmennyssivu).
Kari Korhonen
Kari Korhonen Helsingin kirjamessuilla 2010.
Kari Korhonen Helsingin kirjamessuilla 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt8. lokakuuta 1973 (ikä 50)
Espoo
Kansalaisuus suomalainen
Taiteilija
Ala sarjakuvataiteilija
Kuuluisimpia töitä Aku Ankka -sarjakuvat

Kari Korhonen (s. 8. lokakuuta 1973 Espoo) on suomalainen Aku Ankka -sarjakuvien piirtäjä ja käsikirjoittaja.[1] Hän on Suomen ainoa Aku Ankan piirtäjä[2]. Hänen ensimmäinen Aku Ankassa julkaistu tarinansa Pelle Pelottomasta sai erittäin myönteistä palautettalähde?. Ankka-sarjojen lisäksi Korhonen on tehnyt viisi yksisivuista Mikki Hiiri -sarjaalähde?. Vuonna 2015 Korhonen sai Suomen sarjakuvaseuran myöntämän Puupäähattu-palkinnon[3].

Korhosen kuvituksia ja sarjakuvia on kotimaassa julkaistu ainakin MADissä, Väiski Vemmelsääressä, Nalle Puh -lehdessä[1] ja Punaniskassa. Hän on myös kuvittanut kolme satukirjaa. Korhoselta julkaistiin syksyllä 2006 kirja Ankantekijät 6: Naurettavat naapurit, joka sisältää 14 hänen tarinaansa ja joista neljä on ennen julkaisemattomia. Lisäksi Korhosen tarinoita on julkaistu Aku Ankka -albumissa Villi Pohjola ja kirjassa Neljä mestaria, jossa hän esiintyi César Feriolin, Wanda Gattinon ja Paco Rodriguezin kanssa. Myös kirjoja, joissa on vain Korhosen tarinoita, on peräti 4: Ankan siivellä (joka julkaistiin vuonna 2013 Karin 20-vuotisen sarjakuvataiteilijajuhlavuoden kunniaksi), Ankkojen suomi (vuodelta 2014, joka sisältää koko kyseisen sarjan), Aku Ankka ja Suomi (Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 kunniaksi julkaistu kirja, joka sisältää kaikki hänen yksisivuiset Suomitarinat) sekä Aarteenetsijäin aatelia (2018). Kari on julkaissut tarinoitaan myös Aku Ankan taskukirjoissa (406, 488) sekä piirtänyt Angry Birds -sarjakuvia Roviolle.

Korhonen on piirtänyt tarinan ”Nummisuutarin Aku”, joka on kunnianosoitus Aleksis Kiven Nummisuutarit-kirjalle[4]. Hän on piirtänyt ankkaversiot myös Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen -romaanista ja Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä -elokuvasta[2]. Korhonen on luonut ensimmäisen kokonaan Suomessa kehitetyn Disneyn sarjakuvahahmon Jaana Kapulan sarjaan Mummon mysteerit, jonka ensiosa julkaistiin Akkarissa 21/2010. Korhosen Aku Ankka -tarinoita on julkaistu 39 maassa.[5] Korhonen on myös piirtänyt ankkatarinoita suomalaisista julkkiksista, kuten Toni Wirtanen ja Sanni, Suomessa julkaistavaksi Sanoman markkinointikampanjoita varten.[6]

Vuonna 2019 Aku Ankassa alettiin julkaista Korhosen jatkosarjaa Klondiken-päiväkirjat. Siitä povattiin suurta maailmanlaajuista menestystä jo ennen sen julkaisua. Aku Ankan päätoimittajana toimivan Aki Hyypän mukaan Korhosen sarjaa myytiin useampaan muuhun maahan julkaistavaksi.[7] Sarjan jatkosarja on alkanut Aku Ankan numerossa 45/2020, tarinasarjassa Ankkalinnan päiväkirjat.

Korhonen asuu Espoossa Pohjois-Tapiolassa.[1]

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ankan siivellä - Kari Korhonen 20 vuotta Ankkalinnassa (2013)

  • Korhonen, Kari: Ankkojen Suomi. Sarjakuvat julkaistu aiemmin Aku Ankka -lehdessä. Walt Disney -tuotantoa. Helsinki: Sanoma, 2014. ISBN 978-951-32-3847-6.
  • Kronqvist, Dan – Portin, Cata: Kalle Ankas liv tecknas i Brunakärr. Hufvudstadsbladet, 27.2.2013, s. 14–15. (ruotsiksi)
  • Aku Ankka ja Suomi (2017)
  • Aarteenetsijäin aatelia (2018)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]