Kari Merikanto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kari Merikanto
Kari Merikanto Finlaysonin palatsissa 2016.
Kari Merikanto Finlaysonin palatsissa 2016.
Henkilötiedot
SyntynytTampere
Kansalaisuus Suomi
Taiteilija
Ala maalaustaide
Taidesuuntaus abstrakti ekspressionismi
Kuuluisimpia töitä Elämän virta

Kari Merikanto on Tampereella syntynyt, Seinäjoella asuva taiteilija ja esiintyjä. Hän aloitti haitarin soiton kuusivuotiaana ja siirtyi kitaraan ja lauluun teini-ikäisenä. Lapsuudessaan hän oli ahkera piirtäjä, ja myöhemmin hän aloitti akvarellimaalauksen ja akryylimaalauksen. 2000-luvun alusta hän on toiminut taidemaalarina. Hän on työskennellyt myös metallien parissa ja tehnyt reliefejä ruostumattomasta teräksestä.

Alkuaikojen realismityyppisistä taiteesta Merikanto on siirtynyt abstraktiin tulkintaan. Viime vuosien teokset edustavat abstraktia ekspressionismia. Taidemuseopiireissä Merikannon nykytyyliä on verrattu Jackson Pollockin roiskemaalauksiin.[1][2]

Merikannon abstraktit teokset on tehty akryyliväreillä kankaalle. Niissä viivat muodostuvat värikierteistä, joiden maalaustekniikkaa hän ei ole paljastanut.[3][4] Värikierteet luovat teoksiin kolmiulotteisen fraktaalinomaisen rakenteen, jolloin läheltä katsottaessa teoksissa näkyy uusi rakenne.

Merikannon teos Elämänvirta on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kuohuviinin etiketissä. Juhlavuodelle toteutetun taidevaappusarjan vaaput hän maalannut yksilöllisesti Alkumeri elää -teossarjansa mukaisesti.[5]

Tyyli ja tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkalla kosmoksessa Merikannon viime vuosien tuotanto kuvastaa kosmosta ja elämän syntyä. Abstraktilla ekspressionismilla hän kuvaa matkaa kosmoksessa – ajasta ennen painovoiman ja elämän syntyä tähän päivään. Merikannon teosten muotokieltä on verrattu luonnonilmiöiden systemaattisen ja sattumanvaraisen vuoropuheluun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tero Hautamäki: Suomen Jackson Pollock?. Ilkka, 1/2015.
  2. Hannes Leo: Vierailu taulujen teatterissa ja matka kosmoksessa Meidän maa. 1/2015.
  3. Lasse Mansikka-aho: Näyttelyesittely: Timo-Olavi Jalkanen Sara Hildénin taidemuseon johtokunnasta (radioäänite ja videot) Järviradio. 4.2.2015.
  4. Sakari Ilomäki: Maistiainen taulujen teatterista. Hämeenkyrön Sanomat, 20.1.2015.
  5. Petteri Mäkinen: Tuoko abstrakti expressionismi vaapun kyljessä mahtavan kuhasaaliin Tamperelainen. 23.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]